Manifestacije

SELA SRBIJE

TURISTIČKI PROIZVOD SA PERSPEKTIVOM

U organizaciji "Šumadija sajma" i suorganizaciji Turističke organizacije grada Kragujevca, od 28. do 30. novembra 2013. godine u Kragujevcu je održan 5. Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma. Ponude svojih destinacija, pre svega seoskih sredina, u jesenje-zimsko-prazničnom periodu, prikazale su, pored turističke organizacije grada domaćina - Kragujevca, i turističke organizacije Zlatibora, Gornjeg Milanovca, Kruševca, Čačka, Kraljeva, Niša i drugih gradova i opština Srbije, ali i iz okolnih zemalja. Turistička organizacija Vojvodine objedinila je, kao i obično, nastup turističkih mesta sa svoje teritorije, dok je Turistička organizacija Srbije promovisala na svom štandu ukupnu seosku ponudu Srbije, nove kampanje i brošure poput "52 vikenda u Srbiji", "Srbija za mlade i radoznale", "Srbija pamti" i druge. Na štandu nacionalnog udruženja turističkih agencija - YUTA nekoliko agencija ponudilo je zimske, novogodišnje i božićne aranžmane. Najatraktivniji deo sajma bile su, kao i do sada, prezentacije i degustacije autentične hrane pojedinih seoskih domaćinstava i restorana, u skladu sa kampanjama Turističke organizacije Srbije - "SoulFood i OrganicFood Serbia".

Otvarajući Sajam turizma i seoskog turizma,  Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca, je istakao da je "Kragujevac grad pre svega automobilske industrije, ali da u privrednom razvoju turizam ima sve značajnije mesto, te će već naredne godine grad dati svoj doprinos seoskom turizmu kroz podsticajna sredstva seoskim domaćinima, a namera je i da se pregovara sa potencijalnim investitorima za izgradnju hotela kako bi se obogatila turistička ponuda grada". Po mišljenju Gordane Plamenac, direktorke Turističke organizacije Srbije, "Sajam turizma i seoskog turizma pokazuje da je seoski turizam turistička prednost Srbije koja dovodi nove turiste u Srbiju, proširuje i obogaćuje ponudu. Stvaraju se brending ikone koje su vezane za gastronomiju, seoska domaćinstva,  prirodne atrakcije, i sve to uz kulturno-istorijsko nasleđe".

Sastavni deo 5. Međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma bile su i brojne prezentacije, savetovanja i stručna predavanjima iz oblasti ruralnog turizma,  prodajne izložbe zimnice i suvenira, nastupi folklornih, plesnih i muzičkih grupa, takmičenja u kuvanju riblje čorbe, lovačkog gulaša i vruće rakije. Sa stručnim vodičima organizovane su i ture obilaska Kragujevca, prve prestonica Miloša Obrenovića, grada u kome je napisan i usvojen prvi Ustav, osnovana prva stručna srednja škola, prva gimnazija u tek oslobođenoj Srbiji, u kome su se igrale prve pozorišne predstave, osnovan prvi orkestar, igran prvi bilijar, štampane prve novine srpske, i zasijala prva sijalica u Vojno-tehničkom zavodu.

Šumadija sajam

www.sumadijasajam.rs

Turistička organizacija grada Kragujevca
+ 381 34 332172

info@gtokg.org.rs
www.gtokg.org.rs

 

   
    
 
    
 

 

   
  početna strana