Manifestacije
 SAJAM NA KOME SE PRAVE POSLOVI
 

Četvrti međunarodni Sajam turizma i seoskog turizma, održan na Šumadija sajamu u Kragujevcu (22.- 24.11.2012.), prevazišao je sva očekivanja i sa preko 100 izlagača iz Srbije i Regiona postao manifestacija koja beleži najbrži rast u svojoj branši i okruženju. Otvarajući sajam, Dr Goran Petković, državni sekretar za turizam, naglasio je da "Dok se drugi sajmovi turizma suočavaju sa posledicama ekonomske krize, smanjuju se njihovi izložbeni prostori i broj izlagača, ovaj sajam beleži rast za 30 do 40%. Izlagači zakupljuju štandove jer se potvrdilo da se ovde prave poslovi. Sajam u Kragujevcu posebno karakteriše specijalizacija na ruralni turizam, proizvod koji se probija na tržištu, a tražnja za njim raste. Sajam je odlično mesto da domaćini sa agencijama i turoperatorima ugovore posete gostiju, prodaju poljoprivrednih proizvoda i dalji razvoj turizma u svom kraju".

Osnovu Sajma, koji su organizovali Šumadija sajam "Kragujevac", u saradnji sa Gradskom turističkom organizacijom "Kragujevac", i pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, čini SEOSKI TURIZAM, velika šansa i brend Srbije. U tom smislu je i Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije, naglasila da je "Seoski turizam jedan od atributa srpske ponude koji nacionalna turistička organizacija promoviše na svim međunarodnim smotrama, kao i da je za širenje pozitivnog imidža ruralnog turizma kragujevački Sajam dobio Turistički cvet, najveće nacionalno priznanje u oblasti turizma".  Na sajmu su nastupila brojna domaćinstava koja se bave turizmom a služena je i  tradicionalna, ekološki zdrava hrana. Po rečima Snežane Milisavljević, direktorke Turističke organizacije Kragujevca, "Izlagači, turističke organizacije, agencije, udruženja ili proizvođači etno suvenira, hrane i pića, doneli su na sajam sve ono što je najlepše iz njihovih krajeva, nudeći zanimljiv turistički proizvodi za međunarodno tržište na kojem vlada sve veće interesovanje za Srbiju i Balkan".

Izlagački koncept sajma pratilo je i savetovanje u organizaciji Ministarstva finansija i privrede, sektor turizam, na temu ruralnog turizma, sednica grupacije za ruralni turizam Privredne komore Srbije kao i prezentacija rečnika za seoska domaćinstva. Veliko interesovanje vladalo je i za predavanje o značaju i mogućnostima receptivnog turizma, čijem razvoju će doprineti i potpisivanje protokola o saradnji između Turističke organizacije Kragujevca i Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji. Zanimljiv je bio i nastup Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom, čiji su članovi prvi put predstavili unikatne ukrasne predmete koje su izradili u radionici kreativnog inkluzivnog dizajna.  

Na ovogodišnjem sajmu nastupile su Turističke organizacije Srbije i Vojvodine, kao i mnogih gradova i opština Srbije, poput Kragujevca, Kruševca, Kraljeva, Subotice, Brusa, Raške, Niša, Smedereva, Šida, Bele Crkve, Knjaževca, Bora, Gornjeg Milanovca, Požarevca, Zrenjanina, Kanjiže i drugih mesta, prikazujući turističke atrakcije i smeštajne kapacitete svojih destinacija. Na Sajmu u Kragujevcu izlagali su i Banja Luka i Republika Srpska, Budva, gosti iz Bugarske, Slovenije i Makedonije i mnogi drugi. Da je Sajam održan u pravo vreme, pred punu zimsku turističku sezonu, pokazuje i prisustvo brojnih turističkih agencija koje su promovisale ponudu za Zimu 2012/2013, Novogodišnje, Božićne i Uskršnje praznike.

Na Četvrtom međunarodnom Sajmu turizma i seoskog turizma prvi put su ove godine dodeljivane i nagrade
NAJUSPEŠNIJA PROMOCIJA Kulturno turistički centar "Stefan Nemanja", Lapovo
NAJUREĐENIJI IZLAGAČKI PROSTOR Turistička organizacija Srbije
NAJBOLJI PROMOTIVNI MATERIJAL Turistička organizacija Zlatar
Posebno priznanje
IZUZETNO USPEŠAN NASTUP
Turistička organizacija Mladenovac

Prateći zabavni sadržaji bili su veoma raznovrsni. Članovi ribolovačkih i lovačkih udruženja takmičili su se u kuvanju riblje čorbe i lovačkog gulaša, a trećeg dana Sajma posetioci su uživali u tradicionalnoj "Šumadijskoj čajanci" - takmičenju u pripremanju kuvane rakije.

Najavljujući sajam za 2013. godinu, Sanja Stamenković Rašević, direktorka marketinga Sumadija sajma, ističe da "Ovogodišnji porast broja izlagača, raznovrsnost pratećih sadržaja i broj posetilaca, usmeravaju i na razmišljanje o povećanju izlagačkog prostora".

 

      

   

      

   

   

  početna strana

Šumadija sajam
Jelena Uzunović, projekat menadžer

+381 (34) 503500,  (60) 2340617
jelena@sumadijasajam.rs
www.sumadijasajam.rs