top

   SRBIJA ZA PAMĆENJE

Nakon predstavljanja Srbije na sajmovima turizma po svetu, Turistička organizacija Srbije (TOS) letnju kampanju promocije srpskog turizma na domaćem tlu počela je (2.06.2018.) u Beogradu, na Avali, pod nazivom „VIDI SRBIJU – KOJE MOMENTE ĆEŠ PAMTITI OVOG LETA“, a nastavila u Vrnjačkoj Banji (8.06.2018.).

TOS je, uz podršku turističkih organizacija Beograda, Novog Sada, Niša, Vrnjačke Banje, Topole, Kuršumlije, Despotovca, Stare Pazove, Novog Pazara, Zlatibora, Aranđelovca, Boljevca, Bele Palanke, Ivanjice, Sokobanje, Žablja, Bele Crkve, Kraljeva, Valjeva, Leskovca, Inđije, Užica, Rume, Zaječara, Lebana, Novog Bečeja, Aleksinca, Prolom Banje, Savskog venca i brojnih proizvođača tradicionalnih suvenira, predstavio ono što najviše privlači turiste iz regiona a to su tradicija, gastronomija i manifestacije.

Po rečima Marije Labović, direktorke TOS-a, „Rezultati koje je ova promotivna aktivnost TOS-a ostvarila u 2015., 2016. i 2017.godini prethodili su planiranju ovogodišnje kampanje. Predstavljamo ponudu zemlje i pozivamo domaće goste da svoj letnji odmor, ili njegov deo, provedu na destinacijama širom Srbije”. Rasim Ljajić, Ministar turizma Srbije, naglašava da je „U 2017.godini broj turista bio veći za 22%, da su vaučeri Vlade Srbije bili spasonosni za neke destinacije poput Sokobanje, u kojoj je broj turista povećan za 34%“. Najavljuje i revitalizaciju Palića kao i niz mera i aktivnosti duž Dunava. Predstvljanje turističkih organizacija regija, gradova i opština Srbije prati i kviz znanja za posetice „Koliko poznaješ Srbiju“, a nagrade obezbeđuju lokalne turističke organizacije, u saradnji sa Udruženjem banja Srbije, Skijalištima Srbije, HORES-om i YUTA-om.

Sledeća promocija turizma Srbije u okviru kampanje „VIDI SRBIJU – KOJE MOMENTE ĆEŠ PAMTITI OVOG LETA“,
ponovo je u Beogradu 22. juna 2018. godine.

 

               

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

top

   SAMO TREBA IZABRATI

Sa željom da nastavi direktnu promociju turističkih proizvoda Turistička organizacija Vojvodine, u okviru gastronomsko-turističkog festivala „Serbika“ u Beogradu, čiji je regionalni partner, priređuje manifestaciju "DANI VOJVODINE" na kojoj se predstavlja turistička ponuda ovog dela zemlje. Po rečima Nataše Pavlović, direkotorke Turističke organizacije Vojvodine “Dovodimo  bogatstvo zvukova, ukusa, mirisa i boja. Osim Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Fruške Gore, Vojvodina je destinacija i brojnih reka i jezera, salaša, raznovrsne gastronomije, dobrih vina i mnogobrojnih događaja”.

Vojvodina je i destinacija brojnih manifestacija od kojih, u narednom periodu, ističemo  Belocrkvanski karneval“ (18. – 24.06.2018.), sa tradicijom dugom preko 160 godina, Etno fest Subotica-Palić (21. – 24.06.2018.), Somborsko leto“, u okviru kojeg se organizuje (21.-23.06.2018.) „Ulica starih zanata“, ekološko-muzički festival u Bačkom Monoštoru - “Selo na sedam Dunava (29. – 30.06.2018.), koji se održava povodom Međunarodnog Dana Dunava – Regeneracija Dunava, i druge. Novi Sad, najposećenija turistička destinacija Vojvodine, omladinska prestonica Evrope 2019. godine i Evropska prestonica kulture 2021. godine, biće domaćin sada već kultnog muzičkog festivala EXIT, koji se na Petrovaradinskoj tvrđavi održava od 12. do 15. jula 2018. godine.

