Manifestacije
 
JEDINSTVO RAZLIČITOSTI
 

Od 28. septembra do 2. oktobra 2011. godine u Novom Sadu je održan 44. Međunarodni sajam turizma. U istom terminu trajali su i sajmovi "Lorist" (44. Međunarodni sajam lova, ribolova i sporta) kao i drugi sajam konjarstva "HorseVille", u okviru koga su se okupili odgajivači konja, ergele, konjički klubovi, udruženja i prateća industrija a bila je organizovana i aukcija konja.

Na Sajmu turizma, na izlagačkom prostoru manjem nego ranijih godina, predstavljena je turistička ponuda Srbije i Regiona - pre svega hrvatske regije Istra, ovogodišnjeg strateškog partnera Sajma turizma u Novom Sadu (na predstavljanju regije pohvalili su se porastom broja turista iz Srbije za oko 15%), a potom i Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Makedonije i Crne Gore.

Turistička organizacija Vojvodine okupila je brojne turističke organizacije u želji da uopšteno prikaže specifičnosti vojvođanskog turizma, za razliku od Turističke organizacije Novog Sada koja je vrlo konkretno promovisala programe, lokacije, manifestacije i planove, uključujući i novi web portal. Klaster zdravstvenog turizma Vojvodine najavljivao je projekte, Udruženje ugostitelja Novog Sada UGONS 1946 predstavilo je ono po čemu su nadaleko poznati - dobru hranu. Ipak, najsnažniji utisak ostavio je projekat "Bogatstvo različitosti" u organizaciji Dunavskog turističkog klastera "Istar 21" i Pokrajinskog sekretarijata za privredu, koji je ponudio šansu selima Vojvodine da organizovano, osmišljeno i profitabilno počnu da se bave turizmom.

Turistička organizacija Beograda približila je Beograd svima koji žele da ga upoznaju, pre svega kao City break destinaciju, dok je Turistička organizacija Srbije predstavila projekte poput Stare planine, ruralni turizam, manifestacije i ambijentalne celine. 

Nacionalni parkovi Srbije (Đerdap, Fruška Gora, Tara, Kopaonik i Šar planina), koji su prošle godine na ovom sajmu osnovali svoju Asocijaciju, nastupili su u okviru paralelnog, međunarodnog sajma ekologije i šumarstva. Ove godine, koja je proglašena za "Godinu šuma", "Vojvodinašume" su imale dve atraktivne izložbe "Rika jelena 2011" i "Zlatni jelen".

Udruženje banja Srbije okupilo je većinu svojih članica koje su predstavile  nove medicinske i relaksacione programe koji su u prime­ni u srpskim banjama i klimatskim centrima, kao i nove načine podizanja standarda i usklađivanja sa savreme­nim svetskim tokovima. Zajednički su nastupile Sokobanja, Vrnjačka, Niška, Gamzigradska, Ribarska, Bukovička, Atomska,  Bujanovačka, Sijarinska, Vranjska, Prolom i Lukovska Banja, Ivanjica i Vrdnik, kao i  turističke organizacije Kraljeva, Smedereva, Raške (ponuda Kopaonika), Niša, Aranđelovca i Brusa.

Budući da na Sajmu gotovo da i nije bilo turističkih agencija sa aranžmanima, svoju zimsku skijašku ponudu prikazali su pojedini izlagači iz Slovenije, Bosne i Hercegovine,  Republike Srpske i Srbije. Najavljeno je da bi do kraja godine Kopaoniku i Zlatiboru, kao skijaški centar, mogla da se pridruži i Stara planina.

Nedostatak jasno osmišljenog ukupnog izlagačkog koncepta, popunili su prateći programi poput dobro organizovanog Workshopa i dodele priznanja "Turistička prizma" u organizaciji istoimenog časopisa, Okrugog stola "Bezbednost putnika u realizaciji turističkih putovanja - putujte bezbedno", u organizaciji YUTE,  a pre svega Okruglog stola sa temom "Regionalna saradnja u turističkom sektoru", u organizaciji univerziteta Educons iz Novog Sada i Novosadskog sajma, na kome je uvodni izlagač - Dr Goran Petković, državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, istakao da je "Konkurencija u oblasti turizma u svetu globalna, te da bez regionalnog povezivanja tržišta poput Srbije imaju male šanse. Međunarodna razmena je već počela, a u planu su i proizvodi poput "Puta rimskih careva", koji bi trebalo zajednički da realizuju Srbija, Hrvatska, Rumunija i Mađarska".

Po rečima organizatora, na sajmovima turizma, lova, ribolova i sporta, hortikulture, ekologije, šumarstva i opreme za ugostiteljstvo, učestvovalo je oko 300 izlagača iz zemlje i sveta.

 

      

 

Novosadski sajam Turizma

+ 381 21 4830130
imelda.monarov@sajam.net

www.sajam.net

     

          

 
   početna strana