top

   ODMOR NAS JE SAČEKAO
40. Međunarodni sajam turizma - IFT 2018 (22.-25.02.2018., Beograd), održan je pod sloganom "Odmor te čeka" a po oceni posetilaca, učesnika i turističkih novinara najsveobuhvatnije prikazane destinacije bile su Grčka – ovogodišnja zemlja partner, i Srbija – zemlja domaćin.

U šest izložbenih hala okupilo se oko 1200 izlagača iz 55 zemalja sveta i predstavilo turističku ponudu, kulturu, običaje, vina i gastronomske specijalitete. Najtraženija destinacija bila je Grčka koju je, po rečima Elene Konture, ministarke turizma Grčke, „Prošle godine posetilo 850.000 srpskih turista, 15% više nego godinu pre, a rani buking je ove godine bolji za 30%“. Srbija je bila zanimljiva i domaćim posetiocima ali i stranim partnerima budući da je u 2017.godini u njoj boravilo 1,5 miliona stranih turista (17% više nego prethodne godine).

O uzlaznoj liniji kojom ide turizam zemlje domaćina – Srbije, govorio je Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, podsećajući da traje rebrendiranje Srbije, da turizam već godinama beleži dvocifren rast, da je 95% stranaca potpuno zadovoljno boravkom u Srbiji, da su odlučujući dobar odnos cene i kvaliteta, bezbednost i laka dostupnost destinacije“. Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS), ističe da je „Nastup na Sajmu turizma u Beogradu poseban događaj, jer od ukupnog broja turista 51% su domaći“.

Zajedno sa Sajmom turizma organizovani su i Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo HORECA, Sajam vina BeoWine i Sajam suvenira.

    

Sledeće, 2019. godine, zemlja partner Sajma turizma IFT 2019 biće BUGARSKA.

Kompletan prikaz 40. Međunarodnog sajma turizma - IFT 2018, ISTN daje u rubrici Manifestacije.

 

        
top

 

TURISTIČKI ISKORAK

Prema barometru Svetske turističke organizacije (UNWTO) međunarodni turistički promet porastao je za 7% u 2017. godini, što je znatno iznad dosadašnjeg trenda od 2010.godine koji je iznosio 4%. Stručnjaci očekuju da se ovaj snažni zamah nastavi i u 2018. godini i to sa stopom od 4% do 5%. Listu najposećenijih regiona predvodi Evropa, koja je imala 8% više međunarodnih dolazaka nego u 2016. godini. U svetlu ovih podataka još je istaknutije mesto Evropske turističke komisije (ETC), koja okuplja nacionalne turističke organizacije evropskih zemalja u cilju promocije Evrope na udaljenim tržištima, pre svega u Kini, SAD, Kanadi i Brazilu, i koja će ove godine realizovati značajne aktivnosti u vezi sa proglašenjem 2018. kao godine turizma između Evrope i Kine i godine evropskog kulturnog nasleđa. Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS), koja će u naredne dve godine predstavljati Srbiju u Bordu direktora ove institucije, kaže „Srbija, kao aktivan član ETC, učestvuje kako u promotivnim aktivnostima, naročito u Kini i SAD, tako i u razvoju proizvoda takozvanih tematskih tura koje obuhvataju turističku ponudu više zemalja. Članstvo u Bordu direktora predstavlja mogućnost da Srbija još konkretnije doprinosi kreiranju politike i donošenju odluka bitnih za Evropu kao turističku destinaciju, a time i za Srbiju kao destinaciju u usponu“.
Da je turizam privredna grana koja brzo reaguje na loše uticaje, ali se isto tako brzo i oporavlja, pokazuje podatak da je, posle godina krize, sa 1 milijardom i 300 miliona međunarodnih putovanja prošla godina označena kao rekordna. Podsećamo da je  prednjačio upravo region u kome se nalazi i Srbija. Zanimanje za ovaj region, posebno Srbiju, pokazuje i Japanska i jugoistočno-evropska poslovna asocijacija sa sedištem u  Shintomi, Chuo-ku, Tokio, Japan, (JSEEBA), čiji je predsednik, Kihachiro Nishiura, potpisao (19.03.2018.) protokol o saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije koji obuhvata otvaranje Turističkog informativnog centra Republike Srbije u Tokiju (Japan).

