Manifestacije

PRIZNANJE ZA NAJBOLJE

Povodom svetskog Dan turizma, koji je ove godine obeležila tema "TURIZAM ZA SVE", koja ukazuje na procenu da 15% svetske populacije živi sa nekom vrstom invaliditeta, i da pristupačnost za sve treba da bude u centru turističke politike i poslovne strategije ne samo kao ljudsko pravo, već i kao velika tržišna prilika, da "Svi građani sveta imaju pravo da iskuse neverovatnu raznolikost koju ova planeta nudi", Turistička organizacija Srbije (TOS) dodelila je (27.09.2016.) u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu nagrade "Turistički cvet" za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma za period jul 2015. - jul 2016. godine.

Prilikom dodele priznanja Rasim Ljajić, ministar Trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi republike Srbije, naglašava da "Turizam ima potencijal da bude važna privredna grana zemlje i da je plan da se u naredne četiri godine broj noćenja turista u Srbiji poveća sa 6,6 miliona na 9,6 miliona, turistički promet sa 2,5 milijarde dolara na 3,7 milijardi, a devizni priliv sa 1,1 milijarde na 2,2 milijarde dolara. Pet destinacija - Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka Banja privlače 72% stranih turista, te je potrebno povećati turističku ponudu i privući strance i u druga mesta, jer Srbija ima mnogo više da ponudi". Ljajić je najavio i da će 2017. godina u Srbiji biti u znaku Dunava, što će činit osnov turističke ponude zemlje.

Uručujući priznanja "Turistički cvet", Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, istakla je da "Turizam jeste šansa Srbije. Povećani su i broj turista, i broj noćenja, i devizni priliv. Kampanja "Moja Srbija", on line kampanja "My Serbia", učešće na brojnim svetskim sajmovima turizma, posete svetskih turističkih  novinara i turoperatora, kao i promotivni film "Dunav u Srbiji: 588 impresija", ovenčan sa 8 međunarodnih nagrada, imali su veliki odjek u zemlji i inostranstvu".

    

Ovogodišnju dodelu priznanja "Turistički cvet" pratila je i najava promocije Srbije u svetu kroz štampane vodiče svetskih izdavača Eyewitness (za tržište Velike Britanije i SAD) i Poliglot (za tržišta ruskog govornog područja), kao i audio vodič kroz Srbiju - mobilnu aplikaciju TOS-a.

    

Specijalne nagrade van konkurencije pripale su Olimpijskom i Paraolimpijskom komitetu Srbije koji su, kroz svoje aktivnosti, doprineli poboljšanju ugleda zemlje u svetu, i pomogli promociji Srbije kao atraktivne turističke destinacije.
 
 

Turistička organizacija Srbije
"Turistički cvet"

fax. +381 11 26 26 767
office@serbia.travel
www.srbija.travel

 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor za turizam
+ 381 11 3122855
turizam@mtt.gov.rs
www.mtt.gov.rs 

 

Dobitnici nagrade Turistički cvet 2016, koji osim diplome i prigodne statue, dobijaju i učešće na jednom svetskom sajmu turizma i oglašavanje u štampanim medijima izabrane zemlje Regiona, su:
 Turistička organizacija-TURISTIČKA ORGANIZACIJA Sremskih Karlovaca
Unapredila je turističku ponudu izradom turističkih paketa i promocijom na domaćem i inostranom turističkom tržištu. U Prvoj fazi je povezana turistička ponuda Srema. U drugoj fazi su povezane opštine Južnobačkog okruga, a u saradnju sa okolnim turističkim organizacijama, uključeni su i svi stejkholderi sa lokalnih nivoa.
 Turistička manifestacija - DRINSKA REGATA, Bajina Bašta
Ovaj jedinstveni karneval na vodi predstavlja jednu od najvećih manifestacija u Srbiji. Obuhvata Veliki spust rekom Drinom od Perućca do Rogačice, muzički festival "Most fest", brojna takmičenja, koncerte, sajmove i druge prateće sadržaje koji privuku preko 100.000 posetilaca.
 Ugostiteljski objekat za smeštaj - Etno selo "Moravski konaci", Velika Plana
Kompleks autentičnih kuća sa kraja 19.veka, koje su spolja zadržale autentičan izgled, dok su unutra moderno opremljene, poseduje 46 ležajeva, restoran sa domaćom hranom,  crkvu brvnaru, jezero, otvoreni bazeni, sadržaje za decu, Wellness/Spa centar. U ponudi je i turistički vozić koji povezuje etno selo sa obližnjim turističkim lokalitetima.
 Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju
 kvaliteta turističkih usluga:
JP STC Prirodnjački centar "Svilajnac"
Atraktivnost ovog centra, koji predstavlja spoj nauke, obrazovanja i turizma, ogleda se u jedinstvu velikog izložbenog prostora i zabavnog dino-parka na otvorenom. U njemu se oganizuju brojni skupovi i festivali.
 

Udruženje "Srbija za mlade", Beograd
Populariše receptivni turizma prilagođen mladim ljudima. Realizovani projekti: "Leto u Srbiji-Summer in Serbia", "Serbia4Youth Summer Camps", "Tesla za mlade", "Grinlend festival", "Faces of Serbia", "Belgrade4Youth 2016", "Metohija za mlade" i drugi.

 Receptivna turistička agencija

  Nagrada nije dodeljena