top

 

   UPOZNAVANJE SRBIJE

Srbija je u 2018. godinu Srbija ušla sa 12% većim brojem turista u odnosu na prethodnu godinu (domaćih 8%, inostranih 17%), 11% više noćenja, i rezultatom koji pokazuje da su domaći gosti najviše boravili u banjskim i planinskim mestima, dok su inostrani gosti prevashodno birali Beograd, potom Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik i druge destinacije. Najveći broj inostranih turista dolazi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Turske, Hrvatske, Rusije, Nemačke, Bugarske, Rumunije, Slovenije i Grčke. Kako podaci o broju dolazaka i deviznom prilivu pokazuju stalni rast, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Sbije (TOS), kaže “40% naših turista iz regiona ostvaruje 48% deviznog priliva.
Na porast zarade od turista iz Regiona utiču blizina, nepostojanje jezičke barijere i prepoznatljiva turistička ponuda. U saradnji sa turističkim organizacijama iz Regiona zajednički nastupamo i na trećim tržištima”.
Ukupno dobra turistička slika opredelila je TOS za još intenzivniju promociju na inostranim tržištima. Najpre je Srbija sa celinom turističke ponude, i naglaskom na aktivan odmor u prirodi, predstavljena na sajmu CMT u Štutgartu (13.-21.01.2018.). Potom je usledio sajam EMITT u Istanbulu (25.-28.01.2018.), sa posebnim akcentom na ponudu Novog Pazara. Porast broj turista iz Turske na godišnjem nivou iznosi 20%. Nastavljeno je promovisanje Srbije na New York Times Travel Show-u u Njujorku (26. – 28.01.2018.), budući da porast broja turista iz SAD iznosi 26%. Mesec februar počeo je predstavljanjem na sajmu Destinations u Londonu (1.-4.02.2018.), odakle je broj turista porastao za 15%, a nastavljeno je nastupom na sajmu IMTM u Tel Avivu (6.-7.02.2018.). Broj poseta Srbiji turista iz Izraela uvećan je za 171%. Na sajmu Holiday&SpaExpo u Sofiji (14.-16.02.2018.), Srbija je bila Zemlja partner.
Na beogradskom Sajmu turizma IFT 2018 (22.-25.02.2018. Hala 4 Beogradskog sajma) Turistička organizacija Srbije prikazuje celokupnu turističku ponudu zemlje. Posetioci mogu da vide vinjete sa kojima se promoviše turizam Srbije na Travel channel-u (Nature, Culture, City Break), video spot Serbia – The place to be, koji se emituje na kanalu BBC World, interaktivnu aplikaciju ,,Vidi Srbiju... na klik od savršenog odmora“, fotografiju za poneti „Vidi Srbiju… pronađi svoj savršen odmor“, mobilnu aplikaciju „Audio vodič kroz Srbiju“, da se oprobaju u kvizu znanja „Vidi Srbiju… izaberi svoju omiljenu destinaciju“, kao i da se upoznaju sa novom brošurom „Pešačenje i biciklizam“.

   

Posebna atrakcija je nastup ansambla KOLO sa istoimenom tradicionalnom narodnom igrom, upisanom na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. 
 
            

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel
top

 

JUBILARNI SAJAM TURIZMA

Jubilarni 40. međunarodni sajam turizma IFT 2018 održava se od 22. do 25. februara 2018. godine na Beogradskom sajmu pod sloganom "Odmor te čeka". Ova manifestacija, koja je zabeležila prošle godine oko 75.000 posetilaca, okuplja zemlje sa svih kontinenata, gradove, regije, turističke organizacije, hotele, planinske i banjske centre, razne destinacije i atrakcije, avio kompanije, agencije i turoperatore. Sajmom turizma tradicionalno dominira FIRST MINUTE ponuda a ponuđeni su i aranžmani za predstojeću turističku sezonu i to sa popustom i do 60%.