Nakon prošlogodišnjeg iskustva sa DANIMA VOJVODINE u Beogradu, Budimpešti, Temišvaru, Podgorici, Banjaluci, Bijeljini i na Zlatiboru, ovogodišnjeg predstavljanja u Istri (14.-16.06.2018.) i obnavljanja višegodišnjeg prijateljstva, kontakata i saradnje sa Istarskom županijom u cilju formiranja zajedničkog turističkog proizvoda dve regije koji bi bio plasiran na trećem tržištu, Turistička organizacija Vojvodine DANE VOJVODINE održava u Beogradu, na Sava promenadi 23. i 24. juna 2018. godine. 

 

                

Turistička organizacija Vojvodine

+381 21 452910
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com

top

ZAJEDNIČKI LET U SVET
 

Srbija je prošle godine od turizma zaradila 1,2 milijarde evra, što je za 14,5% bolji rezultat nego godinu dana ranije. Rasim Ljajić, ministar Turizma Srbije, ističe da je plan za ovu godinu „Devizni priliv između 1,35 i 1,40 milijardi evra“. Činjenica je da je za ovaj deo sveta sve veće interesovanje turista, pre svega iz prekookeanskih zemalja, ali, kolikogod da je Srbija zemlja koja ima mnogo da ponudi od istorije, preko kulture, prirode, egzotike, gostoljublja, do gastronomije, toliko svi ti turisti, u okviru svojih putovanja od 7 do 14 dana žele da obiđu što više zemalja i destinacija.
Podstaknuti tom činjenicom, najpre su Udruženje za turizam Privredne komore Srbije (PKS) i Komora Crne Gore, predstavili zajednički turistički proizvod “WILD SOUL OF EUROPE“ (7 različitih tura kroz obe zemlje), a potom su PKS i Stopanska Komora Makedonije promovisale projekat pod radnim naslovom “OD DUNAVA DO OHRIDA” (3 ture kroz obe zemlje).
U cilju objedinjavanja turističke ponude sve tri zemlje, čiji je turistički rast prošle godine bio veći od svetskog proseka, predstavnici nacionalnih Turističkih organizacija Srbije i Crne Gore, kao i Agencije za promociju i podršku turizmu Makedonije, održali su prvi inicijalni sastanak u Skoplju (18.05.2018.) na kome su dogovarali načine privlačenja većeg broja stranih turista. To se pre svega odnosi na interkontinentalna tržišta kao što su Emirati, Kina, Japan, Indija, Iran, Sjedinjene Američke Države i druge prekookeanske zemlje, na kojima je jedan od osnovnih zahteva regionalna turistička ponuda.

Kako se dvocifreni rast turizma iz prethodne godine u narednom periodu može sačuvati samo pronalaženjem dodatnih sadržaja i razvojem zajedničkih turističkih proizvoda, ne-konkurisanjem jedni drugima već saradnjom, sledeći susret u cilju produbljivanja zajedničkih aktivnosti biće održan u Crnoj Gori.

 

   

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel
      
top

   ZEMLJA ZADOVOLJNIH LJUDI

 

Zaključak ekipe Internet Serbia Travel News-a o Švajcarskoj, nakon turističkog obilaska,   ukratko glasi - zemlja u koju hrle turisti iz celog sveta, zemlja najtačnijih satova, budući da sve funkcioniše u minut, najfinijih sireva, najukusnije i najkvalitetnije čokolade, zemlja u kojoj vladaju savršeni red, mir, disciplina i spokoj, jednostavno zemlja zadovoljnih ljudi. Stekli smo utisak da svaki grad u Švajcarskoj ima svoje jezero ili reku okružene planinama, besprekorno očuvan stari deo grada, mnogo zelenila i drvoreda, nizove zgrada pastelnih boja, banke i poslastičarnice. Dosadno? Ni najmanje, naročito ako dolazite sa prostora čiji je turizam “Wild beaty”. Naprosto – različito. A Švajcarska, nevelika po površini koju zauzima, godišnje beleži prosečno oko 20 miliona turističkih noćenja. Mi smo svoj doprinos dali obilazeći Cirih, Bern i Lucern.   

