top
   TURISTIČKI ISKORAK
Prema najnovijem (15.01.2018.) turističkom barometru Svetske turističke organizacije  (UNWTO) međunarodni turistički promet porastao je za 7% u 2017. godini, što je znatno iznad dosadašnjeg trenda od 2010. godine koji je iznosio 4%. Stručnjaci očekuju da se ovaj snažni zamah nastavi i u 2018. godini i to sa stopom od 4% do 5%. Listu najposećenijih regiona predvodi Evropa, na čelu sa mediteranskim destinacijama, koja je imala 8% više međunarodnih dolazaka nego u 2016. godini. Prati je Afrika sa gotovo 8%, potom slede Azija i Pacifik sa rastom od 6%, Bliski Istok sa 5% i Amerika sa 3%.
Stručnjaci iz UNWTO zaključuju da 2017. godinu karakteriše održiv rast na mnogim destinacijama i čvrst oporavak onih koje su pretrpele smanjenje u prethodnim godinama. Po mišljenju Zuraba Pololikashvilija, generalnog sekretara UNWTO, „Međunarodna putovanja nastavljaju snažan rast, konsolidujuc´i turistički sektor kao ključni pokretač u ekonomskom razvoju. Kao trec´i izvozni sektor u svetu, turizam je od suštinskog značaja za otvaranje novih radnih mesta i prosperitet zajednica. Rezultati su delimično oblikovani i globalnim ekonomskim rastom i potražnjom za tradicionalnim, ali i novim tržištima“.
Svetski turistički stručnjaci iznenađeni su ovakvim porastom turističkog prometa, budući da je za period od 2010. do 2020. godine planirano prosečno povećanje iznosilo 3,8%. Ipak, do 2030. godine predviđaju porast turističkog prometa za Evropu i Ameriku 3,5% -4,5%, Aziju i Pacifik 5% -6%, Afriku 5% -7% i Bliski Istok 4% -6%. Da li će se turisti uklopiti u ovu šemu, ili će iskazati „samoinicijativu“, pokazaće barometar na početku 2019. godine. A i na turističkim destinacijama je da daju svoj doprinos uvećanju  procenata. 
 

Svetska turistička organizacija

www.unwto.org

          

top

2018. GODINA U ZNAKU SRBIJE
 

U 2018. godinu Turistička organizacija Srbije (TOS) ušla je sa zavidnim rezultatima koji su posledica intenzivne promotivne i marketinške kampanje na domaćem i inostranom  turističkom tržištu. Nakon objave CNN-a da je “Srbija druga turistička svetska destinacija u 2018. godini” (http://edition.cnn.com/travel/article/places-to-visit-2018/index.html), francuski  turoperater Voyageurs du Monde Srbiju je pozicionirao kao “Treću najpoželjniju destinaciju u 2018. godini” (https://www.voyageursdumonde.fr/voyage-sur-mesure/magazine-voyage/ou-partir-en-2018-notre-top-10-des-destinations-a-decouvrir-#.WkVAlrU0fqM.email), uz propratni tekst “Srbija je doživela potpuni preporod. Ostaci koji svedoče o viševekovnoj istoriji prepliću se sa uzavrelom underground kulturom. Da, Beograd je ozbiljan kandidat u trci za novi Berlin sa dodatkom slovenske duše kao plusom”.
U skladu sa takvim rejtingom Srbije na svetskoj turističkoj mapi su i reči Miroslava Kneževića, državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, “U Srbiji se turizam popeo na drugo mesto izvoza u sektoru usluga. Ministarstvo je finansiralo 42 projekta iz oblasti infrastrukture, 98 projekata iz oblasti promocije, edukacije i treninga. Osnovan je Nacionalni savet za razvoj turizma, oformljena je radna grupa za strateško rešavanje otvorenih pitanja na temu banjskih mesta i lečilišta, a kao podsticajna mera za domaće turiste opredeljeno je 80.000 vaučera“. Marija Labović, direktorka TOS-a, sasvim je konkretna “Nastavljamo sa regionalnom kampanjom jer 40% naših turista iz regiona ostvaruje 48% deviznog priliva. Učestvovali na 18 međunarodnih sajmova i realizovali 25 radionica i prezentacija u inostranstvu. Organizovali smo putovanja po Srbiji za 155 inostarnih novinara i TV ekipa. Nacionalna TV Kine u maju ove godine emituje 4 polučasovne epizode o Srbiji. Kongresni biro je uključen u 16 kongresa koji će dovesti oko 14.000 delegata, ostvariti preko 45.000 noćenja i omogućiti zaradu od oko 14 miliona eura. Još 27 kandidatura je u razmatranju.

