SVADBA KAO TURISTIČKI BREND

Manifestacije
   
početna strana    

Na stotinak kilometara od Beograda, u romantičnom okruženju Bačkog Petrovca, kulturnog centra Slovaka, 11. jula 2009. godine u parku dvorca Dunđerski u Kulpinu Turistička organizacija Bačkog Petrovca organizovala je međunarodnu manifestaciju koja je oživela tradicionalne svadbarske običaje. Uz muziku i igru prikazane su svadbene nošnje i radost svadbenog veselja u izvođenju 15 folklornih ansambala, priređena je modna revija modernih venčanica, svečanih odela i sve preteće svadbene opreme, izabrana je "naj-torta", degustirani su gastronomski specijaliteti poput svadbarskog kupusa i kulena, u svetu popularne "zmajeve kobasice", pila se čuvena "Petrovačka loza" i točilo vino.

     

Brojni posetioci iz zemlje i sveta divili su se prikazanim običajima, svečanom defileu i vožnji svadbenim kočijama, predmetima izvučenim iz zaboravljenih škrinja, izboru za naj-nevestu, slovačkim nevestama koje izdržavaju da tokom ceremonije venčanja na glavi nose venac od sedam kilograma i da se kreću u najmanje sedam uštirkanih sukanja. Naime, među Slovacima se bogatstvo nikada nije merilo u dukatima, već u broju sukanja koje ima mlada, kako su ukrašene i da li imaju vez.

Po rečima Ljuboslave Štrbe, direktorke Turističke organizacije Bačkog Petrovca, "Ova manifestacija je jedinstvena po tome što objedinjuje sve narode i narodnosti koje žele da prikažu svoje svadbarske običaje, te je ideja da od iduće godine ovaj događaj poprimi i sajamsko-izlagački karakter i da svi  u lancu ponude i potražnje vezane za organizaciju svadbi - od agencija, preko modnih salona venčanica do proizvođača neophodnih svadbarskih detalja, dobiju mogućnost da prikažu i ponude svoje proizvode".

Posetiocima koji požele da se zadrže u Kulpinu na raspolaganju je smeštaj u seoskim domaćinstvima koja nude prenoćište, tradicionalna jela i pića. Cena smeštaja sa doručkom kreće se od 1.000 do 1.500 dinara.

     

Turistička organizacija Bačkog Petrovca
+ 381 21 780478, 063 711 3946
turizam@backipetrovac.org.yu
www.backipetrovac.rs