 

 

           

 

www.etc-corporate.org

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel
top

 

   ZAJEDNIČKI DO TURISTA

Za objedinjeni turistički proizvod Zapadnog Balkana, čiju promociju finansirana Komorski investicioni forum (KIF), u aprilu ove godine treba da budu odobrena sredstva koja će koristiti Srbija zajedno sa ostalim članicama KIF-a. Proizvod je namenjen Evropi i dalekim tržištima, kao što su Emirati, Kina, Japan, Indija, Iran, SAD i druge prekookeanske zemlje. Tijana Maljković, Sekretarka Udruženja za turizam PKS, ističe „Sredstva će biti upotrebljena za izradu sajta radi promocije svih zajedničkih turističkih proizvoda i povezivanja svih subjekata koji učestvuju u zajedničkoj ponudi”.

Nakon informacija da je u prethodnoj godini Makedonija ugostila oko milion turista, što predstavlja rast od 20%, ili tri puta više od predviđanja Svetske turističke organizacije za Balkan, a Srbija oko tri miliona turista, na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu, i na večeri Ohrida u Beogradu, PKS i Stopanska Komora Makedoije predstavile su novi projekat EXPLORING CULTURE AND NATURE. Pod radnim naslovom “OD DUNAVA DO OHRIDA” osmišljene su 3 ture: religiozna tura “SPIRITUAL HIGHLIGHTS of SERBIA AND MACEDONIA” (11 dana), tura za ljubitelje prirode „RENDEZVOUS WITH NATURE“ (16 dana) i VINSKA I GASTRONOMSKA tura (12 dana) čiji su organizatori putovanja iz Srbije receptivne turističke agencije „Magelan“, „Robinson“ i „Panacomp“, a iz Makedonije “Aurora Tours” i “Pine Holidays”.

U raznim kombinacijama u Srbiji su predviđeni obilasci Beograda, Novog Sada, Fruške Gore, Sremskih Karlovaca, Felix Romuliane i Viminacijuma, manastira Žiča, Studenica, Ravanica, Sopoćani i Pećke patrijaršije, Smedereva, Srebrnog jezera, Golubačke tvrđave, Vrnjačke i Sokobanje, vožnja Šarganskom osmicom, kao i poseta drugim destinacijama i lokalitetima, dok se u Makedoniji obilaze Skoplje, Tetovo, Mavrovo, Bitolj, Ohrid, Pelister, arheološko nalazište Stobi, Prespansko jezero, Strumica i druga mesta.

 

Sve ove ture biće promovisane sa garantovanim cenama i polascima za 2019. godinu. Renata Pindžo, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, naglašava da „Države koje su uključene moraju u saradnji sa Komorama i Ministarstvima da rade i na usaglašavanju viznih režima, standarda usluge i smeštaja, kao i na zajedničkim kampanjama na dalekim tržištima“.

Projekat “OD DUNAVA DO OHRIDA“ je očigledno vrlo ambiciozno zamišljen, ali da li će ture od 11 do 16 dana, za turiste koji su poznati po tome da za nekoliko zemalja u Regionu odvoje maksimum 7 do 9 dana, biti baš prava mera, pokazaće već prvi gosti u 2019. godini.

