top

 

   ISKORAK KOJI HVATA RITAM

U terminu koji se definitivno pokazuje kao dobar, u Novom Sadu je održan 50. Međunarodni sajam turizma (5.10.– 7.10.2017.). Bolje profilisan, sadržajno bogatiji, ozbiljnije usmeren prema odabranim ciljnim grupama, Sajam, čija je i ove godine zemlja-partner Crna Gora, uspeo je da okupi oko 170 izlagača, što je znatno više no prethodnih godina.

Akcenat stavljen na Dunavski region, kroz spajanje lokalnog, regionalnog i svega onog što predstavlja turističku dopunu kroz saradnju i kulturu, interesantni prateći programi, izložba "Putevima rimskih careva", Vitezovi vina i vinska ulica, gastronomija, ali i ponuda turističkih aranžmana po nižim cenama i sa sajamskim popustom, daju nadu da je Sajam krenuo u pravcu pronalaženja pravog koncepta.

 

U izlagačkom delu Sajma, koji je otvorio Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, predstavljena je turistička ponuda Srbije i Regiona. Najveća atrakcija Sajma bila je izložba "Putevima rimskih careva" a Sajam je ove godine imao je i nekoliko zanimljivih pratećih programa: Konferenciju na temu „ Brendiranje destinacija i mediji u turizmu“, promociju projekta „Razvoj turizma grada Novog Sada kreiranjem novih turističkih proizvoda – porodični turizam“, predstavljanje turističke ponude Regiona u organizaciji Privredne komore Vojvodine, B2B platformu u okviru međunarodnih susreta „Dani karijere“, ostvarenu u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom, predavanja iz oblasti nautičkog turizma koja je realizovalo Udruženje DUNAVSKI PROPELER, Seniorsko takmičenje kuvara profesionalaca - prvi “Gastro kup Srbija”, trasirana je Vinska ulica, a u okviru Gastro planet-a kuvali su  predstavnici ambasada u Srbiji. 

U okviru Sajma tradicionalno su dodeljene i nagrade za kvalitet usluga iz oblasti turizma. Posle svega, ostaje zaključak da Sajam turizma u Novom Sadu, koji je do sada imao problema sa koncepcijom, pravi iskorak. A da li će uhvatiti i ritam, pokazaće već sledeća godina.

 

ISTN u rubrici MANIFESTACIJE daje kompletan prikaz 50. Međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu kao i spisak dobitnika nagrada i priznanja

        

Novosadski sajam

+381 21 4830000
info@sajam.net
www.sajam.net

top

 

OSVAJANJE DALEKIH TRŽIŠTA UDRUŽENIM SNAGAMA

Kružna putovanja, ona u kojima se u 7 do 14 dana obiđe što više destinacija, sa boravkom od jednog do dva dana na svakoj destinaciji, postaju apsolutni trend u svetu, pre svega među interkontinentalnim turistima iz Kine, Koreje, Japana, Indije, Kanade, Australije i SAD-a. I Srbija se, kao i ostale zemlje, bori za taj deo turističkog kolača. Svojevremeno je, zarad privlačenja turista iz Kine, koji tokom jednog putovanja žele da obiđu dve ili tri zemlje ili turističke destinacije, sa Crnom Gorom napravljeno 7 turističkih programa. Saradnja je ostvarena i sa Mađarskom i BiH. Budući da Srbiju sa Kinom povezuje i tradicionalno prijateljstvo, Beograd je bio prva i glavna stanica održavanja manifestacije Miss World Travel, u okviru koje je održan i izbor za MIS TURIZMA KINE I SRBIJE (19.10.2017., Sava centar). Organizatori ove manifestacije, na kojoj su izabrane po dve mis, dve prve i dve druge pratilje, bili su Komitet Kine za međunarodni izbor Mis turizma i Srpska Vlada.