Kako je u 2017. godini preko 7,5 miliona video snimaka o Srbiji bilo pregledano na društvenim mrežama, prikazano preko 60 miliona impresija a broj pratilaca se povećao za 45%, 2018. godina će biti pre svega u znaku online kampanje. U toku je i promocija na Travel Chanell-u”. 
Budući da su podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazali da je Srbija najveći porast broja turista u 2017. godini imala iz Rusije, Nemačke, Velike Britanije, Turske i zemalja Evrope, iz TOS-a  saopštavaju da će se i dalje obraćati tim tržištima, ali se okreću i dalekim destinacijama, poput Indije, Irana i SAD, a pre svega tržištu Kine (Porast broja turista 174%). Kako je 2018. proglašena za godinu EU i Kine, tako će i Srbija više nastupati zajedno sa Evropskom turističkom komisijom koja je za 2018. godinu izdvojila tri puta veći budžet za promociju na kineskom tržištu.

 

        

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel
top

   PODSTICAJ TURIZMU
U cilju podsticanja razvoja domaćeg turizma, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije raspisalo je javne konkurse za dodelu KREDITNIH SREDSTAVA, SUBVENCIJA i DOTACIJA za unapređenje kvaliteta turističke ponude, kao i za projekte razvoja turzma. Rok za podnošenje zahteva je 1. oktobar 2018. godine.
Vlada Srbije ove godine ponovo uvodi i meru podsticaja turističkim agencijama Srbije za organizovano dovođenje stranih turista. Ova mera, za čiju realizaciju je namenjeno 50 miliona dinara, predviđa subvencije od 5 do 10 evra po turisti, u zavisnosti od toga da li je agencija sama organizator putovanja ili radi sa nekom od stranih agencija.

Kako prvo uvođenje ovakve mere 2016. godine nije dalo željene rezultate, jer su se agencije žalile na komplikovane procedure, iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija najavljuju pojednostavljenje procedura. Budući da je turistički rejting Srbije znatno skločio u svetu, i da je Srbija već u preporukama brojnih svetskih turoperatora, da li je samo komplikovana procedura bila razlog nezainteresovanosti domaćih agencija za ove podsticajne mere, saznaćemo vrlo brzo. Inače, ova mera još više dobija na značaju sada kada su na prelasku iz 2017. u 2018. godinu Republička Unija Potrošača i Nacionalna asocijacija turističkih agencija YUTA potpisali Ugovor o poslovnoj saradnji koja se zasniva na zajedničkim aktivnostima na planu realizacije programa standardizacije usluga i poslovanja organizatora putovanja u skladu sa zakonom i direktivama EU i uvođenjem standarda ISO.
Aleksandar Seničić, direktor YUTE, ističe “Ciljevi ove saradnje su poboljšanje rada i poslovanja organizatora putovanja i podizanje kvaliteta usluge kroz uvođenje i primenu standarda u poslovanju, kroz edukaciju, seminare i dobijanje odgovarajućih sertifikata, primenu direktiva EU i usaglašavanje procesa rada turističkih agencija sa propisima EU”.