   

+381 11 4149490
www.pks.rs

        

+389 2 3 244000
www.mchamber.org.mk
top

SVEOBUHVATNA SARADNJA

Nakon što je na Sajmu u turizma u BeograduIFT 2018 održan treći sastanak Radne grupe za saradnju u oblasti turizma Srbije i Ruske Federacije međuvladinog rusko-srpskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, na kome je postignut konkretan dogovor o početku procedure sertifikacije dve kulturne rute – VIZANTIJSKE i RANOHRIŠĆANSKE, Srbija je svoju turističku ponudu predstavila na Sajmu turizma MITT 2018 u Moskvi (13.-15.03.2018.), jednom od pet najznačajnijih sajmova turizma u svetu, i osvojila prestižnu nagradu za celokupan izlagački nastup. Kako je broj ruskih turista u Srbiji u stalnom porastu (u  2017. godini veći je za 15% u odnosu na prethodnu), i kako su turisti iz Ruske Federacije najviše zainteresovani za ponudu Beograda, Kopaonika, Zlatibora, banja, aktivan odmor u priodi, kao i za kulturno-istorijsko i versko nasleđe, na sajmu turizma u Moskvi predstvljene su dve nove brošure Turističke organizacije Srbije – „RUSKO NASLEĐE U SRBIJI“ i „ZDRAVSTVENI TURIZAM“ (urađena na inicijativu i u saradnji  sa Ministarstvom zdravlja Srbije).

Da raste turistički interes između Srbije i Rusije pokazuje i podatak da je, nastupajući na sajmu turizma u Beogradu Ruska Federacija, povodom Svetskog prvenstva u fudbalu i nastupa srpske reprezentacije u Samari (17.06.2018.), ponudila Srbiji mogućnost posebnog predstavljanja, kao i mogućnost izgradnje parka srpsko-ruskog prijateljstva. Novi sastanak radne grupe Srbije i Rusije zakazan je za septembar ove godine u Moskvi, u vreme održavanja sajma ,,Odmor”, a u aprilu ove godine u Srbiju stiže veliki broj ruskih turoperatera koji će obići najznačajnije destinacije u ponudi zdravstvenog turizma Srbije.

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

 

top

 

POGLED SA VISINE NA OPŠTE ZADOVOLJSTVO
 

Zimska turistička sezona ne jenjava na planinama Srbije – Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj planini te je ekipa Internet Serbia Travel News-a posetila baš Kopaonik i uverila se da „Skijališta Srbije“ čine sve da ova destinacija zaista bude najatraktivniji zimski centar ne samo Srbije već i Regiona. Na besprekorno uređenim stazama čuju se svi svetski jezici. U potpunosti je organizovan i boravak najmlađih na snegu. U skladu sa zimskom kampanjom „Skijališta Srbije“ pod naslovom „Pogled sa visine“, punom parom rade sve instalacije namenjene skijašima, borderima i rekreativcima, snega ima dovoljno, staze su održavane i, bez obzira na dnevnu temeperaturu, zahvaljujući ekipama „Skijališta Srbije“ svaki novi dan počinje na opšte zadovoljstvo svih kategorija gostiju Kopaonika. Iz „Skijališta Srbije“ stižu i podaci da je za 100 dana sezone „Ostvaren promet kao za celu prethodnu sezonu, koja je važila za ubedljivo rekordnu, da je broj prodatih karata već sada veći za 20%, a ostvaren je i najveći broj skijaša u jednom danu - 11.000“.

Doprinos ukupnoj ponudi Kopaonika daju i “MK Mountain resort” (Hoteli “Grand” i “Anđela”, kao i apartmansko naselje “Konaci”) kao i brojni drugi objekti, restorani, ski škole i ski servisi koji se pridružuju aktivnostima „Skijališta Srbije“. Početkom marta održana manifestacija „Masovni spust – Masovni popust“ privukla je veliki broj ljubitelja zimskih sportova. Za tri dana, koliko su „Skijališta Srbije“ odobravala popust od 20% na dvodnevne i trodnevne ski karte, skijalo je više od 15.000 skijaša.

Ono što nije dobro, i što je primedba Internet Serbia Travel News-a, odnosi se na neaktivnost odgovarajućih javnih službi koje se ne hvataju u koštac sa nelegalnom preprodajom ski karata, što svima nanosi štetu. „Skijališta Srbije“ ne mogu sa tim sama da se izbore. 

