top

ODRŽIVI TURIZAM SRBIJE

U skladu sa ovogodišnjim sloganom Svetske turističke organizacije (UNWTO) povodom  Svetskog dana turizma - “ODRŽIVI TURIZAM – POLUGA RAZVOJA“, kreću se i aktivnosti Turističke organizacije Srbije – Regionalna kampanja „DANI SRBIJE – VIDI SRBIJU“ i domaća kampanja „VIDI SRBIJU – SAVRŠEN ODMOR TI JE NA DOHVAT RUKE“, Vlade Republike Srbije - ukidanje viza za pojedina emitivna tržišta poput Kine i Irana, i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija - subvencionisanje godišnjih odmora (vaučeri) za domaće turiste. Sudeći po rezultatima, sve ovo delovalo je stimulativno i doprinelo konstantnom rastu kako u dolascima tako i u noćenjima turista koji svoj godišnji odmor, ili jedan njegov deo, provode u Srbiji.

Po rečima Olge Baletić, PR Turističke organizacije Srbije, “U periodu januar/jul 2017. godine ostvareno je 10% više noćenja u odnosu na isti period prošle godine, od čega je domaćih turista bilo 7% a inostranih 17% više“. Porast broja turista u Srbiji u skladu je sa statistikom  Svetske turističke organizacije (UNWTO), koja pokazuje da je Evropa turistički najposećenija regija na planeti, a da unutar Evrope Severna, Centralna i Istočna Evropa beleže najveći porast broja turista.  

Svetski dan turizma – 27. septembar, Turistička organizacija Srbije, koja je zaokružujući Regionalnu kampanju predstavila ponudu Srbije na tržištu Mađarske (7.09.2017., Budimpešta), a predstoji još i predstavljanje na tržištu Grčke, obeležiće dodelom svog najvećeg priznanja – nagrade Turistički cvet, za period od jula 2016. do  jula 2017. godine. Nagrada za najznačajnija ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, biće uručena na svečanosti u Belom dvoru u Beogradu.  

   

    

Turistička organizacija Srbije
„Turistički cvet“

fax. +381 11 26 26 767
office@serbia.travel
www.srbija.travel

top

MOTIVACIJA ZA KINESKE TURISTE

 

Projekat World Bridge Tourism, koji finansira Evropska unija (EU), a organizuju Evropska turistička komisija (ETC) i Evropska turistička asocijacija (ETOA), realizuje svoju drugu besplatnu WEBINAR seriju 21. septembra 2017. godine od 14:00 do 15: 15h GMT + 1 (14: 00h London, 15: 00h Berlin, 16: 00h Atina). WEBINAR nudi praktične savete i primere dobre prakse, posebno evropskim pružaocima turističkih usluga orijentisanim ka kineskom tržištu, kao i turističkim menadžerima na destinacijama koje trenutno kineski turisti manje posećuju.

Prezentacija na engleskom jeziku deo je šireg programa u cilju povećanja razumevanja potreba kineskih turista koji posećuju destinacije u Evropi, budući da je 2018. godina – godina kineskog turizma. Webinar počinje kratkom prezentacijom najnovijih događaja na tržištu Evrope od strane COTRI China Outbound Research Instituta, nakon čega slede razgovori sa profesionalcima koji već imaju iskustva sa kineskim turistima. Teme su: „Kako prodati regionalne rukotvorine kineskim turistima“, „Kakvu  gastronomiju usmeriti ka kineskim turistima“, „Kako motivisati kineske turiste da posete destinacije i izvan velikih ruta“. U projekat su uključena i dva glavna kineska turoperatora sa savetima: Kako da se pripremi za nove kineske turističke trendove, za sve raznovrsnija specijalna interesovanja, kao i za narastajaći broj pojedinačnih putnika iz Kine u Evropu.
ISTN daje link za registraciju i besplatno učešće na webinaru: https://register.gotowebinar.com/register/1025550064466960643
 

            

World Bridge Tourism

+ 49 40 558 99 576
WBT@China-outbound.com

 
top
  MANIFESTACIJE – SRPSKI TURISTIČKI BREND

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

Manifestacije, turistički brend Srbije, privlače kako domaće tako i turiste iz celog sveta. Oko 2.000 manifestacija godišnje okupi oko 2 miliona turista i prihoduje oko 30 miliona evra. Ali, da među organizatorima manifestacija ne postoji dogovor i usklađivanje termina, pokazuje činjenica da se ove godine veliki broj atraktivnih manifestacija preklopio, što svakako nije dobro ni za organizatore ni za posetioce. Tako je bilo u avgustu, a tako je i u septembru. Da li će organizatori manifestacija sesti da se dogovore za 2018. godinu?!

Za nastupajuće dane Internet Serbia Travel News predlaže da posetite sledeće:

Od 14. do 17. septembra u Vršcu su „Dani berbe grožđa“, tradicionalna proslava završetka berbe grožđa sa karnevalom, bacanjem grožđa iz aviona, „Vinskom ulicom“, maskenbalom, sportskim takmičenjima i koncertima (www.to.vrsac.com)
 
Od 21. do 24. septembra u Aleksandrovcu se održava ŽUPSKA BERBA, koja traje već pola veka, i okuplja vinare i vinogradare u slavu početka berbe grožđa. Posetioci uživaju u Fontani vina i Vinskoj ulici (www.zupskaberba.rs
     
Od 21. do 24. septembra u Kikindi su DANI LUDAJE, takmičenje proizvođača za najtežu i najdužu tikvu, uz bogat kulturno-zabavni program (www.kikinda.org.rs)
 
Od 22. do 24. septembra u Kraljevu se održava manifestacija „Srebrni kazan – pasuljijada“ koja okuplja veliki broj učesnika koji na gradskom keju kuvaju ovo tradicionalno srpsko jelo (www.jutok.org.rs)
     
Od 22. do 24. septembra na Paliću je Vinski maraton koji obuhvata Vinsku trku i Trku uživanja kroz vinograde palićkih vinarija, a svaki učesnik trke može na start da izađe u originalnom sopstvenom kostimu (www.vinskimaraton.rs)
 
Od 29. do 30. septembra u opštini Koceljeva traje „Festival zimnice“ posvećen proizvodnji i preradi voća i povrća, kao i prezentaciji turističkih kapaciteta (www.koceljeva.gov.rs)
top

I KULTURA I TURIZAM
 

U okviru kulturno-turističke manifestacije  “LETO U VRTU GALERIJA”,  koju u Novom Sadu organizuju Spomen-zbirku Pavla Beljanskog Galerija Matice srpske, i koja sugrađanima i gostima ovog grada tokom letnjih večeri nudi zanimljiv i raznovrstan program satkan od muzičkih sadržaja, putopisnih reportaža, filmova, kvizova i koncerata, predstavljena je (24.08.2017.) putopisna reportaža „Peru – zemlja čuda“ u produkciji Redakcije Internet Serbia Travel News-a.

Peru je prikazan kroz jedno od sedam novih svetskih čuda - Maču Pikču, “Ulaz u kraljevstvo Inka” - Limu, nepregledne Ande, Svetu dolinu i Kusko, Amazoniju, gastronomiju i tradiciju. 

 

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Novi Sad, Trg galerija 2

+381 21 4729966
kontakt@pavle-beljanski.museum
www.pavle-beljanski.museum

   

U narednom periodu Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Kuća legata iz Beograda organizuju izložbu “Petar  Lubarda 1907 – 1974 – 2017” povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika.

Izložba u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu traje od 7. septembra 5. novembra 2017. godine, a potom u Kući legata u Beogradu od 9. novembra 2017. godine do 10. januara 2018. godine. Izložba obuhvata i Lubardine slike iz Muzeja Grada Beograda, Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Vlade Republike Srbije, Galerije Matice srpske i Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora.

 
            
top

   SILAFEST 2017
 

9. Međunarodni Festival turističkog i ekološkog filma SILVER LAKE TOURFILM FESTIVAL - SILAFEST, koji se u Srbiji organizuje pod pokroviteljstvom Međunarodnog komiteta festivala turističkih filmova - CIFFT, i okuplja autore ne samo iz Evrope već i iz celog sveta, održan je na obali Dunava, u Velikom Gradištu (27.08. – 1.09.2017.), koje u praksi predstavlja spoj bogate turističke ponude i ekološki zdrave životne sredine.

Po rečima Boška Savkovića, Izvršnog direktora festivala, „SILAFEST za osnovnu smernicu ima ekološki i turistički film, ali se na festivalu nalaze i filmovi kulturološkog turizma, filmovi o vinu, o velikim i poznatim svetilištima, sportski filmovi, o muzejima, vinskim podrumima, manastirima, banjama, skijalištima, mediteraskim ostrvima, egzotičnim destinacijama. Razvoj turizma je danas vezan za ekološki čista područja, pa se nužno postavlja pitanje ekološki održivog razvoja turizma širom sveta. Odatle i veza ove dve bitne kategorije na festivalu”.

Na ovogodišnjem SILAFESTU prikazano je 67 filmova iz Turske, Holandije, Švajcarske,  Engleske, Austrije, Portugala, Slovenije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, USA, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih zemlja. Dobitnik nagrade Grand Pri za najbolje filmsko ostvarenje je Boško Savković sa filmom “U ime života 1999.”, koji je osvojio i nagradu Zlatni talas za najbolji ekološki film, nagrada „Zlatni talas“ za najbolji turistički film pripala je Turskom filmu „Mistery of Mersin”, dok je za najbolji srpski turistički film proglašen „Sokobanja – zeleno srce Srbije“.
Zatvarajući festival, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, istakla je važnost ovog festivala na kome “Promotivni filmovi predstavljaju turističke destinacije Srbije, naročito ove godine koja je proglašena godinom održivog turizma za razvoj”.

 

            

SILAFEST

+381 65 3345060
silafest@gmail.com
www.silafest.com

top

 

   KROZ ONLINE STUDIJE DO SVETSKIH TURISTIČKIH STANDARDA

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u periodu januar/jul 2017. godine Srbiju je posetilo 12% više turista u odnosu na isti period prošle godine. To pokazuje da je, kao i u svetu, i u Srbiji turizam jedna od najbrže rastućih delatnosti i pokretačka snaga razvoja. Korak sa ovakvim rastom moraju da drže svi u lancu turističke ponude i potražnje, da raspolažu znanjima iz oblasti održivog turizma, ponašanja prema klijentima i pravilima gostoljubivosti, treba da budu spremni na česta putovanja, na boravak na sajmovima, na rad tokom vikenda i praznika, u više smena. A da bi uz sve to mogli i da studiraju, DOBA Fakultet organizuje online studije koje omogućavaju potpunu fleksibilnost u ovom domenu angažovanja.

Po rečima menadžmenta DOBA Fakulteta “Mi smo vodeći izvođač online studija u celini, jedini 100% online fakultet u Srbiji, i jedini fakultet sa međunarodnom akreditacijom online studija UNIQUE u jugoistočnoj Evropi. Prvi smo probili led na području online studija, i danas imamo najkvalitetnije, najsavremenije i najobimnije online studije koje konstantno unapređujemo i nadograđujemo. Studenti su nam izuzetno zadovoljni a 3.596 diplomaca je dokaz koliko smo na tom području uspešni. Naš akreditovani online studijski program iz područja turizma na srpskom jeziku – POSLOVANJE I MENADŽMENT U TURIZMU koncipiran je tako da se tokom studija obrađuju savremeni, praktični, međunarodno orijentisani sadržaji. Studente tokom studija uče stručnjaci iz prakse, prate ih odlični online mentori, pripremajući ih za rad u turizmu da bi dali što bolje rezultate i bili što cenjeniji.”

Prijavljivanje za online studije na DOBA Fakultetu traje do 30. septembra  2017. godine.

