Beograd
 

 VIŠE OD STO GODINA TRADICIJE

 

Hotel Moskva (4*) nalazi se u srcu Beograda, na terazijskom platou, mestu koje se vidi i sa druge strane reke, pored čuvene Terazijske česme podignute za vreme vladavine Miloša Obrenovića. U neposrednoj je blizini Knez Mihailove ulice, Narodnog pozorišta, Srpske Akademije nauka i umetnosti, Trga Republike, Kalemegdana, Skadarlije, brojnih butika, umetničkih galerija i tržnih centara. Hotel Moskva je pravi arhitektonski dragulj sagrađen u stilu ruske secesije sa elementima grčke antike. 1908. godine otvorio ga je lično srpski kralj Petar I Karađorđević. Fasadu hotela su projektovale sanktpeterburške arhitekte, a kalupi se i danas čuvaju u mađarskoj fabrici u Pečuju koja ih je izradila.

Sagrađen u okviru velike palate "Rosija" pre više od sto godina, Hotel Moskva je  nadživeo osam državnih tvorevina: Kraljevinu Srbiju, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevinu Jugoslaviju, Federalnu Demokratsku Jugoslaviju, FNRJ, SFRJ, SRJ, državnu zajednicu Srbije i Crne Gore. Hotel Moskva je za više od veka svog postojanja bio mesto konačenja za više od 4 miliona gostiju i dobar domaćin za preko 36 miliona posetilaca. Ovaj istorijski spomenik postao je sastajalište beogradskih umetnika, balkanske i svetske elite, brojnih domaćih i svetskih političara poput Tita, Sukarna, Gadafija, Brežnjeva, Niksona i drugih. Kroz Hotel Moskvu su prošli Žan Pol Sartr, Orson Vels, Henri Mur, Albert Moravija, Iv Montan i Simon Sinjore, Djuk Elington, Rej Čarls, Kirk Daglas, Robert de Niro, Momo Kapor i druge domaće i svetski poznate ličnosti.

   

Hotel Moskva, koji je od polovine 20. veka pod zaštitom države kao spomenik kulture grada Beograda, sada je u potpunosti renoviran, a pored luksuznih soba i apartmana, kultne kafeterije i restorana, poseduje i 1 balsku i 4 konferencijske sale, kao i novi SPA centar. Saobraćajno je najbrže povezan sa poslovnim centrima, kulturnim institucijama i kongresno-koncertnim dvoranama. 5 minuta je udaljen od Glavne železničke stanice, 6 minuta od Beogradske autobuske stanice i 20 minuta od aerodroma "Nikola Tesla".

      

      

 

SLATKI SIMBOL BEOGRADA

Hotel "Moskva" proslavio je jedan sladak jubilej - 40 godina kolača "Moskva šnit", poslastice koja je slavu ovog hotela pronela širom sveta.

Renovirani hotel "Moskva" je 1974. godine u svoju poslastičarsku ponudu želeo da uvrsti i nešto drugačije te je osmišljena nova torta sa korom od oraha i badema, sa višnjama i šamponez kremom, nazvana "Moskva šnit" koja je danas, ne samo slatki brend samog hotela, već i brend Beograda. Ono što je Sacher torta za Beč to je "Moskva šnit" za Beograd.

      


Hotel "Moskva"

+381 11 3642000
info@hotelmoskva.rs,
www.hotelmoskva.rs

 

početna strana