Ljubitelje skijanja i zimskih sportova očekuje još jedan popust u okviru “Tvoje ski zone”, od 5. do 8. aprila 2018. godine. Do kraja sezone ski centri Kopaonik, Stara planina i Zlatibor (Tornik) će raditi po novom radnom vremenu, od 8 do 15.30 časova,  u ski centru Tornik do kraja sezone važiće popust od 20“ na cenu ski karte.

ISTN, uz sve pohvale „Skijalištima Srbije“ na rezultatima u ski centru Kopaonik, u dodatku daje cenovnik „Skijališta Srbije“ za zimsku sezonu 2018.

   

        

top

 

KROZ SRBIJU PEŠKE ILI NA BICIKLU

Turistička organizacija Srbije (TOS), zajedno sa 18 lokalnih turističkih organizacija i predstavnika privrede, promovisala je na sajmu turizma ITB u Berlinu (7. – 11.03.2018.) turističku ponudu zemlje i osvojila nagradu BEA (Best Exhibitor Awards) za osmog najboljeg izlagača (https://cbs.de/en/practice-career/student-initiatives/itb-best-exhibitor-award/winners/#1520695962178-3247688a-d8e5). Tim povodom Marija Labović, direktorka TOS-a, ističe da „Za većinu dobitnika BEA nagrada označava uspeh u međunarodnom marketingu. Na najprometniji i vizuelno isplativ način, nagrada za najboljeg izlagača prikazuje brojne karakteristike i kulturnu raznolikost turizma, čime se poštuje faktor koji privlači posetioce sajma”.

Udarno mesto u predstavljanju Srbije na sajmu ITB zauzeli su Beograd, koji u 2017. godini beleži porast broja turista iz Nemačke za 26%, kao i ponuda aktivnog odmora. U tom smislu je i TOS, nakon promocije na Sajmu turizma u Beogradu IFT 2018, u Berlinu predstavio novu brošuru AKTIVAN ODMOR U SRBIJI – PEŠAČENJE I BICIKLIZAM, koja zainteresovane provodi kroz Zapadnu, Centralnu, Istočnu u Jugoistočnu Srbiju, Beograd i Vojvodinu, putem Eurovelo biciklističkih ruta, Eurovelo 6 i Eurovelo 13. Ova veoma informativna brošura, za sada na srpskom i nemačkom jeziku, a ubrzo i na engleskom, pruža potpuna obaveštenja o putanjama, dužini, potrebnom vremenu obilaska, uređenosti, ukupnom usponu i spustu, visinama početne i krajnje tačke, kao i o atrakcijama koje su usput dostupne.

 
        

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel
top

ATRAKTIVNA PONUDA
 

Nakon učešća na Sajmu turizma IFT 2018, SB „Banja Kanjiža“,  u kojoj i dalje traje prijavljivanje za vaučere Vlade Srbije u visini od 5.000 RSD, svoju ponudu će predstavlja i na specijalizovanom sajmu ishrane, dijetetike, wellness-a, alternativne medicine, zdravstvene i kozmetičke nege - XVII prolećnom “Festivalu zdravlja” u Beogradu (12.–13.04.2018., Dom vojske Srbije), nastupajući sa programima medicinske rehabilitacije, preventivnim programima za lečenje osteoporoze, atraktivnim wellness programima poput „Moj vikend“, „Wellness i sportski team building“, „Šoping i Spa vikend“ i drugim. Po rečima menadžmenta Banje Kanjiža, „Naši programi gostima pružajuju mogućnost da, uz odmor i rekreaciju, steknu uvid u svoje zdravstveno stanje. Naši pregledi obuhvataju analizu postojeće medicinske dokumentacije, fizikalni funkcionalni pregled, lekarski izveštaj sa ekspertizom, kao i korišćenje svih banjskih wellness i spa kapaciteta“.

Novina u ovoj banji, koja po našem iskustvu gostima omogućava pravu kombinaciju zdravog, lepog i korisnog, jeste ovogodišnja velika akcija - popust za penzionere od 10% do 40%.

ISTN u dodatku daje aktuelne programe Banje Kanjiža.
 
 

        

Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“

+381 24 875163
office@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

top

   MIR I OPUŠTANJE UZ KONTROLU ZDRAVLJA

Zdravstveni i spa centar „Merkur“ iz Vrnjačke Banje, karakterističan po dugoj tradiciji primene prirodnog faktora – mineralne vode u zdravstvene svrhe, pod sloganom „Mir i opuštanje uz kontrolu zdravlja”, izašao je na tržište sa najnovijom kampanjom „BRBOTANJE“ koja asocira na blagodeti mineralne vode i njeno „brbotanje“. „Merkur“, u kome je počeo sa radom renovirani Aqua centar koji poseduje veliki bazen sa termomineralnom vodom temperature 28°C–30°C, topove za hidromasažu, body-jetove, masažne tuševe i gejzir,

ostvario je po rečima dr sci. med. Dejana Stanojevića, direktora „Merkura“, „Rekordan broj noćenja u prethodnoj godini i predstavlja kombinaciju vrhunske medicine, balneo terapije i spa sadržaja“. Stanojević najavljuje i realizaciju velikog projekta -  ekskluzivnog Centra Splendor (4*) koji treba da bude spoj medicinskog, sportskog i kongresnog turizma. Ideja je da gost dobije kompletnu medicinsku i spa uslugu na jednom mestu, da objedini terapije, dijagnostiku i tretmane, ono što i inače dobija ali sada na još višem nivou, prilagođenom gostu koji želi komfor i luksuz.

U ovom vansezonskom periodu „Merkur“ ima specijalne pakete po cenama 13% nižim u odnosu na redovan cenovik.  

Inače, Vrnjačka Banja ove godine proslavlja 150 godina organizovanog bavljenja turizmom (1868 – 2018) a centralna proslava, uz brojne nove turističke sadržaje, biće održana 14. jula.

 

      

Zdravstveni i spa centar „Merkur“ Vrnjačka Banja

+381 36 515 515 0
info@vrnjcispa.rs
www.vrnjcispa.rs

top

HEALTH TRAVEL & BEAUTY

Kombinacija medicine i turizma relativno je nov tip turizma za Srbiju. Statistika pokazuje da se gotovo 5% svih međunarodnih putovanja odnosi na zdravstveni turizam, te vrednost tržišta ove vrste turizma iznosi preko 100 milijardi dolara. U okviru Beogradskog sajma turizma IFT 2018 po prvi put je organizovana manifestacija ZDRAVSTVENI TURIZAM BY BEL MEDIC, namenjena individualnim posetiocima, domaćim i stranim firmama čija je delatnost u funkciji zdravlja i lepote, kao i turističkim agencijama i organizatorima putovanja. Na naše pitanje koliko je zdravstveni turizam kod nas razvijen, Zorica Marjanović Vasilijević, direktorka marketinga prve privatne opšte bolnice u Srbiji „BelMedic“, kaže “Ovaj izlazak na sajam je naš pilot projekat. Srbija je zemalja sa velikim potencijalom za razvoj zdravstvenog turizma. Sve veći broj korisnika medicinskih usluga dolazi u Srbiju iz inostranstva, pre svega iz Skandinavskih zemalja, iz Engleske i Škotske, i to zbog znatno nižih cena, visoko kvalitetnih usluga, stručnog kadra, kao i odličnih uslova za obavljanje dijagnostičkih pregleda, operativnih zahvata, estetskih i dentalnih intervencija. Sarađujemo i sa turističkim organizacijama u zemlji i svetu, osiguravajućim kućama, ali turističke agencije iz zemlje, za razliku od inostranih, još uvek ne prepoznaju svoj interes“.

Ovaj projekat bolnice „BelMedic“, koja pruža raznovrsne medicinske usluge - preglede, najsavremeniju dijagnostiku, hiruško lečenje (operacije), bolničko lečenje i postoperativnu hospitalizaciju u luksuznim apartmanima, kućne posete, sanitetski prevoz pacijenata i druge usluge, i koja se prostire na pet lokacija u Beogradu povezanih jedinstvenim Call-centrom i integralnom kompjuterskom mrežom, pod radnim naslovom HEALTH TRAVEL & BEAUTY, okupio je predstavnike Bel Medica, Hemofarma, Apoteka Beograd, Očne bolnice Profesional Dr Suvajac, Laboratorije Ericson, Carbofit-a, Donnerberg-a i drugih. Kako ističe Dr Ivana Petrović, Medicinski direktor Bel Medica, „Zdravstveni turizam je naziv za jednu potpuno novu i rastuću industriju koja ljudima omogućava da reše svoje zdravstvene probleme dok istovremeno putuju na odmor i uživaju u lepotama zemlje u kojoj im je obezbeđena zdravstvena usluga“.

 

        

+ 381 11 3091000
belmedic@belmedic.com
www.belmedic.com
top


PREVENCIJA I HEALTHY AGING MEDICINA

Nedavno je objavljena informacija da je u Crnoj Gori počela sa radom (1.03.2018.) prva turistička agencija specijalizovana za zdravstveni turizam. Dalje se u informaciji navodi da je „Koordinacioni odbor zdravstvenog turizma Privredne komore Crne Gore iskazao punu podršku nastojanjima Ministarstva održivog razvoja i turizma i Ministarstva zdravlja da se izradi Strategija razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori“. Ovakva vest je prirodna posledica statistike koja pokazuje da se5% svih međunarodnih putovanja odnosi na medicinski turizam (U strukturi ukupnog prometa medicinskog turizma oko 40 % odlazi na stomatološke usluge, 42% na ortopediju, kardiologiju, kardiohirurgiju i neurohirurgiju, a 15 % na estetske zahvate). Ovakva agencijska specijalizacija sigurno u budućnosti očekuje i Srbiju, ali za sada se put do zdravstvenih ustanova Srbije od strane klijenata iz inostranstva, i obrnuto, odvija na različite načine.

U domenu medicinskog turizma jedna od traženijih ustanova je DIVA LASER CENTAR u Beogradu, dermatološka ustanova sa najdužom tradicijom, koja u estetskoj medicini stavlja akcenat na PREVENCIJU, kao najbolju dostupnu antiaging terapiju. Nataša Zmbov, osnivač DIVA LASER CENTRA, kaže „Na nedavnim seminarima iz ove oblasti u Tel Avivu i Londonu, naš stručni tim se vratio osvežen novim saznanjima iz ove oblasti i uvodi pojam HEALTHY AGING MEDICINE kao potpuno novi pristup u lečenju. Healthy aging medicina zapravo predstavlja potpuno novu filozofiju po kojoj redovna fizička aktivnost, zdrava izbalansirana ishrana, uz pozitivan stav prema sebi i ljudima oko sebe, i primenu adekvatnih laserskih i drugih procedura, predstavlja zlatni standard u terapiji protiv starenja kože. Ovaj savremeni medicinski pristup daje najbolje rezultate i osigurava uspeh terapije“.

U DIVA LASER CENTRU, u koji dolaze pacijenti iz celog Regiona, Konsultacije za dermatološke lasere SU besplatne.

 
U DIVA LASER CENTRU, u kome su Konsultacije za dermatološke lasere besplatne.,  u toku je i akcija od 20% popusta na uklanjanje promena sa kože.  
 

         

DIVA LASER CENTAR

Beograd, Prote Mateje 9
+381 11 2444676
info@divalasercentar.com
www.divalasercentar.com

top
EKONOMIJA, HRANA I TURIZAM

 

 

 

Univerzitet Singidunum predstavio je studijske programe osnovnih, master i doktorskih studija u okviru Sajma turizma u Beogradu – IFT 2018. Pored studija turizma i hotelijerstva, posebno interesovanje izavala je ekonomiju hrane, popularna oblast koja se izučava na velikom broju univerziteta u svetu. Prof. dr Slobodan Čerović, dekan Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum, ističe „Imajući u vidu nove trendove, počeli smo sa obrazovanjem stručnjaka iz ove oblasti.