U želji da privuku turiste iz Japana, Nacionalne turističke organizacije Srbije, Crne Gore i Albanije, zajedno sa avio kompanijom Turkish Airlines i uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju ( JICA) organizovale su putovanje za najznačajnije turoperatore iz Japana. U Srbiji su posetili Beograd, Topolu, Mokru Goru i Zlatibor, u Crnoj Gori Kolašin, Podgoricu, Kotor i Budvu, a u Albaniji Berat i Tiranu. Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije ( TOS), naglašava “Navike turista iz Japana podrazumevaju tokom jednog putovanja obilazak više destinacija koje su geografski bliske. Uz podršku JICA mi već dve godine zaredom nastupamo zajedno sa Crnom Gorom i Albanijom na sajmu turizma u Tokiju (JATA), koji obiđe oko 200.000 posetilaca. Ove godine pridružile su se i Makedonija i BiH. Organizovana je i radionica sa japanskim kolegama“.

Pored Kine i Japana, i Indija postaje sve interesantnija. SOTC Travel Services, jedan od lidera na tržištu Indije kako u segmentu turističkih tako i u segmentu poslovnih putovanja, aktivan na svim kontinentima, uvrstio je prvi put Srbiju kao turističku destinaciju u svoju ponudu. Srbija se, zajedno sa Nemačkom, Austrijom, Češkom Republikom, Mađarskom i Slovačkom našla u okviru ponude jedanaestodnevnog aranžmana pod imenom „Biseri Istočne Evrope“. Program obuhvata tri noćenja u Srbiji i obilaske Beograda, Novog Sada i Sremskih Karlovaca. Budući da je Vlada Republike Srbije ukinula vize za građane Indije (2.09.2017.) iz TOS-a najavljuju pojačavanje promotivnih i marketinških aktivnosti u Indiji, u saradnji sa turističkom privredom Indije i Srbije i drugim zainteresovanim organizacijama i institucijama. 
 

            

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

top

  IZ JEDNE USPEŠNE SEZONE U DRUGU

Završena letnja sezona na planinama Srbije – Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj Planini pokazala je da izbor ovih destinacija sve više ulazi u modu. U susretu sa novinarima Dejan Ćika, direktor JP „Skijališta Srbije“, ukazao je na činjenicu da je „Ova sezona najuspešnija do sada budući da je ostvaren promet 50% ve ći nego prošle godine, prodato je 83.000 karata, bilo je mnogo noviteta – na Kopaoniku su otvoreni Adrenalin park i teretana na otvorenom, Zlatibor (Tornik) je dobio Veštačku stenu, a Stara Planina dečiji grad sa toboganom i teretanom na otvorenom“.  

Počele su pripreme i za zimsku sezonu 2017/2018.  Otvaranje sezone, popularni „Ski opening“, na Kopaoniku je predviđen od 7. do 10. decembra, na Staroj Planini od 14. do 17.decembra a na Zlatiboru (Tornik) od 21. do 24.decembra 2017.godine. Pretprodaja ski karata, čija cena ostaje na nivou prošle godine, putem web shopa traje od 1. do 15. novembra 2017. godine sa popustom od 15%. I za nastupajuću zimsku sezonu najavljeni su PROMO VIKENDI, a sve je spremno i za veštačko osnežavanje staza.

Skijališta Srbije svoju ponudu prikazala su i na Sajmu turizma u Novom Sadu (5.10.– 7.10.2017.), a učestvuju i na sajmu Expozim u Beogradu (7.-10.12.2017.) na kome će cene ski karate biti niže za 10%. Budući da se ekipa Internet Serbia Travel News-a uverila u prethodnoj zimskoj sezoni na Kopaoniku da, pre svega zahvaljujući Skijalištima Srbije, i kada nema prirodnog snega, sve funkcioniše besprekorno i na opšte zadovoljstvo skijaša i bordera, sasvim je lako poverovati u reči Dejana Ćike da je “Pred nama nova skijaša sezona, koju vredno pripremamo. Očekujemo veliki broj skijaša, domaćih i inostranih, pa samim tim i još bolje rezultate“.

