Manifestacije

DOBRO ISKORIŠĆEN TRENUTAK

Pod motom "Iskoristi trenutak" u Beogradu je održan 37. Međunarodni sajam turizma - ITTFA 2015 (19.- 22.02.2015.). Preko 1100 izlagača iz 50 zemalja, među kojima su Turska, Grčka, Egipat, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Bugarska, Brazil, Nemačka, Kipar, Španija, Indonezija, Tunis, Rumunija, Indija i druge, ponudilo je posetiocima  ideje za predstojeću letnju sezonu, aktuelne "spa vikend" ili "city break" ponude, egzotične i luksuzne destinacije, poslovna i kongresna dešavanja, sajamske cene niže i do 50%. Posetilaca je bilo 12% više nego prošle godine a prodato je 15% više turističkih aranžmana.
Na ovoj najvećoj i najznačajnijoj turističkoj manifestaciji u regionu jugoistočne Evrope, na čijem su otvaranju govorili Aleksandar Vučić, premijer Republike Srbije, Rasim Ljajić, ministar Trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, i Džasim al Darmaki,
v.d. generalnog direktora Kancelarije za turizam i kulturu Abu Dabija, predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emira (UAE), zemlje partnera ovogodišnjeg sajma, predstavljene su brojne turističke organizacije, agencije, turoperatori, hoteli, planinski centri, banje, jezera, gradovi, regije i zemlje sa svih kontinenata. Premijerno je nastupila Jamajka, jedno od najlepših ostrva Kariba, koje ima preko milion turista godišnje, od kojih oko 700 hiljada poseti letovališta Montego Bej ili Oćo Rios, krstareći Karibima na luksuznim brodovima.
 
    
 
Što se inostrane ponude tiče na Sajmu turizma u Beogradu, dugogodišnje iskustvo je pokazalo da su najpopularnije destinacije i najprodavaniji aranžmani letovanja u Grčkoj, first minute ponude i aranžmani u trajanju od 10 do 12 dana. Pored Grčke, najtaraženija letnja destinacija je Turska. Budući da je Srbija u 2014. godini ostvarila rast od 11,6% u oblasti turizma u odnosu na prethodnu godinu, značaj Sajma turizma, pored uspešnog komercijalnog aspekta - prodaje turističkih aranžmana i promocije poslovnog imidža izlagača, jeste i unapređenje biznis segmenta i jačanje poslovne posete.

Sama Srbija je, kao i obično, ispunila celu halu 4 Beogradskog sajma. Turistička organizacija Srbije (TOS) je promovisala kompletnu turističku ponudu, sa posebnim akcentom na ovogodišnju kampanju pod nazivom "Moja Srbija", posvećenu srpskoj dijaspori širom sveta.

Turistička organizacija Beograda, u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za privredu i Privrednom komorom grada, predstavila je Beograd kao poslovnu "city break" destinaciju, privlačnu za investicije, kongrese i seminare, ali i kao grad kulture, sporta, dobre energije, šopinga i zabave. Svoju ponudu prikazale su i turističke destinacije poput Kopaonika, Zlatibora, Stare planine, Vrnjačke BanjeBanja Kanjiža, Junaković, Bukovičke i Sokobanje, regije Zapadna Srbija, Knjaževca, Novog Sada, Vršca, Kovačice, Sombora, Subotice i druge.

 
Održane su i brojne konferencije i prezentacije. Klub seniora YUTA realizovao je tribinu na temu "Novi trendovi i inicijative za unapređenje receptivnog turizma", TOS je predstavio kampanju "Moja srbija", potpisan je Sporazum o saradnji  na formiranju BalkanSpa Instituta, održane su konferencije "Izuzetne destinacije Evrope - EDEN 2015" i "Aktivnosti centra za saradnju u turizmu između Kine i zemalja centralne i jugoistočne Evrope", potpisan je protokol o saradnji Arapskog biznis kluba (ASADEKA) i učesnika projekta Kraljevske banje Srbije (KBS), predstavljene su brojne manifestacije i festivali. Posebno je bilo zanimljivo predstavljanje rastuće mreže Air Serbie, koju trenutno čini 40 direktnih destinacija u 30 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Mediterana, i još 35 letova širom sveta, koje obavljaju kod šer partneri: Etihad ervejz, Erihad ridženel, Tarom, Aeroflot, Air Sejšeli i Airberlin.
 

    

    

    

U istom terminu sa Sajmom turizma održane su i manifestacije: 11. Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo - HORECA, 6. Sajam vina - BEOWINE i 11. Sajam suvenira "Posetite Srbiju". Ovaj sajam je okupio majstore starih zanata sa proizvodima koji su rađeni tradicionalnim tehnikama, ali prilagođeni savremenim potrebama,  turističke organizacije gradova i opština sa autentičnim suvenirima, i proizvođače hrane i pića po starim receptima.

    

ITTFA 2015

+ 381 11 2655377
turizam@sajam.rs
www.beogradskisajamturizma.rs