Internet Serbia Travel News

+381 63 6383955
office@istnews.com
www.istnews.com

Reportaža sa ovog putovanja nalazi se u rubrici SA KOFEROM KROZ SVET.
     

          

top

 

UPRAVLJANJE TURISTIČKOM DESTINACIJOM
 
 

 

Univerzitet SINGIDUNUM

+ 381 11 3093229
office@singidunum.ac.rs
www.singidunum.ac.rs

U okviru doprinosa koji konferencija SITKON (Singidunum International Tourism Conference) pruža razvoju naučne i stručne misli u turizmu, posebno u Srbiji, na  Univerzitetu Singidunum u Beogradu održana je (25.05.2018.) panel diskusija pod naslovom „Unapređivanje sistema upravljanja turističkim destinacijama u Srbiji“. Učesnici diskusije - prof. dr Slobodan Unković i prof. dr Slobodan Čerović (Univerzitet Singidunum), doc. dr Miroslav Knežević (Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije), dr Nataša Pavlović (Turistička organizacija Vojvodine), Miroslav Rađen (Turistička organizacija Regije Zapadna Srbija), Aleksandar Seničić, (YUTA), dr Georgi Genov (HORES), i drugi, kao i moderator panela prof. dr Jovan Popesku, raspravljali su o potrebi za promenama sistema i okvira za funkcionisanje turističkih organizacija u Srbiji.

Jedna od tema odnosila se na potrebu osnivanja organizacija za upravljanje turističkim destinacijama – DMO, nivoe na kojima bi se osnivale, načine funkcionisanja i slično. Posebno imajući u vidu savremene tendencije u turizmu, dobre primere prakse u organizovanom upravljanju u turističkim destinacijama u svetu, ali, naravno i postojeći Zakon o turizmu u Srbiji.

Uz ukazivanje na buduću ulogu i načine funkcionisanja turističkih organizacija u Srbiji, na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, naročito u vezi sa ulogom savremenih informacionih tehnologija, konferencija SITCON 2018 biće održana u oktobru 2018. godine.

 

            

top

 

ŠANSA ZA RAZVOJ NAUTIČKOG TURIZMA
 

JP Putničko pristanište i marina APATIN, u saradnji sa udruženjem Dunavski propeller, i Privredna komora Srbije (PKS) bili su domaćini sastanka Grupacije za nautičku privredu i nautički turizam NATUS (11.05.2018.) na kome je jedna od glavnih tema bila vezana za razvoj nautičkog turizma, privredne grane koja u Srbiji ima sve šanse za razvoj, ali ne i dovoljno interesa za realizaciju. Posebno su bile zanimljive dve teme - izgradnja pristana i za velika i za mala plovila, što bi obezbedilo veći protok nautičkih turista, kao i ukazivanje na prevodnicu Bezdan, koja ima jedno od najatraktivnijih tehničkih dostignuća u građevinarstvu, i koju, kao i objekte kojima raspolažu kanali DTD (Bezdan, Mali Stapar, Bečej, Klek i drugi) treba iskoristiti kao turističku atrakciju. Po rečima Krste Paškovića, predsednika Udruženja Dunavski propeller, „Regija Apatin, Sombor, Bački Monoštor, Šebešok i Bezdan može da bude izuzetno atraktivna za nautičku privredu i nautički turizam ali joj treba stručna pomoć od strane resornih ministarstava, lokalnih uprava i grupacije NATUS“.

