Manifestacije
 PUTOVANJA U SRCU

Pod sloganom "Putovanja u srcu" na Beogradskom sajmu održan je 35. Međunarodni sajam turizma - IFT 2013 (21.- 24.02.2013.). Na njemu se predstavilo oko 1.000 izlagača iz 46 zemalja, među kojima su  bile i Slovenija, Grčka, Hrvatska, Turska, Mađarska, Tunis, Brazil, Austrija, Bugarska, Rumunija, Egipat, Španija, Italija, Kipar, Crna Gora, Makedonija, Republika Srpska i druge, a ove godine prvi put je učestvovala i Kuba. Nastupili su domaći i inostrani turoperatori, atraktivne destinacije, hotelski lanci, "first minute" ponuda, turističke organizacije, banjska i klimatska mesta, rezervacioni sistemi, prirodne atrakcije, fakulteti i mediji. Otvarajući sajam, državni sekretar za turizam dr Goran Petković, istakao je da "Sajam pokazuje da je Srbija zemlja saradnje sa svim prijateljima iz sveta i da se obraća turističkoj privredi ukazujući na mogućnosti novih povezivanja u cilju zajedničkog kreiranja turističke ponude". Petković je naglasio da je Nemačka, zemlja  partner ovogodišnjeg Sajma turizma, odabrala kulturu i mlade kao svoju promotivni temu u 2013. godini, što se poklapa i sa kampanjom turističke ponude Srbije u godini kada se obeležava 1700 godina Milanskog edikta. U tom smislu je i Bratislav Petković, Ministar kulture i informisanja, podsetio  da se "Na teritoriji Srbije kulturno nasleđe proteže od samog osvita civilizacije, odnosno Vinče i Lepenskog vira, preko rimske civilizacije i srpsko-vizantijskog srednjevekovnog nasleđa, do monumentalnih novovekovnih tvrđava".

Za vreme trajanja Sajma turizma održane su i brojne prateće manifestacije, promocije, prezentacije, razgovori i predavanja: Turistička organizacija Srbije prikazala je nove filmove "Organic Food" i "People Soul of Serbia", Turistička organizacija Beograda najavila je početak regionalne kampanje "Sledeća stanica Beograd", a Turističke organizacije Vrnjačke Banje i Zlatibora obeležile su 145, odnosno 120 godina organizovanog bavljenja turizmom svojih destinacija. Turistička regija "Zapadna Srbija" najavila je kultnu manifestaciju "Nušićijada", Turistička organizacija Subotice i Park Palić brojne događaje u funkciji povećanja turističke posete, Turistička organizacija Sremskih Karlovaca prikazala je "Puteve vina", Ski centar Kopaonik je već najavio letnju sezonu. Zapaženi su bili i nastupi specijalne bolnice "Merkur" iz Vrnjačke Banje, banja Junaković i Kanjiža. Posebno mesto na sajmu zauzeli su Međunarodna konferencija (20.- 22.02.2013.) kojom je započeta implementacija aktivnosti projekta "Održivi dečiji i omladinski turizam u funkciji ruralnog razvoja Jadransko Jonskog Regiona",  Okrugli sto u organizaciji Udruženja banja Srbije na kome su najavljeni Balkan Spa Academy, Balkan Spa Award i 3. Balkan Spa Samit (5.- 8.09.2013., Bukovička banja, Aranđelovac, hotel "Izvor"), kao i konferencija posvećena učesnicima "Hosted buyer" programa, predstavnicima inostranih medija i angažovanim PR agencijama.

U okviru Sajma turizma održani su i  4. Međunarodni Sajam vina - Beo Wine, najveća regionalna manifestacija ovog tipa sa preko 140 izlagača iz 13 zemalja na kojoj je najavljeno 10 vinskih puteva Srbije, 9. Sajam suvenira "Posetite Srbiju", sa suvenirima iz svih regija Srbije, rukotvorinama, starim i umetničkim zanatima kao i seoskim gazdinstvima registrovanim za pružanje usluga u turizmu, i 9. Međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme - HORECA.

Na sajmu su tradicionalno dodeljene i nagrade.

DODOBITNICI NAGRADA 35. MEĐUNARODNOG SAJMA TURIZMA

KATEGORIJA

DOBITNIK

Nacionalna turistička organizacija

 Egyptian Tourist Authority

Regionalna turistička organizacija

 Turistička organizacija Vojvodine

Turoperator / turistička agencija

 Astra Travel

Zdravstveni turizam sa pratećim programom

 Specijalna bolnica za rehabilitaciju    
              "Ribarska Banja"

Hotelijerstvo (hoteli, moteli i hosteli)

 HTT Palisad a.d.

Etno i eko turizam

Turistička organizacija Čačka 

Domaća destinacija

Park Palić d.o.o.

Hotelska oprema

Cool coffee bar

 

   

   

    

    

    

 

 

   
  početna strana  

Beogradski sajam
Sajam turizma - ITTFA

+381 11 2655377
turizam@sajam.rs
www.beogradskisajamturizma.rs