Manifestacije
SAJAM NA PREKRETNICI

Po 46. put u Novom Sadu je održan Sajam turizma (3.-6.10.2013.). Zajedno sa njim trajali su i sajmovi "Lorist" kao i 4. Međunarodni sajam "HorseVille". Na Sajmu turizma, na izlagačkom delu koji je prostorno iz godine u godinu sve manji u odnosu na želje i ambicije organizatora, predstavljena je turistička ponuda Srbije i Regiona. Turistička organizacija Vojvodine objedinila je nastupe Apatina, Bača, Bačkog Petrovca, Bele Crkve, Kanjiže, Kovačice, Pančeva, Sombora, Palića, Subotice, Sremskih Karlovaca, Vršca, Zrenjanina, Vrdnika i drugih mesta, Turistička organizacija Novog Sada promovisala je programe, lokacije, manifestacije i planove, a Nacionalna asocijacija turističkih agencija YUTA objedinila je nastup agencija sa ponudom aranžmana za jesen i zimu 2013/2014. godine.  

Turistička organizacija Srbije, koja je i ovom prilikom najavila promotivnu kampanju turizma Srbije u 2014. godini pre svega posvećenu mladima, organizovala je susrete profesionalaca u turizmu, kao i okrugli sto na temu produženja turističke sezone po modelu Calypso projekta Evropske komisije, kojim nastavlja saradnju sa Dunavskim centrom za kompentenciju i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore na realizaciji projekta "Odmor za sve" (Hollyday4All). Udruženje banja Srbije okupilo je deo svojih članica, poput Vrnjačke (Specijalna bolnica "Merkur" promovisala je i svoj novi vizuelni identitet), Sokobanje, Niške, Bukovičke, Atomske, Junaković, Ivanjice i drugih banja koje su predstavile  nove medicinske i relaksacione programe koji su u prime­ni u srpskim banjama i klimatskim centrima, kao i nove načine podizanja standarda i usklađivanja sa savreme­nim svetskim tokovima. Nastupila je i regija Zapadna Srbija na čelu sa Zlatiborom, Centralna Srbija na čelu sa Kragujevcem, a zimsku ponudu imao je i Kopaonik.  

Na sajmu je bilo i izlagača iz Slovenije, pre svega Dežele Celjske koja obuhvata 21 opštinu, potom Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore i Mađarske. Nacionalni park Đerdap, nacionalni park Fruška Gora, ovogodišnji dobitnik nagrade Turističke organizacije Srbije - Turistički cvet, i ostali parkovi prirode, nastupili su na objedinjenom štandu zajedno sa kolegama iz rumunskog parka prirode Portile de Fijer, u okviru sajma Lorist.
Ne tako veliki broj izlagača zamenjen je velikim brojem pratećih skupova poput godišnjeg skupa turističke industrije sa predstavljanjem planova i projektnih aktivnosti turističkih organizacija Srbije, Vojvodine, Beograda, Novog Sada i Zapadne Srbije. Predstavljeni su i rezultati Udruženja banja 3. Balkanski Spa Samit i Balkanska Spa Akademija), Kongresnog biroa, YUTE, seoskog turizma i drugih asocijacija. Sajam su pratili i brojni paneli poput "Multikulturalnost kao turistički brend Vojvodine", "Marketing i uloga medija", "Multukulturalnost kao turistički proizvod", "Upravljanje investicionom reputacijom u turizmu", "Najbolji turistički projekti u turizmu Srbije u 2013. godini"  i drugih. Posebno mesto zauzela je peta Međunarodna konferencija ekoturizma "Potencijali razvoja avanturističkog turizma u Srbiji". Workshop "Turističke prizme", sa oko 90 predstavnika turizma iz Srbije i zemalja regiona i dodelom priznanja "Turistička prizma" u organizaciji istoimenog časopisa, upotpunio je sadržaj ovogodišnjeg sajma. 

U vreme održavanja 46. Međunarodnog sajma turizma u organizaciji FIJET Srbija (predsednik Mr Ivana Stanković, Internet Serbia Travel News, generalni sekretar Nikola Mihajlović, Turistička prizma),  najstarijeg i najvećeg profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme), čiji je Srbija član od 2010.godine, u Novom Sadu je boravila grupa novinara iz iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Slovačke, Bugarske, Mađarske, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije i tom prilikom obišla Sremske Karlovce, Frušku Goru, Palić,  Suboticu, Vrdnik, Žabalj i druge destinacije.
Uviđajući potrebu promene koncepcije sajma turizma u Novom Sadu, Andrea Knezy, izvršna direrktorka sektora kongresnih aktivnosti Novosadskog sajma, najavila je da će se  47. Međunarodni sajam turizma u 2014. godini odvijati od 24. do 27. aprila, zajedno sa Sajmom gastronomije "NS Gastro" i Sajmom vina, piva i rakije.

Sajam turizma Novi Sad

+ 381 21/ 4830130
imelda.monarov@sajam.net
www.sajam.net

 

    

    

    

    

 

 

   
  početna strana