ISTN u dodatku daje Uslove za upis u program POSLOVANJE I MENADŽMENT U TURIZMU
 
kao i Informacije o samom programu
 
         

+381 11 2206669
Mob. + 381 65 2287999
info@doba.rs
www.doba.rs
top

 

SADRŽAJI ZA SVE UZRASTE

Puštanjem u rad Avantura parka (28.08.2017.) Kopaonik je postao bogatiji za još jedan sadržaj. Ova adrenalinska atrakcija i za decu i za odrasle, koja može da se koristi tokom cele godine, prostire se na površini od oko 2000 m2 i sastoji se od brojnih elemenata i raznovrsnih prepreka. Tu su pešački most, figure za provlačenje, mini zip lajn, krugovi za sinhrono hodanje, penjalice, brdo za provlačenje i spuštanje, veliki šah, penjanje, mini trampolina i druge atrakcije. Otvarajući Avantura park, Rasim Ljaić, Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, i Dejan Ćika, direktor Skijališta Srbije, istakli su da je cilj da Kopaonik postane turistička destinacija i u zimskom i u letnjem periodu, podsetivši da je ove godine promet na Kopaoniku veći čak za 70% u odnosu na prethodnu sezonu, koja je bila rekordna“.
   
Budući da su Top Summer vikendi i druge promotivne akcije ove letnje sezone na Kopaoniku, Zlatiboru (Torniku) i Staroj Planini izazvali veliko interesovanje, i da je broj turista na planinama i dalje veliki, iz Skijališta Srbije poručuju da će, dokle god vreme to bude dozvolilo, posetioci moći da koriste panoramsku vožnju žičarom, trim staze, staze za mountain bike i mountain cart, kao i sada Avantura park, čija je cena korišćenja u trajanju dva sata 450 RSD.
   

            

JP Skijališta Srbije

+381 11 3117901
direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs 

 

top
BANJA SA PREPORUKOM
Specijalna bolnica „Banja Kanjiža” završava letnju turističku sezonu sa popunjenim gotovo svim kapacitetima. Po rečima Elene Veselinov, PR Banje Kanjiža, “Ovo leto je zaista bilo puno aktivnosti. Ugostili smo sve koji su želeli da pristvuju jedinstvenom fenomenu “Cvetanju reke Tise“, brinemo o sportskim ekipama na pripremama, veoma su bili popularni i naši programi “Leto u Banji Kanjiža”, a gostima smo organizovali i krstarenja rekom Tisom, ručak na obali Tise, stručna predavanja naših lekara specijalista, kao i uživanje uz tamburaše u restoranu objekta “Aquamarin”. Posebno nam je još uvek atraktivan program MOJ VIKEND, između ostalog zahvaljujući i brojnim manifestacijama koje se održavaju u Kanjiži i koje privlače veliki broj turista“.
Novu ponudu za predstojeću sezonu, kao i aktuelni popust za penzionere od 20%, SB „Banja Kanjiža” predstaviće 29. i 30. septembra 2017. godine u Zaječaru. U tom terminu grad, u saradnji sa Privrednom komora Srbije – RPK Zaječarskog i Borskog okruga, organizuje 6. Međunarodni sajam „Zdravo-domaće-prirodno“, 3. Sajam finansiranja i 2. Sajam turizma, čiji je cilj predstavljanje turističkih potencijala, prirodnih resursa, kulturnog bogatstva i turističkih destinacija sa raznovrsnim sadržajima za odmor, zabavu, zdravstveni oporavak, sport i rekreaciju.
 

ISTN u dodatku daje kalendar manifestacija u opštini Kanjiža
 (http://www.kanjiza.rs/program/html/sr/by_category.php?category_id=4&&page=1 )
kao i aktuelne programe Banje Kanjiža

 
            

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža“

+ 381 24 875 163
marketing@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

top
 
POSEBNE SENIOR VIKEND PONUDE

Iz Banje Junaković, u kojoj su, pored otvorenih i zatvorenih bazena sa termomineralnom vodom, gostima na raspolaganju i raznovrsni wellness i spa programi, lekovita voda, sauna, vežbe u bazenu, wellness tretmani i različite masaže, tereni za odbojku na pesku, tenis, stoni tenis i osmostazna kuglana, kao i razne vrste vikenda za dve osobe (i porodice sa decom), paketi za dvoje i porodični paketi, dnevni i mini paketi, pogodnosti za sindikate i penzionere sa plaćanjem na rate, najavljuju i nove ponude.

