Manifestacije

UŽIVAMO NA VREME

 

39. Međunarodni sajam turizma - IFT 2017 (23.-26.02.2017., Beograd), održan pod sloganom "Uživajte na vreme", ostaće upamćen po brojnim rekordima. Posetilo ga je oko 75.000 ljudi što je, po rečima organizatora, "Novi rekord". U šest izložbenih hala okupilo se više od 1100 izlagača iz 56 zemalja sveta i predstavilo turističku ponudu, kulturu, običaje, vina i gastronomske specijalitete. Bile su tu zemlje sa svih kontinenata, gradovi, regije, turističke organizacije, hoteli, planinski i banjski centri, razne destinacije i atrakcije, avio kompanije, agencije i turoperatori. Svoje turističke potencijale predstavile su Turska, Grčka, Egipat, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Indija, Nemačka, Španija, Tunis, Kipar i druge zemlje, a po prvi put udruženo su nastupili regioni Ruske Federacije i Kineska Nacionalna turistička agencija sa sedištem u Budimpešti.
Otvarajući sajam Aleksandar Vučić, premijer Republike Srbije, istakao je značaj turizma za ekonomiju i srpsku privredu, i predstavio strategiju koja po prvi put definiše 18 destinacija u Srbiji čiji potencijali treba da budu iskorišćeni u punom kapacitetu. Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar Trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, istakao je da je "Srbija  prošle godine imala 13 % više turista i da se turizmu kao privrednoj grani sada daje poseban značaj".
Turistička privreda Srbije svoje potencijale i cenovnu politiku uspešno je prilagodila  potrebama turista, tragajući i nudeći nove destinacije, proizvode, sadržaje, kao i nove tehnologije i standarde u opremanju turističkih objekata. Predstavila se kao zemlja pogodna za investicije, poslovne susrete, kongrese i seminare, ali i za obilazak, odmor, rekreaciju i oporavak, sport i adrenalinske avanture, šoping i zabavu. Turistička organizacija Srbije (TOS) promovisala je kompletnu turističku ponudu zemlje, sa posebnim akcentom na nove tehnologije - "Virtuelna avantura Srbije", novu aplikaciju - audio vodič kroz Srbiju, brošuru "52 vikenda u Srbiji" pretočenu u film, novu brošuru "Seoska domaćinstva Srbije" i redizajniranu turističku kartu zemlje. Po rečima Marije Labović, direktorke TOS-a, "Posetioci masovno traže naše promotivne materijale što pokazuje da smo ih  zainteresovali da deo odmora, ili ceo odmor, provedu u Srbiji". Beograd je promovisao aktuelnu ponudu grada pod sloganom "Novo lice Beograda" i porukom "Beograd - mesta na kojima još niste bili", predstavljajući kreativni duh prestonice, city break ponude, festivalska i kongresna dešavanja kao i nove načine razgledanja Beograda, poput onog helikopterom. Zapadna Srbija, kao najpopularniji deo zemlje, obelodanila je svoje nove  promotivne slogane: "Tradicija i toplina u srcu planina", "Rajska kapija sa zapadne strane" i  "Sanjaj, otkrij, istraži". Svoje prednosti prikazali su i Kopaonik, Zlatibor, Stara Planina, Tara, Vrnjačka Banja, Banje Kanjiža, Junaković, Prolom, Bukovička, Vrdnik i druge, Knjaževac, Zaječar, Novi Sad, Vršac, Subotica, Palić, Sombor, Sremski Karlovci, Kragujevac, Nacionalni park "Đerdap" i druge destinacije.
Tokom Sajma turizma potpisano je nekoliko sporazuma o saradnji, poput "Unapređenja regionalne saradnje u oblasti turizma između Srbije i Crne Gore", sklopljen je značajan broj poslovnih dogovora i aranžmana, obeleženi su jubileji, poput "70 godina rada SB "Merkur" iz Vrnjačke Banje, održane su brojne promocije. 

Zajedno sa Sajmom turizma IFT 2017, organizovani su i Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo HORECA, Sajam vina BeoWine i Izložba suvenira.
 
 
     
 
FIRST MINUTE PUTOVANJA
"First minute" ponude putovanja obuhvatale su letovanja krajem maja i početkom juna, odnosno krajem avgusta i u septembru, kada se cene aranžmana u Grčkoj i Turskoj kreću od 39 pa do 250 evra. Sa popustom i do 50% bilo je putovanja za Siciliju, Italiju i Majorku. U Crnoj Gori cene privatnog smeštaja kretale su se od 6 do 50 evra. U ponudi je bilo i putovanja za Maltu, Egipat, Tunis, Kipar, Vijetnam, Laos, Kambodžu, Kubu, Kinu, Gruziju, Azerbejdžan i druge zemlje, kao i jedan put oko sveta za 13.919 evra po osobi.
 
 

    

ZEMLJA PARTNER - CRNA GORA
Zemlja partner - Crna Gora, ostvarila je zapažen nastup. Predstavile su se turističke organizacije Budve, Ulcinja, Bara, Budve, Tivta, Kotora, Herceg Novog, Cetinja, Podgorice, Žabljaka, Pljevalja, Berana, Rožaja, Bijelog Polja, Mojkovca i Nikšića, kao i predstavnici turističke privrede poput HG Budvanska rivijera, JP Morsko dobro, Discover Montenegro kao i brojni hoteli.  

Turistička organizacija
Crne Gore

+ 382 077 100 001
info@montenegro.travel
www.montenegro.travel

 

    

    

 

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizam

+ 381 11 3139687
turizam@mtt.gov.rs
www.mtt.gov.rs