ISTN u dodatku daje Konkurse za dodelu KREDITNIH SREDSTAVA kao i SUBVENCIJA i DOTACIJA

     

Nacionalna asocijacija turističkih agencija YUTA

+ 381 11 3228686
yuta@yuta.rs
www.yuta.rs

        

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija - Sektor turizam

+ 381 11 3139671
turizam@mtt.gov.rs
www.mtt.gov.rs

top

NOVI PAZAR – NOVA IZUZETNA DESTINACIJA EVROPE

Na tradicionalnom svečanom prijemu Turističke organizacije Srbije, organizatora nacionalnog izbora za „Izuzetne destinacije Evrope“ (European Destinations of Excellence – EDEN), uručena su priznanja učesnicima ovog konkursa Evropske komisije (EU) čija je tema bila KULTURNI TURIZAM.

Pobednička destinacija u Srbiji - NOVI PAZAR konkurisala je sa materijalnim kulturnim nasleđem koje, između ostalog, obuhvata spomenike na UNESKO-voj listi – srednjovekovni kompleks Stari Ras sa Crkvom Svetih apostola Petra i Pavla (Petrova crkva), manastire Sopoćani i Đurđevi Stupovi, koji su deo kulturne rute Saveta Evrope „Transromanika“, znamenitosti iz osmanskog perioda – Novopazarsku tvrđavu sa starom čaršijom, Altun-alem i Lejlek džamiju, Isa-begov hamam i mnoštvo drugih lokaliteta i sadržaja koji odslikavaju viševekovno bogatstvo tradicije i dinamičan razvoj ove multikulturalne sredine. Uručujući nagradu Nicolas Bizel, šef Sektora operacija Delegacije EU u Srbiji, naglašava “Nadam se da će ova nagrada doprineti uravnoteženom regionalnom razvoju, povećanju zaposlenosti i popravljanju imidža Srbije u međunarodnoj zajednici.

Turizam igra veliku ulogu u evropskoj privredi i godišnje generiše 10,2% ukupnog BDP EU, a predviđa se da će se taj udeo povećati na 11,2% do 2027. godine. Održivi turizam igra veliku ulogu u očuvanju i unapređenju kulturnog i istorijskog nasleđa u nizu oblasti, od umetnosti do lokalne gastronomije, zanata ili očuvanja biodiverziteta. 2018. godina biče posvećena slavljenju evropskog kulturnog nasleđa i njegovoj ulozi u zajedničkoj istoriji i zajedničkim vrednostima kontinenta”.

Priznanja su uručena i predstavnicima svih opština koje su ušle u uži izbor konkursa EDEN, a pobednička i dve prateće destinacije (Sremska Mitrovica i Zaječar) biće uvršćene u „Mrežu izuzetnih destinacija Evrope“ (EDEN Network) i promovisane i na međunarodnom planu kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajtova Turističke organizacije Srbije, Evropske komisije i društvenih mreža. 

 

Turistička organizacija Srbije
- Projekat EDEN -

+ 381 11 6557112, 6557136
eden@serbia.travel
www.srbija.travel

        

Delegacija Evropske unije u republici Srbiji

+381 11 3083200
delegation-serbia@...
www.europa.rs

top

LET U SVET
 

Budući da je u 2018. godinu Srbija ušla sa 13% većim brojem turista u odnosu na prethodnu godinu (domaćih 8%, inostranih 18%), 11% više noćenja, i rezultatom koji pokazuje da je 94,7% stranih turista zadovoljno svojim putovanjem kroz Srbiju, Turistička organizacija Srbije (TOS), fokusirana je na još intenzivniju promociju na inostranim tržištima. TOS je najpre predstavio Srbiju na sajmu CMT u Štutgartu (13.-21.01.2018.), na koji je izašao sa celinom turističke ponude, i naglaskom na aktivan odmor u prirodi (vožnje biciklom, planinarenje, pešačenje, kamping). Mesec februar, koji je u Srbiji i inače u znaku turizma, počinje predstavljanjem na sajmu Destinations u Londonu (1.-4.02.2018.), nastavlja sajmovima IMTM u Tel Avivu (6.-7.02.2018.) i Holiday&SpaExpo u Sofiji (14.-16.02.2018.), na kome je ove godine Srbija Zemlja partner, a kulminira nastupom na Beogradskom sajmu turizma IFT 2018 (22.-25.02.2018. Hala 4 Beogradskog sajma), na kome će biti izložena celokupna turistička ponuda zemlje.