Svoje turističke potencijale predstavljaju Turska, Egipat, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Indija, Nemačka, Španija, Rusija, Tunis, Kina, Kipar i druge zemlje (Hala 1 Beogradskog sajma), a po prvi put i MAROKO, PALESTINA i JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA. Po rečima organizatora Sajma turizma, „Preko 1.100 izlagača iz šezdesetak zemlja promovisaće najatraktivnije turističke destinacije, a prateći program biće bogatiji nego ikada ranije“. Zemlja partner je GRČKA.

Turistička privreda Srbije (Hala 4 Beogradskog sajma) svoje potencijale i cenovnu politiku uspešno prilagođava potrebama turista, tragajući i nudeći nove destinacije, proizvode, sadržaje, kao i nove tehnologije i standarde u opremanju turističkih objekata.

U cilju pojačavanja promocije poslovnog imidža izlagača i jačanja poslovne posete,  ovogodišnji Sajam turizma IFT 2018 tokom pre podneva više će biti okrenut ka poslovnoj poseti, a tokom popodneva ka zabavnim sadržajima i promocijama.

Zajedno sa Sajmom turizma IFT 2018, organizovani su i 14. Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo HORECA, koji ove godine širi svoju ponudu i spisak izlagača (Hala 2 Beogradskog sajma), 14. Sajam suvenira „Posetite Srbiju“ i 9. Međunarodni sajam vina BEO WINE (22.-24.02.2018.) koji je, zbog velikog interesovanja, organizovan u proširenom izlagačkom prostoru (Hale 3 i 3A Beogradskog sajma). Ovaj sajam, na kome se inostranim učesnicima i posetiocima prikazuje i slika vinske karte Srbije, prate brojna predavanja, promocije, prezentacije i degustacije, kao i BEOWINE CHALLENGE CUP, takmičenje u šest kategorija koje ocenjuje međunarodni žiri.

 
RADNO VREME SAJMA
Četvrtak
22. februar
od 10 do 18h
Petak
23. februar
od 10 do 19h
Subota
24. februar
od 10 do 19h
Nedelja
25. februar
od 10 do 17h
         
top

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE
UDRUŽENJE ZA TURIZAM

+381 11 4149490
www.pks.rs

 

   ZAJEDNIČKI LET U SVET
   
Srbija je prošle godine od turizma zaradila više od 1,2 milijarde evra, što je za 14,5% odsto bolji rezultat nego godinu dana ranije. Sve je veće interesovanje turista, pre svega iz prekookeanskih zemalja, za ovaj deo sveta ali, kolikogod da je Srbija zemlja koja ima mnogo da ponudi od istorije, preko kulture, prirode, egzotike, gostoljublja, do gastronomije, toliko svi ti turisti, u okviru svojih putovanja od 7 do 14 dana žele da  obiđu što više zemalja i destinacija.
Podstaknuto tom činjenicom Udruženje za turizam Privredne komore Srbije (PKS) na prošlogodišnjem Beogradskom sajmu turizma, zajedno sa Komorom Crne Gore, predstavilo je zajednički turistički proizvod “Wild Soul of Europe“ u okviru kojeg je osmišljeno 7 različitih tura kroz obe zemlje.
 

Budući da se projekat pokazao dobrim, Udruženje za turizam PKS na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu predstavlja novi zajednički proizvod, ovoga puta sa Stopanskom Komorom Makednije. Upravo je završen ceo paket od 3 ture čiji će  organizatori putovanja iz Srbije biti receptivne turisticke agencije „Magelan“, „Robinson“ i „Panacomp“. Po rečima Tijane Maljković, sekretarke Udruženja za turizam PKS, “Ove ture zasnivaju se na 3 teme: vino i gastronomija, religija i prirodne lepote obe zemlje. Biće promovisane sa garantovanim polascima za 2019. godinu kao i sa cenama za grupne ture.

Brošura na engleskom jeziku, koja će biti prevedena i na druge jezike, prvenstveno je namenjena dalekim tržištima kao sto su Emirati, Kina, Japan, Indija, Iran, Sjedinjene Američke Države i druge prekookeanske zemlje. Zajednički turistički proizvodi Zapadnog Balkana, čija promocija može biti finansirana od strane KIF-a (Komorski investicioni forum ZB6) moraju da obuhvataju minimum 3 zemlja, te je plan da se ova 2 proizvoda, koja su već organizovana od strane PKS-a, prošire na dodatne zemlje u regionu.

Uz plasiranje i promociju zajedničkih proizvoda koji objedinjuju regionalnu ponudu, države koje su uključene moraju u saradnji sa Komorama i Ministarstvima da rade na usaglašavanju viznih režima, standarda usluge i smeštaja u skladu sa kulturom i običajima turista sa novih tržišta, na edukacijama zaposlenih u celom sektoru usluga, kao i na zajednički usaglašenim kampanja na dalekim tržištima uz podršku nacionalnih avio prevoznika”.

 
top

 

POŽELJNA DESTINACIJA

Nakon nastupa na sajmu EMITT 2018 u Istanbulu, na kome je osvojila priznanje za najposlovniji štand, i predstavljanja na sajmu turizma Natour Alpe-Adria 2018 u Ljubljani (Gosti iz Slovenije spadaju po brojnosti u TOP 10 turista u Beogradu), Turistička organizacija Beograda prednosti grada predstavlja i na Beogradskom sajmu turizma IFT 2018. Prema zvaničnim podacima gradskog Sekretarijata za upravu/sektor statistike, Beograd je u 2017. godini posetilo ukupno 1.024.727 gostiju koji su ostvarili 2.179.996 noćenja što je porast od 19% na godišnjem nivou. Najviše gostiju došlo je iz Turske, Hrvatske, Nemačke, Grčke, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Bugarske, Izraela, Kine i Crne Gore. Najveći rast u turističkom prometu u prethodnoj godini ostvarili su turisti iz Izraela sa 204%, Kine sa 131% i SAD sa 30%. Na navedene podatke treba dodati i broj od skoro 80.000 gostiju koji su posetili Beograd rečnim brodovima, među kojima su najbrojniji Nemci, Amerikanci i Skandinavci.

Sve veće interesovanje turista za Beograd prati i infrastruktura, tako da u gradu za sada posluje 96 hotela, a očekuje se da do kraja godine u Beogradu bude 10 internacionalnih lanaca. Pored hotela "Hayatt Regency“, "Holiday Inn“, "Tulip Inn“, "Falkenstainer“, „Crowne Plaza“, „Radisson Blu“, „Marriott“, tu je i hotel „Excelsior“ koji je krajem prošle godine ušao u lanac "Mercure Accor“, dok uskoro treba da budu otvoreni i hoteli "Hilton" i "Mama Shelter".

Ovakva smeštajna ponuda će, nesumnjivo, doprineti sve većem broju turista preko cele godine, ali to podrazumeva i narastajuću potrebu za osmišljavanjem novih sadržaja u okviru city break paketa. Da li će zainteresovani u lancu turističke ponude biti na visini zadatka, videće se vrlo brzo, jer prolećna turistička sezona samo što nije. 

 

            

 

Turistička organizacija Beograda

  +381 11 3625060
tobsekretarica@tob.rs
www.tob.rs

top

 

