Manifestacije
 

KRUPNI KORACI BERZE

"TOUR-EX-YU"

 

Redakcija časopisa "Turistička prizma" sedmu godinu zaredom organizovala je od 2. do 4. novembra 2009. godine Berzu turizma pod nazivom TOUR-EX-YU koja, kao što joj i sam naziv govori, okuplja pre svega učesnike sa prostora bivše Jugoslavije. Ova manifestacija, koja je prethodnih godina održavana u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, ove godine se preselila u Sloveniju. U saradnji sa Turističkom organizacijom Slovenije i domaćinom - turističkim kompleksom "Thermana Laško" u Laškom, organizatori su okupili stotinak učesnika, kompanija i turističkih agencija iz Slovenije i ostalih država sa prostora Republika bivše Jugoslavije. Pored ostvarenja novih kontakata, dogovoreni su i zajednički projekti.

Turistička organizacija Slovenije organizovala je međunarodni okrugli sto sa temom "Sa zajedničkom turističkom ponudom na evropsko i globalno turističko tržište" na kome su učestvovali predstavnici turističkih organizacija Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.
Za vreme trajanja Berze, koju su otvorili Dimitrije Piciga, direktor Turističke organizacije Slovenije, Đorđe Mihajlović, urednik "Turističke prizme" i Roman Matek, direktor kompanije "Thermana Laško", asocijacija turoperatora sa prostora Balkana - "Jadransko-Jonska inicijativa" održala je redovan godišnji sastanak na kome su turoperatori iz svih republika bivše Jugoslavije, Albanije i Italije, između ostalog su dogovorili i zajednički nastup na Sajmu turizma u Beogradu 2010. godine, kada će biti predstavljena regionalna turistička ponuda koja svojim članicama omogućava uvezivanje u jedinstven turistički proizvod, promovisanje zajedničkih programa kao i razne vrste beneficija i popusta.

Berza je bila i mesto praktičnih poslovnih kontakata te su Specijalna bolnica "Ribarska Banja" iz Srbije i "Thermana Laško", iz Slovenije potpisale Protokol o sardnji koji podrazumeva razmenu ideja, znanja, kadrova, iskustava na wellness i spa projektima, zajedničke nastupe na trećim tržištima kao i pristup Fondovima Evropske zajednice za zajedničke investicije.
Učesnici Berze "TOUR-EX-YU"obišli su Laško i zaštitni znak ovog grada Pivovaru Laško, Celje, Ljubljanu, Postojnu, Terme Olimiu i druge turističke destinacije Slovenije.

 

     

     
                   
 
   početna strana