Manifestacije

 

 

    

Što se inostrane ponude tiče na Sajmu turizma u Beogradu, dugogodišnje iskustvo je pokazalo da su najpopularnije destinacije i najprodavaniji aranžmani letovanja u Grčkoj, Crnoj Gori, Španiji, Italiji, i pored nestabilne političke situacije u Turskoj. Zemlja partner, Slovenija, svoje terme, brojna skijališta, primorske gradove i kapacitete za kongresni turizam, promovisala je pod sloganom "Zelena, aktivna i zdrava".

      

Održane su i brojne konferencije i prezentacije. Air Serbia je najavila novu liniju Beograd - NewYork, privredne komore Srbije i Crne Gore održale su Forum na temu "Unapređenje regionalne saradnje u oblasti turizma", Turistička organizacija Srbije svakodnevno je promovisala kampanju "Koliko poznaješ Srbiju", SB "Merkur" je najavila kampanju "Lečenje u raju", predstavljen je "Skal Internatuional", prikazane su  brojne manifestacije i festivali. Pod sloganom "Taste Serbia" poslednji dan Sajma obilovao je ukusima i mirisima gastronomske ponude svih delova zemlje.

Zajedno sa Sajmom turizma IFT 2016, organizovani su i 12. Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo HORECA, 7. Sajam vina BeoWine i 12. Sajam suvenira, koji je okupio majstore starih zanata sa proizvodima koji su rađeni tradicionalnim tehnikama, ali prilagođeni savremenim potrebama.

    


Zemlja partner sajma turizma 2017. godine je Crna Gora. 
 
 

Pod sloganom "Gde još niste bili?" na Beogradskom sajmu je održan 38. međunarodni sajam turizma IFT 2016. (18.- 21.02.2016.). Preko 1100 izlagača iz 55 zemalja, među kojima su Turska, Grčka, Egipat, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Brazil, Nemačka, Kipar, Španija, Tunis, Rumunija, Bugarska, Iran, Indija, po prvi put Namibija i Malezija, i druge, ponudilo je posetiocima  ideje za predstojeću letnju sezonu, aktuelne "spa vikend" ili "city break" ponude, egzotične i luksuzne destinacije, poslovna i kongresna dešavanja, sajamske cene niže i do 65%.

U dobroj atmosferi i u duhu afirmacije putovanja, turističke organizacije, agencije, turoperatori, hoteli, planinski centri, banje, jezera, gradovi, regije i zemlje sa svih kontinenata mamili su potencijalne turiste koji su uveliko kupovali aranžmane, koristeći "First minute" ponudu. Kada je srpski turizam u pitanju, korisna je bila i inicijativa da se postavi poštanski šalter na kome su građani mogli direktno da predaju zahteve za korišćenje vaučera za odmor u Srbiji. Turizam zemlje podržao je i Premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je, otvarajući Sajam, rekao da će "Srbija ove godine uložiti u Dunav deset miliona evra, posebno u deo od Apatina do Beške i od Smedereva do Kladova, kako bismo uredili kompletnu infrastrukuturu i uvrstili ga u ono što zovemo regionalnim turizmom. Ulagaće se i u banje, putnu komunikaciju i infrastrukturu u planinskim centrima, posebno Staroj Planini". "Ne gledamo na turizam kao na trošak, već kao na najbolju moguću investiciju" poručio je Rasim Ljajić, Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije. 

      

    

Turistička privreda Srbije (Hala 4 Beogradskog sajma) svoje potencijale i cenovnu politiku uspešno prilagođava potrebama turista, tragajući i nudeći nove destinacije, proizvode, sadržaje, kao i nove tehnologije i standarde u opremanju turističkih objekata. Turistička organizacija Srbije (TOS) je promovisala kompletnu turističku ponudu zemlje, sa posebnim akcentom na "Vodeno blago Srbije", "Dunav" i "160 godina od rođenja Nikole Tesle", kao i na nove brošure "Reke i jezera Srbije" i "52 Vikenda u Srbiji". Po rečima Marije Labović, v.d.direktorke TOS-a, "Ove godine su posetioci sajma masovno tražili naš promotivni materijal. To nas veoma raduje jer pokazuje da smo privukli pažnju našim sugrađanima, i zainteresovali ih da deo odmora, ili ceo odmor, provedu u Srbiji". Beograd se promovisao kao "city break" destinacija, privlačna za investicije, kongrese, ali i kao grad kulture, sporta, dobre energije, šopinga i zabave. Zapadna Srbija, kao najpopularniji deo zemlje, imala je brojne prezentacije. Sjenica krupnim koracima osvaja turističko tržište. Svoju ponudu prikazale su i turističke destinacije poput Kopaonika, Zlatibora, Stare Planine, Vrnjačke BanjeBanja Kanjiža, Junaković, Bukovičke, Prolom i Sokobanje, Knjaževca, Zaječara, Novog Sada, Vršca, Subotice, Sombora, Sremskih Karlovaca i drugih.