Skup u Apatinu bio je prilika i da Ljiljana Krec,  v.d. direktorka marine Apatin, predstavi ovaj kompleks koji obuhvata marinu sa 400 vezova na vodi, od čega su 30 za veće jahte, udobne apartmane za smeštaj turista, restoran sa gastronomskim specijalitetima, kao i vožnju (od 1. maja do 30.septembra) turističkim brodom “Apatinka” kroz Specijalni rezervat prirode "Gornje Podunavlje".

Marina APATIN

+ 381 25 5150068
info@marinaapatin.rs
www.marinaapatin.rs

 

   

            

top

TURISTIČKO PROCVETAVANJE
 

SB “Kanjiža”, koja je tokom godine domaćin kako individualnim turistima tako i  učesnicima raznih skupova, kao i sportskim ekipama na pripremama, svakog juna ugosti brojne grupe i pojedince koji dolaze u Kanjižu da bi prisustvovali jedinstvenom prirodnom fenomenu - “Cvetanju reke Tise”.

U periodu između 10. i 26. juna, samo nekoliko dana, i samo na nekoliko sati Tisa "procveta". Na 150-om kilometru obale reke Tise, na izlazu iz Kanjiže prema Horgošu, insekt „Tiski cvet” (Palngenia longicauda), u svom ritualu ljubavne igre se roji, razvije, posle nekoliko minuta poleti iznad vode da bi kratkotrajnim letenjem, posle parenja, još do zalaska sunca, završio svoj život. Ovaj jedinstveni događaj koji se, osim na reci Tisi u Severnom Banatu i Potisju, odvija još samo u Velikoj žutoj reci u Kini, prati na hiljade turista iz Srbije i Evrope sa čamaca ili sa kopna. 

SB “Kanjiža”, koja promoviše svoje aktuelne programe i pakete, kao i povoljne programe lečenja penzionera, uz mogućnost plaćanja na rate i popust od 10% do 40%, u punu sezonu ulazi sa ponudom gostima da, uz odmor i rekreaciju, steknu uvid u svoje zdravstveno stanje, kao i sa organizacijom izleta, u saradnji sa DMO Kanjiža: „Upoznavanje Kanjiže“, „Šoping tura do Segedina“ i „Poseta robnoj pijaci u Subotici“. Posebna atrakcija je krstarenje rekom Tisom, sa mogućnošću plovidbe i do Segedina.

ISTN u dodatku daje aktuelne programe Banje Kanjiža.
 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“

+381 24 875163
office@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

 

            

top

 

LETNJA SEZONA NA PLANINAMA SRBIJE

Od sredine juna zvanično je počela letnja sezona na planinama Srbije. Oni koji leto provode na Kopaoniku uživaju u planinskom biciklizmu, paraglajdingu, safari turama, vožnji kvadova po off road stazama, panoramskom razgledanju žičarom, streličarstvu, pešačkim turama, školi jahanja i aktivnostima zabavnog parka – bobu na šinama, zip lajnu i tjubingu. Po rečima Dejana Ćike, direktora JP „Skijališta Srbije“, ”Nakon odlične zimske sezone, Kopaonik nastavalja sa radom i tokom leta budući da nam je cilj da planina bude puna turista i zimi i leti. Novi sadržaji su nam letnje skijanje na veštačkoj stazi, piknik ture, E park i Avantura park završen prošle godine, namenjen i deci i odraslima, sa brojnim zanimljivim preprekama koje predstavljaju pravu adrenalinsku atrakciju. Što se Zlatibora tiče, Tornik je takođe dobio i E i Avantura park, a pored brojnih sportskih terena tu je i Veštačku stena za penjanje. Na raspolaganju su i downhill staze kao i staze za mountain cart i mountain bike, panoramska vožnja žičarom, bob na šinama, tjubing staza i mini golf.  Na Staroj Planini u funkciji je gondola za panoramsku vožnju, kao i teretana na otvorenom i dečije igralište“.

