Zdravstveni turizam
 

NOVI TURISTIČKI BREND

 
BANJE BALKANA

Od 5. do 8. septembra 2013. godine u Bukovičkoj banji (Aranđelovac, hotel "Izvor") Srbija je bila domaćin 3. Balkan Spa Samita. Na prethodna dva Samita, u Bugarskoj i Turskoj, urađeno je mnogo na stvaranju zajedničkog projekta "Banje Balkana", formirane su stručne komisije za standarde i edukaciju, klasterizaciju, marketing, komunikacije i hidrogeologiju, započeta je izrada nastavnog programa za Balkan Spa Academy, kao i kriterijumi za Balkan Spa Award. Retki su primeri u kojima entuzijazam daje ovako ozbiljne, primenljive i održive rezultate, te je ova konferencija i sajam spa, velnes, talaso, termalnog i zdravstvenog turizma, koja se odvijala pod sloganom "Imamo zajedničku istoriju, hajde da kreiramo i zajedničku budućnost", i imala za cilj da objedini zajedničke etno komponente zemalja Balkana, tradiciju, kulturu, istoriju, običaje, gastronomiju i svedočanstva burne istorije. Predavači i učesnici iz Turske, Bugarske, Grčke, Mađarske, Latvie, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije i Srbije dali su svoj doprinos profilisanju, definisanju, kreiranju i promociji novog turističkog proizvoda na tlu Evrope - Banja Balkana. A sve sa ciljem da se  ono što nude banje Balkana "upakuje" u jedan autentičan i intrigantan turistički paket koji u doglednoj budućnosti treba da postane brend koji ostatku sveta pokazuje zašto je jedinstven.
3. Balkan Spa Samit bio je najmasovniji do sada sa 90 učesnika iz 10 zemalja. Radnim delom konferencije dominirale su teme: "Wellness u tradicionalnim banjama Balkana - inovacije ili autentičnost?" (Prof.dr M.Zeki Karagulle, Turska), "Prirodni faktor u prevenciji i rehabilitaciji" (Prof.dr Milica Lazović, Srbija), "Regionalni weellness koncepti i mogućnosti Balkana" (Laszlo Pucko, Mađarska), "Balkan Spa brend" (Prof.dr Bistra Dimitrova, Bugarska), "Upravljanje spa destinacijom" (Prof.dr Jovan Popesku, Srbija), "Balkan Spa Akademija - koncepti i ciljevi" (Marko Jurakić, Hrvatska), "SPA CE uticaj na razvoj spa turizma u regionu Centralne Evrope" (Isztok Altabauer, Slovenija), "Upravljanje Spa hotelom",  (Radomir Samčević, Srbija), "Klaster zdravstvenog turizma Latvie" (Gunta Uspele, Latvia), "Pravci razvoja zdravstvenog, spa i wellness turizma Crne Gore" (Prim dr Radmila Stanišić, Crna Gora) i druge.

Ideja o timskom radu koji bi doprineo boljoj i bržoj konkurentnosti kako u sopstvenoj sredini tako i na međunarodnom planu u osnovi je Balkan Spa Samita, a potreba za edukacijom i znanjem kadrova ogleda se u nameri da se osnuje Balkan Spa Academy  na kojoj bi i medicinski i nemedicinski programi bili isti u svim zemljama članicama. Po mišljenju idejnih tvoraca "To je prvi korak ka uvođenju standarda u banjama ovog regiona, koji bi doprineo  približavanju programa što je jedan od načina i da se sezona u banjama produži na celu godinu, da zaposleni u banjama postanu wellness kadrovi i da se sve osobenosti Balkana predstave ostatku Evrope i sveta".

    

Ocenjujući rezultate 3. Balkan Spa Samita, Vladan Vešković, sekretar Udruženja banja Srbije i nosilac celokupne organizacije, ističe " Približili smo pristupe jedinstvenom konceptu prevencije i rehabilitacije u našim banjama, i sada sve to treba da upakujemo u jedan autentičan turistički paket koji ćemo da ponudimo svetu . U planu je osnivanje zajedničke Balkan Spa Akademy sa programom koji bi se sprovodio u svim zemljama podjednako, želimo da u ovaj projekat uključimo i Albaniju i Makedoniju, a dogovoreno je i da se 4. Balkan Spa Samit iduće godine održi u Hrvatskoj".
3. Balkan Spa Samit u Aranđelovcu, pratili su i dodela zahvalnica i priznanja svim učesnicima koji su dali svoj doprinos organizaciji ovog skupa, kao i  odgovarajući turistički program obilaska najatraktivnijih okolnih lokacija poput Orašca, Selters banje, Topole-Oplenca, Risovačke pećine i drugih.

ISTN u dodatku daje program 3. Balkan Spa Samita.

 

   

   

      

Udruženje banja Srbije
Serbian Spas Association

+381 36 611109, 611110
udruzenjebanja@gmail.com
www.serbianspas.org

 
 
 
home page