„GOLUBAČKI GRAD – NOVA STANICA NA PUTU REČNIH KRUZERA
 

Uredba o utvrđivanju lučkog područja međunarodnog putničkog pristaništa pored Tvrđave Golubački grad, koju je Vlada Republike Srbije usvojila (11.01.2018.) na svojoj sednici, doprinos je razvoju nautičkog turizma zemlje. Kako je Golubački grad prostorna kulturno-istorijska i prirodna celina, jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na Dunavu, prostor koji je zbog svojih karakteristika, vrednosti i prioritetne turističke namene dobio poseban režim organizacije, uređenja, korišćenja i zaštite, očekuje se da, nakon dobijanja statusa lučkog područja, ovu izuzetnu atrakciju već u prvoj polovini ove godine počnu da posećuju i turisti sa rečnih kruzera. Oni će se iskrcavati na već postavljeni pristan koji će time dobiti status međunarodnog. Kako se rekonstrukcija Golubačkog grada, nakon niza godina odugovlačenja, polako zaokružuje, Dr Iskra Maksimović, direktorka Turističkog prostora „Tvrđava Golubački grad”, koji upravlja ovom kulturno-istorijsko-prirodnom celinom, najavljuje da će od aprila ove godine posetiocima biti omogućen ulazak u četiri od devet kula, a punim sjajem ovaj lokalitet treba da zasija krajem septembra. Tvrđavu Golubački grad, jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija Srbije, prošle godine je posetilo 63.000 turista, od čega je jedna trećina inostranih, i to mahom iz Rumunije, Francuske, Poljske, Češke, Kine i drugih zemalja. Pretpostavka je da će se, nakon otvaranja četiri kule, broj posetilaca povećati za 30%.

Tvrđava Golubački grad biće predstavljena na Sajmu turzma u Beogradu IFT 2018 u okviru zajedničkog nastupa sa turističkim organizacijama Golupca i Kladova, sa TP Lepenski vir i Nacionalnim parkom „Đerdap” (Hala 4 Beogradskog sajma). 

   

            

"Tvrđava Golubački grad d.o.o"

+381 66 8877551,
+381 12 638798
tvrdjavagolubac@gmail.com
www.tvrdjavagolubackigrad.rs

top

 

MASOVNI SPUST – MASOVNI POPUST

Zimska turistička sezona traje punom parom na planinama Srbije, posebno na Kopaoniku, koji posećuje toliko veliki broj domaćih i stranih gostiju da u toku dana skija i po nekoliko hiljada turista. Snega ima dovoljno a u punoj akciji su i sistemi za veštačko osnežavanje. U zimskoj sezoni 2018. "Skijališta Srbije", koja su sa Ministarstvom odbrane sklopila  ugovor o finansiranju izgradnje višeetažne garaže i heliodroma na ovoj planini, organizuju i niz promotivnih aktivnosti. Za vreme Top ski vikenda skijaši i borderi mogu da iskoriste popust od 20% na trodnevne i četvorodnevne pojedinačne ski karte, a ove godine uveden je i porodični dan na snegu u okviru akcije “Family Sunday”, kada važi popust od 15% za dnevne ski karte. Aktuelna novina u cenovniku je „Duo prenosiva porodična karta“, koja olakšava odmor roditeljima koji zbog dece nisu u mogućnosti da istovremeno idu na stazu, već to čine „na smenu“, kao i „Dodatni dan skijanja“, namenjen skijašima i borderima koji odluče da ostanu još koji dan duže na planini.

Kopaonik je i mesto brojnih dešavanja. 4. marta 2018. godine organizuje se Kopaonik Rush (KRUSH), masovna trka na kojoj istovremeno sa Pančićevog vrha startuju i skijaši i borderi, krečući se sa raznim rolerima, benkovima i skokovima sve do cilja u Dolini sportova. Događaj pod nazivom MASOVNI SPUST – MASOVNI POPUST odvija se od 3. do 5.marta 2018. godine i tada „Skijališta Srbije“, koja na Sajmu turizma u Beogradu IFT 2018 nastupaju na štandu Turističke organizacije Srbije (Hala 4 Beogradskog sajma), odobravaju poputs od 20% na dvodnevne i trodnevne karte. U tom terminu ovoj akciji pridružuju se i ski škole, iznajmljivači opreme, restorani, kafići i ostali.

 
Doprinos ukupnoj ponudi Kopaonika daje i “MK Mountain resort” (Hoteli “Grand” i “Anđela”, kao i apartmansko naselje “Konaci”) koji, zajedno sa partnerima, u hotelu „Grand“ organizuje po treći put manifestaciju "Music Week“ (8.–11.03.2018.), koju najavljuju kao „Manifestaciju koja okuplja najveće regionalne zvezde, i koja je, u vrhunskoj produkciji, poslastica nakon čuvenog martovskog skijanja, kada je skijanje najlepše a sunca i snega ima više nego dovoljno“.

