Manifestacije
 
I BOGATO I RAZLIČITO
 
U organizaciji Sremske kuće doo i Centra za toleranciju i održivi razvoj Krčedina, a u saradnji sa Turističkom organizacijom Inđije, na "Zekinom salašu" u Krčedinu, restauriranom paorskom domaćinstvu 50 km udaljenom od Beograda i 33 km od Novog Sada, od 24. do 26. juna 2011. godine održan je etno festival "Bogatstvo različitosti". Osnov festivala činio je okrugli sto u galeriji Guvno na temu "Turistička valorizacija nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije" na kome su učestvovali predstavnici turističkih organizacija i ustanova kulture Srbije, privrednih komora i asocijacija, sa ciljem poboljšanja turističke ponude Srbije.
Po rečima autora i moderatora Okruglog stola, Svetlane Zrilić, urednice emisije RTS "Knjiga utisaka", i Radice Gligorić, "Centar za toleranciju i održivi razvoj Krčedin", "Po prvi put se na jednom mestu afirmiše nematerijalno kulturno nasleđe Srbije koje se ogleda u običajima, narodnom stvaralaštvu, starim zanatima, tradicionalnoj hrani i piću, a sastavni deo bogatstva su i etno projekti, suveniri, folkor, nošnje i etno zvuk".  
Na festivalu "Bogatstvo različitosti" predstavljeni su svadbeni običaji "Jasenice" iz Gruže, "Lazarice" iz Krčedina, poklade "Mačkara" iz Srema, žetalački običaji "Dužijanca" sa severa Bačke, trubači sa Zlatibora i još oko 200 drugih učesnika. Nastupile su i turističke organizacije Kanjiže, Zlatibora, Zlatara, Vršca i drugih krajeva zemlje. 

   

Budući da su stari zanati značajna karakteristika kulturne baštine, na festival su došli i grnčari, drvodelje, proizvođači sapuna i rakije, tkači, vezilje, kolačari, vinari, umetnici i slikari. Najzapaženiji nastup imali su umetnici iz Kovačice, Jan Nemeček sa ručnim, umetničkim pravljenjem violina, i Zuzana Vareski sa izradom minijatura i oslikavanjem ruku i lica posetilaca. U okviru Etno festivala, u Galeriji "Guvno" priređene su i dve  izložbe "Naivna umetnost Kovačice" i "Drvo u primenjenoj umetnosti".

    

 

    

    

   

Zekin salaš

+381 22 500314
office@zekinsalas.com
www.zekinsalas.com

 
 
   početna strana