Manifestacije
 
PUN POGODAK KRAGUJEVAČKOG SAJMA TURIZMA
 

Treći međunarodni sajam turizma i seoskog turizma, održan od 24. do 26. novembra 2011. godine na Šumadija sajamu u Kragujevcu, ove godine je u potpunosti prerastao od mesta regionalnog turističkog okupljanja u značajnu turističku manifestaciju sa preko 50 izlagača iz zemlje i inostarantva.

Sajam, koji su organizovali "Šumadija sajam" i   Gradska turistička organizacija "Kragujevac", u saradnji sa Gradom - Upravom za privredne resurse - odeljenje za privredu i preduzetništvo, održan je u pravo vreme, pred punu zimsku turističku sezonu, te su turističke agencije, koje je na svom štandu okupila njihova asocijacioja YUTA, promovisale ponudu za Zimu 2011/2012, Novogodišnje, Božićne i Uskršnje praznike.

U cilju predstavljanja turističkih potencijala Srbije i zemalja Regiona, pre svega onih koji u svojoj ponudi imaju agrarni turizam, Sajam je okupio brojne izlagače - turističke centre, banjska i klimatska lečilišta, zdravstveno-rekreativne i SPA kapacitete, nacionalne, regionalne i gradske turističke organizacije, predstavnike eko, etno i lovnog turizma.

Sajam je otvorio Dr Goran Petković, državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, istakavši da se "Sajam turizma u Kragujevcu razvija u dobrom smeru, jer se specijalizuje za poseban segment turizma - seoski, eko i zdravstveni turizam, koji postaju sve atraktivniji za strane i domaće turiste". Gordana Plamenac, Direktorka Turističke organizacije Srbije, podsetila je da se "deo ove bogate turističke ponude Srbije već našao u novom reklamnom spotu "Hrana za dušu" skrećući veliku pažnju na ponudu zemlje".

Snežana Milisavljević, direktorka Gradske turističke organizacije Kragujevac, smatra da je normalno da ovaj grad bude pokretač ovakvog sajma jer se "Nadomak Kragujevca i nalazi geografski centar Srbije, dok je sam grad  zavičaj moderne Srbije jer je prestoničko nasleđe sačuvano kroz začetke prve gimnazije, suda, univerzitetskog obrazovanja, prve apoteke, teatra, ustava, prve škole igranja i slikanja".

Osnovu Sajma, koji se odžava u srcu Šumadije, činio je Seoski turizam, turističko-privredna grana u usponu. Prikazani su primeri dobre prakse iz Srbije i zemalja u okruženju a predstavila su se i domaćinstva iz Srbije koja se bave turizmom i proizvodnjom ekološki zdrave hrane iz svojih sredina Da je to pravi put razvoja ovog sajma pokazao je Okrugli sto na kome su predstavnici YUTE, Udruženja banja Srbije i turističkih organizacija, kroz razgovor sa Sanjom Stamenković Rašević, direktorkom marketinga Sumadija sajma, već najavili dolazak i sledeće godine.    

Treći međunarodni sajam turizma i seoskog turizma imao je ove godine i značajne prateće programe među kojima su se isticale prezentacije "Projekcija razvoja Turizma u funkciji ruralnog razvoja", "Pristupačni turizam" i "Kategorizacija seoskih domaćinstava zainteresovanih za bavljenje seoskim turizmom",  stručna  savetovanja ministarstava Ekonomije i regionalnog razvoja i Poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede, YUTE i drugih asocijacija, kao i izložbeno-edukativni i komercijalni sadržaji.

Članovi ribolovačkih i lovačkih udruženja takmičili su se u kuvanju riblje čorbe i lovačkog gulaša, a trećeg dana Sajma posetioci su uživali u, sada već tradicionalnoj, "Šumadijskoj čajanci" - takmičenju u pripremanju kuvane rakije.

 

    

   

   

   

     
        

Šumadija sajam
Jelena Uzunović, projekat menadžer

+ 381 (34) 503500,  (60) 2340617
jelena@sumadijasajam.rs
www.sumadijasajam.rs

 
   početna strana