Manifestacije
 SAVREMENI TRENDOVI U TURIZMU
 

Turististička organizacija opštine Kanjiža i Destinacija menadžment organizacija - Kanjiža organizovali su od 15. do 17. juna 2012. godine Međunarodnu Konferenciju povodom jedinstvenog prirodnog fenomena "Cvetanje reke Tise"  sa idejom da  nije samo bitno da sam fenomen utiče na povećanje posećenosti Kanjiže, već i da se povratno razvijanjem turističke delatnosti i očuvanjem životne sredine  pozitivno utiče na održanje ekološke ravnoteže reke Tise koja je potrebna za odvijanje ovog jedinstvenog fenomena i u budućnosti.

Međunarodna konferencija, koja se odvijala pod nazivom "Savremeni trendovi u turizmu", poseban akcenat je dala na brendiranje destinacije, održivi razvoj zdravstveno-banjskog, relaksacionog i ruralnog turizma, na značaj stručnih znanja, pozitivna iskustva i primere dobre prakse koji treba da proizvedu konkretne zaključke i podstaknu operativne aktivnost. Posebno su bile zanimljive teme "Razvoj banjskih centara u XXI veku" (Dr Ferenc Kiš, Mađarska), "Srbija - zemlja banja" (Svetlana Strailović, Udruženje RH centara Srbije), "Značaj osnivanja DMO organizacija za unapređenje turističke industrije u Mađarskoj - iskustva dobre prakse" (Tamaš Vig, Mađarska) i druge.
Po rečima Ljubinke Taljai Maksimović, direktorke Turističke organizacije Kanjiža, "Konferencija, u čijem radu su učestvovali, pored predstavnika opštne Kanjiža, i predstavnici pokrajinskog Sekretarijata za trgovinu, turizam i usluge, banjskih mesta i Udruženja RH centara Srbije, "Srbijašuma", profesori sa stručnih, obrazovnih institucija,   a pre svega gosti iz banja i  Destinacija menadžment organizacije Mađarske, pokazala je koliko je važno učiti na greškama i ne ponavljati ih, slediti studije izvodljivosti, pratiti i usklađivati se sa potrebama tržišta, čuvati medicinski faktor u banjama, a ne ići samo na wellness ponudu, osnaživati razvoj ruralnog turizma i insistirati na održivom turizmu".

Učesnici Konferencije obišli su Kanjižu i njene smeštajne kapacitete poput hotela "Aquamarin", "Abella", "AquaPanon", "Lupus" i "Art", posetili obližnja sela Velebit i Totovo selo, kao primere razvoja ruralnog turizma u multikulturalnim sredinama, i prisustvovali jedinstvenom prirodnom fenomenu - "Cvetanju reke Tise", koji u prvoj polovini juna okupi veliki broj zaljubljenika u prirodu iz celog sveta. Na  150-om kilometru  obale reke Tise, na izlazu iz Kanjiže prema Horgošu (blizu  šljunkare), negde pred smiraj dana, iz dubine reke Tise započinje neobičan svadbeni ples. Insekt "Tiski cvet" ili Palngenia longicauda, u svom ritualu ljubavne igre se roji, razvije, posle nekoliko minuta poleti iznad vode da bi kratkotrajnim letenjem, posle parenja, još do zalaska sunca, završio svoj život. Ovaj jedinstveni događaj koji se, osim na reci Tisi u Severnom Banatu i Potisju, odvija još samo u Velikoj žutoj reci u Kini, prati na hiljade turista iz Srbije i Evrope sa čamaca ili sa kopna.

 

   

    

            

Turistička organizacija
opštine Kanjiža

+381 24 875163
turkanj@eunet.rs
www.kanjizatourism.org.rs

  početna strana