Na smeru Ekonomija hrane  izučavaju se dve vrste predmeta - prvi su ošteobrazovni iz oblasti ekonomije i turizma, a drugi su uskostručni poput restoraterstva, međunarodne gastronomije, tehnologije životnih namirnica, nutricionizma, bezbednosti hrane i sl. Takođe, studenti stiču praktična znanja iz kuvarstva, kako na Fakultetu, tako i u okviru višemesečne prakse koja će biti sprovedena u saradnji sa eminentim hotelima u Beogradu. Nakon završetka, diplomirani ekonomisti, iz oblasti Ekonomija hrane, prvenstveno će moći da rade kao menadžeri restorana i kuhinja ili će, kao i ostali studenti Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment, biti kvalifikovani da rade u sektoru turizma, u turističkim organizacijama, privrednim društvima, agencijama i sličnim institucijama“.

 

         

Univerzitet SINGIDUNUM

++ 381 11 3093229
office@singidunum.ac.rs
www.singidunum.ac.rs

top

VREME JE ZA REKE
 

Uplovljavanjem broda "Viking Lif" sa turistima iz SAD, Nemačke i Kanade u pristanište Luke Beograda (19.03.2018.), i zvanično je počela nautičko-turistička sezona u Beogradu.  
Za turiste, koji su posetili Beograd i njegove znamenitosti poput Kalemegdana, Muzeja 25.maj, Ade Ciganlije, Kraljevskog kompleksa, Topčidera, Avale, Skadarlije i drugih, pripremljeni su posluženje dobrodošlice, kulturno-umetnički program i pokloni iznenađenja. Po rečima Miodraga Popovića, direktora Turističke organizacije Beograda (TOB), “U ovoj 2018.godini očekujemo preko 650 uplovljavanja rečnih brodova, najavljen je dolazak čak 80 novih kruzera koji do sada nisu pristajali i Beogradu. Očekujemo i preko 100.000 gostiju, čak duplo više nego prethodne godine. To govori da je Beograd sve atraktivnija destinacija na nautičkoj karti Dunava”.

Podaci pokazuju da su za krstarenje Dunavom najviše su zainteresovani turisti iz Nemačke, SAD, Švajcarske, Velike Britanije, Kanade, Austrije, Španije, Francuske, Italije i Skandinavije, ali i drugih država.

U toku nautičko-turističke sezone, koja kulminira Karnevalom brodova, u sklopu promocija reka Save i Dunava, putnicima će na pristaništu Luke Beograd biti na raspolaganju sezonski info centar Turističke organizacije Beograda sa promotivnim materijalima o gradu i njegovim sadržajima.

   

         

Turistička organizacija Beograda

+381 11 3625060
tobsekretarica@tob.rs
www.tob.rs

top
SLAGALICA TURISTIČKIH MANIFESTACIJA

Pod sloganom „Kreirajmo budućnost manifestacija u Srbiji zajedno“ održani su XI SUSRETI ORGANIZATORA MANIFESTACIJA 2017/2018. (2.-3.03.2018, Studentsko odmaralište „Ratko Mitrović“, Zlatibor).

Na ovom događaju u organizaciji Udruženja „Turizam i Manifestacije Srbije“ (TIM Srbije), i u saradnji sa Visokom turističkom školom iz Beograda i Turističkom organizacijom Zlatibor, uvodničari su pokrenuli nekoliko zanimljivih tema poput „Strategija razvoja turizma i manifestacije nacionalnih manjina“ (Ivan Đoković, potpredsednik Vlade AP Vojvodine), „Uloga kulturnih manifestacija u razvoju turizma“, (Jasna Dimitrijević, direktorka Kolarčeve zadužbine u Beogradu), „Organizacija dečijih manifestacija“ (Ivana Cvetković i Vlastimir Veljović, UG ERA, Užice), „Značaj manifestacija za razvoj smeštajnih kapaciteta“ (Prof.dr Ljiljana Kosar, Fakultet za hotelijerstvo, Beograd).

