Manifestacije

ISPUNJENE  ŽELJE

Pod sloganom "Ispunjavamo želje " na Beogradskom sajmu je održan 36. Međunarodni sajam turizma - IFT 2014 (27.02. - 2.03.2014.). Na njemu se predstavilo oko 1.000 izlagača iz 54 zemalje, među kojima su bile i Slovenija, Grčka, Hrvatska, Turska, Mađarska, Tunis, Brazil, Bugarska, Egipat, Kuba, Kipar, Crna Gora, Makedonija, Republika Srpska i druge, a po prvi put sa svojom turističkom ponudom pojavili su se i Argentina (Vodopadi Iguasa, Buenos Ajres i glečeri u Patagoniji), Alžir (Geografska raznovrsnost, od pustinje i planina do slanih jezera i mora), Malezija (raznolikosti - od džungle do nebodera Kuala Lumpura), Indija ("Incredible India" sa duhovnim, religijskim, kulturno-istorijskim i gastronomskim bogatstvom), Albanija (Glavni adut primorje sa rastom broja turista), Rumunija (Čari Bukurešta, Crnomorske obale i Transilvanije), Portugal (Promocija nacionalnog avio prevoznika TAP Portugal), Ujedinjeni Arapski Emirati  (Naglasak na luksuzu i modernom licu Abu Dabija) i Iran (Prava poslastica za turističke sladokusce sa 4.300 istorijskih spomenika).

Zemlja partner bila je Indonezija, prva azijsko-pacifička država koja je partner ove manifestacije, raj za turiste, najveći arhipelag na svetu sa više od 17.000 ostrva, od kojih su najposećenija Bali, Java, Borneo i Sumatra. Indonežani su se predstavili uz degustaciju kafe sa Sumatre, umetnički program i prikazivanje nastajanja čuvenog tkanog platna "songket".

     

    

Otvarajući sajam Igor Mirović, Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave i vršilac funkcije ministra privrede, naglasio je da je "Srbija našla svoje mesto u turizmu, tako da je u prošloj godini ostvaren porast broja inostranih turista od 14%, a prema podacima Narodne banke Srbije napravljen je istorijski rezultat - više od jedne milijarde američkih dolara deviznog priliva od turizma".

Srbija je na Sajmu turizma promovisala svoje turističke potencijale, hotelske i ugostiteljske usluge, suvenire, najbolja vina i gastronomske specijalitete, manifestacije i atrakcije.  Predstavila je turističku i kulturnu ponudu i otvorila vrata za nove investicije. Turistička organizacija Srbije okrenula se pre svega mladima kroz kampanju "Life style Serbia", promovisala je web prezentacije "Putevima Tesle" i "Kamping asocijacije", a organizovala je i kviz za posetioce "Koliko poznaješ Srbiju".

Turistička organizacija Beograda predstavila je ponudu grada u četiri programske celine - početak Prvog svetskog rata, jubilej 60 godina od osnivanja Turističkog saveza Beograda, Savamala  i Beogradski karneval brodova. Turistička organizacija Vojvodine objedinila je nastup turizma ovog dela Srbije, Turistička organizacija Novog Sada prikazala je ponudu grada, a Udruženje banja Srbije obuhvatilo je zdravstveni turizam Vrnjačke, Bukoviče, Ribarske, Koviljače, Prolom i Sokobanje, Banje Junaković, Kanjiže, Atomske i drugih banja. Planinski centri Kopaonik, Stara Planina i Zlatibor promovisali su smeštajne kapacitete i manifestacije a Nacionalni avio prevoznik "Air Serbia" najavio je da će ove godine imati oko 700 čarter letova.

"Železnice Srbije" dogovorile su da se turisti iz Velike Britanije voze garniturama "Plavog voza" koji će biti uklopljen u redovan saobraćaj na liniji "Beograd-Bar" i omogućavaće turistima upoznavanje Srbije, Crne Gore i Titovog života. SB "Merkur" iz Vrnjačke banje promovisala je nove aktivnosti i kampanju "Budi zdravlje",  a predstavljena je i kompanija Mona Hotel Management d.o.o. (MHM) koja se bavi upravljanjem hotela u svom vlasništvu, ali i vlasništvu drugih fizičkih i pravnih lica.

 

    

   

   

Prateći program sajma je obuhvatio značajne prezentacije poput konferencije "Kulturne rute Saveta Evrope kao model razvoja transnacionalnog tematskog kulturnog turizma",  prezentacije programa EDEN namenjenog zemljama članica EU i kandidatima za članstvo, tako da ove godine Srbija u njemu učestvuje prvi put, kao i konferencije posvećene učesnicima "Hosted buyer" programa, predstavnicima inostranih medija i angažovanim PR agencijama. 

Značajno mesto na Sajmu turizma zauzimaju agencije tako da su najtraženije destinacije za letovanje, kao i ranijih godina, bile Grčka i Turska. Interesovanje je vladalo i za Bugarsku, Crnu Goru i banjske centre Srbije. Popusti na turističke aranžmane i rane rezervacije kretali su se od 10% do 40%, a postojao je i tradicionalni sajamski popust od 5& do 10%.

Istovremeno sa 36. Međunarodnim sajmom turizma, održani su i 10. Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo HORECA (60 izlagača iz 8 zemalja), 5. Sajam vina BeoWine (140 izlagača iz 13 zemalja) i 10. Sajam suvenira.

    

Beogradski sajam
Sajam turizma - ITTFA

+ 381 11 2655377
turizam@sajam.rs
www.beogradskisajamturizma.rs