PRILIKA ZA TURIZAM SRBIJE

Pod sloganom “MILIJARDA TURISTA – MILIJARDA PRILIKA”, biće proslavljen 27. septembra ove godine Svetski dan turizma. Budući da svaka godina nosi i određenu temu, ovogodišnja promoviše vrednosti i potencijale koje sa sobom nosi više od milijardu turista koji godišnje putuju svetom. Zemlja domaćin zvanične proslave je Burkina Faso. Povodom Svetskog dana turizma, Taleb Rifai, Generalni sekretar Svetske turističke organizacije (UNWTO) je rekao: “Svaki put kada putujemo, postajemo deo globalnog kretanja koje ima snagu da dovede do pozitivnih promena kako za našu planetu, tako i za sve ljude”.

Svetski dan turizma, 27. septembra 2015. godine, Turistička organizacija Srbije obeležiće dodelom svog najvećeg priznanjanagradom „Turistički cvet“ za period od jula 2014. do jula 2015. godine. Nagrada se dodeljuje za najznačajnija ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u kategorijama: Turistička organizacija, Turistička manifestacija,  Receptivna turistička agencija, Ugostiteljski objekat za smeštaj (sa dve podkategorije: ugostiteljski objekat tipa HOTEL i ostali ugostiteljski objekti za smeštaj) i Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga.

 

  Svetska turistička organizacija
UNWTO

www.unwto.org

                 

Turistička organizacija Srbije
„Turistički cvet“

fax. +381 11 26 26 767
office@serbia.travel
www.srbija.travel

top
VIKI VOLI ZEMLJU SRBIJU
U cilju promocije prirodne baštine Srbije i prikupljanja fotografija zaštićenih prirodnih dobara, uz stručnu podršku Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Vikimedia Srbija organizovala je foto konkurs „Viki voli Zemlju“ (Wiki Loves Earth – WLE). Ovaj projekat, započet 2013. godine u Ukrajini, brzo se proširio na 26 država sveta, među kojima je i Srbija. Po rečima organizatora, “Prošle godine je na globalnom nivou prikupljeno preko 70.000 fotografija od strane 3.000 učesnika, a ove godine je oboren rekord sa preko 100.000 fotografija koje su pristigle iz celog sveta. U srpskom delu takmičenja bilo je 40 učesnika, koji su poslali oko 900 fotografija. Najslikaniji su bili  Fruška gora, Taorska vrela, Carska bara, Kopaonik, Avala, Đavolja varoš, Uvac, Stopića pećina i druge destinacije”. Dodelom nagrada u prostorijama Turističke organizacije Srbije završen je ovaj foto-konkurs, a najbolje slike su “Park prirode Golija”, "Specijalni rezervat prirode Uvac", „Vodopad Tupavica na Staroj planini“, kao i „Bubamara“, Vilin konjic“ iSpecijalni rezervat prirode Carska bara“. 
Fotografije će, pored dostupnosti na Vikimedijinoj ostavi, biti predstavljene javnosti i kroz izložbe u brojnim gradovima  Srbije. Sve fotografije koje su učestovale na konkursu Vikipedije i Vikimedije slobodne su za besplatnu upotrebu, a najboljih 10 će predstavljati Srbiju na internacionalnom takmičenju.
 

        

top
KOLIKO STE ZADOVOLJNI
Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede - HORES pokrenulo je krajem juna 2015. godine realizaciju projekta IMHOS (Integrisana mreža hotela Srbije), koji istražuje stepen zadovoljstva gostiju u odnosu na kvalitet pruženih usluga u hotelima Srbije. Ovaj projekat, koji podržavaju turističke organizacije Srbije i Beograda, kao i turističke organizacije gradova i opština Srbije, a delom ga finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, bazira se na prikupljanju informacija kroz anketiranje stranih i domaćih gostiju u hotelima, posle čega bi se, obradom dobijenih podataka, stekao uvid u stepen zadovoljstva u cilju unapređenja kvaliteta usluga u ugostiteljsko-turističkoj industriji. Upitnici na recepcijama hotela sadrže pitanja o kvalitetu pruženih usluga, kao i o samoj destinaciji. Po podacima Turističke organizacije Beograda, od beogradskih hotela do sada su se u projekat uključili hoteli „Moskva“, „Zira“, „Slavija Garni“, „Majestic“, „Royal Lux“, „Majdan“, „Astoria“, „Mr. President“, „Compass“, „Crystal“, Šumadija“, „Lazar Lux“, „Nevski“, „Excelsior“, “Zlatnik“, „Park“, „Falkensteiner“ i „Belgrade City Hotel“.
Projekat IMHOS traje do kraja oktobra.
 