„MK Mountain Resort“

+381 11 6557585
info@mkresoert.com
www.mkresort.com

 

 

Akcije „Skijališta Srbije“ na planinama Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj planini
TOP SKI VIKENDI 2018
22. -  25. februar
15. – 18. mart
5. –   8. april
      
PORODIČNI DANI
– FAMILY SUNDAY
18. februar
11. mart

ISTN u dodatku daje cenovnik „Skijališta Srbije“ za zimsku sezonu 2017/2018.

+381 11 3117901
direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs 

top

ZAŠTIĆENO PUTOVANJE

Na prelasku iz 2017. u 2018. godinu Republička Unija Potrošača i Nacionalna asocijacija turističkih agencija YUTA potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji koja se zasniva na zajedničkim aktivnostima na planu realizacije programa standardizacije usluga i poslovanja organizatora putovanja u skladu sa zakonom i direktivama EU i uvođenjem standarda ISO.  Na to je na konferenciji za novinare podsetio Aleksandar Seničić, direktor YUTE, “235 agencija, članica YUTE, dobilo je pravo da stavi znak serifikata ZAŠTIĆENI POTROŠAČ. Za sada je to znak Udruženja, a ulaskom u EU svaka agencija moraće da ima svoj. Nema velike firme u EU koja ne zahteva ovakve standarde kada se ugovaraju poslovi. Mi smo najpre realizovali ISO 9001, kao osnovni standard, potom je dobijen standard ISO 10002 za upravljanje reklamacijama, a dobijeni su i standardi 10014 i 10018 za zastitu životne sredine. Želimo da svim agencijama, uključenim u sistem GARANCIJA PUTOVANJA, pružimo potpunu sigurnost, kao i da vratimo poverenje putnika u agencije koje, u ovom trenutku, pokrivaju 350 mesta u Evropi sa oko 770 predstavnika. Evropsko udruženje turističkih agencija prepoznalo je naš sistem GARANCIJE PUTOVANJA kao jedan od trenutno najboljih i najpodesnijih za rešavanje problema sa kojima se svi putnici u Evropi sučeljavaju“.

Koliko je ovakva zaštita putnika važna pokazuju i podaci koje iznosi Zoran Arsenović, predsednik UO YUTE, „Već početkom decembra prošle godine počela je ponuda destinacija za ovogodišnju letnju sezonu. Pre svega to je Grčka, u koju odlazi najveći broj turista iz Srbije, a potom slede Turska, koja beleži rast od 66%, Egipat i Tunis sa rastom od 12%, Španija i Italija sa rastom od 10%. Ukupna turistička sezona pokazuje trend rasta od oko 6 do 7%. Turoperatori su osveželi ponudu tako da čarter letovima može da se stigne čak do 27 destinacija. Zato akcenat i jeste stavljen na dobre i proverene Agencije koje opslužuju građane na tržištu“.

Preduzete mere YUTE definitivno deluju obećavajuće u smislu zaštite i domaćih putnika koji odlaze u inostranstvo, i inostarnih koji posećuju Srbiju preko srpskih agencija. Šta će doneti praksa, pokazaće sezona pred nama.

