Manifestacije

PODSTICANJE RAZVOJA TURIZMA SRBIJE

 

Turistička organizacija Srbije, u saradnji sa ovogodišnjim domaćinom Organizacijom za turizam i kulturu Sokobanje, organizovala je u hotelu "Moravica" u Sokobanji, destinaciji koja ove godine proslavlja 180 godina organizovanog turizma,  8. Turistički Forum (10.- 13.05.2017.) čiji je cilj da kroz edukativne sesije i radionice informiše predstavnike lokalnih turističkih organizacija sa strateškim pravcima razvoja turizma, savremenim trendovima u predstavljanju i promociji turističkih potencijala, a pre svega da ih upozna sa mogućnostima apliciranja za projekte ka EU fondovima. U skladu sa ovim ciljem odvijalo se i uvodno predavanje ,,Kako podstaći razvoj turizma u Srbiji kroz EU programe" (Vladimir Zafirović, Stalna konferencija gradova i opština Srbije). Kako je turizam privredna grana koja pokazuje kontinuirani rast, podstiče razvoj javno-privatnog partnerstva i obezbeđuje prihod koji se sliva u budžet, na Forumu, kome su prisustvovali brojni učesnici iz lokalnih i regionalnih turističkih organizacija iz Srbije, kao i turistički novinari, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, istakla je da je "Forum važan jer se na njemu govori o načinima unapređenja turizma Srbije, koja postaje sve interesantnija i traženija turistička destinacija. Ujedno, sam cilj Foruma je, pored oficijalnog dela, i zbližavanje i druženje radi postizanja većih rezultata i ostvarivanja bolje međusobne saradnje u turizmu". Predstavila je i aktuelnu kampanju turizma Srbije na BBC-u, kao i novinu koja se odnosi na dobitnike najprestižnije nagrade Turističke organizacije Srbije - "Turistički cvet", i koja omogućava dobitnicima konkretno predstavljanje široj javnosti kroz promocije i panele.

Edukativni deo Foruma činila su predavanja ,,Prioriteti i izazovi u sprovođenju strategije turizma Srbije", (Aleksandar N. Denda, savetnik potpredsednika Vlade Srbije), ,,Položaj hotelske privrede u Srbiji" (Dr Georgi Genov, direktor HORES), "Uloga turističkih agencija u razvoju domaćeg turizma" (Aleksandar Seničić, direktor YUTA), "Istraživanja stavova i ponašanja stranih turista u Srbiji u 2016." (Saša Jovančić, direktor ProPozitiv), "Kulturne potrebe i navike građana Srbije" (Bogdana Opačić i Bojana Subašić, istraživači u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka) i "Kulturni turizam - EDEN" (Dejan Crnomarković, savetnik u Turističkoj organizaciji Srbije).

Forum su pratila i brojna sportska nadmetanja.
     

Predstavnici Opštine i Organizacije za turizam i kulturu Sokobanje, na čelu sa direktorom Ljubinkom Milenkovićem, učesnike Foruma upoznali su i sa atrakcijama destinacije - srednjevekovnim utvrđenjem Sokograd, izletištima Banjica i Lepterija, crkvom Rođenja presvete Bogorodice iz VII veka, Hajduk Veljkovom pećinom, živopisnom klisurom  reke Moravice, vodopadom Ripaljka i Etno parkom "Kalinovica" na Ozrenu.

 

     

     

     

     

Idući, 9.Turistički forum biće održan na Paliću.
 
 

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel