Beograd
 

    TRADICIJA, KULTURA,

OBIČAJI I TURIZAM    

 

Kulturno-turistička manifestacija "Dani evropske baštine", deo velike evropske manifestacije kojom se svakog septembra predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda, raznolikost kultura, tradicije i običaja, čijoj je centralnoj proslavi 2007. godine Srbija bila domaćin, u okviru svog predsedavanja Komitetu ministara SE,  odvijala se ove godine u velikom broju gradova i opština Srbije (19. - 30.09. 2015.). Budući da svake godine "Dani evropske baštine" imaju drugu temu, a 2015.godina je proglašena za godinu INDUSTRIJSKOG I TEHNIČKOG NASLEĐA, odlučeno je da osnovna tema u Srbiji bude "STARI I TRADICIONALNI ZANATI - OČUVANJE I ODRŽANJE".

U okviru manifestacije u Beogradu, priređeni su programi u tri celine: INDUSTRIJSKO I TEHNIČKO NASLEĐE, STARI I TRADICIONALNI ZANATI i PROGRAM OTVORENIH VRATA. Tradicionalno, otvaraju se i gradska zdanja, istorijske kuće, legati i drugi prostori koji tokom godine nisu dostupni za publiku i gde se priređuju posebni programi koji doprinose promociji dragocenog nasleđa i ukazuju na njegov značaj i potrebu očuvanja. Među njima su zdanja: Narodna skupština Republike Srbije, Predsedništvo Republike Srbije - Novi dvor, Dvorski kompleks, Vlada Srbije, Ambasada Francuske, Narodna banka Srbije, Grad Beograd - Stari dvor, kao i istorijske kuće - Dom Jevrema Grujića, Kuća porodice Veljković, Kuća kralja Petra Prvog Karađorđevića, Legat Milorada Pavića, Legat Petra Lubarde, Legat kompozitora Josipa Slavenskog i drugi objekti. Gradsko saobraćajno preduzeće GSP "Beograd" prvi put je otvorilo svoju kovačnicu, a svoje tehničko nasleđe prikazali su i fabrika satova "Insa", rudarski basen "Kolubara" i TE "Nikola Tesla".

Za "Dane evropske baštine" na Beogradskoj tvrđavi tradicionalno su otvoreni objekti: Vojni bunker na Gornjem gradu, kula Nebojša, Rimski bunar, Sahat kula, Veliki barutni magacin, a održana je i izuzetno posećena izložba "Dunav - umetnik, putnik i svedok" koja je posetiocima prikazala tvrđave duž ove reke i njihove iskorišćene i neiskorišćene potencijale.

Posebno zanimljiv deo manifestacije "Dani evropske baštine" odnosio se na stare zanatske radionice i radnje Beograda poput radionice bombona i ratluka "Bosiljčić", poslastičarnice "Petković 1903", zlatare "Andrić", časovničarske radnje "Jović", krojačnice "Panić", bravarske radnje "Nino Lino" i drugih. Po rečima Tijane Maljković, gradske sekretarke za privredu i predsednice Organizacionog odbora manifestacije, "Ovogodišnja koncepcija vezana za stare i tradicionalne zanate, i njihovo očuvanje, bila je  prilika i da se pomognu mala i srednja preduzeća, da se okupe privrednici starih zanatskih radionica i malih porodičnih firmi, a sve u cilju da im se nađe pravo mesto na kojem bi, u funkciji turističke ponude, izlagali tokom čitave godine".

Po podacima Turističke organizacije Beograda, u vreme održavanja manifestacije "Dani evropske baštine" Beograd, iz godine u godinu, posećuje sve veći broj domaćih, a posebno inostranih turista.

 Grad Beograd
- Sekretarijat za privredu -

www.beograd.rs

 

 

Turistička organizacija Beograda

www.tob.co.rs

 

        

     

        

      

 
 
     
početna strana