„Skijališta Srbije“ tokom leta organizuju i PROMOTIVNE PAKETE – LETO 2018, za vreme kojih za decu važi popust na sve sadržaje:
Bike – mountain cart vikend (6. – 8. jul), popust od 15% na cenu dnevnih karta
Adrenalin vikend (20. – 22. jul), popust od 15% na cenu pojedinačnih karata za zip line, bob na šinama i tjubing
Avantura vikend (3. – 5. avgust), popust od 15% na cenu karta
Planina za sve (24. – 26. avgust), popust od 15% na cenu pojedinačnih i dnevnih karta na sve sadržaje
 

            

+ 381 11 3117901
direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs
top
 
SRPSKA GASTRONOMSKA AVANTURA

 

U Turtističkoj organizaciji Srbije (TOS) najavljena je nova turističko-gastronomska manifestacija – Festival SERBIKA. Izložbeno-prodajnog karaktera, predstavlja najbolje turističke destinacije, restorane i proizvođače hrane i pića iz cele zemlje. Po rečima Branka Nešića, vlasnika kompanije „Redesign“, koja je organizator ove manifestacije, kao i već kultnog „Noćnog marketa“, „Cilj nam je da na jednom mestu, na zanimljiv i edukativan način, Beograđanima i domaćim i stranim turistima predstavimo gastronomsko-turističku ponudu Srbije. U tom smislu osmišljena je i specijalna scenografija koja oslikava Srbiju po gastronomskim specifičnostima njenih regiona“. Podržavajući ovu manifestaciju, Marija Labović, direktorka TOS-a, smatra da je “Gastronomija veoma važan deo turizma jer turisti vole lični kontakt, vole da probaju različite vrste hrane iz različitih delova zemlje i da i po tome planiraju svoja putovanja“.

Festival SERBIKA ima tri posebne celine nazvane DANI VOJVODINE, SRBIJA KROZ VEKOVE (vremeplov koji priređuju najpoznatiji kulinari iz Kulinarske federacije Srbije i Asocijacije kuvara Srbije) i NEZABORAVNI UKUSI SRBIJE, u okviru kojih se predstavljaju proizvođači tradicionalnih specijaliteta i delikatesa, restorani, vinske ture, kraft pivari, dunavski alasi sa ribljim specijalitetima, vrhunski roštilji Južne Srbije. Predviđeno je i održavanje gastronomskih i edukativnih radionica sa različitim temama, prilagođene svim uzrastima. 

Festival SERBIKA održava se 23. i 24. juna 2018. godine u Beogradu na Sava promenadi od 16.00 do 24.00 sata. Ulaz je besplatan.
 
   

            

Festival SEBIKA

+ 381 64 8181007
pr@festivalserbika.rs 
www.festivalserbika.rs

top

SINGIDUNUM POBEDNIK

Pod naslovom „SINGIDUNUM POBEDNIK“ treću godinu za redom Univerzitet Singidunum, zajedno sa partnerima - Skupštinom Grada, Turističkom organizacijom i  Privrednom komorom Beograda, kao i poslovnim udruženjima HORES i YUTA, organizuje projekat „Ocena kvaliteta turističke ponude Grada Beograda“. Projekat podrazumeva ocenu kvaliteta beogradskih hotela sa 3, 4 i 5 zvezdica, kategorisanih restoranskih objekata kao i receptivnih turističkih agencija, a sve u cilju unapređenja kvaliteta turističke ponude, kao jednog od glavnih faktora konkurentnosti turističke destinacije.

Ideja je da se sagleda postojeća tržišna situacija i da se, zajedno sa svim najvažnijim predstavnicima turističke privrede, daju preporuke za razvojnu turističku politiku Grada Beograda. Ocenu kvaliteta sprovodiće studenti završnih godina Univerziteta Singidunum, i to na osnovu unapred pripremljenih kriterijuma, i uz mentorstvo svojih profesora.