    

Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede
HORES

+ 381 11 2642341
hores@eunet.rs , direktor@hores.rs
 imhos.hores@gmail.com
www.hores.rs

top

  KONFERENCIJA SA POGLEDOM
 
U Beogradskom 88 Rooms Hotelu, koji se nalazi u blizini poslovne, kulturne i političke  zone grada, istorijskih znamenitosti, Skadarlije, Beogradske tvrđave, Tašmajdanskog parka i Botaničke bašte, otvorena je na 7 spratu nova Rooftop konferencijska sala pogodna za razne događaje, konferencije i proslave. Po rečima menadžmenta hotela, „Nova Rooftop konferencijska sala, sa jedinstvenim pogledom na grad i reku, maksimalnog kapaciteta 200 učesnika, ima mogućnost pregrađivanja prostora za manje sastanke, profesionalno je tehnički opremljena, sa svim pratećim pogodnostima u organizaciji događaja, i fleksibilnim menadžmentom“.
Pored nove Rooftop konferencijske sale, 88 Rooms Hotel raspolaže i sa 18 jednokrevetnih M soba, 38 M soba, 23 L sobe, 6 XL superior sobe, 2 XXL apartmana i 1 Supreme apartmanom. Od aerodroma Nikola Tesla udaljen je 18 km, od Glavne železničke stanice 2,1 km, a od Glavne autobuske stanice 3 km.
 

                

88 ROOMS HOTEL

Beograd, Takovska 49
+381 11 4119088, 4119080
reservations@88rooms.com
www.88rooms.com

top
BLAGODETI MERKUROVOG „RIMSKOG IZVORA“
SB „Merkur“ (Vrnjačka Banja) od ovog leta raspolaže novim, atraktivnim sadržajem -  Spa centarom „Rimski Izvor“, koji predstavlja najveći kompleks te vrste na ovom delu Balkana. „Rimski Izvor“ je u zgradi Termomineralnog kupatila objedinio sve „Merkurove“ centre i sada obuhvata: Centar Medicinske Estetike, Wellness, Balneo i Peloid Centar, kao i Centar za masaže. Po rečima menadžmenta SB “Merkur”, “Fons Romanus“ nudi mogućnost uživanja u sauna parku, kupanju u bazenu sa termomineralnom vodom, blagodetima slane sobe i drugim spa sadržajima poput Gočkog vira, Kneipovog potoka, replike stare banjske plaže. Centar za masaže „Lili“ u svojoj ponudi ima preko 50 različitih tretmana tela i lica, koji obezbeđuju  maksimalno opuštanje tela i duha. Usluge Balneo centra „Stara Banja“ dostupne su svakom gostu. Peloid centar „Limus Romanus“ je ambijent u kome se uživa u intimnom bazenu sa termomineralnom vodom, terapijama i tretmanima lekovitim mineralnim blatom – peloidom. Centar Medicinske Estetike „Marijana“ uključuje programe redukcije telesne mase koji predstavljaju kombinaciju medicine, prirodnog faktora, fizičke aktivnosti i savremenih aparaturnih procedura. Ekskluzivnost ovog centra su Zerona programi. Najsavremeniji, neinvazivni Antiaging tretmani daju vrhunske rezultate u borbi protiv starenja, ublažavanja bora  i drugih estetskih ciljeva“.

Bez obzira gde su smešteni, svi gosti Vrnjačke Banje mogu da koriste ponudu Spa centra „Rimski Izvor“.

    


ISTN u dodatku daje aktuelne programe „Merkura“.
 

        

Specijalna bolnica “Merkur”
Vrnjačka Banja

+381 36 611 626
office@vrnjcispa.rs,
www.vrnjcispa.rs

 

MESTO SVEŽIH IDEJA

Pod geslom „SPA CE je mesto svežih ideja za zdrav način života“, ovogodišnji, sedmi po redu, SPA-CE sajam spa i wellness turizma Centralne Evrope, održava se od 1. do 3. oktobra u Hevizu u Mađarskoj.  Lake resort Heviz biće domaćin za preko 30 izlagača i oko 40 kupaca iz celog sveta. Po rečima Iztoka Altbauera, direktora slovenačkog Spa Udruženja i SPA-CE organizatora, „ Sajam SPA-CE postoji od 2009.godine, a ovogodišnji domaćin je Mađarska, zemlja sa dugom i velikom spa tradicijom, bogata termalnim izvorima i sa razvijenim medicinskim turizmom. Heviz je idealno mesto za ovaj B2B događaj posvećen spa i wellness turizmu. Ako pogledamo oko sebe vidimo da regija centralne Evrope ima najrazvijeniju spa industriju na koncentrisanom prostoru, što znači da su velike mogućnosti pred nama“.

Ove godine SPA-CE će pratiti i veliki broj obrazovnih programa, kao i FAM TRIP za organizatore putovanja.

ISTN u dodatku daje program sajma spa i wellness turizma Centralne Evrope SPA-CE.
 

      

top
 
LEPOTA I ZDRAVLJE

 

Banja Junaković na kraju letnje i na početku jesenje turističke sezone nudi pojedincima, grupama i organizatorima putovanja brojne atraktivne programe i pakete za boravak od 8 i 11 dana. Za penzionere i sindikate pripremljene su i razne pogodnosti i plaćanje na rate. U ponudi su „Vikend za dvoje“ (već od 9.568 RSD), kao i porodični paketi za porodice sa jednim detetom i dvoje dece. Za poslovne ljude posebno je atraktivan Wellness vikend (već od 7.014 RSD). Po rečima menadžmenta banje Junaković, “Posebno preporučujemo trodnevne  pakete - „Antisters“ i „Lady Fit“ koji podrazumevaju udoban smeštaj, lekarske preglede, relaksacije u bazenu, razne vrste masaža, ishranu po izboru i brojne druge pogodnosti”. 

Gostima Banje Junaković na raspolaganju su otvoreni bazeni, lekovita voda, brojni wellness i spa programi po najvišim standardima, poput marokanskog, indijskog i biološkog tretmana lica, sauna, podvodne i ručne masaže, wellness tretmani i programi, osmostazna kuglana „Banja Junaković“ i teniski tereni, šetnje kroz park šumu „Junaković“ i obilazak Apatina i Sombora.

   


ISTN u dodatku daje aktuelne pakete i programe Banje Junaković.
 

        

Specijalna bolnica za
rehabilitaciju “Junaković”
Prigrevačka bb, Apatin
+381 25 772477 
office@banja-junakovic.rs
www.banja-junakovic.rs 

top

“MAKSIMALNO OPUŠTANJE UZ MINIMALNE CENE”

Pod sloganom „Maksimalno opuštanje uz minimalne cene“ svima koji su zainteresovani za zdravstveni turizam, porodicama i pojedincima, poslovnim ljudima, sportskim ekipama  i organizovanim grupama, u Banji Kanjiža, koja raspolaže hotelima „Abela“ i „Akvamarin“, sportskom halom, sa dva zatvorena bazena i restoranom sa 300 mesta, nude atraktivne sportske, wellness, preventivne i specijalne programe. Po rečima menadžmenta Banje Kanjiža, „U narednom periodu želimo još više da otvorimo vrata udruženjima penzionera i sindikatima te, budući da su u pripremi programi sa posebnim popustima, pozivamo ih na dogovor”. Posebno ističu “Ultra last minute weekend”, uz preporuku raznih vrsta masaža poput termoarome, čokominta, relaksacione, limfne i refleksne masaže, masaže vulkanskim kamenjem i drugih.

ISTN u dodatku daje programe Banje Kanjiža.
 

        

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža“

+381 24 875163
marketing@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

top

ZABAVA JE NA VODI

Tradicionalna manifestacija BeogradaKARNEVAL BRODOVA, koja ima za cilj da promoviše reke Savu i Dunav, i njihovo ušće koje zajedno sa Velikim ratnim ostrvom čini nešto po čemu je Beograd prepoznatljiv, održana je jedanaesti put (29.08.2015.) u akvatoriju reke Save, od Brankovog mosta do Ušća, i platou ispred Međunarodnog putničkog pristaništa Luka „Beograd”. Program karnevala pod sloganom „Zabava je na vodi“ obeležila je tradicionalna parada okićenih plovila, praćena džet ski akrobacijama na vodi, nastupom jedriličarskih klubova, zabavnim programom, koncertima i karnevalskim vatrometom. Po rečima organizatora, “U „KARNEVALU BRODOVA” koji, pored popularizacije reka i obala, ima za cilj i da podigne atmosferu u Beogradu i na taj način Beograđanima i gostima iz celog sveta priredi dobru zabavu, učestvuje ceo grad“.

Tradicionalno program je završen ponoćnim vatrometom na vodi.

ISTN kompletan prikaz KARNEVALA BRODOVA daje u rubrici Beograd.
 
        

Turistička organizacija Beograda

www.tob.co.rs 

top
 
   NA PLANINAMA SRBIJE I DALJE UZBUDLJIVO
 

Pred kraj ovogodišnje letnje turističke sezone na planima Srbije – Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj Planini, po podacima JP „Skijališta Srbije“, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Turističke organizacije Srbije – „Turistički cvet“, boravilo je znatno više turista, što pokazuje promet koji je „Gotovo 80% veći nego za isti period prošle godine, a to, opet, dokazuje da su posetioci zadovoljni ponudom koja obuhvata najrazličitije sadržaje, od porodičnih do adrenalinskih, od panromaskih vožnji žičarom, do planinskog biciklizma i adrenalinskih sadržaja poput boba na šinama, zip lajna, tjubinga i drugih”. Koliko su ovi planinski centri postali interesantni, pokazuje i poseta Kopaoniku turoperatora iz Turske koji su došli da se upoznaju sa ponudom ove planine, kako zimskom, tako i letnjom. 

U narednom periodu JP „Skijališta Srbije“ promenila su radno vreme sadržaja na Kopaoniku, tako da su panoramska vožnja žičarom, bob na šinama, zip lajn, tjubing staza, kao i mountain bike i mountain cart, posetiocima na raspolaganju četvrtkom, petkom, subotom i nedeljom od 10.00 do 17.00 časova.

ISTN prezentaciju letnjih sadržaja planinskih centara Srbije - Kopaonika, Zlatibora i Stare Planine daje u dodatku
 

        

JP Skijališta Srbije

+381 11 3117901
direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs

top

DOPRINOS KULTURNOM TURIZMU

 

U avgustu mesecu ove godine je na Lefkadi, jednoj od atraktivnijih turističkih destinacija Grčke, na najstarijem folklornom festivalu ove zemlje (53 godine), pored Rusije, Japana, Kine, USA, Turske, Ukrajine, Bugarske, Egipta i Crne Gore, učestvovala i Srbija. U funkciji razvoja kulturnog turizma između dve zemlje, Srbiju je predstavljao hor “Barili” iz Požarevca, koji je, osim u Lefkasu, glavnom gradu Lefkade, nastupao i u turističkom Nidriju.

Po rečima Krste Paškovića, iz agencije “Lefpul”, jednog od organizatora dolaska hora “Barili”, i čoveka koji je bratimio dva sela – Kariju sa Lefkade, i Poljanu pored Požarevca, “Za razvoj kulturnog turizma između Srbije i Grčke veoma je važno učešće na ovom folklornom festivalu koji je, osim kao najstariji, poznat i po tome što je na njemu pevala Marija Kalas, a prisustvovao mu je i Aristotel Onazis, čovek koji je često boravio ovde i dosta svog kapitala uložio u razvoj cele Lefkade“.

Lefkada je danas jedno od popularnijih letovališta Grčke, i raj za nautičare.

