Manifestacije

PRIZNANJE ZA     
NAJBOLJE
   

U godini kada vlada veliko interesovanje za odmor u Srbiji, kada je u prvih 10 meseci ove godine u njoj boravilo 11% više turista nego u istom periodu prošle godine, kada su proslavljeni značajni jubileji poput 150 godina organizovanog turizma u Vrnjačkoj Banji i 125 godina na Zlatiboru, kada je znatno pre predviđenog roka Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dodelilo svih predviđenih 100.000 vaučera za subvencionisano korišćenje godišnjeg odmora u Srbiji, i kada se do kraja godine očekuje devizni priliv od turizma u iznosu od 1,35 milijardi evra, Turistička organizacija Srbije (TOS) dodelila je (11.12.2018.) svoje najveće priznanje - "Turistički cvet", nagradu za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u 2018.godini.

Dodelom "Turističkog cveta" simbolično je zaokružena ova, po rečima Rasima Ljajića, ministra Turizma Srbije, "Najuspešnija godina od 2014.godine budući da je broj turista u odnosu na nju porastao za 55%, broj stranih turista za 65%, dok je devizni priliv veći za  56%". Kako su se najposećenijim mestima Srbije - Beogradu, Novom Sadu, Vrnjačkoj Banji, Zlatiboru i Kopaoniku, ove godine pridružili i Sokobanja i Niš, Ljajić najavljuje do 2020.godine uvođenje na turističku mapu Srbije još 3 velike destinacije: DONJE PODUNAVLJE (u toku su radovi na rekonstrukcijama Golubačke tvrđave, Ramske i Smederevske tvrđave,  tvrđave Fetislam kod Kladova, Rajačkih pimnica kod Negotina i vizitorskog centra u Felix Romulijani kod Zaječara), PALIĆ (izgradnja velikog wellness i spa centra) i DIVČIBARE (privatna investicija koja podrazumeva sportsko-rekreativni kompleks sa turističkim sadržajima). To sve daje vetar u leđa očekivanjima da do 2020. godine broj turista poraste do 4 miliona.

      

Uručujući priznanja "Turistički cvet", Marija Labović, direktorka TOS-a, objašnjava da je ove godine konkurencija bila žestoka jer je prijavljeno 56 kandidata za 7 nagrada i dodaje "Velikom broju domaćih i inostranih turista doprineo je i TOS svojim kampanjama, radionicama, prezentacijama, učešćem na međunarodnim sajmovima i organizacijom brojnih poseta stranih novinara i turoperatora. U tome nas je prepoznala i Evrope te je na sednici Evropske turističke komisije, od 28 zemalja koje su prikazale svoje rezultate, Srbija zauzela 6 mesto".

Dobitnici nagrade Turistički cvet 2018, koji osim diplome i prigodne statue, dobijaju i učešće na jednom svetskom sajmu turizma i oglašavanje u štampanim medijima izabrane zemlje Regiona, su:
 Turistička organizacija
TURISTIČKA ORGANIZACIJA GRADA NOVOG SADA
 Turistička manifestacija
"LJUBIČEVSKE KONJIČKE IGRE", Požarevac
 Receptivna turistička agencija
ROBINSON ADVENTURE TEAM, Beograd
 Ugostiteljski objekat za smeštaj:
   - "PREMIER AQUA", Vrdnik
   - "IVANJIČKI KONACI", Ivanjica
Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga:
BEOGRADSKI SAJAM
RADOVAN RAIČEVIĆ, direktor AD "Planinka" Kuršumlija
Specijalna nagrada van konkurencije pripala je Profesoru Emeritusu SLOBODANU UNKOVIĆU sa Univerziteta Singidunum za veliki doprinos razvoju turizma Srbije
 

   

   

    

Najavljujući promocije pre svega u on line medijima i na društvenim mrežama ona navodi podatke da je broj pratilaca na društvenim mrežama premašio 125 miliona indeksa, 5,4 miliona interakcija, a da je video materijale na društvenim mrežama videlo preko 7,7 miliona posetilaca.

Internet Serbia Travel News podseća da je dodelom nagrade Turistički cvet 2018 već počelo takmičenje za najbolje u turizmu Srbije za 2019. godinu.
 

Turistička organizacija Srbije
"Turistički cvet"

fax. +381 11 26 26 767
office@serbia.travel
www.srbija.travel

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor za turizam

+ 381 11 3122855
turizam@mtt.gov.rs
www.mtt.gov.rs