Manifestacije
 JUBILEJ IZMEĐU ŽELJA I MOGUĆNOSTI
 

Sajam turizma u Novom Sadu i Međunarodni sajmovi "Lorist" obeležili su jubilej - 45. godina postojanja. Sajmovi "Lorist" održani su od 25. do 30. septembra 2012. godine, Sajam turizma je počeo 27. septembra, na Svetski dan turizma, a u istom terminu održan je i 3. Međunarodni sajam "HorseVille". Otvarajući sajam, Vojvođanski sekretar za privredu Miroslav Vasin, rekao je da je"Sajam prilika da Vojvodina kroz turističku ponudu predstavi svoje najveće vrednosti, a to su multinacionalnost, multikonfesionalnost i multijezičnost".
Budući da je jubilarni 45. Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu počeo na Svetski dan turizma - 27. septembar, Turistička organizacija Srbije je, nakon otvaranja, dodelila svoje najveće priznanje - nagradu "Turistički cvet" za period jul 2011. - jul 2012. godine za najznačajnija ostvarenja koja su doprinela podizanju kvaliteta turističkih usluga, razvoju, unapređenju i promociji turizma Srbije na domaćem i inostranom tržištu.
Na Sajmu turizma, na izlagačkom delu koji je prostorno iz godine u godinu sve manji u odnosu na želje i ambicije organizatora, predstavljena je turistička ponuda Srbije i Regiona - pre svega Dežele Celjske iz Slovenije, koja obuhvata 21 opštinu, ovogodišnjeg strateškog partnera Sajma turizma u Novom Sadu, potom Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore. Turistička organizacija Vojvodine okupila je brojne turističke organizacije uopšteno prikazujući specifičnosti vojvođanskog turizma, Turistička organizacija Novog Sada promovisala je programe, lokacije, manifestacije i planove. Turistička organizacija Beograda približila je Beograd svima koji žele da ga upoznaju, pre svega kao City break destinaciju. Štand Turističke organizacije Srbije bio je, prevashodno, mesto susreta profesionalaca u turizmu u smislu razmene informacija i poslovnih dogovora. Udruženje banja Srbije okupilo je većinu svojih članica koje su predstavile  nove medicinske i relaksacione programe koji su u prime­ni u srpskim banjama i klimatskim centrima, kao i nove načine podizanja standarda i usklađivanja sa savreme­nim svetskim tokovima. Zajednički su nastupile Sokobanja, Vrnjačka, Niška, Gamzigradska, Prolom, Ribarska, Bukovička, Atomska,  Ivanjica i druge banje i RH centri, kao i  turističke organizacije Kraljeva, Smedereva, Raške i Brusa (ponuda Kopaonika), Niša, Aranđelovca i druge.  
I ove godine prostorno dobar deo sajma zauzeo je projekat "Bogatstvo različitosti", u organizaciji Dunavskog turističkog klastera "Istar 21", koji je ponudio šansu selima Vojvodine da organizovano, osmišljeno i profitabilno počnu da se bave turizmom.
Asocijacija turističkih agencija Srbije - YUTA  predstavila se sa ponudom nekoliko svojih članica i informacijama za potencijalne, nove članice. Budući da u narednom periodu YUTA planira da više pažnje posveti receptivnom turizmu, informacije su bile namenjene i pridruženom članstvu, pre svega turističkim organizacijama.
Opšti utisak traganja za pravim izlagačkim konceptom, ispravljali su prateći programi poput dobro organizovanog Workshopa,  sa oko 90 predstavnika turizma iz Srbije i zemalja regiona, dodele priznanja "Turistička prizma" u organizaciji istoimenog časopisa, Okruglih stolova i savetovanja na teme: "Strateško pozicioniranje Vojvodine u razvoju turizma Srbije na turističkom tržištu", "Implementacija turističke ponude Srbije u Svetske turističke tokove", "Očekivani pravci razvoja turizma u svetu", "Zaključni dokument IV Kongresa banja i Predlog zakona o banjama", "Manifestacije u Srbiji", Godišnji skup turističkih vodiča Vojvodine i drugih.
Atraktivne izložbe u okviru sajma "Lorist" - "Sa Titom na safari" i "Rika jelena 2012" "Vojvodinašuma", kao i sajam "Horseville" , zaokružili su ponudu koktela sajmova.

 

      

    

      

            

Novosadski sajam Turizma

+381 21 4830130
imelda.monarov@sajam.net
www.sajam.net

  početna strana