top

   KREATIVNOST, KONTINUITET, KVALITET I KOMUNIKACIJE

Turistička organizacija Srbije (TOS), u saradnji sa ovogodišnjim domaćinom Turističkom organizacijom grada Subotice, organizovala je na Paliću, jednoj od nekada najposećenijih i najatraktivnijih, a sada pomalo turistički zanemarenih i nezainteresovanih destinacija Srbije, 9.Turistički Forum (9 - 12.05.2018) čiji je cilj da kroz edukativne sesije i radionice informiše predstavnike lokalnih turističkih organizacija sa strateškim pravcima razvoja turizma i savremenim trendovima u predstavljanju i promociji turističkih potencijala. U tom smislu je Marija Labović, direktorka TOS-a, istakla “Sa porastom broja domaćih i inostranih turista Srbija mora da prati trendove, jer turisti traže sadržaj, doživljaj, žele da njihovo vreme bude potpuno ispunjeno. Zato naša tema „Kreiranje, razvoj i promocija turističkih proizvoda“ i jeste u funkciji unapređenja turističke ponude Srbije kao destinacije”.

Kako je turizam privredna grana koja pokazuje kontinuirani rast (svetski turistički promet raste brže od svetskog bruto društvenog prihoda, te je u 2017.godini turizam beležio rast od 4,6%, a svetska ekonomija 3%), Rasim Ljajić, Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, otvarajući Forum kažeZa budućnost srpskog turizma ključni su kreativnost, kontinuitet, kvalitet i komunikacije. I kada nema dovoljno finansijskih sredstava, treba da bude kreativnosti“. Nazvavši Palić „Destinacijom sa najvećim neiskorišćenim potencijalom, što se mora promeniti u narednom periodu”, Ljajić je najavio turističke ciljeve Srbije za 2018. godinu - „3,5 miliona turista, od toga 1,7 miliona stranih turista, 9,5 miliona noćenja i devizni priliv između 1,35 i 1,40 milijardi evra“.

Edukativni deo Foruma, koji se svake godine organizuje na nekoj drugoj destinaciji Srbije, činila su predavanja: “Kreiranje, razvoj i promocija turističkog proizvoda” (Igor Kovačević, TOS), „Formiranje i promocija ruralnog turističkog proizvoda u Srbiji (Dr Predrag Vuković, Institut za ekonomiku poljoprivrede), „Koraci u kreiranju, razvoju i plasmanu turističkog proizvoda“ (Dr Miroslav Ivanović, Regionalna razvojna agencija Zlatibor), „Medijsko predstavljanje i kako komunicirati sopstvena tržišta“ (Bojan Jelačin, agencija „Pristop“), “Osnove medisjkog oglašavanja/Pozicije i važnost medija u Srbiji” (Olga Baletić, TOS) i druge.

Forum su pratila i brojna sportska nadmetanja.

Predstavnici Opštine i Turističke organizacije Subotice učesnike Foruma upoznali su i sa atrakcijama grada Subotice – Gradskom kućom, Velikom većnicom, nedavno kompletno obnovljenom Sinagogom kao i drugim znamenitostima grada. 

Idući, 10.Turistički forum biće održan u Banji Koviljači.

 

            

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

top

   KAD SE PRIRODA I ISTORIJA SPOJE

Na poziv domaćina iz Nacionalnog parka “Sutjeska” (BiH) turistički novinari i turoperatori iz Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Rusije, posetili su ovu izuzetnu destinaciju koju, osim odnosa prema istoriji, bez obzira na njeno trenutno tumačenje, odlikuju lepota i raznovrsnost pejzaža. Na 380 km od Beograda i 93 km od Sarajeva, u planinskom području u jugoistočnom delu Republike Srpske, na granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, smenjuju se pitome doline, gusti šumski kompleksi, pašnjaci i planinski masivi. NP “Sutjeska”, najstariji i najveći nacionalni park u BiH, koji postaje turistički sve interesantniji, obuhvata područje Sutjeske sa prirodnim rezervatom Perućica, delove planina Maglić, Volujak, Vučevo i Zelengora, kanjone reka Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, vodopad Skakavac, kao i 8 planinskih jezera glacijalnog porekla - „gorske oči”. Najatraktivniji deo parka je prašuma PERUĆICA, najpoznatija prašuma Evrope.

Ipak, nije samo priroda atrakcija ovog kraja. Značajno mesto zauzima i istorija. Novija je  oličena u spomeniku iz Drugog svetskog rata koji priča svoju priču o Bici na Sutjesci i Petoj ofanzivi.

Budući da je i magazin Gear patrol uvrstio NP „Sutjeska“ među 25 najboljih svetskih destinacija koje treba posetiti, a reditelj Emir Kusturica ga izabrao za snimanje scena za svoj film „Na mliječnom putu“ sa Monikom Beluči, Dejan Pavlović, direktor NP „Sutjeska“, kaže „Mesto NP „Sutjeska“ je u vrhu svetskih elitnih destinacija. Renovirali smo smeštajne kapacitete, imamo ekskluzivne vile, hrana su nam organski proizvodi otkupljeni od lokalnog stanovništva. Mi smo prirodna oaza sa zdravstveno-turističkim centrom koji planiramo da pokrenemo“.

Sve u svemu, NP „Sutjeska“ - Tjentište je zaista turistička destinacija za preporuku. Ponudi doprinosi i Sportsko-rekreativni centar sa terenima za gotovo sve vrste sportova, kao i otvoreni bazen. Plus istorija sa ili bez sentimenta na bivša vremena. I, po mišljenju ekipe Internet Serbia Travel News-a, eto dobitne kombinacije.

ISTN kompletnu reportažu iz NP „Sutjeska“ daje u rubrici PUTOKAZI.

 

            

top

LET U SVET

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku od početka godine u Srbiji je boravilo 11% više turista u odnosu na isti period prošle godine (domaćih 10% više, a inostranih 12%). Najposećenije turističke destinacije Srbije bile su Beograd (koji je već dostigao 2.500 registrovanih ležajeva), Novi Sad, Kopaonik i Vrnjačka Banja.

Od inostranih zemalja, najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Rumunije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Makedonije, a potom i iz Grčke, Kine, Turske i Slovenije. Po rečima Rasima Ljajića, ministra Trgovine, turizma i telekomunikacija, „Osim zemalja u regionu u naša prioritetna tržišta spadaju i zemlje EU, Kina, Iran, Japan, Koreja, Turska i Rusija, i prema tim zemljama ćemo voditi posebne kampanje za privlačenje gostiju“.

Da kampanja, naročito prema tržištu Kine, daje dobre rezultate, pokazuje i gostovanje delegacije Turističke organizacije Šangaja koja je, prilikom posete, direktorki Turističke organizacije Srbije, Mariji Labović, uručila Zatni ključ grada Šangaja, uz poziv za učestvovanje na Festivalu turizma CITM 2018 u Šangaju u oktobru mesecu ove godine. Koliko je u godini promocije turizma EU i Kine (2018 EU-China Year of Tourism) važno turističko partnerstvo između Srbije i Kine, govori i podatak da je Srbiju za prva tri meseca ove godine posetilo 254% kineskih turista više u odnosu na prethodnu godinu.

O pozicioniranju Srbije  na svetskom turističkom tržištu govore i tek objavljeni podaci Međunarodne asocijacije za kongrese i konferencije ICCA (International Congress and Convention Association), koji za 2017. godinu Srbiju stavljaju na 42. mesto u svetu i 22. u Evropi, sa ukupno 71 skupom međunarodnih udruženja. Ovim je Srbija zabeležila svoj istorijski najbolji rezultat na godišnjoj listi destinacija u svetu.

 

            

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel
top

   OSVAJANJE TRŽIŠTA

 

Američka televizijka mreža CNN objavila je na svom portalu seriju fotografija i reportažu o Srbiji, uz preporuku 11 destinacija koje turisti obavezno treba da obiđu. Među njima su i  Novi Sad i Subotica, uz obavezno upućivanje na festival EXIT. To je svakako inspirativno za Turističku organizaciju Vojvodine (TOV) koja je, zajedno sa turističkim organizacijama Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Kikinde, Vršca, Sremske Mitrovice, Pančeva i Sombora, predstavila turističku ponudu AP Vojvodine na sajmu turizma „COTTM“ (China Outbound Travel & Tourism Market) u Pekingu (16.-18.04.2018). Nakon što je na potom organizovanoj radionici za turoperatore podelila nagradne vaučere turistima iz Kine, kako bi posetili Srbiju, Nataša Pavlović, direktorka TOV-a, kaže “Ovaj sajam se pokazao kao odlična prilika da potencijalnim turistima iz Kine približimo ponudu Vojvodine, budući da je prošle godine zabeležen veliki porast dolazaka u Srbiju iz ove zemlje. Na nivou Vojvodine zabeleženo je čak 230% više noćenja turista iz Kine”.

Osvajajući nova tržišta, Turistička organizacija Vojvodine je, u okviru 50.sastanka Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja, Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje (Novi Sad, 17.-19.04.2018.), članove delegacije ugostila u Sremskim Karlovcima, a potom je i celokupnu turističku ponudu Vojvodine, sa naglaskom na kulturno nasleđe, kratke gradske odmore, salaše, aktivni odmor, gastronomiju i bogatu ponudu manifestacija i raznih događaja, promovisala na Prezentovanju turističkih proizvoda i potencijala Srbije francuskom turističkom tržištu“ (Beograd, 20.04.2018.) i bila dobar domaćin u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima. Inače, ove dve destinacije, u prvom delu ove godine beleže porast broja turista za 14% (7% domaćih i 19% inostranih).

        

Turistička organizacija Vojvodine

+381 21 452910
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com
top

 

NAJBOLJIH 99 U SRBIJI

Zaokružujući projekat „Najboljih 99 u Srbiji“ za 2017. godinu, u Visokoj turističkoj školi strukovnih studija u Beogradu uručeni su (25.04.2018.) sertifikati i zahvalnice najboljima u turizmu Srbije. Ovaj Projekat, koji je pokrenulo i organizovalo Udruženje za razvoj turizma i ekologije „Srbija koju volim“, a podržali Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Turističke organizacije Srbije, Vojvodine i Beograda, kao i turističke organizacije gradova i opština Srbije, udruženja HORES i YUTA, kao i brojne obrazovne i druge institucije i mediji, ima za cilj unpređenje usluga u turizmu Srbije i promociju najkvalitetnijih turističkih subjekata u kategorijama: turistička mesta - turistički centri - informativni centri, seoska domaćinstva - salaši, restorani sa tradicionalnom kuhinjom, vinski centri i podrumi - točionice rakija, turističke agencije koje se bave reciptivnim turizmom, muzeji - kulturno istorijski spomenici, prirodne atrakcije, manifestacije, hoteli – moteli i banje. Po rečima Radmila Bumbera, autora projekta, “Ekipa koja je radila na projektu „Najboljih 99 u Srbiji“, obilazila je celu zemlju. Cilj nam je da unpredimo usluge u turizmu i promovišemo najbolje. Od ovog trenutka već počinje prijavljivanje za ovu godinu.   Pozivamo sve da pošalju svoj glas za one za koje misle da su ponos srpskog turizma“.

Spisak nagrađenih za 2017. godinu, među kojima su Zlatibor, Prolom i Sokobanja, Niš,  Kragujevac, Novi Sad, Novi Pazar, Beograd, Koštunići, Rajski konaci, pekara Branković u Nišu, specijalitet „Lepinja sa sve“ u Užicu, Palić, Rajačke pivnice Negotin, Sombor, Destilerija BB Klekovača Bajina Bašta, agencija „Robinzon“ Beograd, Tvrđave Golubački grad i Kalemegdan, Đavolja varoš, Bela Crkva, Knjaževac, toranj na Avali, arheološka nalazišta Viminacijum, Felix Romulijana Gamzigrad i Lepenski vir, i druge destinacije i lokaliteti, ISTN daje u dodatku.

 

            

Udruženje za razvoj turizma i ekologije
„Srbija koju volim“

+ 381 63 249969
adriatic949@gmail.com

top

PROLEĆE SA POGLEDOM NA LETO

„Skijališta Srbije“ ostavila su za sobom, po poslovnim rezultatima, broju skijaša i prodatih ski karata, najuspešniju zimsku sezonu do sada na planinama Srbije - Kopaoniku, Staroj planini i Zlatiboru (Tornik).

U ovim centrima ljjubitelji planinskog turizma već su za prvomajske praznike mogli da uživaju u panoramskim vožnjama žičarama „Skijališta Srbije“.

A pripreme za nastupajuću letnju sezonu uveliko su počele, pre svega u najatraktivnijem planinskom centru SrbijeKopaoniku. Dejan Ćika, direktor „Skijališta Srbije“, najavljuje “Za nastupajuću letnju sezonu, spreman je novoizgrađeni avantura park, koji će biti prava atrakcija u ski centru.

Takođe je spremna i nova teretana na otvorenom, koja će biti besplatna za sve korisnike. Od novih sadržaja, planirano je postavljanje veštačke skijaške staze na lokaciji Krst koja će biti svojevrsna atrakcija tog tipa u ovom delu Evrope, na šta su „Skijališta“ posebno ponosna.

Za ovu letnju sezonu će u ponudi biti i novi "e-bike"-ovi koji će omogućiti korisnicima lakše kretanje po planini i prijatniju vožnju“. 

   

            

top

 

PROŽIMANJE TEORIJE I PRAKSE
 

Srbija, u kojoj trenutno radi oko 350 hotela, ima 18 turističkih destinacija. Najposećenija je  Beograd, sa stotinak hotela, od čega je polovina sa 4*. Ipak, bolna tačka su kadrovi. Obrazovanje, vezano za hotelsko poslovanje, je kamen temeljac uspešnosti, te izvanredan doprinos tome daje Univerzitet Singidunum koji je sa regionalnim zastupnikom Protel hotelskog softvera, kompanijom Resort Infosys d.o.o. iz Beograda, potpisao sporazum o saradnju (novembar 2017.), prilikom čega je dobio 100 besplatnih licenci za rad u Protel sistemu. Ovim sporazumom studentima Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerzitet Singidunum omogućena je obuka za upravljanje hotelskim poslovanjem u Protel softveru, koji je inkorporiran u nastavni program predmeta Informacioni sistemi u turizmu i hotelijerstvu i Upravljanje kvalitetom u hotelijerstvu.  Nakon završene obuke i uspešno položenih ispita iz predmeta u okviru kojih se vrši obuka, studentima je omogućeno i dobijanje sertifikata.
Doprinoseći prožimanju teorije i prakse, Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment Univerzitet Singidunum organizovao je za studente sa programa Ekonomija hrane, popularne oblasti koja se izučava na velikom broju univerziteta u svetu, plaćenu praksu na Kopaoniku u hotelu „Grand“, a za učenike srednjih stručnih škola i gimnazija takmičenje u rešavanju studije slučaja čija je tema bila „Suveniri - promocija turizma i simboli lokalnih identiteta“, a cilj upoznavanje srednjoškolaca sa turističkim potencijalima Srbije, razvijanje njihove kreativnosti i samopouzdanja, komunikacionih veština, kao i međusobno upoznavanje i druženje.

 
 

            

Univerzitet SINGIDUNUM

+ 381 11 3093229
office@singidunum.ac.rs
www.singidunum.ac.rs

top

 

UMETNOST DIZAJNIRANJA SUVENIRA

Prema zvaničničnim podacima Sekretarijata za upravu Grada Beograda, Beograd je tokom 2017. godine posetilo ukupno 1,02 miliona gostiju, što je porast od 16% na godišnjem nivou. I sigurno je gotovo svaki od tih turista poneo za uspomenu i neki suvenir. Da je važno da suvenir bude originalan, autentičan, unikatan, kako bi se turisti što bolje upoznali sa vrednostima Srbije, pokazuje i to da u Strategiji razvoja turizma Srbije postoje smernice u kojima se naglašava da „Suveniri treba da predstavljaju istovremeno i tradicionalnu i modernu Srbiju“.

U tom smislu je i turistička ponuda Beograda upotpunjena onim što se nudi uStudiju DOMINO, koji se nalazi u srcu turističkog dela grada, u pešačkoj zoni u ulici Kralja Petra. Po rečima Dragane Stojanović, vlasnice Studija DOMINO, “Studio DOMINOje turističku ponudu grada obogatio velikim izborom umetnički dizajniranih suvenira namenjenih turistima koji žele da ponesu ovakvu vrstu uspomene iz Beograda. U galerijskom prostoru, pored nameštaja i stvari za kuću domaćih i stranih dizajnera, izlažemo i veliki izbor poklona, crteža, sika poznatih stvaralaca i umetnički izrađenih suvenira. Organizujemo izložbe umetnika a u sklopu prodavnice su kafe i bašta, mesto za osveženje i predah u srcu starog Beograda uz zvuke jazza i bosse, ukuse domaćih slatkiša, 1oo% arabike, sveže ceđenih sokova, čajeva i sortnih domaćih vina“.
 

            

STUDIO DOMINO

Beograd, Kralja Petra 10
+ 381 11 2620313
draganadomino@gmail.com
www.studiodomino.rs

top
 
   SPREMNI ZA SEZONU

 

Specijalna bolnica „Banja Kanjiža”, koja svoje aktuelne programe i pakete: MOJ VIKEND, ULTRA LAST MINUTE, ŠOPING I SPA VIKEND, PROGRAM ZA 10 DANA: OSTEOPOROZA, WELLNESS i TEAM BUILDING promoviše na manifestaciji BEOGRADSKI MANIFEST (25.-27.05.2018., Beogradska tvrđava) u punu sezonu ulazi sa ponudom gostima da, uz odmor i rekreaciju, steknu uvid u svoje zdravstveno stanje, kao i sa organizacijom izleta: „Upoznavanje Kanjiže“, „Šoping tura do Segedina“ i „Poseta robnoj pijaci u Subotici“.

Smeštaj u Banji Kanjiža, koja raspolaže lekovitim blatom i termomineralnom vodom temperature od 51 do 72°C, je u zdravstvenom kompleksu koji čine hoteli Abela“ i „Akvamarin“, kao i u hotelu „Akvapanon“ (4*), koji poseduje i spa centar, otvoreni i zatvoreni bazen sa slanom vodom, đakuzi i saunu.

Po rečima Elene Veselinov, PR Banje Kanjiža, “U ovom trenutku u punoj smo akciji jer već uveliko traje prijavljivanje za vaučere Vlade Srbije u visini od 5.000 RSD. Pripremao se i da budemo domaćini brojnim pojedincima i grupama koji dolaze u Kanjižu da bi prisustvovali jedinstvenom prirodnom fenomenu - “Cvetanju reke Tise”, koji očekujemo da se dogodi krajem maja ili početkom juna ove godine. U toku je i ovogodišnja velika akcija - popust za penzionere od 10% do 40%”.

Da bi boravak u Banji Kanjiža bio što atraktivniji, gosti mogu da naprave izlete i do Etno-kuće u Malim Pijacama, Ličke kuće u Velebitu (sa degustacijom rakije), Majkinog salaša i salaša “Kraljica voća”, Vinskog dvora u Hajdukovu (sa degustacijom vina), ergele “Zobnatica”, Palićkog i Ludoškog jezera.

ISTN u dodatku daje aktuelne programe Banje Kanjiža.

 
   

         

Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“

+381 24 875163
office@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

top

LEPO, KORISNO I ZDRAVO

Nedavna istraživanja na temu MEDICINSKOG TURIZMA pokazala su da oko 203 miliona Evropljana godišnje ide na putovanja iz zdravstvenih razloga, i pri tome potroše oko 115 milijardi eura. Statistika takođe kaže da se 5% svih međunarodnih putovanja odnosi na medicinski turizam (U strukturi ukupnog prometa oko 40 % odlazi na stomatološke usluge, 42% na ortopediju, kardiologiju, kardiohirurgiju i neurohirurgiju, a 15 % na estetske zahvate). Iskustvo pokazuje da je ključni faktor u odabiru neke destinacije, osim same cene, svakako i standard medicinske usluge, ali i atraktivnost lokacije u turističkom smislu. Tako Srbija postaje sve interesantnija onima koji spajaju lepo, korisno i zdravo.

U domenu medicinskog turizma jedna od traženijih ustanova je DIVA LASER CENTAR u Beogradu, dermatološka ustanova sa najdužom tradicijom, koja u estetskoj medicini stavlja akcenat na PREVENCIJU, kao najbolju dostupnu antiaging terapiju. Nataša Zmbov, osnivač DIVA LASER CENTRA, kaže „Na nedavnim seminarima iz ove oblasti u Tel Avivu i Londonu, naš stručni tim se vratio osvežen novim saznanjima iz ove oblasti i uvodi pojam HEALTHY AGING MEDICINE kao potpuno novi pristup u lečenju.

Healthy aging medicina zapravo predstavlja potpuno novu filozofiju po kojoj redovna fizička aktivnost, zdrava izbalansirana ishrana, uz pozitivan stav prema sebi i ljudima oko sebe, i primenu adekvatnih laserskih i drugih procedura, predstavlja zlatni standard u terapiji protiv starenja kože. Ovaj savremeni medicinski pristup daje najbolje rezultate i osigurava uspeh terapije“.

U DIVA LASER CENTRU, u koji dolaze pacijenti iz celog Regiona, Konsultacije za dermatološke lasere SU besplatne.

 
         

Beograd, Prote Mateje 9

+381 11 2444676
info@divalasercentar.com
www.divalasercentar.com

top

 

JOŠ JEDNA RIMSKA BANJA NA TLU EVROPE
 

Vrnjačka Banja, koja ove godine proslavlja 150 godina organizovanog turizma, prva je u Srbiji, i jedina iz zemlje koja nije članica EU, ušla u porodicu RIMSKIH BANJA NA TLU EVROPE, čiji je slogan „Ujedinjeni u različitosti - zajedno smo jači“. Potpisijući (23.04.2018.) Memorandum o pristupanju ovoj Asocijaciji, Boban Đurović, predsednik Opštine Vrnjačka Banja, ističe „To je veliki korak za Vrnjačku Banju, koja je u 2017. godini imala 810.000 noćenja.

Dobro upakovan proizvod - četiri rimska izvora, koja su se koristila još u rimsko doba, i savremeni wellness i spa centri, od sada će biti vidljivi i gostima iz Evrope, Azije i Amerike“. Tobias Bielenstein, Izvršni direktor Asocijacije Rimske Evropske banje, kaže "Cilj pristupanja je povezivanje sa stranim turoperaterima, objedinjavanje autentične spa ponude atraktivne za strane goste. Radićemo sa hotelijerima,  povezivati ih sa turoperaterima, nuditi Vrnjačku Banju. Ovo je tek prvi korak."

Pored Vrnjačke Banje, u Asocijaciji su i Badenweiler (Nemačka), Baile Herculane (Rumunija), Budapest (Mađarska), Chaves (Portugal), Dax (Francuska, Aidipsos (Grčka), Hisarya, Kyustendil i Varna (Bugarska).

 
     
            
top

KULTURNO NASLEĐE – UMETNOST DELJENJA

 

DANI EVROPSKE BAŠTINE, zajednička inicijativa Saveta Evrope i Evropske komisije, svakog septembra predstavljaju najmasovniju kulturno-turističku manifestaciju u kojoj učestvuje 50 evropskih zemalja sa više od 70.000 događanja u koja je uključeno više od 30 miliona građana. Kako je 2018. Evropska godina kulturnog nasleđa, odlučeno je da ovogodišnja zajednička tema Dana evropske baštine na nivou Evrope bude upravo „Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja“. Naglasak se stavlja na potrebu upoznavanja i razumevanja kulturnog nasleđa kao zajedničkog resursa, podizanje svesti o zajedničkoj istoriji i vrednostima i jačanje osećaja pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru.
Kako Srbija već dugi niz godina učestvuje u obeležavanju Dana evropske baštine, organizatori manifestacije pozivaju sve građane da se uključe u događaje i projekte.  Naglašavaju da se „Inspiracija može pronaći svuda, u prirodnom okruženju i nasleđu, arheološkim nalazištima, arhitekturi, gradovima, srednjovekovnim spomenicima, umetničkim i arhitektonskim stilovima, folklornim tradicijama, tradicionalnim veštinama, znanjima i verovanjima, običajima, hrani, književnosti, umetnosti, itd“.
 
         
 

Gradska uprava grada Beograda
Sekretarijat za privredu

+381 11 7157382
nada.zec@beograd.gov.rs
www.beograd.rs

top  
  67000