Pod nazivom NOVE PONUDE – SENIOR, od 1. oktobra 2017. godine na tržište izlaze sa posebnom ponudom za osobe starije od 55 godina. Ponuda se odnosi za vikend boravak na bazi BO dana i punog pansiona.

ISTN u dodatku daje aktuelne pakete i programe Banje Junaković

      

 
 
        

Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Junaković”

Prigrevačka bb, Apatin
+381 25 772477
+381 25 772311
office@banja-junakovic.rs
www.banja-junakovic.rs

top

 

ZDRAV PUT DO LEPOTE

Istraživanja Svetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuju da je 5% svih međunarodnih putovanja vezano za neki vid medicinskog turizma (u strukturi ukupnog prometa 15% se odnosi na estetsku hirurgiju). U tom pravcu se razvija i DIVA LASER CENTAR u Beogradu, dermatološka ustanova sa najdužom tradicijom, koja se bavi DERMATOLOŠKIM ANTIAGING PROCEDURAMA i LASERIMA. Po rečima Nataše Zmbov, osnivača DIVA LASER CENTRA, “Kombinacijom dermatoloških i hirurških lasera i radiotalasa postižemo izuzetne i trajne rezultate. Stručni tim DIVE, dermatolozi i plastični hirurzi, bave se dijagnostikom, lečenjem i podmlađivanjem kože, bez obzira na složenost problema, kao i svim ostalim antiaging procedurama. U toku nam je popust od 25% na sve HEALTHYAGING TRETMANE, a u ponudi su i EXTREME LIFT, krema namenjena nezi zrele kože, koja poboljšava njenu mekoću, čini je elastičnom i jača konture lica, kao i AQUA LIFT, krema koji hidrira i prilagođena je svim tipovima kože”.

U DIVA LASER CENTRU, koji se nalazi u ulici Prote Mateje 9 u Beogradu, sprovode se i nove metode neinvazivne lipolize, kao i najefikasniji tretmani celulita i gojaznosti.  Konsultacije za dermatološke lasere su besplatne.

 

         
top
 
BEOGRADSKA KARNEVALSKA ATRAKCIJA

Turistička organizacija Beograda

www.tob.rs

Tradicionalna manifestacija Beograda – KARNEVAL BRODOVA, koja ima za cilj da promoviše reke Savu i Dunav i njihovo ušće, koje zajedno sa Velikim ratnim ostrvom čini ono po čemu je Beograd prepoznatljiv, održana je trinaesti put (2.09.2017.) ispred Savske promenade, između Brankovog mosta i Gazele. Na ovogodišnjem Karnevalu, ne tako atraktivnom kao nekih ranijih godina, kojim se Beograd simbolično oprašta od leta, i koji je, na žalost, pratila kiša, učestvovali su čamci i brodovi iz beogradskih marina, kao i sportisti iz džet ski saveza.

Po rečima Miodraga Popovića, direktora Turističke organizacije Beograda, “Karneval brodova je jedna je od najuzbudljivijih manifestacija koja privlači ne samo domaće posetioce, već i strane turiste. Predstavlja jedinstveni događaj porodičnog karaktera koji afirmiše rekreativno-sportske  aktivnosti i doprinosi da se Beograd vrati svojim rekama sa kojih je i krenuo”.

KARNEVAL BRODOVA, koji je organizovala Turistička organizacija Beograda, uz podršku  Skupštine grada, brojnih gradskih službi i prijatelja manifestacije, pratili su i koncerti, izložbe i karnevalske povorke.

   
ISTN prikaz 13. BEOGRADSKOG KARNEVALA BRODOVA daje u rubrici Beograd.
 
         
top
SVE BOJE SMEDEREVSKE JESENI
 

SMEDEREVSKA JESEN (7.–10.09.2017), turističko-vinsko-privredna manifestacija koja promoviše Smederevsku tvrđavu, širom sveta poznato smederevsko vino koje se toči u “Vinskoj ulici”, ručne radinosti i domaću proizvodnju plodova jeseni iz Podunavskog, Braničevskog i drugih regiona Srbije, obeležila je ove godine 130 godina od osnivanja.