 

          

Nacionalna asocijacija turističkih agencija YUTA

+ 381 11 3228686
yuta@yuta.rs
www.yuta.rs

top

 

   ONLINE SAVLADAVANJE TURIZMA

 

Srbija sve više i sve brže hvata korak sa svetskim turističkim trendovima, što pokazuje i podatak da je u Srbiji u prethodnoj godini boravilo 18% više inostranih turista nego prethodne godine. Korak sa ovakvim rastom moraju da drže svi u lancu turističke ponude i potražnje, da raspolažu znanjima iz oblasti održivog turizma, ponašanja prema klijentima i pravilima gostoljubivosti, treba da budu spremni na česta putovanja, na boravak na sajmovima, na rad tokom vikenda i praznika, u više smena. A da bi uz sve to mogli i da studiraju, DOBA Fakultet organizuje online studije koje omogućavaju potpunu fleksibilnost u ovom domenu angažovanja. Menadžment DOBA Fakulteta ističe „Naš akreditovani online studijski program iz područja turizma na srpskom jeziku – POSLOVANJE I MENADŽMENT U TURIZMU koncipiran je tako da se tokom studija obrađuju savremeni, praktični, međunarodno orijentisani sadržaji. Studente tokom studija uče stručnjaci iz prakse, prate ih odlični online mentori, pripremajući ih za rad u turizmu da bi dali što bolje rezultate i bili što cenjeniji.”

Da bi u 2018. godini što više približili studiranje svojim studentima, na DOBA Fakultetu uveli su i novinu u sistem funkcionisanja - online informativne dane i individualno savetovanje u Sava Centru u Beogradu (http://www.doba.rs/informativni-dani-i-svetovanja-za-izbor-studija) na kojima se predstavljaju ciljevi programa kako bi on bio usklađen sa individualnim potrebama i karijernim ciljevima. Novina je i omogućeno uključivanje u studije u martu mesecu ove godine.
v

ISTN u dodatku daje Informacije o programu POSLOVANJE I MENADŽMENT U TURIZMU  


 
    

+381 11 2206669
Mob. + 381 65 2287999
info@doba.rs
www.doba.rs

top
SPOJ ZDRAVOG, LEPOG I KORISNOG

Specijalna bolnica BANJA KANJIŽA, izuzetna zdravstveno-turistička ustanova, opremljena najsavremenijim uređajima za fizikalnu medicinu i medicinsku rehabilitaciju namenjenu kako onima kojima koji dolaze preventivno koristeći razne anti-stres, spa i sportske programe, tako i onima kojima je potrebna rehabilitacija, ostvarila je u prethodnoj godini rekordnu posećenost. Znatna sredstva su uložena u medicinsku opremu, rekonstruisan je bazenski prostor koji sada ispunjava sve potrebe kako standardnih gostiju, tako i invalida i majki sa decom, tako da je banja podjednako atraktivna i porodicama i pojedincima, poslovnim ljudima, sportskim ekipama, organizovanim grupama, udruženjima penzionera i sindikatima. Od prvih dana januara ove godine u Banji Kanjiža, koja je za odličnu reputaciju i doslednost u radu, kao i korektnu saradnju sa klijentima i poslovnim saradnicima, od Centra za istraživanje mišljenja klijenata dobila sertifikat „FIRMA OD POVERENJA“, počelo je i prijavljivanje za vaučere Vlade Srbije u visini od 5.000 RSD. Novina u ovoj banji, koja po našem iskustvu gostima omogućava pravu kombinaciju zdravog, lepog i korisnog, jeste ovogodišnja velika akcija - popust za penzionere od 10% do 40%.

Svoju ponudu programa medicinske rehabilitacije, preventivnih programa, atraktivnih wellness programa poput „Moj vikend“, „Wellness i sportski team building“, „Šoping i Spa vikend“ i drugih specijalnih programa, BANJA KANJIŽA prikazuje na Sajmu turizma u Beogradu na štandu Turističke organizacije Vojvodine (Hala 4 Beogradskog sajma).

