Manifestacije
 VETAR U JEDRA SALONA NAUTIKE
 

Iako je privredna kriza zahvatila sve grane privrede, pa i nautičku industriju, 34. Salon Nautike (6.-10. april 2012., hala 1 Beogradskog sajma) održan je na veliko zadovoljstvo kako izlagača tako i posetilaca. Nastupilo je oko 60 izlagača iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Italije, Francuske, Švedske i Amerike. Učestvovali su domaći i inostrani projektanti i proizvođači plovila i njihovi zastupnici, škole jedrenja i čarteri, izložene su luksuzne jahte, gliseri, jedrilice, kajaci, kanui, kao i mali brodići i čamci za dnevne izlete i ribolov. U ponudi 34. Salona Nautike bila su i polovna plovila, brodski i vanbrodski motori, sredstva i pribor za korišćenje i održavanje plovila, transport plovila, servisna oprema, oprema za marine i pontoni, bazeni, oprema za sportove na vodi, ronilaštvo i ribolov, odeća za nautičare i literatura. 

Najskuplji eksponat ovogodšnjeg Salona Nautike, koji je otvorio novinar, svetski putnik, ekolog i zaljubljenik u prirodu, Jovan Memedović, bila je jahta  "Beneto" (318.000 evra), dužine 14 metara, širine 4,1 metar i težine 10 tona, koja je ispred hale 1 Beogradskog sajma budila i najveću pažnju posetilaca. Predstavili su se i "Đena ship", firma koja je poklonila aluminijumsku "šiklju" vrednu 1.000 evra posetiocu koji se istakao u kvizu znanja i proveri veština, "Narval" je premijerno prikazao novi čamac sa kabinom a "Elko nautika"superbrzi gliser, nastupili su i "Tri princeze", "Roto", kao i svetski brendovi poput "Stingreja","Montereja", "Rinkera", "For vinsa", "Briga" i drugih. Ovogodišnji Salon Nautike ostvario je i veoma uspešnu i naširoko pozdravljenu saradnju sa jedriličarskim, kajakaškim i veslačkim savezima i klubovima, tako da su posetioci mogli da vide i takmičarske čamce. Predstavio se i Muzej nauke i tehnike a bila je izložena i postavka starih eksponata iz zbirke Rečnog brodarstva.

Koliko je veliko interesovanje za nautički turizam Srbije pokazalo je, osim proizvođača i prodavca plovila i prateće opreme, i prisustvo inostranih vlasnika turističkih brodova koji proplovljavaju kroz Srbiju, ali i gradova i opština duž glavnih vodenih tokova u Srbiji (Dunav, Sava, Tisa, Tamiš, Morava, Drina) koji razvijaju nautički turizam u svojim sredinama. 

Po rečima Milana Isakovića, projekat menadžera Salona Nautike, "Iskustvo je pokazalo narastajuću potrebu za proširivanjem sadržaja ka ponudi nautičkog turizma te se ove godine Salon okrenuo i ka predstavljanju programa razvoja nautičke privrede, turizma i prateće infrastrukture, pre svega sa stanovišta izgradnje marina i ponude čartera. Sa 2.000 kilometara plovnih puteva mogli bismo mnogo više da uživamo u blagodetima života na vodi. Cilj svih dosadašnjih a i ovog Salona Nautike je da nas izvede na vodu". U tom smislu na Salonu Nautike predstavili su se i klasteri u nautičkoj privredi, projekti namenjeni potencijalnim investitorima, Turistička organizacija Beograda i JP za turizam opštine Surčin promovisali su nautičko selo "Biser", a tokom svih pet dana organizovane su i razne promocije koje podstiču razvoj slobodne plovidbe rekama Srbije.

 

Ovogodišnji Salon Nautike imao je i bogat prateći program, izložbe i stručna izlaganja, među kojima se ističu promocije filmova "Dunavom kroz Srbiju" i "Kajakom od Bezdana do Prahova", izložba muzeja Nauke i tehnike sa temom "Zbirka rečnog brodarstva", predavanja poput "Uticaj hidrometeoroloških uslova na nautički turizam", "Perspektive u razvoju vikend nautičkog turizma", konferencije "Plovni put reke Tamiš", "Nova marina Pančevo", "Problemi nautčara" i druge. Na  Salonu Nautike je bila izložena i opreme za ribolovce, a u njihovom ulovu posetioci su uživali za vreme posluživanja riblje čorbe koja se kuvala u petnaestak kotlića.

Vetar u jedra 34. Salona Nautike duva punom snagom sa pogledom na narednu 2013. godinu.

 

  

 

  

 

  početna strana  

Milan Isaković - Salon Nautike

+381 11 265 55 38
milan.isakovic@sajam.rs
www.sajam.co.rs