   

                

+381 11 3117901
direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs 

top

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

VIDI SRBIJU – ZIMSKI ODMOR JE NA DOHVAT RUKE

Zimski turizam visoko je pozicionirao Srbiju ne samo na domaćem tržištu, već i na tržištu celog regiona i Evrope te Turistička organizacija Srbije ( TOS), pod sloganom „ VIDI SRBIJU – ZIMSKI ODMOR JE NA DOHVAT RUKE“ , počinje kampanju promocije zimske ponude, pre svega planinskih i banjskih centara, a potom i ostalih delova zemlje. Naglasak, stavljen na aktivan odmor u prirodi u zimskom periodu, ima za cilj da planinske i banjske centre Srbije, koji su samo u prva tri meseca ove godine imali porast broja gostiju veći od 20% u odnosu na prošlu godinu, još više približi domaćim i inostranim gostima, da ukaže na raznovrsnost ponude, ali i na srpsku kreativnost, inovativnost, zabavu i gastronomiju. Kampanja, koja se dobrom delom odvija na društvenim mrežama, i to u inovativnim formatima, obuhvata i novogodišnju ponudu Beograda i drugih gradova Srbije.  

Pozicionirajući se na turističkom tržištu, destinacijske predsnosti Srbije TOS već uveliko promoviše globalnim kampanjama na BBC-u i EUROSPORT-u. On line kampanja SERBIA THE PLACE TO BE ( http://serbia-the-place-to-be.serbia.travel/ ) i dalje je u toku, a po rečima Olge Baletić, PR TOS-a, „P regledi na internet srtranicama i društvenim mrežama povećani su za 596%, dok su reakcije uvećane za 165%.“ O Srbiji su pisali Gardian, New York Times, Travel Channel i Discovery“. Kampanja na Travel Chanell-u najavljena je za 2018. godinu.

 
            
top

 

WESTM 2017 - ZA NOVI KVALITET U TURIZMU
 

U organizaciji časopisa “Turistička prizma” iz Novog Sada u Beogradu je održan WESTM 2017 – 4. Winter Events & Spa Travel Market (16.-17.10. 2017., hotel Crowne Plaza), poslovni skup namenjen organizatorima kongresa, seminara i drugih događaja, hotelima i ostalim smeštajnim objektima, kongresnim centrima, turističkim organizacijama, organizatorima putovanja, ponuđačima pratećih usluga, kompanijama koje posluju u okviru kongresnog (MICE) turizma.

Po rečima Nikole Mihajlovića, projekat menadžera WESTM 2017, “Naš cilj je uspostavljanje bolje saradnje između turističkih privreda zemalja Jugoistočne i Centralne Evrope, kao i sa kompanijama izvan Evrope zainteresovanim za saradnju sa ovom regijom.

Pored sastanaka B2B, koji su osnova WESTM-a, učesnici na pratećim konferencijama upoznaju i najnovije trendove iz oblasti primene informacionih tehnologija u MICE industriji i turizmu“. U tom smislu sastavni deo 4. Winter Events & Spa Travel Market-a bila su stručna savetovanja i prezentacije (uvodničari: Rob Davidson (MICE Knowledge, Velika Britanija), Handan Boyce (Halic Congress Centre / MPI Turska) i Clara Fernandez Lopez (Union of International Associations, Belgija), kao i paneli sa  temama: "Tehnoligija za događaje – dodatna vrednost ili potreba?“, "Uloga međunarodnih hotelskih lanaca u novoj MICE industriji“, i "Žene u MICE industriji“.  

Tokom 4. Winter Events & Spa Travel Market-a, koji podrazumeva i neformalne susrete i druženja, dodeljena su i priznanja „TURISTIČKA PRIZMA”, koje je Redakcija istoimenog časopisa pokrenula pre 20 godina sa idejom da se podigne nivo turističkih usluga i stimulišu inovativni poduhvati u ovoj oblasti. Nagrade u okviru akcije “Za novi kvalitet u turizmu” odabrao je Međunarodni žiri turističkih novinara.

