Zdravstveni turizam

NOVO WELLNESS UŽIVANJE

 
PO RECEPTU STARIH RIMLJANA
 

Klaster zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, podržan od Centralno evropske inicijative ( CEI)organizovao je 8. CEI REGIONALNI FORUM WELLNESS &SPA INDUSTRIJEsa ciljem prenošenja iskustava i znanja od profesionalaca iz CEI zemalja članica EU ka profesionalcima iz CEI zemalja koje nisu članice EU, kao i podržavanja saradnje malih i srednjih preduzeća i klastera kroz umrežavanje, prenos znanja i primera dobre prakse, B2B i C2C.

Forum, održan na lokalitetu DOMUS SCIENTIARIUM VIMINACIUM u Kostolcu (19.10.2017.), okupio je eminentne eksperte i profesionalce iz zdravstvenog, wellness i spa turizma iz zemlje i regiona među kojima su bili Joachim Lieb er (Nemačka, Evropska Spa asocijacija ESPA), Tobias Bielenstein (Nemačka, EuropeSpa med & wellness GmbH, Roman Thermal Spas of Europe), Michael Wallace (Mađarska, Danubius Health Spa Resorts), Ioana Marian (Rumunija, Globalni wellness intitut), Zinka Kosec, (Slovenija, Viša strokovna škol za kozmetiku i wellness), Anamarija Pažin (Hrvatska"Laurus Slow Spa"), Prof. Dr Milisav Čutović (Srbija, Medicinski fakultet), Prof. Dr Snežana Štetić (Srbija, Visoka turistička škola), Dr Julka Kuzmanović Cvetković (Srbija, Nacionalni muzej Toplice) i mnogi drugi.
Glavna tema Foruma bila je "Spa kultura i tradicija i savremeni wellness i spa koncepti". U tom smislu razgovaralo se o tome "Kako kreirati autentičan wellness i spa turistički proizvod" i "Kakva su i skustva bazirana na regionalnoj i lokalnoj spa tradiciji, zasnovanoj na kulturnom i prirodnom nasleđu, ali sa akcentom na Rimsko doba".
Paneli, koji bi bili efektniji da su bili kraći, bavili su se lokalnim i regionalnim brendiranjem, kvalitetom, motivisanjem gostiju i primerima dobre prakse. Organizovana je i radionica aroma terapije - "Mirisno putovanje u Stari Rim". Sa stanovišta osnovne teme, primenjene na Srbiju, zanimljivi su bili podaci koje je iznela Dr Nata Ćirić (Ministarstvo trgovinem, turizma i telekomunikacija), a koji kažu da su u prvih osam meseci 2017. godine banjska mesta učestvovala sa 17,96% u ukupnim dolascima turista u Srbiju, i da je turistički promet u banjama Srbije, porastao je za 9,7% u odnosu na isti period prošle godine".
 

Zaključujući ovaj podsticajni Forum, Nataša Ranitović, predsednica Klastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, je naglasila "Forum je mesto na kome se prenose i razmenjuju znanja i iskustva.

To je dan za učenje. Mi smo učili kako da povežemo rimsku Spa kulturu, rimsku tradiciju dugu 2.000 godina i kako da je primenimo kako bi napravili savremene wellness koncepte, kako da osmislimo autentičan spa proizvod na našim prostorima, i da ga pretvorimo u brend koji privlači i domaće i inostrane goste".

Forum, koji je CEI 2014. godine uvrstio u svojih pet najboljih projekata, pratilo je i upoznavanje sa lokalitetom Viminacium i najbolje sačuvanim rimskim termama u Srbiji, kao i degustacija hrane spravljene po receptima rimskih legionara.

 

    

 
 
 

Klaster zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije

+381 26 92746
velnes.klaster@gmail.com
www.hwsconference.com

 
 
home page