Manifestacije

IZAZOVI KOJI TRAJU

U terminu koji je dobar, ako se pametno iskoristi, u Novom Sadu je održan 51. Međunarodni sajam turizma (4.10.- 7.10.2018., Master hala Novosadskog sajma). Organizovan u okviru sajmova LORIST (lov i ribolov, turizam, ekologija i sport), sadržajno je redefinisan u Sajam receptivnog turizma u čijem je centru turista za kojeg se kreira ponuda zasnovana na savremenim motivima, očekivanjima i iskustvima.

Ove godine taj svoj aspekt Sajam je iskazao je pre svega kroz Međunarodne B2B susrete, a posebno kroz Hosted Buyer program koji je realizovan u partnerstvu sa nemačkom agencijom Evintra. Poslovni posetioci iz Austrije, Danske, Grčke, Indije, Izraela, Mađarske, Maldiva, Nemačke, Norveške, Portugalije, Rusije, Rumunije, Španije, Turske i svih bivših jugoslovenskih republika održali su brojne sastanke koji tek treba da pokažu rezultate. I to je ono što je, i po oceni učesnika i po našem mišljenju, najbolji deo ovogodišnjeg Sajma. Dunavski region, sa svojim "Raznolikim istorijskim nasleđem, kulturom, religijom i tržištem", u pripremi Sajma turizma najavljivan kao njegova "Okosnica", najmanje je bio zastupljen na taj način. Ali zato je Turistička organizacija Vojvodine, sa objedinjenim nastupom Apatina, Banje Junaković, Bača, Bačkog Petrovca, Bele Crkve, Kanjiže, Kovačice, Pančeva, Zrenjanina, Sombora, Palića, Subotice, Sremskih Karlovaca, Vršca, Vrdnika i drugih gradova i opština ovog dela zemlje, predstavila celinu destinacije i promovisala Digitalni vodič kroz Vojvodinu, urađen u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu. Aktivna je bila i Turistička organizacija Novog Sada, grada koji beleži 10% više turista nego prethodne godine, koja je najavila dolazak više od 30 svetskih kompanija koje organizuju putovanja rekama.

Izlagački koncept ispratili su i Turistička organizacija Srbije, sa promocijom "Aktivnog odmora u Srbiji", Udruženje banja Srbije, sa nekoliko svojih članica, poput Vrnjačke Banje, Niške, Bukovičke, Atomske banje Gornja Trepča i drugih. Nisu izostali ni planinski centri Kopaonik, Zlatibor, Tara i drugi. Protokol o saradnji potpisali su nacionalni parkovi Srbije - Đerdap, Tara, Kopaonik i Fruška gora, ojačani nacionalnim parkovima Bosne i Hercegovine - Kozarom i Unom, a Sektor za turizam Privredne komore Srbije organizovao je kreativnu radionicu na temu privlačenja turista sa dalekih destinacija.
Gastronomija je bila zastupljena kroz projekat "Gastro izazovi", gastro vodič "Čarde na Dunavu" kao i kroz brojne štandove proizvođača hrane i vina.

        

 Ipak, ne možemo se oteti utisku da nešto i dalje nedostaje u ukpnom profilu Sajma turizma koji, u ovo doba godine, treba da prikaže jesenje/zimsku ponudu pre svega Vojvodine, a potom i Srbije u celini. Primetno je i odsustvo turističkih agencija koje nisu iskoristile priliku da se pojave sa "first minute" zimskom ponudom. A domaći turisti već uveliko poprimaju navike svetskih i svoje destinacije rezevišu unapred. Tako da rečenica, kojom smo završli komentar na prošlogodišnji Sajam, i koja glasi "Sajam turizma u Novom Sadu, koji je do sada imao problema sa koncepcijom, pravi iskorak. A da li će uhvatiti i ritam, pokazaće već sledeća godina" ostaje i dalje aktuelna. Hvatanje ritma je u toku.

    

Novosadski sajam

+381 21 4830000
info@sajam.net
www.sajam.net