Po završetku projekta, najbolje rangiranim objektima biće uručene nagrade. Menadžment Univerziteta Singidunum poziva beogradske hotele, restorane i turističke agencije da svojim učešćem podrže ovaj projekat, da svoje predloge šalju do 1. septembra 2018. godine, i na taj način doprinesu sveukupnom podizanju kvaliteta turističke ponude Beograda.

ISTN u nastavku daje kriterijume na osnovu kojih će se vršiti ocena kvaliteta:

- Kriterijumi za ocenu kvaliteta beogradskih hotela
- Kriterijumi za ocenu kvaliteta usluge beogradskih restorana
- Kriterijumi za evaluaciju receptivnih agencija

 

      

Univerzitet SINGIDUNUM

+ 381 11 3093229
office@singidunum.ac.rs
www.singidunum.ac.rs

top

 

TRADICIJA U KORAK SA VREMENOM

Zlatibor, jedna od najposećenijih turističkih destinacija Srbije, koja ove godine obeležava 125 godina organizovanog turizma, spremna je za letnju turističku sezonu. Uz gastronomske specijalitete kraja, čuvenu komplet lepinju, razne vrste pita, kačamak, sir, kajmak, suhomesnate proizvode, rakiju šljivovicu i sokove, Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, najavio je (16.05.20128.) predstojeću sezonu „Svi lokaliteti Zlatibora su spremni za posetioce, a u vrelim letnjim danima biće dostupna i dva otvorena bazena i osam kupališta u okruženju. Jubilej - 125 godina organizovanog turizma na Zlatiboru, biće obeležen mnogobrojnim dešavanjima, kao i Svečanom akademijom. Organizujemo i brojne manifestacije poput tradicionalnog Sajma domaće Rakije “Rakijade” u Šljivovici (15.07.2018.), “Sabora trubača zapadne Srbije i smotre narodnog stvaralaštva” (27.-29.07.2018.), kao i Muzičkog festivala „Hills Up“ (10.-12.08.2018.) koji će okupiti najpoznatije rok grupe iz zemlje i okruženja. Na letnjoj pozornici na Kraljevom trgu svakodnevno će biti organizovani koncerti, nastupi kulturno-umetničkih društava, predstave za decu, izložbe i još mnogo toga“.
Turistička ponuda Zlatibora, na kome je 1. juna ove godine počeo sa radom i najveći hotel na ovoj planini – „Grand Hotel Tornik“, može se videti i u okviru promocije Turističke organizacije Srbije – „Vidi Srbiju - koje momente ćeš pamtiti ovog leta“.

 

                

Turistička organizacija „Zlatibor“

+381 31 841646
zlatibor@zlatibor.org.rs
www.zlatibor.org.rs

top

OBAVEZNA LITERATURA

"BelGuest" – Belgrade&Serbia Visitors' Magazine, koji izlazi na engleskom i srpskom jeziku u izdanju Izdavačkog društva PONT d.o.o., promovišući turizam Srbije, u svom prolećnom izdanju daje ideje šta sve treba videti u Srbiji, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Loznici, stavlja Vojvodinu i Zapadnu Srbiju u centar pažnje, prikazuje turističku ponudu Savskog venca, razgovara sa maestrom fotografije Tomislavom Peternekom, prikazuje knjigu i priču o rakiji kao i vodič „Salaši za vas“, ukazuje na birane suvenire Srbije. Po rečima Milene Mihaljčić, direktorke i urednice BelGuest-a, „Posebno su zanimljive i teme „Put rimskih careva i dunavski put vina“,Rusko nasleđe u Srbiji“, kao i krstarenje kanjonom reke Drine - „Čarobni turistički prsten“.

Pored brojnih tekstova vezanih za kulturu i tradiciju, „BelGuest“ najavljuje i najvažnija kulturna, turistička i sportska dešavanja u Srbiji tokom cele godine.

ISTN u dodatku daje najnovije izdanje „BelGuest-a“
 

                

BelGuest“

Tel/fax. + 381 11 4095797
redakcija@belguest.rs 
www.belguest.rs

top  
  67000