Manifestacije

KVALITET U PRVOM PLANU

27. septembra 2014. godine, na Svetski dan turizma, koji je ove godine obeležila tema "Turizam i razvoj zajednice", usmerena na mogućnosti da se kroz turizam osnaže ljudi i da im se pruže veštine kako bi ostvarili promene u svojim lokalnim zajednicama, Turistička organizacija Srbije dodelila je u prostoru galerije Belgrade Waterfront nagrade "Turistički cvet" za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma za period jul 2013. - jul 2014. godine.

Prilikom dodele priznanja, u skladu sa ovogodišnjom porukom Taleba Rifaia, generalnog sekretara Svetske turističke organizacije, u kojoj stoji da je "Turizam privredna aktivnost zasnovana na društvenoj interakciji ljudi, i kao takva jedino može napredovati ukoliko se angažuje lokalno stanovništvo u procesima odlučivanja u skladu sa lokalnim prioritetima, te da ne može ni biti pravog turističkog razvoja ukoliko se društveno-ekonomska korist, stvorena kroz sektor turizma, ne odrazi direktno na nivou lokalne zajednice", bilo je i izlaganje Rasima Ljajića, ministra Trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi republike Srbije, koji je naglasio da "Turizam ima potencijal da bude važna privredna grana zemlje. Uprkos ekonomskoj krizi, za sedam meseci ove godine povećao se broj stranih turista u Srbiji za 11%, i jedina smo zemlja u Evropi koja ima dvocifren rast".

Oceni turizma Srbije pridružila se i gošća ove svečanosti, Petra Hedorfer, predsedavajuća Upravnog odbora Turističke organizacije Nemačke, koja je istakla da "Mnogi Srbiju smatraju skrivenim blagom Evrope - destinacijom koja nudi različite mogućnosti za posete. U Nemačkoj Beograd vide kao novi Berlin, uzbudljivi grad koji je ostvario izuzetan razvoj". Uručujući priznanja "Turistički cvet", Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije, naglasila je da "Turizam jeste šansa Srbije. Uspeli smo da se nametnemo kao lider u regionu koji vredno radi na regionalnim projektima, koji podržava ideju panevropskih ruta, i u prvi plan iznosi ono što nam je najkorisnije".  

Dobitnici nagrade Turistički cvet 2014, koji osim diplome i prigodne statue, dobijaju i učešće na jednom svetskom sajmu turizma i oglašavanje u štampanim medijima izabrane zemlje Regiona, su:

Turistička organizacija - Turistička organizacija grada Subotice
Turistička manifestacija - "Zlatne ruke" Sokobanje
Ugostiteljski objekat za smeštaj - Beogradski hotel "Square Nine" i seosko domaćinstvo "Ivanjički konaci"
Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga - Javno preduzeće "Skijališta Srbije" i rediteljka Marijana Petrović
Receptivna turistička agencija - nagrada nije dodeljena

    

    

 

   

     

Na svetski Dan turizma (27.09.2014.), Turistička organizacija Srbije, organizator nacionalnog izbora za "Izuzetne destinacije Evrope" (European Destinations of Excellence - EDEN), dodelila je i nagrade pobednicima prvog konkursa održanog u Srbiji. Pobednička destinacija, izabrana između 40 prijava iz cele zemlje, je opština Knjaževac, a prateće destinacije su Kovačica, Topola, Kučevo i zajednička kandidatura Nove Varoši i Prijepolja. Najboljima je priznanja uručio šef Delegacije EU u Srbiji, Majkl Devenport. Čestitajući opštinama koje su dobile nagradu EDEN, istakao je da "Srbija ima ogroman potencijal i Evropska delegacije će nastaviti da pruža veliku podršku razvoju tih potencijala jer ima još mnogo mesta u Srbiji koje je vredno posetiti".

Izabrane destinacije u Srbiji biće uvrštene u "Mrežu izuzetnih destinacija Evrope" ("EDEN Network").

    

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

 

Projekat EDEN

+ 381 11 655 71 12
eden@serbia.travel
www.srbija.travel/EDEN