U promovisanju Srbije posebno mesto zauzima New York Times Travel Show u Njujorku (26. – 28.01.2018.) na kome preko 550 izlagača predstavlja više od 170 destinacija, i koji poseti preko 8.000 profesionalaca u oblasti turizma. Po rečima Marije Labović, direktorke TOS-a, „Turističke atrakcije Srbije, i direktan let Air Serbie od Njujorka do Beograda, naišli su na veliko interesovanje kako turističke privrede Amerike,  brojnih medija i turista, tako da je broj turista iz SAD povećan za 36%. TOS će i ubuduće nastaviti sa intenzivnim promotivnim aktivnostima na ovom tržištu“. Zainteresovanosti za Srbiju doprineli su i poznati američki blogeri koji su, još za vreme boravka u Srbiji, veliki broj svojih objava o stilu života, turizmu i gastronomiji postavili na Facebook i Instagram.

U cilju što raznovrsnije i sveobuhvatnije promocije turizma Srbije, njenih destinacija i svih specifičnosti pojedinih mesta, Turističke organizacije Srbije je predložila, a JP „Pošta Srbije” prihvatila predlog da KRSNU SLAVU (2014. godine stavljena na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa) i BEO ZOO VRT uvrste u Plan izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica koje su, osim sredstva plaćanja poštanskih usluga, i jedan od najprepoznatljivijih simbola nacionalne kulture, nasleđa i specifičnosti zemlje.

   

            

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel
top

 

DOPRINOS RAZVOJU NAUTIČKG TURIZMA

Grupacija za nautičku privredu i turizam „NATUS“ obeležila je (14.12.2017.) u Privrednoj komori Srbije 25 godina postojanja, simbolično se prisećajući 1992. godine kada je u Privrednoj komori osnovana sa ciljem da se, u funkciji razvoja nautičkog turizma, ožive vodni resursi Srbije koje čini mreža reka, kanala, jezera, peskara i šljunkara, da se stvore uslovi za rad više stotina privrednih subjekata i da se, uzročno-posledično, otvore nova radna mesta za lokalno stanovništvo.

Na svečanoj sednici održanoj tim povodom, kojoj su prisustvovali i predstavnici iz Apatina, Novog Sada, Surčina, Pančeva, Rama, Smedereva i Beograda, predloženo je i da NAUTIČKI TURIZAM dobije status PRIVREDE U RAZVOJU. Tom prilikom Krsta Pašković, osnivač grupacije NATUS i njen prvi predsednik, ističe „Srbija ima resurs jedinstven na Balkanu, a po veličini može da bude četvrta regija kontinentalnog nautičkog turizma u Evropi“.

Na svečanosti, na kojoj su najavljeni obeležavanje četvrt veka od otvaranja plovnog puta Severno-Crno more i Sajam nautike, lova i ribolova na Beogradskom sajmu (3.-7.04.2018.), istaknuti su primeri dobre prakse, poput nautičkog sela „Biser“ u Boljevcima, a uručene su i zahvalnice i sertifikati zaslužnima za doprinos prepoznavanju ove privredne grane među kojima je, pored Privredne komore Srbije, Beogradskog Sajma, Plovputa i drugih institucija i pojedinaca, i INTERNET SERBIA TRAVEL NEWS (www.istnews.com), čija će ekipa i dalje pružati podršku razvoju nautičkog turizma Srbije.

 

      

Udruženje nautičara
DUNAVSKI PROPLER

+381 63 7162495
propeller_danube@yahoo.com

top

 

KAKO DO SVETSKIH STANDARDA U TURIZMU
 

Svetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je podatak da je u 2017. godini međunarodni turistički promet porastao je za 7%, što je znatno iznad dosadašnjeg trenda koji je iznosio 4%. Srbija sve više i sve brže hvata korak sa svetskim turističkim trendovima, što pokazuje i podatask da je u Srbiji u prethodnoj godini boravilo 18% više inostranih turista nego u godini ranije. Između ostalog, zahvaljujući i sve ozbiljnijim i sveobuhvatnijim edukacijama turističkih kadrova.