Ovaj  svojevrsni brend Smedereva, ujedno i jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji, promoviše gostoprimstvo i lepotu smederevskog kraja, poljoprivrednu proizvodnju dvadesetak smederevskih sela – „Seoska dvorišta“, domaću radinost, specijalitete i običaje - „Zlatne ruke“, prodajne izložbe umetničkih dela, suvenira i starih zanata, igrokaze, viteške turnire i bogatstvo despotovog srednjovekovnog srpskog dvora koje dočarava nekadašnju slavu srpskih vladara. Kroz folklor, koncerte umetničke, folk i pop muzike, posetioci su upoznavali karakteristike smederevskog kraja.

Po rečima Gorana Jovšića, v.d. direktora J.P. „Smederevska tvrđava“, i člana Organizacionog odbora manifestacije, „Kao nekadašnju prestonicu Srbije Smederevo krasi velelepna tvrđava na Dunavu iz 15. veka koju je sagradio despot Đurađ Branković, i koja je sada mesto održavanja brojnih značajnih manifestacija. Malo je gradova ne samo u Srbiji već i u svetu koji mogu da se pohvale ovako nečim“.
U toku manifestacije SMEDEREVSKA JESEN za posetioce su bile organizovane i posete vili „Zlatni breg“, nekadašnjem letnjikovcu dinastije Obrenović, kao i obilazak grada turističkim autobusom.

 

     

Smederevska tvrđava

+381 26 612840
info@smederevskatvrdjava.com
www.smederevskatvrdjava.com

top

 

HOTEL OPERATIONS WEEKEND

U Petrčanima kod Zadra (Hrvatska), u Falkensteiner Spa Hotelu Iadera 28. i 29. septembra 2017. godine održava se prvi Hotel Operations Weekend (HOW), evropski festival na temu hotelskih aktivnosti.

Po rečima organizatora „Na Festivalu će se razgovarati o globalnim trendovima u hotelskim operacijama, modelima optimizacije poslovanja i unapređenju komunikacije i prodaje prema klijentima“.

Program festivala čine panel diskusije i predavanja, kao i radionice podeljene na hotelske segmente:
Domaćinstvo
„Outsourcing hotelske praonice – isplati li se?” i “Organizacija domaćinstva – kako smanjiti trošak, a u isto vreme povećati efikasnost osoblja”
Recepcija
„Seeking an authentic experience“ – kako recepcija može turistima da približi lokalni način života i doživljaj?“ i “Kako se tehnologija implementira u recepciju?”
Hrana i piće
„Kako povećati iskorišćenost i smanjiti trošak hrane? i “Kako hotelski barovi mogu biti profitabilni?
Prodaja i marketing
„Digitalne mreže i web sadržaj – koliko je važan?“
Tehnologija
„Kako odabrati pravu tehnologiju ?”

Kompletan program kao i sve informacije o Festivalu mogu se videti na www.howfestival.com.

 

            

Festival HOW

+ 385 91 7610885
marina@adria-forum.eu
www.howfestival.com

top

PRVI GASTRO KUP SRBIJA

 

Prvi GASTRO KUP SRBIJA, seniorsko takmičenje kuvara profesionalaca, biće održan u okviru GASTRO IZAZOVA DUNAVSKOG REGIONA za vreme 50. jubilarnog sajma turizma u Novom Sadu (5. – 7.10.2017.). Ova manifestacija, koju organizuju Udruženje ZELENA DOLINA, Novosadski sajam, Kulinarska Federacija Srbije, Asocijacija kuvara Srbije, Kulinarska asocijacija Srbije i HoReCa Asocijacija Kragujevac, ima za cilj da unapredi struku, edukuje mlade kuvare, implementira nove trendove i savremene tehnike, ali i da predstavi regije i gastronomske običaje.

Po odluci organizatora “Pravo učešća na ovom šampionatu imaju profesionalni kuvari iz svih zemalja Balkanskog regiona, Evrope i sveta”.

 

            

GASTRO KUP SRBIJA

+ 381 64 3028258
info@gks.org.rs
www.gks.org.rs

top  
  67000