  Ovogodišnji dobitnici „ TURISTIČKE PRIZME“:
Srbija:
Lukovska banja, Lukovka banja, i hotel „Olimp“, Zlatibor
Slovenija:
Ekološka kmetija turizem in umetnost Špiler, Kostanjek, Krško, i Terme Vivat, Hotel&Resorts, Moravske Toplice
Hrvatska:
Sheraton Dubrovnik Riviera hotel, Srebreno, i Obrt Kaštil Slanica, Omiš
Crna Gora:
Hotel Palata Venezia, Ulcinj
Makedonija:
Makedonsko selo, Gorno Nererzi – Skoplje
BiH:  
Hotel Holiday, Sarajevo, i Turistička organizacija Banja Luka, Banja Luka
 

            

Turistička prizma Ltd

+ 381 21 3006274
info@westm.rs
www.turistickaprizmans.com

top
NOVO WEELLNESS UŽIVANJE PO RECEPTU STARIH RIMLJANA

Klaster zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, podržan od Centralno evropske inicijative ( CEI)organizovao je 8. CEI REGIONALNI FORUM WELLNESS & SPA INDUSTRIJE na lokalitetu DOMUS SCIENTIARIUM VIMINACIUM u Kostolcu (19.10.2017.).

Okupio je eminentne eksperte i profesionalce iz zdravstvenog, wellness i spa turizma iz zemlje i regiona među kojima su bili Joachim Lieb er (Nemačka, Evropska Spa asocijacija ESPA), Tobias Bielenstein (Nemačka, EuropeSpa med & wellness GmbH, Roman Thermal Spas of Europe), Michael Wallace (Mađarska, Danubius Health Spa Resorts), Prof.Dr Milisav Čutović (Srbija, Medicinski fakultet), Dr Nata Ćirić (Ministarstvo trgovinem, turizma i telekomunikacija) i drugi. Glavna tema Foruma bila je „ Spa kultura i tradicija i savremeni wellness i spa koncepti“ a paneli, koji bi bili efektniji da su bili kraći, bavili su se lokalnim i regionalnim brendiranjem, kvalitetom, motivisanjem gostiju i primerima dobre prakse.

 

Zaključujući ovaj podsticajni Forum, Nataša Ranitović, predsednica Klastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, je naglasila „Forum je mesto na kome se prenose i razmenjuju znanja i iskustva. To je dan za učenje. Mi smo učili kako da povežemo rimsku Spa kulturu, rimsku tradiciju dugu 2.000 godina i kako da je primenimo kako bi napravili savremene wellness koncepte, kako da osmislimo autentičan spa proizvod na našim prostorima, i da ga pretvorimo u brend koji privlači i domaće i inostrane goste”.

Forum, koji je CEI 2014. godine uvrstio u svojih pet najboljih projekata, pratilo je i upoznavanje sa lokalitetom Viminacium i najbolje sačuvanim rimskim termama u Srbiji, kao i degustacija hrane spravljene po receptima rimskih legionara.

 
ISTN daje kompletan prikaz Foruma u rubrici ZDRAVSTVENI TURIZAM
 

            

Klaster zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije

+ 381 26 92746
velnes.klaster@gmail.com
www.hwsconference.com

top

 

   USKLAĐENI PONUDA I KVALITET

Banja Kanjiža , jedan od lidera zdravstvenog turizma Srbije, osvojila je na nedavno održanom Sajmu turizma u Novom Sadu (5.10.– 7.10.2017.) dve velike zlatne medalje za VISOK KVALITET USLUGA U MEDICINSKOM TURIZMU i AMBIJENTALNU CELINU I KVALITET SMEŠTAJNIH JEDINICA. Ova banja, koja raspolaže lekovitim blatom i termomineralnom vodom temperature od 51 do 72°C, kao i zdravstvenim kompleksom koji čine hoteli „ Abela“ i „Akvamarin“, predstavlila je tržištu svoju ukupnu zdravstveno-turitičku ponudu, kao i welleness, vikend programe i programe kreirane za penzionere. 