Doprinos tom napretku daje i DOBA Fakultet organizujući online studije koje omogućavaju potpunu fleksibilnost u ovom domenu angažovanja. Po rečima menadžmenta DOBA Fakulteta “Mi smo vodeći izvođač online studija u celini, jedini 100% online fakultet u Srbiji, i jedini fakultet sa međunarodnom akreditacijom online studija UNIQUE u jugoistočnoj Evropi.

Prvi smo probili led na području online studija, i danas imamo najkvalitetnije, najsavremenije i najobimnije online studije koje konstantno unapređujemo i nadograđujemo. Naš akreditovani online studijski program iz područja turizma na srpskom jeziku – POSLOVANJE I MENADŽMENT U TURIZMU koncipiran je tako da se tokom studija obrađuju savremeni, praktični, međunarodno orijentisani sadržaji. Studente tokom studija uče stručnjaci iz prakse, prate ih odlični online mentori, pripremajući ih za rad u turizmu da bi dali što bolje rezultate i bili što cenjeniji.”

Da bi u 2018. godini što više približili studiranje svojim studentima, na DOBA Fakultetu uveli su i novinu u sistem funkcionisanja - online informativne dane i individualno savetovanje u Sava Centru u Beogradu (http://www.doba.rs/informativni-dani-i-svetovanja-za-izbor-studija) na kojima se predstavljaju ciljevi programa kako bi on bio usklađen sa individualnim potrebama i karijernim ciljevima. Novina je i omogućeno uključivanje u studije u martu mesecu ove godine. Rok prijave za ovo uključivanje je 16. februar 2018. godine.

ISTN u dodatku daje Informacije o programu POSLOVANJE I MENADŽMENT U TURIZMU  

 

/         

DOBA Fakultet

+381 11 2206669
Mob. + 381 65 2287999
info@doba.rs
www.doba.rs

top

   VISINSKI POGLED NA SKI CENTRE SRBIJE

Zimska turistička sezona u Srbiji okupila je zaljubljenike u zimu, sneg i skijanje, posebno na Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj planini. To se naročito odnosi na ski centar Kopaonik na kome trenutno radu 18 žičara i ski liftova, kao i 46 ski staza i ski puteva i koji je u toku praznika i meseca januara posetio toliko veliki broj domaćih i stranih gostiju da je u toku dana skijalo i više od 6.500 skijaša.

Pušten je u rad i novi poligon za skijaše početnike i najmlađe, a u funkciji su i bob na šinama i zip lajn. Dejan Ćika, direktor JP „Skijališta Srbije“, ističe da su „"Skijališta Srbije ušla potpuno spremna u ovogodišnju skijašku sezonu. U punoj akciji su sistemi za veštačko osnežavanje, uređena je nova noćna staza na Karaman grebenu, a u cenovniku ski karata uvedene su i dve novine - „Duo prenosiva porodična karta“, koja olakšava odmor roditeljima koji zbog dece nisu u mogućnosti da istovremeno idu na stazu, već to čine „na smenu“, i „Dodatni dan skijanja“, namenjen skijašima i borderima koji odluče da ostanu još koji dan duže na planini“.

Prošlogodišnje iskustvo ljubitelja zimskih sportova na planinama Srbije, kao i iskustvo sa početka ove godine, pokazuju da „Skijališta Srbije“ sa pravom svoju kampanju nazivaju  “Pogled sa visine“. I Zlatibor (Tornik) i Staru Planinu, ali pre svega Kopaonik, zaista odlikuje 150 dana najboljeg zimskog provoda, vrhunski hoteli, pre svih “MK Mountain resort” ( Hoteli “Grand” i “Anđela”, kao i apartmansko naselje “Konaci” - www.mkresort.com), odlično pripremljene staze, neograničen izbor zabavnih sadržaja i niz zanimljivih manifestacija tokom cele sezone.