ISTN u dodatku daje aktuelne programe Banje Kanjiža.
 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“

+381 24 875163
office@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

            

top

I LEPI I ZDRAVI

Statistika pokazuje da se5% svih međunarodnih putovanja odnosi na medicinski turizam. U strukturi ukupnog prometa medicinskog turizma oko 40 % odlazi na stomatološke usluge, 42% na ortopediju, kardiologiju, kardiohirurgiju i neurohirurgiju, a 15 % na estetske zahvate. Upravo to je oblast koju obrađuje DIVA LASER CENTAR u Beogradu, dermatološka ustanova sa najdužom tradicijom, koja se bavi DERMATOLOŠKIM ANTIAGING PROCEDURAMA i LASERIMA, čija je ekipa u januaru ove godine prisustvovala u Berlinu VI Evropskoj školi Dermato-Onkologije (ESDO), u organizaciji Evropske Asocijacije Dermato-onkologa (EADO). Teme su bile rastući broj obolelih od karcinoma kože, prevencija, dijagnostika i najnovije terapije. Dijagnostika se pre svega odnosi na pravovremene i detaljne dermatološke preglede svih promena na koži, njihovo praćenje ili uklanjanje shodno tipu i karakteru promena.

Nataša Zmbov, osnivač DIVA LASER CENTRA, ističe „Na ovom skupu akcenat je stavljen na takozvane „ružičaste tumore kože“ što podrazumeva amelanotične odnosno ne pigmentovane melanome, kao i na „brzorastuće“ melanome, potom akralne melanome, melanome sluzokože, kao i melanome oka. Prezentovana su iskustva i rezultati u primeni cistotatika, kao i zračne i najnovije imunološke terapije. Naš tim dermatologa ima višedecenijsko iskustvo u pregledu i dijagnostici svih promena na koži. Ponosni smo na činjenicu da pratimo sva svetska dostignuća i novine u oblasti dermatologije i dermatohirurgije“.

 
U DIVA LASER CENTRU, u kome su Konsultacije za dermatološke lasere besplatne.,  u toku je i akcija od 20% popusta na uklanjanje promena sa kože.  
 

        

DIVA LASER CENTAR

Beograd, Prote Mateje 9
+381 11 2444676
info@divalasercentar.com
www.divalasercentar.com

top
KREIRANJE BUDUĆNOSTI MANIFESTACIJA 

Pod sloganom „Kreirajmo budućnost manifestacija u Srbiji zajedno“, udruženje „Turizam i Manifestacije Srbije“ (TIM Srbije), u saradnji sa Visokom turističkom školom iz Beograda i Turističkom organizacijom Zlatibor, organizuje XI SUSRETE ORGANIZATORA MANIFESTACIJA 2017/2018. Teme ovogodišnjih Susreta, koji okupljaju predstavnike resornog ministarstva i AP Vojvodine zadužene za turizam, turističkih organizacija gradova i opština Srbije, turističkih agencija, hotelijera i ugostitelja, organizatore manifestacija, proizvođače suvenira i stručnjake iz oblasti turizma, su: „Strategija razvoja turizma i manifestacije nacionalnih manjina“, „Uloga kulturnih manifestacija u razvoju turizma“, „Organizacija dečijih manifestacija“, „Značaj manifestacija za razvoj smeštajnih kapaciteta“ i „Zaboravljena Srbija – Varoški običaji u Srbiji“.

Milanka Cvetković, predsednica Udruženja „TIM SRBIJE“, podseća „Na samom skupu glasovima učesnika Susreta biće dodeljene i nagrade TURISTIČKA SLAGALICA 2017 u kategorijama: Najuspešnija tradicionalna manifestacija, Najuspešnija nova manifestacija, Zaslužni pojedinac u oblasti manifestacionog turizma, Najuspešnija lokalna samouprava – stub podrške organizatorima manifestacija  i Najbolji promo-film o manifestaciji“.

XI SUSRETI ORGANIZATORA MANIFESTACIJA održavaju se 2. i 3. marta 2018. godine u  kongresnoj sali Studentskog odmarališta „Ratko Mitrović“, na Zlatiboru.