Ponudu Banja Kanjiža predstavlja se i na jesenjem Festivalu zdravlja u Beogradu (Dom Vojske 2.-3.11.2017.). Ponuda obuhvata programe MOJ VIKEND, ULTRA LAST MINUTE, ŠOPING I SPA VIKEND i PROGRAM ZA 10 DANA: OSTEOPOROZA, DETOX paket i AI CHI program harmonizacije duha i tela. Posebna atrakcija je, pored renoviranog bazena, i SLANA SAUNA u kojoj se koriste cigle od slanih kamenih stena sa Himalaja u kombinaciji sa drvetom. Kompletan boravak pruža gostima mogućnost da, uz odmor i rekreaciju, steknu i uvid u svoje zdravstveno stanje. A da bi i slobodno vreme bilo ispunjeno, u saradnji sa DMO Kanjiža, organizuju se izleti „Upoznavanje Kanjiže“, „Šoping tura do Segedina“ i „Poseta robnoj pijaci u Subotici“. U Banji Kanjiža i dalje je aktuelan popust za penzionere od 20%.  

ISTN u dodatku daje aktuelne programe Banje Kanjiža

 
 

            

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža“

+ 381 24 875 163
marketing@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

top

 

    POSEBNE PONUDE ZA POSEBNE GOSTE
 

Za Banju Junaković 50.Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu (5.10.– 7.10.2017.) bio je prilika za promociju POSEBNE PONUDE – SENIOR 55+. Opisujući novi program, Dragan Ignjatov, šef marketinga Banje Junaković, kaže „U periodu od 1. oktobra 2017. godine do 30. aprila 2018. godine organizujemo za sve osobe od 55 i više godina posebne ponude za vikend boravak, boravak na bazi BO dana i punog pansiona, sa mogućnošću plaćanja na rate“. Banja Junaković, u kojoj su gostima na raspolaganju bazeni sa termomineralnom vodom, raznovrsni wellness i spa programi, sauna, vežbe u bazenu, wellness tretmani i različite masaže, kao i tereni za razne sportove, tržištu je ponudila i program ŽIVETI U BANJI JUNAKOVIĆ koji se odnosi na boravak na bazi 30 i više punih pansiona. U cenu su uračunati korišćenje bazena, lekarski pregledi, medicinski nadzor 24 sata, i brojne druge pogodnosti. Dodatni popust od 10% se odobrava za bračne parove.
ISTN u dodatku daje aktuelne pakete i programe Banje Junaković
 

        

Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Junaković”
Prigrevačka bb, Apatin
+381 25 772477
+381 25 772311
office@banja-junakovic.rs
www.banja-junakovic.rs

 

                

top

BALKAN CHEESE FESTIVAL

U Beogradu je održan šesti po redu "Balkan Cheese Festival " (14.-15.10.2017., Dom omladine ) na kome je predstavljeno oko 300 sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Zemlja - gost bila je Francuska. Po rečima Srbe Jovanovića, organizatora ove privredno-gastronomsko-turističke manifestacije, na kojoj sirevi poput kačkavalja, trapista ili ementalera više i nisu atrakcija, “Ideja festivala je da spaja proizvođače autohtonih sireva sa konzumentima, da doprinese tržišnoj konkurentnosti i da, samim tim, omogući očuvanje i održivost proizvodnje“.

Boraveći na Festivalu, stekli smo utisak da on već uveliko ima svoju stalnu publiku koja očekuje specijalitete poput kozijeg sira dimljenog prirodnom aromom tečnog dima, sireva sa ukusima ruzmarina, lavande, žalfije, anisa, borovnice, crnih tartufa, mirođije, sremuša, zelenog bibera i raznih drugih sastojaka. Posebna atrakcija je sir sa čokoladom, koji je najveći broj posetilaca i želeo da proba.

Na ovom Festivalu, čija je jedna od glavnih parola "Sir, vino i prijatelji moraju da budu stari, da bi bili dobri", sirevi se degustiraju uz vina, proizvode od mangulice i druge suhomesnate specijalitete, ali ni „slatki program“ nije nedostajao. Destinacije sa kojih dolaze sirevi, poput recimo Pirota, prate i prezentacije turističkih, pre svega gastronomskih specifičnosti.