 

         
TOP SKI VIKENDI 2018
25. – 28. januar
22. -  25. februar
15. – 18. mart
5. –   8. april
"Skijališta Srbije" svake godine organizuju i niz promotivnih aktivnosti. Za vreme  Top ski vikenda skijaši i borderi mogu da iskoriste popust od 20% na trodnevne i četvorodnevne pojedinačne ski karte, a ove godine uveden je i porodični dan na snegu u okviru akcije “Family Sunday”, kada važi popust od 15% za dnevne ski karte. Ovoj akciji pridružuju se i zvanične ski škole koje odobravaju popuste na časove i ski opremu.
PORODIČNI DANI
– FAMILY SUNDAY
21. januar
18. februar
11. mart

ISTN u dodatku daje cenovnik „Skijališta Srbije“ za zimsku sezonu 2017/2018.

+381 11 3117901
direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs 

top

 

BORAVAK PO MERI GOSTA

Banje u Srbiji imaju dugu tradiciju lečenja i organizovanog turizma, a Banja Kanjiža, koja poseduje lekovito blato i termomineralne vode temperature od 51 do 72°C, rekonstruisan bazenski prostor koji sada ispunjava sve potrebe kako standardnih gostiju, tako i invalida i majki sa decom, slanu saunu, i koja je opremljena najsavremenijim uređajima za fizikalnu medicinu i medicinsku rehabilitaciju namenjenu kako onima kojima koji dolaze preventivno koristeći razne anti-stres, spa i sportske programe, tako i onima kojima je potrebna rehabilitacija, obraća se svojom ponudom kako porodicama i pojedincima, tako i poslovnim ljudima, sportskim ekipama, organizovanim grupama, udruženjima penzionera i sindikatima. Od prvih dana januara ove godine u Banji Kanjiža, koja spada u jednu od najprestižnijih banja Srbije, počelo je i prijavljivanje za vaučere Vlade Srbije u visini od 5.000 RSD, čije je korišćenje u ovoj banji prošle godine uvećano za 239% u odnosu na prehodnu godinu. U 2018. godinu Banja Kanjiža je ušla i sa celogodišnjom ponudom popusta od 10% za penzionere, a na predstojećem Sajmu turizma u Beogradu (22.–25.02.2018.), na štandu Turističke organizacije Vojvodine (Hala 4 Beogradskog sajma), nastupa sa programima medicinske rehabilitacije, preventivnim programima, atraktivnim wellness programima poput „Moj vikend“, „Wellness i sportski team building“, „Šoping i Spa vikend“ i drugim specijalnim programima.

ISTN u dodatku daje aktuelne programe Banje Kanjiža.
 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“

+381 24 875163
office@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

        

top

U KORAK SA SVETOM

Kombinacija medicine i turizma relativno je nov tip turizma. Statistika pokazuje da se gotovo 5% svih međunarodnih putovanja odnosi na zdravstveni turizam, te vrednost tržišta ove vrste turizma iznosi preko 100 milijardi dolara.

Na proslavi prelaska iz 2017. u 2018. godinu iz prve privatne opšte bolnice u Srbiji „BelMedic“, koja pruža raznovrsne medicinske usluge - preglede, najsavremeniju dijagnostiku, hiruško lečenje (operacije), bolničko lečenje i postoperativnu hospitalizaciju u luksuznim apartmanima, kućne posete, sanitetski prevoz pacijenata i druge usluge, koja se prostire na pet lokacija u Beogradu povezanih jedinstvenim Call-centrom i integralnom kompjuterskom mrežom, podsećaju na svoju zdravstveno-turističku ponudu namenjenu kako domaćim i inostranim klijentima, tako i agencijama koje treba da prepoznaju svoj interes.

Budući da istraživanja pokazuju da na odabir destinacije utiču, pored cene, i standard medicinskih usluga, stručnost i opremljenost bolnica, ali i atraktivnost lokacije u turističkom smislu, Jasmina Knežević, osnivač i direktor Opšte bolnice „BelMedic“, ističe „Zdravstveni turizam predstavlja putovanje u druge zemlje sa ciljem da se dobije zdravstvena nega, stomatološka ili hirurška intervencija. Termin je osmišljen kao lako prihvatljiv naziv za jednu potpuno novu i rastuću industriju koja ljudima omogućava da reše svoje zdravstvene probleme dok istovremeno putuju na odmor i uživaju u lepotama zemlje u kojoj im je obezbeđena zdravstvena usluga.

Naši planovi su da BelMedic sa svojim kvalitetom usluge, a u saradnji sa ministarstvima Turizma i Zdravlja, i svim turističkim agencijama, pokuša da od Srbije stvori jedno poželjno i kvalitetno mesto za razvoj medicinskog turizma”.

 

         

Opšta bolnica „BelMedic“

+ 381 11 3091000
belmedic@belmedic.com
www.belmedic.com

top

 

NAŠA SOPSTVENA ODGOVORNOST
 

Adria Hotel Forum, mesto susreta brojnih hotelskih lanaca, hotelijera, lokalne samouprave, državnih tela i stručnjaka iz oblasti investicija u hotelsku industriju, u cilju razmene iskustava i projekata, biće održan po šesti put u Zagrebu 14. i 15. februara 2018. godine (hotel „Sheraton“). Glavna tema ovog Foruma je „Naša sopstvena odgovornost“. Po rečima organizatora Foruma, „Geopolitička i sigurnosna situacija u svim evropskim zemljama uveliko utiče na turističke rezultate. U poslednje dve godine prisutnost međunarodnih investitora i velikih hotelskih kompanija u regionu je sve veća. Hrvatska je u prvih šest meseci zabeležila rast iznad proseka, od 22%, ali za njom ne zaostaju ni Srbija, Slovenija, Albanija i Bosna. U tom smislu postavljamo pitanja „Jesmo li zaslužni za rast ili nam se događa sam od sebe? i „Jesmo li konkurentni?“. U skladu sa osnovnom temom biće razrađivane i teme poput „Ugostiteljski izgled regiona za 5 godina ili "Šta će se dogoditi kada se Turska i Afrika vrate", „Stav investitora“, „Novi model upravljanja - Upravljanje, franšize, zakup - možemo li imati ugovore kao u zapadnoj Evropi“, „Ugostiteljske kompanije na berzanskom tržištu“, „Poređenje u razvoju hotela: Beograd - Zagreb - Ljubljana – Sarajevo“, „Investiranje u Lojalnost“ i druge.

Adria Hotel Forum i ove godine prati internacionalno studentsko takmičenje ASIC.

 

      

ADRIA HOTEL FORUM

info@adria-forum.eu
www.adria-forum.eu

top
ODMOR TE ČEKA

Pod sloganom "Odmor te čeka" na Beogradskom sajmu se od 22. do 25. februara 2018. godine održava 40. međunarodni sajam turizma IFT 2018. U izložbenim halama okupiće se zemlje sa svih kontinenata, gradovi, regije, turističke organizacije, hoteli, planinski i banjski centri, razne destinacije i atrakcije, avio kompanije, agencije i turoperatori, i ponuditi aranžmane za predstojeću turističku sezonu i to sa popustom i do 40%. Tradicionalno će dominirati FIRST MINUTE ponude.

Svoje turističke potencijale predstaviće Turska, Egipat, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Indija, Nemačka, Španija, Rusija, Tunis, Kina, Kipar i druge zemlje (Hala 1 Beogradskog sajma), a po prvi put i MAROKO.

Po rečima organizatora Sajma turizma, koji je prošle godine posetilo oko 75.000 posetilaca „Preko 1.200 izlagača iz šezdesetak zemlja promovisaće najatraktivnije turističke destinacije, a prateći program biće bogatiji nego ikada ranije“.