 

    

UDRUŽENJE ORGANIZATORA MANIFESTACIJA
Vodič kroz manifestacije

+ 381 11 2190804
office@manifestacije.com
www.manifestacije.com

top

HEDONISTIČKA GODINA SIRA

Asocijacija Autentičnih Hedonista (AAH), osnovana 7. februara 2005. godine u Beogradu sa vizijom da ljudi budu nasmejani, pozitivni i da uživaju u životu, proslavila je, uz predstavljanje sireva, patea i drugih delicija koje je pripremila dobitnica Nagrade za inovacije na V Balkan Cheese Festivalu – Snežana Đuričin Kuštrumović, svoj 13. rođendan. Na prigodnoj ceremoniji Dragan Đorđević, Chief Hedonist Officer (CHO) Asocijacije, proglasio je ovu godinu – GODINOM SIRA. Bila je to prilika i da Srba Jovanović, potpredsednik AAH za sekciju „Hrana“, i organizator "Balkan Cheese Festivala",najavi ovu privredno-gastronomsko-turističku manifestaciju(Beograd, 17. - 18.02.2018., Dom omladine), na kojoj je izloženo oko 300 sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske i Italije koja je, ovoga puta, zemlja-gost. Boraveći na Festivalu, stekli smo utisak da on već uveliko ima svoju stalnu publiku koja očekuje specijalitete poput kozijeg sir dimljenog prirodnom aromom tečnog dima, sireva sa ukusima ruzmarina, lavande, žalfije, anisa, borovnice, crnih tartufa, mirođije, sremuša, zelenog bibera i raznih drugih sastojaka. Posebna atrakcija je sladoled od sira, koji je najveći broj posetilaca i želeo da proba. Na ovom Festivalu, čija je jedna od glavnih parola "Sir, vino i prijatelji moraju da budu stari, da bi bili dobri", sirevi se degustiraju uz vina, proizvode od mangulice i druge suhomesnate specijalitete, ali ni „slatki program“ ne nedostaje.

Celu manifestaciju prati i turistički aspekt destinacija na kojima se sirevi proizvode.

Sledeći, osmi po redu, "Balkan Cheese Festival", na kome posetioci zaista uživaju svim čulima,biće održan drugog vikenda u oktobru 2018. godine u Domu omladine u Beogradu.

 

Asocijacija autentičnih hedonista

+381 2282182
info@aah.rs
www.aah.rs

    

Balkan Cheese festival

+ 381 65 5777722
srba.jovano@gmail.com
www.balkancheesefestival.com

top

U SLAVU INOVACIJA U ZDRAVSTVENOJ I SPA INDUSTRIJI
 

Evropsko udruženje banja (The European Spas Association - ESPA) raspisalo je konkurs za dodelu NAGRADA ZA INOVACIJE 2018 (ESPA Innovation Award ) u zdravstvenom turizmu koje, kako organizatori ističu, “Treba da podstaknu razmenu iskustava, najbolje prakse i znanja (know-how)”. Nagrade su namenjene zdravstvenim i spa destinacijama, centrima, hotelima, programima, inovacijama, istraživanjima i edukacijama, odnosno razvoju novog, kreativnijeg i efikasnijeg pristupa svim aspektima zdravstvenih, wellness i marketinških aktivnosti.

Budući da se ovakav pristup postiže kroz efikasnije proizvode, procese, usluge, tehnologije i ideje koje su dostupne tržištu, naglasak u proceni kandidata za NAGRADE ZA INOVACIJE 2018 stavljen je na to kako se inovacije bave postavljenim ciljevima, šta poboljšava efikasnost, kako se povećava tržišna pozicija, kako se štedi na troškovima i kako se postižu ciljevi zaštite životne sredine. Prošle godine najveći broj priznanja otišao je u ruke predstavnika zdravstvene i spa industrije iz Rumunije, Francuske, Portugala, Crne Gore i drugih zemalja.

Ovogodišnje ESPA NAGRADE ZA INOVACIJE 2018 biće dodelje u okviru 23. ESPA Kongresa (23.- 25.05.2018., Domburg, Holandija), čija je tema „ZDRAVLJE I VODA – NAČIN ŽIVOTA U SVETU KOJI SE MENJA“.

 

        

 

top  
  67000