Sledeći, sedmi po redu, "Balkan Cheese Festival ", na kome posetioci zaista uživaju svim čulima, biće održan prvog vikenda u martu 2018. godine u Domu omladine u Beogradu.

 

            

Balkan Cheese festival

+ 381 65 5777722
srba.jovano@gmail.com
www.balkancheesefestival.com

top

BAJKA U SELU DEDA MRAZA

Pod nazivom “BAJKA U SELU DEDA MRAZA - FINSKA” Turistička agencija iz Beograda Celebrina Travel“, promovisala je (16.10.2017., Ustanova kulture „Parobrod“, Beograd), zajedno sa Srpsko-finskim društvom SEURA i Ambasadom Finske u Srbiji, turističke potencijale Finske, ali pre svega program dočeka Nove 2018. godine u Helsinkiju i Rovaniemiu – selu deda Mraza u Finskoj.

Na promociji su prikazane lepote Helsinkija, najvećeg i glavnog grada Finske, koji je 1550. godine osnovao švedski kralj Gustava Vase, i koji je danas jedan od najrazvijenijih evropskih i svetskih gradova, i jedno od najpoželjnijih mesta za život. Finska je, osim po jezerima, šumama, Aurori Borealis, ponoćnom suncu, prirodi, umetsnosti i saunama, poznata i kao rodno mesto Deda Mraza koji baš ovde, 170 km od Rovaniemia, prestonice Laponije, u nekom seocetu, živi sa svojom ženom Muori.

Promovišuću program Dočeka Nove 2018 godine u Finskoj – Laponiji, Svetlana Jočić, direktorka Celebrina Travel-a, kaže “Ako želite možete da verujete u priču kako u Rovaniemi Deda Mraz dolazi sankama koje vuku irvasi da pokupi pisma sa željama, i kako prve novogodišnje poklone donosi baš u prestonicu svoje zemlje. Naravno, kada ste već ovde, Deda Mraz (ili Julupuki kako ga zovu Finci) i njegovi vilenjaci su voljni i da se upoznaju  sa Vama i Vašom porodicom. Ono što je u Rovaniemiu stvarnost jeste da je to najpoznatiji zimski centar na severu Finske, idilični gradić sa bezbroj dešavanja i bogatim kulturnim životom u kojem se, između ostalog, može uživati i u vožnji sankama koje vuku haskiji”.

ISTN u dodatku daje program putovanja „ FINSKA – LAPONIJA“, koje se organizuje kako za grupe, tako i individualno, u zavisnosti od želja putnika.

 

            

CELEBRINA TRAVEL

+ 381 11 3281591
celebrina@eunet.rs
www.celebrina.rs

top

Turistička prizma Ltd

+ 381 21 3006274
office@turistickaprizmans.com
www.turistickaprizmans.com

 
JUBILEJ „TURISTIČKE PRIZME“
 

Jedna od najdugovečnijih turističkih radio emisija –Turistička prizma“ proslavila je na Paliću (21.10.2017.) svoje hiljadito izdanje. Ova jednosatna emisija, koja je počela pre 20 godina da se emituje na Pan radiju, ostavila je iza sebe preko 1.000 sati programa i više od 6.000 priloga vezanih za turističke destinacije Srbije i sveta. Po rečima Đorđa Mihajlovića, autora i urednika emisije, „Kroz emisiju „Turistička prizma“, koju prate i istoimeni časopis i turistička berza, prošlo je preko 1.000 gostiju, a oko 2.000 slušalaca putovalo je po Srbiji posredstvom nagradnih igara ove emsije“. 

