Zdravstveni turizam
 

SOKOBANJA

SRPSKA ŠVAJCARSKA

Sokobanju, prvu ekološku opštinu u Srbiji, mesto za odmor i uživanje, mnogi nazivaju najvećom oazom kiseonika u Evropi. Nalazi se na 400 m nadmorske visine, u jugoistočnom delu zemlje, između planina Ozren (1.117m) i Rtanj (1.560 m), na obalama reke Moravice. Od Beograda je udaljena 240km od Niša 60km. Okružena je bujnim zelenilom i izletištima.

Sokobanju, jedno od mesta sa najdužom turističkom tradicijom u Srbiji (8.juna 1837. godine došao je na oporavak prvi turista), podjednako posećuju oni koji bi da se odmore i oni koji bi da se oporave. Plemeniti gas radon, koji se ovde raspršuje u vazduhu stvarajući idealan odnos između pozitivnih i negativnih jona, leči bronhitis, astmu, neuroze, povišen krvni pritisak, reumatizam, anemiju, iscrpljenost i blagotvorno utiče na kompletnu revitalizaciju organizma. Zato i nije čudno što je Sokobanju, koja na žalost nema slavu Marijanskih Lazni ni Baden Badena, veliki srpski naučnik Jovan Cvijić nazvao "Srpskom Švajcarskom".

Kao prirodno lečilište Sokobanja je poznata još iz doba Rimljana, a prvi pisani podaci o tome datiraju iz 1672. godine. Temelje zdravstvenom turizmu Sokobanje, poslavši uzorke vode na analizu, udario je knjaz Miloš Obrenović, lečeći kostobolju u starom turskom amamu. Posao oko uređenja i izgradnje nastavio je njegov sin Mihailo, i već krajem 19. veka Sokobanja postaje moderno, balneološko mesto o kome je pisao i austrijski putopisac Feliks Kanic. 

Sokobanja je i centar raznih manifestacija. U julu se nadmeću harmonikaši, a za Ivanjdan se organizuje branje lekovitog bilja (Sveti Jovan Biljober) koje je ovde, kažu, čudesnog svojstva zahvaljujući mističnim svojstvima Ozrena i Rtnja. Razvijen je i seoski turizam. U selima Resnik, Trubarevac, Žučkovac, Jošanica i drugim adaptirani su stari i podignuti novi smeštajni kapaciteti koji turistima omogućavaju pun komfor. Akva park "Podina", izgrađen u okviru istoimenog sportsko-rekreativnog kompleksa, uvećao je turističku posećenost Sokobanje.

Turistima koji danas dolaze u Sokobanju kao smeštajni kapaciteti na raspolaganju su hoteli "Moravica", "Zdravljak" i "Turist", konačište "Sunce", garni hotel "Soko terme", kao i brojni objekti privatnog smeštaja.

CENTAR ZDRAVSTVENOG TURIZMA
Sokobanja je i širokoobuhvatni centar zdravstvenog turizma Srbije. Specijalna bolnica "Banjica", koja se nalazi na prostranom platou iznad grada i prima 560 gostiju, opremljena je laboratorijama, kabinetima, kupatilima za hidroterapiju sa termalnim i hipotermalnim vodama, prirodnim inhalatorijumima, bazenom, salama za fitnes i razne sportove. U njoj su osmišljeni i posebni wellness programi za ljude koji bi da uklone posledice zamora i stresa, kao i sportiste. Naročito je interesantan program SOKO-life za regulisanje telesne težine. A sve to pod geslom čuvenog srpskog pisca Branislava Nušića, redovnog posetioca Sokobanje, "Sokobanja - Sokograd, dođeš mator - odeš mlad".
 

     

     


Organizacija za turizam i kulturu Sokobanja

+381 18 833988
office@otks.org.rs
www.otks.org.rs

 

     

     

ŠTA OBIĆI
Najveće atrakcije Sokobanje su srednjevekovno utvrđenje Soko-grad, izletištima Banjica i Lepterija (ime dobilo po lepoj ćerki gospodara Soko-grada), crkva Rođenja presvete Bogorodice iz VII veka, Hajduk Veljkova pećina, etno park "Kalinovica", živopisna klisura reke Moravice, vodopad Ripaljka, Bovansko jezero i druge atrakcije.
 

     

     

     

 
 
 
home page