Manifestacije

SELA SRBIJE

TURISTIČKI BREND SA PERSPEKTIVOM

MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA I SEOSKOG TURIZMA, koji je organizovala Turistička organizacija grada Kragujevca, podržana od lokalne samouprave, održan je po osmi put na kragujevačkom "Šumadija sajmu" (24.-26.11.2016.). Na njemu je svoju ponudu prikazalo preko 100 izlagača iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Šta sve nude na svojim destinacijama u ovom jesenje-zimsko-prazničnom periodu, pre svega u seoskim sredinama, prikazale su, pored turističke organizacije grada domaćina - Kragujevca, i turističke organizacije Gornjeg Milanovca, Kruševca, Čačka, Kraljeva, Niša, Pirota, Bora, Topole, Zaječara, Knjaževca, Aranđelovca i drugih gradova i opština Srbije, ali i iz okolnih zemalja.

Zastupljeni su bili i Dunav, Srebrno jezero, Golubac, Nacionalni park "Đerdap", planine Kopaonik, Zlatibor i Tara. Turistička organizacija Vojvodine objedinila je nastup turističkih mesta sa svoje teritorije, dok je Turistička organizacija Srbije promovisala ukupnu seosku ponudu Srbije, nove kampanje i brošure. Udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA prikazalo je zimsku i prazničnu lepezu aranžmana svojih članica. Po rečima Snežane Milisavljević, direktorke Turističke organizacije Kragujevca, "Ovogodišnji Sajam okupio je izlagače od kojih je svaki doneo najlepše iz svog kraja, a sve to zajedno pruža sjajan turistički proizvod za međunarodno tržište". Otvarajući ovu manifestaciju u gradu koji je, po statističkim podacima, u prethodnih 9 meseci posetilo 10% više gostiju nego u istom periodu prošle godine, Dr Renata Pindžo, pomoćnica ministra Trgovine, turizma i telekomunikacija, najavila je da će "U 2017. godini Ministarstvo, koje je usvojilo strateški dokument razvoja turizma Srbije za narednih 10 godina, ponovo podržati ovu manifestaciju koja se izborila za svoj položaj u celom regionu".

Sastavni deo 8. MEĐUNARODNOG SAJMA TURIZMA I SEOSKOG TURIZMA bila su i savetovanja na temu "Dostupnost fondova i sredstava za razvoj turizma sa akcentom na ruralna područja Srbije", stručna predavanja iz oblasti ruralnog turizma, okrugli stolovi "Problemi i perspektive razvoja seoskog turizma u Srbiji", , "Razvoj teritorijalnog identiteta regije Šumadija kroz podršku ključnim sektorima ruralne ekonomije" i drugi, stručne radionice, prezentacije i degustacije autentične hrane pojedinih seoskih domaćinstava i restorana. Za posetioce sajma organizovane su i pešačke ture po Kragujevcu, vožnja brendom kragujevačke automobilske industrije - "Fićama", nastupi kulturno-umetničkih društava, kao i takmičenje u kuvanju "Šumadijskog čaja" - vruće rakije.

        

8. MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA I SEOSKOG TURIZMA, pratili su i prodajni SAJMOVI ZIMNICE I DOMAĆE RADINOSTI a poslednjeg dana sajma najboljima su dodeljene nagrade.

NAGRADE
 NAJBOLJI IZLAGAČKI PROSTOR:
     1. TO Trebinje, 2. TO Despotovac i 3. TO Paraćin
 NAJBOLJI PROPAGANDNI MATERIJAL:
     1. NTO Makedonija, 2. TO Niš i 3. TO Herceg Novi
 NAJUSPEŠNIJA PROMOCIJA:
     1. Regija Istočna Srbija, 2. TO Kruševac i 3. TO Knić
 DOPRINOS RAZVOJU TURIZMA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA:
     Planinarsko ekološki klub "Gora" i Planinarsko društvo "Žeželj"
 

     

 

    

    

 

Turistička organizacija grada Kragujevca

+381 34 334883
info@gtokg.org.rs
www.gtokg.org.rs