Zemlja partner je GRČKA

Turistička privreda Srbije (Hala 4 Beogradskog sajma) svoje potencijale i cenovnu politiku uspešno prilagođava potrebama turista, tragajući i nudeći nove destinacije, proizvode, sadržaje, kao i nove tehnologije i standarde u opremanju turističkih objekata. U cilju pojačavanja promocije poslovnog imidža izlagača i jačanja poslovne posete,  ovogodišnji Sajam turizma IFT 2018 tokom pre podneva više će biti okrenut ka poslovnoj poseti, a tokom popodneva ka zabavnim sadržajima i promocijama.
Zajedno sa Sajmom turizma IFT 2018, organizovani su i Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo HORECA, koji ove godine širi svoju ponudu i spisak izlagača (Hala 2 Beogradskog sajma), Sajam vina BeoWine, koji će, zbog velikog interesovanja, biti organizovan u halama 7,8 i 9 Beogradskog sajma, kao i Izložba suvenira.

  
 
RADNO VREME SAJMA
Četvrtak
22. februar
od 10 do 18h
Petak
23. februar
od 10 do 19h
Subota
24. februar
od 10 do 19h
Nedelja
25. februar
od 10 do 17h
 
top

 

MESTO SUSRETA

27. Međunarodni sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvoMETUBES, održava se od 22. do 24. marta 2018. godine na Jadranskom sajmu u Budvi, koji ove godine obeležava 50 godina svog postojanja.

Po rečima organizatora, “METUBES najavljuje turističku sezonu i okuplja najvažnije nosioce turističke privrede na jednom mestu i sveobuhvatno prezentuje ukupnu aktuelnu turističku ponudu. Ovu specijalizovanu sajamsku manifestaciju upotpunjuju i segmenti opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, oprema i kozmetika za spa i wellness centre, oprema za kazina i igraonice, kao i oprema za upražnjavanje raznih vidova odmora i turizma koji predstavljaju deo savremenog hotelskog biznisa”.

Paralelno sa METUBES-om održavaju se i 44. Sajam hrane i 23. sajam ekologije.

 

      

Jadranski sajam, Budva

+ 382 33 410403
sajam@jadranskisajam.co.me
www.jadranskisajam.co.me

top

ZDRAVLJE I VODA – NAČIN ŽIVOTA U SVETU KOJI SE MENJA

23. Kongres Evropskog udruženje banja (The European Spas Association - ESPA), čiji je globalni cilj da promoviše banje i balneologiju Evrope, kao i da se brine da prirodni resursi na bazi mineralnih voda, krajolika i klime budu dostupni što većem broju građana i posetilaca, održava se od 23. do 25. maja 2018. godine u Domburgu (Holandija), najstarijem primorskom odmaralištu i zdravstvenom regionu Zeelanda. Dominantna tema ovogodišnjeg Kongresa, koji obuhvata kako workshopove i radionice, tako i B2B susrete, jeste „ZDRAVLJE I VODA – NAČIN ŽIVOTA U SVETU KOJI SE MENJA“, a teme o kojima će se raspravljati su: „Zdravstvene prednosti življenja i rekreacije u primorskom području: Zdravstvene i poslovne mogućnosti koje koriste prirodna dobra”, “Koji proizvod je ubrzan i zašto - rezultat je važan!”, “Integralna medicina i zdravstveni turizam”, “Nova rešenja u banjskoj arhitekturi i dizajnu”, „Nove metode u zdravstvenom turizmu“, „Zdravlje i inovacije“ i druge.

Po rečima organizatora “Učesnici kongresa podeliće znanja i ideje inspirišući jedni druge. Ovo je mesto susreta koje predst avlja širok spektar mogućnosti za međunarodne inovacione projekte i finansiranje u okvirim a EU”.
Sastavni deo 23. Kongresa Evropskog udruženje banja je i dodela nagrade TOP 5/ ESPA Innovation Award sa predstavljanjem primera najbolje prakse.
 

      

office@espa-eho.eu
www.europeanspas.eu

top  
  67000