Manifestacije
STRATEŠKI PRAVCI
RAZVOJA TURIZMA

Turistička organizacija Srbije, u saradnji sa ovogodišnjim domaćinima Turističkom organizacijom opštine Kuršumlija i preduzećem AD "Planinka", organizovala je na jugu Srbije, u hotelu "Radan" u Prolom Banji, 7. Turistički forum (20.- 23.04.2016.) koji ima za cilj da kroz edukativne sesije i radionice informiše predstavnike lokalnih turističkih organizacija sa strateškim pravcima razvoja turizma, savremenim trendovima u predstavljanju i promociji turističkih potencijala, a pre svega da ih upozna sa mogućnostima apliciranja za projekte ka EU fondovima. Budući da je turizam u poslednjoj deceniji jedina privredna grana koja pokazuje kontinuirani rast, a od pozicioniranja turizma u privredi Srbije zavisi i razvoj javno-privatnog partnerstva, kao i visina prihoda koji će se sliti u budžet, na Forumu, kome su prisustvovali brojni učesnici iz lokalnih i regionalnih turističkih organizacija iz Srbije, kao i turistički novinari, Marija Labović, v.d. direktorka Turističke organizacije Srbije, istakla je da je "Forum važan jer se na njemu govori o načinima unapređenja turizma Srbije, koja postaje sve interesantnija i traženija turistička destinacija. Uvidom u nove trendove, obukom i razmenom iskustava, doprinosimo boljoj saradnji i ostvarenju zajedničkog cilja - predstavljanju raznovrsne turističke ponude Srbije, kako domaćim tako i inostranim turistima".

Edukativni deo Foruma počeo je uvodnim predavanjem "Strateški pravci razvoja turizma" (Aleksandar N. Denda, Savetnik Potpredsednika Vlade Srbije), nastavio  prezentacijama i okruglim stolovima, kao i razvijanjem tema "Vodič za potencijalne izvore finansiranja za sektor turizam - kako pripremiti predlog projekta" (Snežana Selaković, SMS Consulting d.o.o.) i "Kulturni turizam"Forum su pratila i brojna sportska nadmetanja.

Predstavnici opštine i Turističke organizacije Kuršumlija, kao i preduzeća AD Planinka, na čelu sa direktorom Radovanom Raičevićem, učesnike Foruma i turističke novinare upoznali su i sa samom destinacijom, pre svega Prolom Banjom, smeštenom na padinama planine Radan, poznatoj po prirodnoj Prolom vodi, a poslednjih godina i po kompleksu hotela "Radan" koji je u sebi objedinio udoban smeštaj, savremene medicinske i wellness tretmane i sadržaje za rekreacije. Učesnici Foruma obišli su i Crkvu Sv. Preobraženja Gospodnjeg, crkvu Lazaricu, u kojoj se, po predanju, pričestio deo vojske kneza Lazara uoči Kosovske bitke, lokalitete "Đavolja varoš", spomenik prirode I kategorije, i "Pločnik", neolitsko naselje, manastir Sv. Nikole i Sv. Bogorodice u Kušumliji, prve zadužbine Stefana Nemanje iz 12 veka, i Lukovsku Banju, najvišu banju u Srbiji (681 m n/v) na istočnim padinama planine Kopaonik, koja raspolaže sa savremeno opremljenim hotelima "Kopaonik" i "Jelak", medicinsko-terapijskim blokom, otvorenim i zatvorenim bazenima i wellness centrom.

    

Idući, 8. Turistički forum biće održan u Sokobanji.
 
 
 
    
 
    

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel