UPOZNAVANJE SRBIJE
 
Promotivna kampanja Turističke organizacije Srbije (TOS) - ,,Moja Srbija“, namenjena domaćem tržištu u cilju predstavljanja turističke ponude zemlje u letnjem periodu, nastavlja i ove godine. Po rečima Marije Labović, direktorke TOS-a, „Dobri prošlogodišnji rezultati podstakli su nas da i ove godine pozovemo građane da svoj letnji odmor, ili njegov deo, provedu na destinacijama širom Srbije“.
 

Zajedno sa TOS-om u promotivnoj kampanji ,,Moja Srbija“, u okviru koje se predstavljaju i subvencionisane mere Vlade Republike Srbije – VAUČERI ZA ODMOR U SRBIJI, učestvuju i lokalne turističke organizacije, Udruženje banjskih i klimatskih mesta Srbije, HORES, YUTA i JP „Skijališta Srbije“.

Posetioce na gradskim trgovima očekuju štandovi brendirani logotipom “Moja Srbija” na kojima se informišu o mogućnostima za odmor u zemlji, bogat zabavni program, projekcije turističkih filmova, kao i nagradni kviz znanja „Koliko poznaješ Srbiju – 52 vikenda u Srbiji“. Na štandovima lokalnih turističkih organizacija posetioci degustiraju karakteristične lokalne specijalitete u skladu sa programom TOS-a - „52 ukusa Srbije“.


Olgica Miljković, menadžer za domaće tržište TOS-a, poručuje „Ove godine kampanja Moja Srbija“ na trgovima u četiri grada pruža mogućnost svim turističkim organizacijama regija, gradova i opština, da predstave deo svoje turističke ponude kroz deljenje promotivnih materijala, prikazivanje turističkih filmova ili direktnim učešćem u programu na bini“.   
1.
Niš
16.06.2017
2.
Čačak
23.06.2017
3.
Novi Sad
30.06.2017
4.
Beograd
7.07.2017

U funkciji sagledavanja turizma Srbije je i TURISTIČKI FORUM koji TOS, u saradnji sa ovogodišnjim domaćinom, Organizacijom za turizam i kulturu Sokobanje, organizuje osmi put po redu od 10. do 13. maja 2017. godine. Teme koje će dominirati ovogodišnjim Forum su: ,,Kako podstaći razvoj turizma“, „Sprovođenje Zakona o turizmu“, ,,Prioriteti i izazovi u sprovođenju strategije turizma Srbije“, „Istraživanja stavova i ponašanja stranih turista u Srbiji“, „Kulturne potrebe i navike građana Srbije” i „Kulturni turizam– EDEN“.

     

 

         

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

top

 

DOBRODOŠLICA TURISTIMA IZ KINE

Nakon nastupa na sajmu turizma u Moskvi (MITT 2017, 14.–16.03.2017.), na kome je predstavljena ukupna turistička ponuda Srbije, a pre svega „city break“, aktivni odmor, spa centri, muzički festivali, prirodno i kulturno nasleđe zemlje, Turistička organizacija Srbije (TOS) predstavila je Srbiju, prvu zemlju Centralne i Istočne Evrope sa bezviznim režimom za kineske turiste, na posebnoj radionici (28.03.2017.) u Pekingu. Po rečima Marije Labović, direktorke TOS-a, “Naš nastup izazvao je veoma pozitivne reakcije i privukao preko 100 organizatora putovanja i predstavnika kineske privrede”.
Nastup na radionici pratila je i promocija Srbije na velikom turističkom sajmu “COTTM“ (China Outbound Travel&Tourism Market) u Pekingu (29.- 31.03.2017.) na kome je, zajedno sa Turističkom organizacijom Crne Gore, predstavljen zajednički projekat „Wild Soul of Europe“ namenjen trećim tržištima, pre svega Kine, Japana, Nemačke, Belgije, Holandije i drugim. Ovaj projekat, koji obuhvata različite programe utemeljene na specifičnoj prirodnoj i kulturnoj baštini obe zemlje - od morskog, planinskog i banjskog turizma, preko avanturističkih doživljaja, do gastronomije i uživanja u tradicionalnim jelima, podrazumeva 7 različitih tura koje traju od 6 do 13 dana, a pokrivaju i biciklističke i šetačke ture, rafting, kanjoning, planinarenje, posete pećinama, džip safari, degustacije nacionalnih specijaliteta i vina.
Od kada je Srbija ukinula vize za turiste iz Kine, ukupan porast broja kineskih turista je 102% u odnosu na isti period prošle godine. Još većem porastu broja gostiju iz Kine svakako će doprineti i utisci prve grupe kineskih novinara koja je posetila Srbiju, nakon ukidanja viznog režima. Tom prilikom oni su obišli Golubac, Nacionalni park „Đerdap“,  Kladovo, Zaječar i lokalitet „Felix Romuliana“, Niš, Manastir Manasiju, Resavsku pećinu, Sremske Karlovce, Novi Sad i Beograd u kome su, po prvi put, postavljene i turističke info table na ruskom i kineskom jeziku. 

Turistička organizacija
Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

top

  50 GODINA OD OTKRIĆA LEPENSKOG VIRA

Jubilej - 50 godina od otkrića Lepenskog Vira, najstarijeg urbanog staništa na svetu, izuzetnog arheološkog lokaliteta u Đerdapskoj klisuri na Dunavu, obeležen je (28.03.2017.) na samom lokalitetu. Upravljač turističkog prostora Lepenski Vir d.o.o. okupio je u centru za posetioce članove nekadašnjeg tima profesora Dragoslava Srejovića, koji je istraživao ovu jedinstvenu kulturu staru 9.000 godina, predstavnike ministarstava Kulture i Trgovine, turizma i telekomunikacija, turističke organizacije Srbije i novinare.

Po rečima Vladimira Nojkovića, direktora turističkog prostora Lepenski Vir,” Ovo arheološko nalazište, po kome je cela kultura Podunavlja od pre 9.000 godina i dobila međunarodno zvaničan naučni naziv KULTURA LEPENSKOG VIRA, predstavlja znamenitost svetskih razmera“. U okviru obeležavanja jubileja organizovan je i panel na temu "Turizam i kulturno nasleđe u Donjem Podunavlju - šanse i perspektive", na kome su učestvovali i nekadašnji članovi Srejovićevog tima, arheolozi, arhitekate i brojni stručnjaci poput  Dr.Miomir Koraća, Dr. Bore Dimitrijevića, prof. Mileta Stojića, Dušice Savić Bengijat i drugih.

Naglašavajući značaj ovog jubileja, Dr Renata Pindžo, Pomoćnik ministra za turizam Republike Srbije, je izjavila „Kulturno nasleđe Donjeg Podunavlja, uključujući tu i Smederevsku tvrđavu, Viminacijum, Ramsku tvrđavu, Golubački grad, Lepenski Vir i ostale kulturno istorijske spomenike, veoma je značajno za razvoj turizma. Naš zadatak je da upravo turističkom valorizacijom svega što nam je priroda i kulturno nasleđe dalo, to stavimo u funkciju održivog lokalnog ekonomskog razvoja“.

Sa obeležavanja jubileja LEPENSKOG VIRA upućen je i APEL javnosti  o „Neophodnosti  podizanja sopstvene svesti o svetskom značaju ovog nalazišta iz perioda srednjeg i mlađeg kamenog doba“, a poslat je i POZIV nadležnim institucijama da „Upute odgovarajući predlog organizaciji UNESCO radi SVRSTAVANJA LEPENSKOG VIRA NA ZASLUŽENO MESTO NA LISTI SVETSKE BAŠTINE“.

 

Upravljač turističkog prostora LEPENSKI VIR d.o.o.

+381 30501501
info@lepenski-vir.rs
www.lepenski-vir.rs

      

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizma
+ 381 11 3139687
turizam@mtt.gov.rs
www.mtt.gov.rs

top

VREME JE ZA REKE

Turistička organizacija Beograda

+381 11 3625060
www.tob.rs

Uplovljavanjem brodova "Viking Lif" i “Thomas Hardy” sa turistima iz SAD, Nemačke i Kanade u pristanište Luke Beograda (26.03.2017.), i zvanično je počela nautičko-turistička sezona u Beogradu.  

Za turiste, koji su posetili Beograd i njegove znamenitosti poput Kalemegdana, Muzeja 25. maj, Ade Ciganlije, Kraljevskog kompleksa, Topčidera, Avale, Skadarlije i drugih, pripremljeni su posluženje dobrodošlice, kulturno-umetnički program i pokloni iznenađenja. Po rečima Miodraga Popovića, direktora Turističke organizacije Beograda (TOB), “Budući da je prošle godine u Luku Beograd pristalo 535 turističkih brodova sa 66387 turista, mi očekujemo da ove godine premašimo taj broj. To govori da je Beograd sve atraktivnija destinacija na nautičkoj karti Dunava”.

Podaci pokazuju da su za krstarenje Dunavom najviše su zainteresovani turisti iz Nemačke, SAD, Švajcarske, Velike Britanije, Kanade, Austrije, Španije, Francuske, Italije i Skandinavije, ali i drugih država. Ljiljana Alajbegović, iz TOB-a, ističe,Kroz razgovore sa turistima sa brodova saznajemo da im se ovde najviše dopadaju bezbednost, gostoljubivost, bogata istorija i hrana. Nezadovoljni su neuređenim fasadama, grafitima po zidovima, nemogućnošću da posete Narodni i druge muzeje, i što se ponavaljaju izleti prilikom izlazaka sa brodova. U tom smislu preporučujemo agencijama da prošire ponudu odlascima u okolinu Beograda, posetama etno domaćinstvima i vinarijama“.

U toku nautičko-turističke sezone, koja kulminira Karnevalom brodova, u sklopu promocija reka Save i Dunava, putnicima će na pristaništu Luke Beograd biti na raspolaganju sezonski info centar Turističke organizacije Beograda sa promotivnim materijalima o gradu i njegovim sadržajima.

top

Turistička organizacija
Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

   SELA SRBIJE ČEKAJU GOSTE
 

Seoski ili agrarni turizam koji razbuktava avanturistički duh turista hit je u celom svetu.

Sela Srbije, prave ekološke oaze, sa čistim vazduhom i zdravim namirnicama, podigla su opšti nivo usluge u malim i srednjim domaćinstvima i pansionima, i izašla na tržište kao sve traženiji turistički proizvod kako kod domaćih, tako i kod inostranih turista.

Podržavajući ova trend, Turistička organizacija Srbije (TOS) pripremila je KATALOG SEOSKIH TURISTIČKIH DOMAĆINSTAVA koji sadrži popis više od 200 domaćinstava iz čitave Srbije, sa kapacitetom od preko 900 kategorisanih ležajeva. Domaćinstva, predstavljena sa svim specifičnostima ponude i osvrtom na zanimljivosti koje se turistima preporučuju, sistematizovana su regionalno, kroz Centralnu, Zapadnu Srbiju, Vojvodinu i Istočnu Srbiju. Predstavljajući katalog, Ljiljana Čerović, Šef odseka za razvoj turističkih proizvoda TOS-a, kaže ”U ovom Katalogu objedinili smo sve potrebne informacije – kako stići do domaćinstva, šta ono nudi, kakvi su dodatni sadržaji, šta se sve može posetiti u blizini, koje su prirodne atrakcije i kulturno-istorijske znamenitosti kraja, kojim manifestacijama treba prisustvovati, koji su tipični gastronomski specijaliteti, na koje sve načine gost može da upozna svakodnevni život na selu, šta sve može da ponese kući kao suvenir - teglu domaćeg meda, kačicu sira ili kajmaka, flašu rakije ili mladog vina, teglu ljutog ajvara ili neki ručni rad“.

Kako je odmor na selu sve traženiji, i raste broj turista koji ga posećuju, iako je broj seoskih domaćinstava uključenih u podsticajni program Vlade Srbije sa vaučerima još uvek, na žalost, veoma mali, ovaj izuzetno informativni Katalog može se dobiti u svim Informativnim centrima TOS-a, ili preuzeti u elektronskoj formi sa sajta ove organizacije, koja planira i da ga pripremi na engleskom jeziku. 

     

            

top

   SEZONA ZA PAMĆENJE

Organizacijom prijateljske ski trke „3S - Slalom Skijališta Srbije“ (27.03.2017.) na Kopaoniku, Skijališta Srbije zahvalila su se svim partnerima i učesnicima u turističkoj ponudi na zajednički uloženom trudu koji je doprineo da zimska sezona 2016/2017 na Kopaoniku bude najuspešnija do sada. Iz Skijališta Srbije poručuju, „Kvalitetna i stručna priprema skijališta od samog početka rezultirala je odličnim poslovnim rezultatima, pa je do sada na KOPAONUKU ostvaren promet 25% veći u odnosu na prethodnu sezonu, broj prodatih ski karata povećan je za 15%, a broj skijaša za više od 20%. Što se STARE PLANINE tiče, broj prodatih karata je veći za 30% u odnosu na prethodnu sezonu, a broj skijaša je povećan za 25%. Ski sezona 2016/17 na Staroj Planini biće zabeležena kao jedna od najuspešnijih zimskih sezona do sada. Sezona na TORNIKU na ZLATIBORU, koja je otvorena 19. decembra 2016.godine, što je najranije od kako postoje Skijališta Srbije, bila je toliko uspešna da je prodato 2.5 puta više karata nego prethodne sezone. Odlični vremenski uslovi, neprekidan rad sistema za veštačko osnežavanje i stručna tehnička priprema doprineli su ovakvom rezultatu“.

Zimska sezona 2016/2017 ostaće upamćena i po doprinosu stvaranju zajedničkog turističkog proizvoda Srbije i Crne Gore, nakon što su Dejan Ćika, direktor JP „Skijališta Srbije“, i Olivera Brajović, generalna direktorka za turistički razvoj i standarde u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore, potpisali Ugovor o poslovnoj saradnji, koji omogućava vlasnicima sezonskih ski karata kupljenih za crnogorske ski centre Savin kuk, Kolašin 1450 i Vučje da tri dana besplatno skijaju u jednom od ski centra Srbije, Kopaoniku, Staroj planini i Torniku na Zlatiboru, i obrnuto. Ugovor, koji se odnosi na sezonu 2016/2017 važi i za sezonu 2017/2018.
A u skladu sa svojom kampanjom pod naslovom „Pogled sa visine“, JP „Skijališta Srbije“ već počinju pripreme i najavljuju novine za ovogodišnju letnju sezonu.

JP Skijališta Srbije

+381 11 3117901

direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs

 

            

top

NAGRADE ZA NAJBOLJE

Specijalna bolnica „Merkur“ iz Vrnjačke Banje osvojila je u Londonu (28.03.2017.) dve prestižne evropske nagrade - za NAJBOLJU REGIONALNU BOLNICU i za MENADŽERA GODINE u okviru samita lidera “Dostignuća 2017”, koji organizuju Evropska biznis asocijacija (EBA), EBA konferencija i Međunarodni klub lidera. Neki od kriterijuma za izbor pobednika na ovom Samitu, koji predstavlja platformu o novim trendovima, ulozi direktora u dostignućima kompanije i razvitku regiona, ulaganju u napredne regione, teritorije i poslove, jesu „Liderstvo i ličnost, profesionalizam, obrazovanje i menadžerske veštine direktora kao i strateška vizija, ukupan učinak bolnice, multidisciplinarnost usluge, povoljni izveštaji od strane pacijenata, sa fokusom na njihovo zadovoljstvo“. Nagrade, dodeljene u Kraljevskom institutu direktora, prestižnom biznis centru Londona, primili su za Specijalnu bolnicu “Merkur” dr sci med Dejan Stanojević, direktor “Merkura”Miodrag Miljković, direktor i rukovodilac marketinga. Dok Dejan Stanojević naglašava, “Veoma smo ponosni na ove nagrade, posebno što su one pristigle u godini u kojoj se u „Merkuru“ obeležava jubilej - 70 godina uspešnog postojanja. To je potvrda da su svi naši razvojni napori i aktivnost bili adekvatno postavljeni, i svakako je podsticaj za realizaciju novih projekata u budućnosti koje smo planirali”, Miodrag Miljković dodaje “Nagrade su potvrda da „Merkur“, kao medicinski centar, svojom aktivnošću uspeva da prati zahteve i kriterijume najvišeg nivoa“.

ISTN u dodatku daje aktuelne programe „Merkura“.
   
      

Specijalna bolnica “Merkur”
Vrnjačka Banja

+381 36 611626
office@vrnjcispa.rs
www.vrnjcispa.rs
www.rimskiizvor.rs

 
                
top
FIRMA OD POVERENJA
 
SB „Banja Kanjiža“, koja je za “Odličnu reputaciju i doslednost u radu, kao i korektnu saradnju sa klijentima i poslovnim saradnicima”, od Centra za istraživanje mišljenja klijenata dobila sertifikat „FIRMA OD POVERENJA“, promovisala je na “Festivalu zdravlja” u Beogradu (5.- 6.04.2017., Dom omladine), manifestaciji na kojoj su učestvovale zdravstvene i farmaceutske ustanove, banjski, wellnes i fitness centri, etno sela, proizvođači zdravih proizvoda, i oni koji se bave zdravim stilovima života, svoje programe medicinske rehabilitacije, preventivne programe za lečenje osteoporoze, atraktivne wellness programe: „Moj vikend“, „Wellness i sportski team building“, „Šoping i Spa vikend“ i druge.
Po rečima Dr med. Slobodanke Drndarski, direktorke Banje Kanjiža, „Programi koji se kod nas sprovode  pružaju  našim gostima mogućnost da, uz odmor i rekreaciju, steknu uvid u svoje zdravstveno stanje. Obuhvataju analizu postojeće medicinske dokumentacije, fizikalni funkcionalni pregled, lekarski izveštaj sa ekspertizom, kao i korišćenje svih banjskih wellness i spa kapaciteta“.
 

Na „Festivalu zdravlja“ Banja Kanjiža je predstavila i veoma povoljne programe lečenja penzionera, uz mogućnost plaćanja na rate i celogodišnjim popustom od 20%.  

 
ISTN u dodatku daje aktuelne programe Banje Kanjiža.

 

            

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža“

+ 381 24 875 163
marketing@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

top
NAŠ DEO PANONSKOG MORA
 

Banja Junaković, čiji je promotivni slogan „Vaš deo Panonskog mora“, osmislila je i ponudila tržištu brojne programe od kojih je, pored Uskršnjeg, trenutno najaktuelniji – PRVOMAJSKI URANAK  2017. Goste Banje Junaković, u okviru ovog programa, očekuju tradicionalna logorska vatra, bački doručak u prirodi, jagnjetina sa ražnja za ručak i bogat muzički program. Sportske aktivnosti obuhvataju kuglanje u osmostaznoj kuglani, tenis i stoni tenis. Gostima Banje Junaković na raspolaganju su i raznovrsni wellness i spa programi, lekovita voda, sauna, Ai chi vežbe u bazenu, podvodne i ručne masaže, wellness tretmani, kao i nova Pinda Sweda herbal Spa masaža biljnim jastučićima.

Pored zatvorenog, od 1. maja 2017. godine počinje sa radom i otvoreni bazen sa geotermalnom vodom.

ISTN u dodatku daje aktuelne pakete i programe Banje Junaković

            

 

         

Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Junaković”
Prigrevačka bb, Apatin
+381 25 772477
+381 25 772311
office@banja-junakovic.rs
www.banja-junakovic.rs

top

TURISTIČKO POVEZIVANJE SRBIJE I GRČKE
 

Nakon što su u Beogradu održani GRČKO-SRPSKI TURISTIČKI FORUM (14.12.2016.), na kome su razmatrani načini unapređenja i razvoja privredne i turističke saradnje između ove dve zemlje, SRPSKO–GRČKI POSLOVNI FORUM (31.01.2017), na čijem otvaranju su govorili i premijeri obe zemlje, i na kome je istaknuto da “Svake godine Grčku poseti oko milion srpskih turista, što doprinosi grčkoj privredi”, BEOGRADSKI SAJAM TURIZMA IFT 2017, koji je pokazao da je Grčka i dalje destinacija „Broj 1“ za srpske turiste, i pored toga što je podigla cene za oko 50%, kao i nakon prijema koji je povodom NACIONALNOG DANA GRČKE (24.03.2017.), ambasada ove zemlje upriličila za brojne ličnosti iz kulturnog, političkog i javnog života Srbije, 20. i 21. maja 2017. godine po drugi put će biti organizovan „GRČKI VIKEND“.

Cilj ovog sajamsko-festivalsko-turističkog događaja koji se, pod pokroviteljstvom Ambasade Grčke u Beogradu, Helenskog privrednog udruženja Srbije, Grčke Turističke Organizacije, Grada Beograda, i turističkih organizacija Srbije i Beograda, održava na Trgu republike u Beogradu, jeste da kroz promociju grčke kulture, muzike i gastronomije, poveže i jača već tradicionalno dobre odnose između Srbije i Grčke.

Po rečima Sofie Lazaridou, direktorke Kancelarije grčke nacionalne turističke organizacije u Beogradu, „Budući da je već niz godina Grčka za Srbe najpopularnija destinacija za odmor, želimo i ovako da se predstavimo. Svake godine imamo tu sreću da ugostimo oko milion Srba. Interesovanje za odmor u Grčkoj je veliko, te sve ukazuje na to da će i ovogodišnja sezona biti završena povećanjem turističkog kretanja ka Grčkoj“.
Da turističko kretanje napreduje u oba pravca pokazuje i podatak da je od januara do oktobra 2016. godine Grčkih turista u Srbiji bilo oko 40% više nego u odnosu na isti period prošle godine, te su tako Grci dospeli u top 10 turista koji posećuju Srbiju.
 

 

         

top

play movie

NOVE PERSPEKTIVE ZDRAVSTEVNOG TURIZMA

22. Kongres Evropskog udruženje banja (The European Spas Association - ESPA), čiji je globalni cilj da promoviše banje i balneologiju Evrope, kao i da se brine da prirodni resursi na bazi mineralnih voda, krajolika i klime budu dostupni što većem broju građana i posetilaca, održava se od 10. do 12. maja 2017. godine u Tivoli termama u Rimu (Italija). Dominantna tema ovogodišnjeg Kongresa, koji obuhvata kako workshopove i radionice, tako i B2B susrete, jeste “INOVACIJE U BANJSKIM I ZDRAVSTVENIM CENTRIMA EVROPE”, a teme o kojima će se raspravljati su: „Trendovi u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti“, Inovacije i tržišne vrednosti“, „Tržište, finansije i propisi“, „Od istraživanja do inovacija“ i „Od inovacija do tržišta“. Po rečima organizatora “Učesnici kongresa podeliće znanja i ideje inspirišući jedni druge. Ovo je mesto susreta koje predstavlja širok spektar mogućnosti za međunarodne inovacione projekte i finansiranje u okvirima EU”.

 
ISTN u dodatku daje PROGRAM KONGRESA.
 
         
   

      

top

I LEPI I ZDRAVI

Po podacima Svetske turističke organizacije (UNWTO) međunarodni turistički promet u Evropskoj Uniji porastao je za 4% u 2016. godini i dostigao oko 500 miliona ili 40% od ukupnog svetskog prometa. Unutar toga samo industrija medicinskog turizam iz godine u godinu beleži rast prometa u iznosu od 25% (regionalni rekorder je Austrija), a istraživanja pokazuju da je 5% svih međunarodnih putovanja vezano za neki vid medicinskog turizma (u strukturi ukupnog prometa 15% se odnosi na estetsku hirurgiju).

U tom pravcu se razvija i DIVA LASER CENTAR u Beogradu, dermatološka ustanova sa najdužom tradicijom, koja se bavi DERMATOLOŠKIM ANTIAGING PROCEDURAMA i LASERIMA. Po rečima Nataše Zmbov, osnivača DIVA LASER CENTRA, “Posedujemo  deset dermatoloških i hirurških lasera i radiotalasa, čijom kombinacijom postižemo izuzetne i trajne rezultate. Stručni tim DIVE, dermatolozi i plastični hirurzi, bave se dijagnostikom, lečenjem i podmlađivanjem kože, bez obzira na složenost problema, kao i svim ostalim antiaging procedurama”.

U DIVA LASER CENTRU, koji se nalazi u Beogradu, u ulici Prote Mateje 9, u kome se sprovode i nove metode neinvazivne lipolize, kao i najefikasniji tretmani celulita i gojaznosti, Konsultacije za dermatološke lasere su besplatne.

 

         

+381 11 2444676
info@divalasercentar.com
www.divalasercentar.com
top

DOBRE VESTI IZ GOLUBAČKOG GRADA
 

Prostorna kulturno-istorijska i prirodna celina Golubački grad jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija na Dunavu, prostor koji je zbog svojih karakteristika, vrednosti i prioritetne turističke namene dobio poseban režim organizacije, uređenja, korišćenja i zaštite. Obnova Golubačke tvrđave, koja podrazumeva rekonstrukciju i konzervaciju same Tvrđave, izgradnju putne obilaznice i probijanje tunela, izgradnju vizitorskog centra, spoljno uređenje i infrastrukturu, kao i izgradnju obaloutvrde, neplanirano traje već nekoliko godina. I dok će tvđava biti gradilište i ove godine, dotle je od 15. marta 2017. godine otvoren Centar za posetioce i deo arheološkog parka u okviru Turističkog prostora Tvrđava Golubački grad.

Po rečima Dr Iskre Maksimović, direktorke Društva "Tvrđava Golubački grad d.o.o", 26. marta 2017. godine pristao je i prvi brod jer smo u međuvremenu dobili dozvolu, registraciju pristana. Bio je to veliki dan za nas, pristigla je i prva grupa turista. Za sada su to domaći brodovi ali smo u procesu dobijanja regulacije graničnog prelaza i svega onoga što je potrebno za pristajanje kruzera. Za sada imamo najavu redovne linije krajem maja – brod „Silver Sar“ ploviće iz Velikog Gradišta do tvrđave svake subote, a brod „Aqua Star“ iz Kladova, odnosno Kostolca, svakog petka“.

U prostorno kulturno-istorijskoj i prirodnoj celini Golubački grad, koju je i pre početka sezone posetilo preko 1.000 turista, u toku je nova izložba arheoloških nalaza koji su pronađeni tokom rekonstrukcije. Hronološki pripadaju vremenu bakarnog doma, pa sve do starijeg turskog doba, do 18. veka. Kompleks je otvoren od 10.00 do 17.00 časova svakog dana sem nedelje“.

 

         

"Tvrđava Golubački grad d.o.o"

+381 66 8877551,
+ 381 12 639236
tvrdjavagolubac@gmail.com
www.tvrdjavagolubackigrad.rs

top

„NOSTALGIJOM“ KROZ MOKRU GORU

 

Muzejsko-turistički voz "Nostalgija", koji je od 1. aprila 2017. godine počeo letnju sezonu vožnji prugom "Šarganska osmica" na Mokroj gori, nezaobilaznom delu Balkanskih tura za koje su posebno zainteresovani turisti iz Evrope, Kine, Japana i Koreje, svakodnevno će do kraja pune sezone (31. oktobar 2017.) saobraćati na relaciji Mokra gora-Šargan Vitasi-Mokra gora i Mokra gora-Jatare-Mokra gora, i to u dva redovna termina, u 10.30 i 13.30 časova. Ukoliko interesovanje putnika bude veće, planirana su još dva vanredna polaska, u 8.00 i u 16.10 časova (ovaj termin će do 31.08.2017. biti redovan). Iz Železnica Srbije saopštavaju da su cene, u odnosu na prethodnu sezonu, ostale nepromenjene kao i da se može orgranizovati i zakup ovog muzejsko-turističkog voza.   

Muzejsko–turistički kompleks „Šarganska osmica“ turistima nudi i smeštajne kapacitete u konačištu “Osmica” i „Planinskoj kući“, udaljenoj 1.5 km od stanice Mokra Gora. Smeštaj je moguć i u obližnjem Drvengradu.

ISTN u dodatku daje red vožnje i cene karata muzejsko-turističkog voza „Nostalgija“.
 

        

ŠARGANSKA OSMICA

+381 31 510288
buking.sargan8@srbrail.rs
www.sarganskaosmica.rs

top
SRPSKI VERSAJ PONOVO OTVOREN ZA OBILASKE

Kao nastavak veoma uspešne saradnje izmedju Kraljevskog dvora i Turističke organizacije Beograda, Dvorski kompleks u Beogradu ponovo je otvoren za javnost. Posete su svake subote i nedelje, od 1. aprila do 31. oktobra 2017. godine, u dva redovna termina od 11.00 i 14.00 časova. Postoji i mogućnost organizacije grupnih poseta tokom radnih dana uz prethodnu najavu. Obilasci Kraljevskog i Belog Dvora osmišljeni su tako da se posetioci uz pratnju profesionalnih turističkih vodiča upoznaju sa istorijom, umetnošću i kulturom u dvočasovnoj šetnji Dvorskim kompleksom. U turi se obilaze zdanja Kraljevskog i Belog Dvora, kao i Dvorska kapela posvećena Svetom Andreji Prvozvanom, zaštitniku Kraljevske Porodice. Ulaznica uključuje i organizovan autobuski prevoz sa Trga Nikole Pašića. Postoji  mogućnost i organizovanja vanrednih obilazaka uz prethodnu najavu Kancelariji Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II na tel. +381 11 306 4014 ili na email kancelarija@dvor.rs i  j.vujnovic@dvor.rs .
     

          

Turistički informativni centar
Knez Mihailova 6
+ 381 11 2635-622
Kontakt osoba: Sanja Pavlović
dvorskikompleks@tob.rs 
www.tob.rs
Broj ljudi u grupi je ograničen na 50

top
 
NOVI PLANOVI ZA STARI RESTORAN

Kompanija "Todor Hotels", u čijem sastavu se nalaze "Beograd Art Hotel" (4*) u Beogradu, sa sadržajima i uslugama kreiranim jednako za boravak poslovnih gostiju i turista, i hotel "Aleksandar" (4*) u Vrnjačkoj Banji, na atraktivnoj lokaciji u zoni banjskog parka, od 1. aprila 2017. godine upravlja i ugostiteljskim objektom "Šešir moj", koji je jedan od simbola boemskog Beograda i Skadarlije. Po rečima Vesne Gogić, direktorke Todor Hotels, „Veoma smo zadovoljni što je restoran „Šešir moj“ ušao u sastav kompanije Todor Hotels, jer je simbol boemskog dela Beograda - Skadarlije, mesto je dobre zabave i muzike najboljih tamburaša, sa vrhunskom ponudom srpskih tradicionalnih jela. Upotpuniće ponudu za goste i ostalih beogradskih hotela, za strane turiste, ili učesnike međunarodnih konferencija i sastanaka, koji žele da dožive "srpsko veče". U planu su nam i određene investicije usmerene na poboljšanje udobnosti i ponude, koje, naravno, neće narušiti dosadašnji imidž i ambijent restorana“.

     

           

Todor Hotels

+ 381 11 3312000
info@belgradearthotel.com
www.belgradearthotel.com

top