 
        
top
 
UPOZNAVANJE SA TRADICIJOM SLOVAKA
 

U opštini Bački Petrovac, smeštenoj u južnom delu Bačke, već dugi niz godina postoji Udruženje “Ahoj kao umetničko, duhovno i ekonomsko stecište vojvođanskih Slovaka, koje čuva i podstiče razvoj starih zanata i ručnih radova, neguje tradicionalna jela i zdravu životnu sredinu, organizuje škole starih zanata i radionice, proizvodi suvenire i podstiče seoski turizam. Za ovu turističku sezonu osmislili su programe kako za đačke ekskurzije - „Seoska igraonica“, tako i za pojedince, individualno organizovane grupe i turističke agencije.

Turističko-edukativni program „Kulpin“ obuhvata upoznavanje sa istorijom graditeljstva i posetu najstarijoj sačuvanoj kući u Bačkom Petrovcu, razgledanje seoskih kuća sa živopisnim rustičnim pločicama, približavanje običajima i životu na selu, posete dvorcu Dunđerski u Kulpinu, Muzeju poljoprivrede i drugim interesantnim lokacijama. Posebno je zanimljiv boravak u Etno centru “AHOJ”, gde su organizovane aktivnosti u okviru kreativnih radionica, uči se korišćenje prirodnih materijala, upoznaje sa tradicionalnim zanatskim veštinama (grnčarstvo, metlarstvo, tkanje) i gde svi koji to žele sami izrađuju sopstvene suvenire. Potom slede tradicionalni gastronomski specijaliteti kraja.
 
Internet Serbia Travel News u prilogu daje program „Kulpin“.
 

        

Etno kuća „AHOJ“

+381 21 780075, 63 7113946
ahojetnokuca@gmail.com
strba.ljuboslava@gmail.com

top
TURISTIČKO OTKRIVANJE ZAPADNE SRBIJE

Turistička regija Zapadna Srbija

+ 381 31 500155
office@westserbia.org
www.westserbia.org 

Turistička ponuda regije Zapadna Srbija bogatija je za 8 programa jednodnevnih izleta osmišljenih u saradnji sa turistickim agencijama sa Zlatibora, iz Užica i Prijepolja,  pružaocima usluga smeštaja i informativnim centrima na teritoriji koju pokriva, a sve u cilju bolje promocije područja i povećanja turističkih kretanja unutar regije Zapadna Srbija. Izleti, predstavljeni kroz flajere na srpskom i engleskom jeziku, obuhvataju Sirogojno i Stopića pećinu, Mokru Goru, Višegrad, Specijalni rezervat prirode Uvac, Taru i Perućac, splavarenje Limom, kao i izlete “Na svetim vodama Lima”, „Užice“, „Zlakusa“ i „Potpećka pećina“.

Informacije o izletima i štampani materijali se distribuiraju u hotelima širom regije Zapadna Srbija, turističko-informativnim centrima i turističkim agencijama.

ISTN u dodatku daje programe jednodnevnih izleta turističke regije Zapadna Srbija.
 
                     
top
  IZUZETNA DESTINACIJA

Sombor, grad bogate kulture, zelenila, baroknih fasada, umetnika i čuvenih tamburaša, smešten u severozapadnom delu Bačke ravnice, oko 180 km udaljen od Beograda i oko 100 km od Novog Sada, rešenjem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kategorisan je kao turističko mesto 3. kategorije. Po informacijama iz Turističke organizacije Sombora, „Dostizanje 3. kategorije turističkog mesta uticaće na bolje pozicioniranje Sombora na turističkoj mapi regije, i na taj način i na investicije u oblasti turizma. Rešenje je izdato sa važenjem od tri godine“.

Osim izuzetnih arhitekstonskih celina, znamenitosti Sombora čine i galerija “Milana Konjovića”, Gradska kuća i muzej, Županija (koja ima soba koliko i godina dana i u kojoj je najveća slika u Srbiji – 28m2, ulje na platnu, rad Ferenca Ajzenhuta), Narodno pošorište, Kronić palata i Plebanija, na čijoj se južnoj fasadi nalazi  sunčani sat iz 1852.godine sa čuvenom porukom “Jedan od ovih ti je poslednji”. U Katoličkoj crkvi se mogu videti orgulje, druge po veličini u Evropi.

