Manifestacije

ISKORAK KOJI HVATA RITAM

U terminu koji se definitivno pokazuje kao dobar, u Novom Sadu je održan 50. Međunarodni sajam turizma (5.10.- 7.10.2017.). Bolje profilisan, sadržajno bogatiji, ozbiljnije usmeren prema odabranim ciljnim grupama, Sajam, čija je i ove godine zemlja-partner Crna Gora,  uspeo je da okupi oko 170 izlagača, što je znatno više no prethodnih godina. Akcenat stavljen na Dunavski region, kroz spajanje lokalnog, regionalnog i svega onog što predstavlja turističku dopunu kroz saradnju i kulturu, interesantni prateći programi, izložba "Putevima rimskih careva", Vitezovi vina i vinska ulica, gastronomija, ali i ponuda turističkih aranžmana po nižim cenama i sa sajamskim popustom, daju nadu da je Sajam krenuo u pravcu pronalaženja pravog koncepta.

 U izlagačkom delu Sajma, koji je otvorio Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, predstavljena je turistička ponuda Srbije i Regiona. Turistička organizacija Vojvodine okupila je tridesetak opštinskih turističkih organizacija objedinivši tako nastupe Apatina, Banje Junaković, Bača, Bačkog Petrovca, Bele Crkve, Kanjiže, Kovačice, Pančeva, Zrenjanina, Sombora, Palića, Subotice, Sremskih Karlovaca, Vršca, Vrdnika i drugih mesta, a učestvovala je i u organizaciji II Smotre vinskih viteških redova Srbije. Izlagački koncept ispratili su i Turistička organizacija Srbije, sa desetak lokalnih turističkih organizacija, Udruženje banja Srbije, sa nekoliko svojih članica, poput Vrnjačke Banje, Niške, Bukovičke, Atomske banje Gornja Trepča i drugih. Nastupili su i Turistički centar Kopaonik, Skijališta Srbije, regija Zapadna Srbija sa ponudom Zlatibora, Tare i drugih destinacija. Turistička organizacija Grada Novog Sada predstavila je aplikaciju audio vodiča Muzeja Vojvodine, a najavljeni su i "NS koncert godine" i manifestacija "Serbia Fashion Week".

    

Najveća atrakcija Sajma bila je izložba "Putevima rimskih careva", koja u jednu celinu bogatog antičkog nasleđa povezuje sva carska mesta duž Dunava na teritoriji Srbije, sa idejom da ova kulturna ruta, dugačka više od 600 km bude iskorišćena za razvoj kulturnog turizma. Nakon što je obišla svet, sada je prikazana i u Srbiji. Predstavljanje 18 rimskih imperatora, rođenih na prostorima današnje Srbije, dopunjeno je prizorima i rekvizitima iz svakodnevnog života jedne rimske porodice, toaletama iz tog vremena, borbama rimskih legionara, kao i gastronomskim specijalitetima tog doba. 

    

Ove godine Sajam turizma u Novom Sadu imao je i nekoliko zanimljivih pratećih programa: Konferenciju na temu "Brendiranje destinacija i mediji u turizmu", promociju projekta "Razvoj turizma grada Novog Sada kreiranjem novih
turističkih proizvoda - porodični turizam", predstavljanje turističke ponude Regiona u organizaciji Privredne komore Vojvodine, B2B platformu u okviru međunarodnih susreta "Dani karijere", ostvarenu u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom, predavanja iz oblasti nautičkog turizma koja je realizovalo Udruženje DUNAVSKI PROPELER, Seniorsko takmičenje kuvara profesionalaca - prvi "Gastro kup Srbija", trasirana je Vinska ulica, a u okviru Gastro planet-a kuvali su  predstavnici ambasada u Srbiji.

Zajedno sa Sajmom turizma i sporta (5. - 7.10.2017.) trajali su i: Sajam lova, ribolova i sporta LORIST, Sajm hortikulture, sajam EKO SVET (3.-10.10.2017.), i Sajam konjarstva i sersana (5. - 8.10.2017.).

Posle svega, ostaje zaključak da Sajam turizma u Novom Sadu, koji je do sada imao problema sa koncepcijom, pravi iskorak. A da li će uhvatiti i ritam, pokazaće već sledeća godina.

ISTN u dodatku daje spisak dobitnika brojnih nagrada i priznanja koja su dodeljena na 50. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu
 

 

 

    

    

    

 
 

Novosadski sajam

+ 381 21 4830000
info@sajam.net
www.sajam.net