Manifestacije
 PUT OKO SVETA ZA ČETIRI DANA
 

Pod sloganom „Put oko sveta za četiri dana“ od 23. do 26.februara 2012.godine u halama Beogradskog sajma održan je 34. Međunarodni sajam turizma – ITTFA. Na njemu se predstavilo oko 900 izlagača, domaćih i inostranih turoperatora, najatraktivnijih destinacija, hotelskih lanaca, „first minute“ ponuda, turističkih organizacija, banjskih i klimatskih mesta, rezervacionih sistema, oprema za hotele i ugostiteljstvo, prirodnih atrakcija, fakulteta i medija. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma turizma bila je – Turska. Prvi put su se predstavili i Izrael, Nemačka, Češka i Gana. Među ostalim zemljama učesnicama (46), bile su i Kipar, Slovenija, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Tunis, Austrija, Bugarska, Španija, Italija, Crna Gora, Makedonija, Republika Srpska i druge. 

Otvarajući sajam Nebojša Ćirić, ministar Ekonomije i regionalnog razvoja, istakao je da je  „Srbija prošle godine od turizma zaradila oko milijardu dolara, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od oko 18%, a da je Beogradski sajam mesto sa koga se predstavnici Svetske turističke organizacije, Evropske turističke komisije, hotelijeri i turoperatori obraćaju turističkoj privredi ukazujući na mogućnost nove saradnje u cilju zajedničkog kreiranja turističke ponude“. Dr Taleb Rifai, generalni sekretar Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) naglasio je da „Ovaj Međunarodni sajam predstavlja značajno mesto u svetu turizma, i ima najveću stopu rasta u Evropi“.

Na Sajmu turizma poseban akcenat je dat na ponudu seoskog turizma Srbije, predstavljanje turizma na Dunavu, City Break i manifestacije. Najpoznatije domaće turističe agencije davale su za letnje aranžmane popuste od 10 do 40%.  Pod okriljem Sajma turizma održani su i Sajam ugostiteljske opreme – HORECA, Sajam suvenira i Međunarodni sajam vina BEOWINE, po broju prijavljenih izlagača največi do sada. Turizam Srbije predstavljale su Turističke organizacije Srbije, Beograda i Vojvodine, Udruženje banja Srbije, YUTA, hoteli, nacionalni parkovi i ski centri, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, privredne komore Srbije i Beograda i druge turističke organizacije i destinacije. Zapažene nastupe imali su planinski centri Kopaonik i Zlatibor, Nacionalni park Đerdap i lokalitet „Lepenski Vir“, hoteli „Izvor“ u Aranđelovcu i „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji,  gradovi Beograd, Novi Sad, Kragujevac i drugi. Za vreme trajanja Sajma održane su i brojne prateće manifestacije, promocije, prezentacije, razgovori i predavanja a posebno mesto zauzimaju Međunarodna konferencija na temu „Održivog razvoja ruralnog turizma“ (22.-24.02.2012.), Okrugli sto u organizaciji Udruženja banja Srbije na temu „Regionalna saradnja udruženja banja Balkana“ (24.02.2012.) i prezentacija “Svetski centar za dijabetes nalazi se u Srbiji” (24.02.2012.).  

U organizaciji turističkih organizacija Srbije i Beograda i Beogradskog sajma na ITTF 2012 boravilo je 60 stranih predstavnika svetskih turoperatora, medija i PR agencija iz Velike Britanije, Španije, Rusije, Holandije, Belgije, Nemačke, Norveške, Slovenije, Italije, Francuske, Kine, Švedske i SAD. Za njih, kao i za ostale izlagače na Sajmu, Turistička organizacija Beograda organizovala je besplatna razgledanja grada autobusom pod nazivom Svetla Beograda”.
Na sajmu su tradicionalno dodeljene i nagrade, a prvi put ove godine žiri su činili studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum.

DODOBITNICI NAGRADA 34. MEĐUNARODNOG SAJMA TURIZMA

KATEGORIJA

DOBITNIK

Hrvatska turistička zajednica

Regionalna turistička organizacija

Turistička organizacija regije
Zapadna Srbija

Turoperator / turistička agencija

Kon Tiki travel

Zdravstveni turizam sa pratećim programom

Specijalna bolnica „Merkur“
Vrnjačka Banja

Hotelijerstvo (hoteli, moteli i hosteli)

Hotel „Astorija“

Etno i eko turizam

Zornića kuća

Domaća destinacija

Turistička organizacija Čačka

Hotelska oprema

Cool coffee bar

 

   

   

   

   

            

  početna strana  

Beogradski sajam
Sajam turizma - ITTFA

+ 381 11 2655377
turizam@sajam.rs

www.beogradskisajamturizma.rs