Slavljeničko izdanje „Turističke prizme“ snimano je javno u „Maloj gostioni“ (Elitte Palić) na Paliću. Među gostima emisije su bili Dalibor Sekulić, direktor Elitte Palića kome pripadaju, pored „Male gostione“, i „Riblja čarda“ kao i hoteli „Park“ i „Jezero“, Dejan Pejčinović, direktor hotela Zira u Beogradu, Novak Bojanić, direktor hotela Mediteran u Ulcinju, Oliver Brankovi, šef dopisništva Radio-televizije Makedonije u Srbiji, Damir Rajtenbah, Turistička organizacija Vojvodine, Georgi Genov, direktora HORES-a, koji je istakao zanimljiv podatak da je te 2007.godine, kada je „Turistička prizma“ počinjala, u Srbiji bilo 223 hotela, a da ih danas ima 532, i drugi. Gosti „Turističke prizme“ bili su i turistički novinari, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a. 

Budući da je emisija „Turistička prizma“ posvećena turizmu, za učesnike je bio organizovan i obilazak Palića, poseta „Majkinom salašu“ i degustacija vina u Vinskom dvoru u Hajdukovu.

ISTN kolegama iz „Turističke prizme“ ČESTITA JUBILEJ, uz podsećanje da se emisija nalazi na sajtu www.turistickaprizmans.com sa kojeg je radio stanice, sa kojima je potpisan ugovor, besplatno preuzimaju i emituju u svojim terminima.

 

                    
top

 

   ONLINE STUDIJE – DIREKTNA PODRŠKA PRAKSI

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u periodu januar/avgust 2017.godine Srbiju je posetilo 13% više turista u odnosu na isti period prošle godine, ostvareno je 10% više noćenja, a najposećenije destinacije su Beograd, Novi Sad, Vrnjačka i Sokobanja, Kopaonik i Zlatibor. To pokazuje da je, kao i u svetu, i u Srbiji turizam jedna od najbrže rastućih delatnosti i pokretačka snaga razvoja. Korak sa ovakvim rastom moraju da drže svi u lancu turističke ponude i potražnje, da raspolažu znanjima iz oblasti održivog turizma, ponašanja prema klijentima i pravilima gostoljubivosti.

Za sve koji žele da unaprede svoja znanja DOBA Fakultet organizuje online studije koje omogućavaju potpunu fleksibilnost u ovom domenu angažovanja. Po rečima menadžmenta DOBA Fakulteta “Mi smo vodeći izvođač online studija u celini, jedini 100% online fakultet u Srbiji, i jedini fakultet sa međunarodnom akreditacijom online studija UNIQUE u jugoistočnoj Evropi.

Prvi smo probili led na području online studija, i danas imamo najkvalitetnije, najsavremenije i najobimnije online studije koje konstantno unapređujemo i nadograđujemo. Studenti su nam izuzetno zadovoljni, a ove studijske godine počeli su sa studijama i novi studenti bachelor i master programa. Uvodne susrete smo online izvodili u Mariboru, Ljubljani, Zagrebu i Beogradu.

Naš akreditovani online studijski program iz područja turizma na srpskom jeziku – POSLOVANJE I MENADŽMENT U TURIZMU koncipiran je tako da se tokom studija obrađuju savremeni, praktični, međunarodno orijentisani sadržaji. Studente tokom studija uče stručnjaci iz prakse, prate ih odlični online mentori, pripremajući ih za rad u turizmu da bi dali što bolje rezultate i bili što cenjeniji”.

ISTN u dodatku daje program POSLOVANJE I MENADŽMENT U TURIZMU  kao i Informacije o samom programu

 

         

+381 11 2206669
Mob. + 381 65 2287999
info@doba.rs
www.doba.rs
top
VIMINACIUM AVANTURA