Nakon glasanja prisutnih Milanka Cvetković, predsednica Udruženja „Turizam i Manifestacije Srbije“ (TIM Srbije), dodelila je nagrade TURISTIČKA SLAGALICA 2017:
- Najuspešnija tradicionalna manifestacija – DANI BANICE, Bela Palanka
- Najuspešnija nova manifestacija – TANDERBAL – Festival na Tisi, Bečej
- Zaslužni pojedinac u oblasti manifestacionog turizma – LJILJANA TODOROVIĆ, TO Oplenac Topola
- Najuspešnija lokalna samouprava–stub podrške organizatorima manifestacija - Beograd (GO Mladenovac)
- Najbolji promo-film o manifestaciji: DEČIJI ĐURĐEVDANSKI KARNEVAL – Kragujevac, MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA U SELU VLAŠKA – Mladenovac i  OPLENAČKA BERBA GROŽĐA  - Topola  
   
      

UDRUŽENJE ORGANIZATORA MANIFESTACIJA
Vodič kroz manifestacije
+ 381 11 2190804
office@manifestacije.com
www.manifestacije.com

top

 

VREME ZA AKTIVNI I NAUTIČKI TURIZAM

 

U skladu sa svetskim trendovima i interesovanjima turista, AKTIVNI i NAUTIČKI turizam postaju sve zanimljiviji kako u potražnji tako i u ponudi na tržištu. 

  AKTIVNI TURIZAM

U organizaciji Turističke organizacije Niša u ovom gradu se održava 19. Međunarodni sajam turizma i aktivnog odmora (29.- 31.03.2018.), jedan od važnijih događaja ovog dela Balkana. Prati ga Konferencija o Avanturizmu, kao vidu kulturnog nasleđa. Po rečima organizatora, “Pored aktivnog odmora, kao teme Sajma, ove godine akcenat je i na gastronomskoj i vinskoj ponudi, što se pre svega odnosi na prezentaciju i degustaciju karakteristične lokalne kuhinje izlagača”.

Turistička organizacija Niša

+381 18 505689
info@visitnis.com
www.visitnis.com

 
  NAUTIČKI TURIZAM

Beogradski sajam priprema Sajam nautike, lova i ribolova (3. – 7.04.2018.),  specijalizovanu manifestaciju na kojoj domaći i strani proizvođači izlažu plovila, brodske i vanbrodske motore, lovačko oružje, kamp opremu, nautičku i lovačku garderobu i opremu za sportove na vodi, čartere i nautički tuirizam. Prate ga brojna predavanja i prezentacije.

Beogradski sajam
– SAJAM NAUTIKE –

+381 11 2655931
nautika@sajam.rs
www.beogradskisajam.rs

top

PONUDA AVANTURISTIČKOG TURIZMA

Firma Feratel, provajder sistema turističkih inform acija sa kancelarijama u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, zemljama Beneluksa, Španiji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Bugarskoj, po šesti put organizuje sajam Austrian Travel Trade & Adventure Days 2018,  na kome na temu avanturističkog turizma nastupaju izlagači iz regija koje obuhvataju Alpe, Dunav i Jadran.

Po rečima organizatora, “Tokom dva dana više od 90 izlagača iz Austrije, Italije, Hrvatske, Lihtenštajna, Švajcarske, Slovenije, Portugala, Irske i drugih zemalja predstaviće svoju ponudu“.

Sajam se održava od 20. do 22. aprila 2018. godine u Austrijskom planinsko-skijaškom centru Mayrhofen u Tirolu.

   
    

Feratel media technologies AG

+43 512 7280-1430
Fritz.Rabensteiner@feratel.info
www.feratel.at, www.feratel.com

top  
  67000