Manifestacije
 
 NA DOBROBIT,
 A NE NA ŠTETU PRIRODE
 

U saradnji sa resornim ministarstvima, Zavodom za zaštitu prirode, Asocijacijom nacionalnih parkova i Turističkom organizacijom Srbije, Javno preduzeće "Nacionalni park Đerdap" Donji Milanovac, bilo je od 28. juna do 1. jula 2011. godine domaćin 7. Sastanka Europark čarter mreže (održava se svake dve godine), prvog ovakve vrste u Srbiji, na kome su traženi odgovori kako da se turistima ponude sva kulturna i prirodna bogatstva u zaštićenim područjima, a ujedno i da se predstavi održivi razvoj na tim lokacijama. Zato je osnovna tema ovog međunarodnog skupa,  na kome su učestvovali najviši zvaničnici "Europark" federacije, upravljači zaštićenih područja, turistički eksperti i direktori lokalnih turističkih organizacija iz 23 države, njih oko 200, i bila "Održivi turizam u zaštićenim područjima - Izgradnja mostova i potraga za rešenjima".
Europark čarter mreža, koja obuhvata 78 zaštićenih područja sa ciljem umrežavanja, razmene iskustva i znanja, pomaže zaštićenim područjima da stalno unapređuju održivi razvoj i upravljanje turizmom, uzimajući u obzir potrebe životne sredine i lokalnih turističkih kompanija i stanovništva. Na otvaranju skupa u Nacionalnom parku Đerdap Kerol Riči, direktorka Europark Federacije, rekla je da "Europark čarter želi da pomogne da u zaštićenim oblastima održiva privreda i očuvana priroda ostanu za budućnost", dok je Erika Stanciu, predsednica Europark federacije, naglasila da je "Upravo briga o zaštićenim područjima osnovni zadatak čarter mreže".
Dr Goran Petković, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije,  podsetio je da je "Nacionalni park Đerdap, koji se prostire na 67.000 hektara, najveći park u Srbiji, i da je reku Dunav koja tu protiče, Program UN za razvoj prepoznao kao jedan od dvadeset i pet svetskih rezervata slatke vode, jedini u Evropi".
Budući da je Svetska turistička organizacija procenila da će sa sadašnjih milijardu, 2030. godine broj turista koji posećuju zaštićena područja porasti na 1,4 milijarde, i da dolazak turista u zaštićena područja treba da bude kontrolisan na dobrobit, a ne na štetu prirode, Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije istakla je da "Srbija, kada su u pitanju prirode lepote, ima mnogo toga da ponudi, da zaslužuje mnogo više turista i da je to dodatna obaveza i odgovornost da, zajedno sa instuticijama koje se bave zaštitom prirode, tu lepu prirodu i sačuvamo".

      

Kako izgleda briga o održivom turizmu u zaštićenom području pokazao je u praksi Srđan Stefanović, direktor Nacionalnog parka Đerdap, koji je sa svojom ekipom osmislio učesnicima sastanka 7. Sastanka Europark čarter mreže, uoči koga je otvoren i novoizgrađeni centar za posetioce Lepenskog Vira, ekskurzije u okviru kojih su, shodno interesovanjima, mogli da biraju između obilaska Velikog Štrpca, Rajkove pećine, Vratne i Rajačkih pimnica, ili plovidbe Dunavom od Kazana do Trajanove table.

      

  RADIONICE
Predstavljanje Evropskog Čartera za održivi turizam u šaštićenim područjima
Organizovanje turizma u zaštićenom području i u okviru Čarter mreže
Održivi turzam - zajednički rad
Jačanje socijalne kohezije uz Evropski Čarter za održivi turizam
Ekonomska korist i brendiranje turističkih proizvoda

  PRATEĆA DEŠAVANJA

- izložba "Voda - od snova do nade"
- postavka "Bulevar nade"
- proslava Dana Dunava

 

    

  

  EKSKURZIJE

1. Veliki  Štrbac
Veliki i Mali Štrbac jedan je od naučno najinteresantnijih i turistički najatraktivnijih predela u Nacionalnom parku Đerdap. Na relativno malom prostoru sjedinjene su prirodne retkosti i brojni kulturno-istorijski spomenici

2. Kovilovo - Rajkova pećina
Atraktivni vidikovac Nacionalnog parka Đerdap odakle su pruža pogled na Donji Milanovac. Rajkova pećina, nadomak Majdanpeka, obiluje pećinskim ukrasima.
3. Vratna - Rajačke pimnice
Vratna, prirodni kameni mostovi, po kojima nosi ime i reka koja protiče ispod njih, kao i manastir iz 14 veka. Rajačke pimnice čine mali kameni grad, poznat po vinu i lepom ambijentu.
4. Krstarenje Dunavom kroz Kazan do Trajanove table
Najatraktivniji deo Dunava, u kome je ova reka i najuža i najdublja. Trajanovu tablu je moguće videti samo sa vode. Sa Rumunske strane se pruža pogled na u stenu uklesanog kralja Decibela.

 

Nacionalni park Đerdap

+ 381 30 590788, fax. +381 30 590877
office@npdjerdap.org
www.npdjerdap.org

     
početna strana