Manifestacije

  TEME I DILEME TREĆEG

KONGRES BANJA

U organizaciji Udruženja banja Srbije 17. i 18. maja 2011. godine u Vrnjačkoj Banji je održan  Treći Kongres banja Srbije sa međunarodnim učešćem. U periodu vrlo ozbiljne tranzicije banja Srbije, neophodnosti privatizacije da bi se dosegli evropski trendovi, standardi i popunjenost, ali i suočavanja sa primerima neusešnih privatizacija i posledica koje iz toga proizilaze, Kongres se kretao između primera dobre prakse u svetu, pre svega Austrije i Slovenije, i predložene strategije razvoja u Srbiji.

Gosti i predavači Kongresa: Prof. dr Kai Illing (Univerzitet primenjenih nauka, Bad Gleichenberg, Austrija) sa temama "Trendovi u spa industriji Evrope" i "Alat za brz ekonomski napredak u spa industriji", Miha Bratec (Međunarodni institut za turizam, Ljubljana, Slovenia) sa temom "Pristupačan turizam - izazov za održivi turizam u Evropi: trendovi, brendovi i najbolja praksa", Klaus Grabler ("Manova", Beč, Austrija) sa temom "Uspešno poslovanje uz pomoć hotelskog i spa benčmarkinga" i Stanimir Stankov (predsednik Asocijacije za wellness i spa turizam Bugarske) sa temom "Mogući pravci saradnje asocijacija banja Balkana", ispunili su očekivanja prisutnih učesnika.

Iako su brojni učesnici ovog okruglog stola istakli da bi želeli  da čuju i nešto novo od ovakvog Tima, po rečima Janeza Siršea, vođe tima, "Ovo je početak i najvažnije je da se dotaknemo postojećeg i potencijalnog turističkog proizvoda, objektivne ponude banja i klimatskih mesta, investicija i efekta investicionih projekata, formalno pravnih,  finansijskih, upravljačkih i marketinških pitanja".

Na okruglom stolu pobodom "Zakona o banjama", na kome su učestvovali i Stojan Arizanović, pomoćnik ministra Ekonomije i regionalnog razvoja za sektor turističke inspekcije, i Dr Olivera Krunić, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Vladan Vešković, sekretar Udruženja banja Srbije,istakao je da su "Ciljevi novog Zakona o banjama otvorili prave teme i pravce delovanja, i već sada trasirali put za Kongres 2012. godine".

         

Kongres su pratila i brojna dešavanja. Dr Dejan Stanojević, predsednik Udruženja banja Srbije i direktor "Merkura", uručio je Povelju Udruženja banja opštini Aranđelovac povodom 200 godina postojanja Bukovičke banje, otvorio blatni i hiperbarični blok specijalne bolnice "Merkur", i promovisao novi projekat "Pasoš Loyality Club-a Merkur" za najvernije goste.

U okviru izlagačkog koncepta Kongresa "Dinotec GmbH" (Maintal, Nemačka) predstavio je "Dezinfekciju vode sa automatskim merenjem i regulacijom u kupalištima", Ma.Com je prikazao opremu za hidroterapiju, najavljen je balkan Spa Summit od 21. do 23. septembra 2011. godine, a Turistička organizacija Ivanjice promovisala je ponudu ovog centra Srbije. 

 


    

    

    

 

Udruženje banja Srbije
Serbian Spas Association

+381 36 611109, 611110
GSM. +381 65 2020120
udruzenjebanja@gmail.com
www.serbianspas.org

  početna strana