FONDACIJA VIMINACIUM

+ 381 2637191
office@viminacium.foundation
www.viminacium.foundation

 
Nakon što je u Ingolštatu (Nemačka) 2015. godine odlučeno da Srbija zadovoljava sve uslove za održavanje 24. LIMES KONGRESA, na arheološkom lokalitetu VIMINACIUM počele su pripreme za ovaj prestižni naučni skup koji se održava svake treće godine i okuplja najznačajnije istraživače granica Rimskog carstva, arheologe i istoričare iz celog sveta. Prof. Dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac projekta Viminacium, kaže da “Osim svečanog otvaranja Kongresa u Beogradu, sva ostala događanja biće organizovana na samom arheološkom lokalitetu Viminacium.
Budući da naučni pristup ovoj temi ne podrazumeva samo pisanje o njoj, već i doživljaj te vrste zajedničkog života, deo učesnika biće smešten u rekonstruisanom legijskom logoru, u sobama sa 6 kreveta, kao u rimsko doba, ali uz komfor koji legionari nisu imali. Po završetku Kongresa, legionarski logor biće pretvoren u "VIMINACIUM AVANTURU", obrazovni kamp za decu (10 – 17 godina) u letnjem periodu, a u ostalim mesecima u godini biće centar za konferencije, kongrese, team buildinge za kompanije, ali i za smeštaj za arheologe iz celog sveta“.
Projekat VIMINACIUM AVANTURA predstavljen je i na 8. CEI REGIONALNOM FORUMU WELLNESS&SPA INDUSTRIJE i tom prilikom je Vladimir Đumić, projekat menadžer,   objasnio je da će „Ovaj kamp po svojim karakteristikama biti jedinstven u Srbiji i u Evropi. Sastojaće se iz 4 segmenta: Rimskog vojnog logora (smeštajni kapaciteti), Poligona sa preprekama, Avantura parka u “rimskom” ambijentu i Sportskih terena, i sve to pod okriljem postavke „AVANTURA-EDUKACIJA-ZABAVA-REKREACIJA“.

Ovim projektom direktno se omogućava intenziviranje arheoloških iskopavanja na celom lokalitetu. U tom smislu nudimo svima koji to žele priliku da se priključe ovom projektu, da podrže izgradnju  infrastrukture, i da se, samim tim, uključe u VIMINACIUM AVANTURU ”.

24. LIMES KONGRES, koji se u Srbiji/Viminaciumu održava od 31. avgusta do 9. septembra 2018. godine, okupiće oko 1.000 najeminentnijih učesnika iz celog sveta.

ISTN u dodatku daje prezentaciju projekta VIMINACIUM AVANTURA
     

                

top

 

SPOJ KULTURE I TURIZMA
 

Doprinoseći razvoju kulturog turizma u regionu, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog iz Novog Sada i Kuća legata iz Beograda organizovale su izložbu “Petar  Lubarda 1907 – 1974 – 2017” najpre u Crnoj Gori, a potom ova izložba, nastala povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika, u proširenom obimu traje (7. 09. – 5.11.2017.) i u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u kojoj je održan i prvi regionalni naučni skup (19.10.2017.) o ovom slikaru. Različiti pristupi eminentnih stručnjaka iz Makedonije, Crne Gore i Srbije osvetlili su život i dela Petra Lubarde, jedne od ključnih figura u razvoju modernističke koncepcije nacionalne istorije umetnosti. Rzgovaralo se o Lubardinim boravcima i izložbama u Francuskoj, Italiji, Brazilu i Indiji, njegovoj inspiraciji Mediteranom, legatima u Beogradu, Skoplju i Kragujevcu.

Po rečima Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, „Lubardini rani uspesi na pariskoj i rimskoj umetničkoj sceni krajem treće decenije 20. veka, koji će u periodu nakon Drugog svetskog rata dobiti globalne razmere, potvrđeni su priznanjima u Sao Paolu, Tokiju, Njujorku, Kalkuti, Beču itd. Bio je to period Lubardinog ravnopravnog položaja u vrhu svetske umetnosti, jedinstven u našem modernom slikarstvu“.

Iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog izložba “Petar  Lubarda 1907 – 1974 – 2017” seli se u Beograd u Kuću legata (9.11. 2017 - 10.01.2018.), gde će biti izložene i Lubardine slike iz Muzeja Grada Beograda, Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Vlade Republike Srbije, Galerije Matice srpske i Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora. Nakon toga izložba odlazi u Galeriju Andrićevog instituta „Petar Lubarda“ u Andrićgradu.  
 

            

Spomen-zbirka Pavlja Beljanskog
Novi Sad, Trg galerija 2

+381 21 4729966
kontakt@pavle-beljanski.museum
www.pavle-beljanski.museum

top  
  67000