Beograd
 

 

 

10. jubilarni Beogradski karneval brodova održan je 6. jula 2013. godine na Savskom pristaništu, u akvatoriju reke Save od Brankovog mosta do Ušća, i platou ispred Međunarodnog putničkog pristaništa Luka "Beograd". Program karnevala pod sloganom "Svi na Dunav, svi na Savu", i podsloganom "Čisto i bistro!", obeležila je tradicionalna parada okićenih plovila, praćena džet ski akrobacijama na vodi, nastupom jedriličarskih klubova, zabavnim programom, koncertima i karnevalskim vatrometom. Predstavile su se pozorišne trupe, akrobate, klovnovi, ulični zabavljači, mađioničari, stare zanatlije i prodavci suvenira, a izabrana je i Kraljica karnevala. Među karnevalskim grupama najživopisnija je bila plesna trupa ambasade Malezije u Srbiji, dok su u muzičkom delu programa najviše simpatija pobrale grupe "Babe", "Đura i mornari", Carnival Heat Duo i Jonas Knoph iz Nemačke.

    

U skladu sa podsloganom Karnevala "Bistro i čisto!", koji je imao za cilj da skrene pažnju na značaj očuvanja životne sredine i unapređenja obala i priobalja reka, na pristaništu su bile postavljene specijalne ručne prese za reciklažu konzervi,  posebe kante za odlaganje i razvrstavanje otpada, i 5 skulptura napravljenih od iskorišćenih limenki za piće, pod parolama "Odbaci loše navike" i "Limenka po limenka". Posetioci Karnevala mogli su turističkim brodovima za razgledanje grada besplatno da krstare rekama Savom i Dunavom.
Ovogodišnji Beogradski karneval brodova bio je deo Međunarodne manifestacije "Danube Blue Week", u okviru koje gradovi i zemlje povezane Dunavom promovišu kulturne, privredne, sportske i turističke vrednosti i potencijale. Predstavili su se  Beograd, Budimpešta, Bratislava, Beč, Ulm, Novi Sad, Veliko Gradište, Majdanpek, Lepenski vir, Kladovo, Smederevo, Golubac i Negotin, dok su promotivne štandove imale i Turističke organizacija Nemačke i Srbije, kao i Dunavski centar za kompetenciju (DCC).

 

    

    

 
 

Turistička organizacija Beograda

+381 11 306 13 14
 info@tob.co.rs
www.tob.co.rs

    
 
početna strana