Okolina Sombora je puna turističkih atrakcija. 16 km od Sombora su Apatin i Banja Junaković.

 

          

Turistička organizacija grada Sombora

+381 25 434350
info@visitsombor.org
www.visitsombor.org

top
DANI DOBRE ZABAVE
Manifestacije, turistički brend Srbije, privlače kako domaće tako i turiste iz celog sveta. Za nastupajuće dane Internet Serbia Travel News, Turistička organizacija Srbije i turističke organizacije gradova i opština, predlažu da posetite sledeće:
Od 11. do 13. septembra u selu Mrčajevci, kod Čačka, održava se „Kupusijada“, manifestacija koja obuhvata takmičenja u pripremanju svadbarskog kupusa, i brojne druge prateće sadržaje (www.turizamcacak.org.rs)
13. septembra u Kljajićevu kod Sombora je manifestacija „Dani vesele mašine“, takmičenje u pečenju rakije šljivovice (www.visitsombor.org)

Od 17. do 19. septembra u Irigu traju „Pudarski dani“, manifestacija posvećena pudaru-čuvaru vinograda, vinu i grožđu, razvoju vinogradarstva. Biraju se najbolji vinograd, vinski podrum, rakija i vino, kao i najteži grozd (www.turorgirig.org.rs)

Od 17. do 19. septembra u Šapcu  se organizuje KARNEVAL u okviru vašara i tradicionalne šabačke manifestacije „Čivijada“ (www.sabacturizam.org)    

Od 17. do 20. septembra u Vršcu su „Dani berbe grožđa“, tradicionalna proslava završetka berbe grožđa sa karnevalom, bacanjem grožđa iz aviona, „Vinskom ulicom“, maskenbalom, sportskim takmičenjima i koncertima (www.to.vrsac.com)
Od 19. do 20. septembra na Paliću su „Berbanski dani“, proslava ne samo berbe grožđa već svih plodova koji dospevaju početkom jeseni. Organizuje se izložba voća i povrća, proizvoda od meda, zimnice, sadnica i rukotvorina (www.park-palic.rs

Od 25. do 26. septembra u opštini Koceljeva se organizuje „Festival zimnice“, manifestacija posvećena proizvodnji i preradi voća i povrća, kao i prezentaciji turističkih kapaciteta (www.koceljeva,gov.rs)

 

        

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

top
IMA ŠTA I DA SE VIDI, I DA SE PROBA  
Balkansko takmičenje u pripremanju jela pod sačem - "Sačijada", održano na Stražilovu na Fruškoj Gori (29.08.2015.), nedaleko od Sremskih Karlovaca, na kome je učestvovalo 25 ekipa iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Bugarske, i na kome je pripremljen najveći sač na Balkanu, bilo je povod da Aleksandra Alinović iz Turističke organizacije Sremskih Karlovaca, predstavi i kulturno-istorijsku i turističku ponudu ovog grada, koga svake godine poseti između 150.000 i 200.000 turista, jedne od najpoznatijih turističkih destinacija Srbije, koja se ubraja među najlepše male gradove jugoistočne Evrope, i koja je, kao kulturno dobro, pod zaštitom države.

Gastronomski deo ponude destinacije vezan je, pre svega, za Puteve vina“, kojima je Turistička organizacija Sremskih Karlovaca umrežila najveći broj vinskih podruma, kao i za  brošure sa informacijama u kojim se podrumima pije koja vrsta vina tako da turisti mogu i sami da se snalaze. Organizovane su i radionice sa ugostiteljima i poljoprivrednim gazdinstvima pod naslovom “Kuvaj i probaj”, koje podrazumevaju edukaciju o načinima pripreme hrane i posluživanja.

Jedna od najpoznatijih turističko-gstronomko-vinskih manifestacija Sremskih Karlovaca je „Karlovačka berba grožđa“ koja se ove godine održava od 10. do 13. septembra na glavnom gradskom trgu.
 

            

Turistička organizacija Sremskih Karlovaca

/fax: +381 21 882127, 883855
info@karlovci.org.rs
www.karlovci.org.rs

top