top


  MAKEDONIJA – VAŠA SLEDEĆA DESTINACIJA

Na poziv Nacionalne agencije za promociju i podršku turizmu Makedonije, turistički novinari iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, posetili su (18.-21.06.2018.) ovu zemlju punu kulturno-istorijskog nasleđa, prirodnih retkosti, maštovite gastronomije, a nadasve ljubaznih ljudi. Sa 230 sunčanih dana ova antička zemlja neverovatne lepote, impresivnih mogućnost za odmor, uživanje i avanturu, zemlja koja ima 38 planina, 3 nacionalna parka, 43 prirodna i veštačka jezera, 346 pećina, od kojih su neke najdublje podvodne pećine u Evropi, 1600 živopisnih sela i ruralnih područja, zemlja vina i gastronomije, iznenađuje neočekivanom i potpuno drugačijom perspektivom jedinstva različitosti.                                                                         

Turizam u Makedoniji nije primarna privredna grana ali su turistički novinari Balkana,  a među njima i ekipa Internet Serbia Travel News-a, bili potpuno svesni da se u ovoj zemlji intenzivno radi na njegovom razvoju. Zato, kroz razgovor, Ljupčo Janevski, direktor Agencije za promociju i podršku turizmu Makedonije, koji nam je bio izvanredan domaćin, i kaže “U Makedoniju treba doći jer je lepa, a takvi su i hrana i gostroprimstvo. 2017.godine smo imali milion turista, a ove godine ih očekujemo još više, mahom iz Turske, Srbije, Bugarske, Grčke, Holandije, Nemačke, a otvorili smo i tržišta Rumunije, Češke, Poljske i Kine. Makedonija je tačka, a Balkan je destinacija. Zato Makedonija, Srbija i Crna Gora treba da se udruže i zajedničkim snagama, bez uzajamnog konkurisanja, ponude istoriju, kulturu, more, avanturu, nacionalne parkove, foto safari, zdravstveni i verski turizam, hranu i vinske ture“. Janevski najavljuje i naslov promotivne turističke kampanje za ovu i sledeću godinu koji glasi „MAKEDONIJA VAŠA SLEDEĆA DESTINACIJA“, jer “Ako je Makedonija već bila NEOTKRIVENO TURISTIČKO BLAGO, sada, nakon otkrivanja, vreme je da postane sledeća destinacija“. Nakon posete Makedoniji, i mi se u potpunosti slažemo sa ovim sloganom.

 

          

Reportažu sa puta po Makedoniji ISTN daje u rubrici PUTOKAZI

 

Agencija za promociju i podršku turizmu Makedonije

+389 (0)23 223101
info@tourismmacedonia.gov.mk
www.tourismmacedonia.gov.mk

top
PANONSKA LETNJA AVANTURA


Pod nazivom PANONSKA LETNJA AVANTURA Turistička organizacija Vojvodine (TOV) organizovala je (29.06.-01.07.2018.) promotivno putovanje za turističke novinare sa željom da na početku kupališne sezone ne samo predstavi neka od najlepših kupališta ovog dela zemlje, i raznovrsnu turističku ponudu opština Stara Pazova, Sremski Karlovci, Sombor i Novi  Bečej, već i da predloži pojedincima, ali i organizovanim grupama i turističkim agencijama, kako da osmisle vikend ture po Vojvodini.

Novinari su se upoznali sa prirodnim lepotama Belegiških ada, peščanim sprudom nadomak Sremskih Karlovaca, „Selom na sedam Dunava“ – Bačkim Monoštorom, Bezdanom, kupalištem na Tisi u Novom Bečeju, autentičnim atrakcijama poput kompleksa „Dream Danube Home“, konjičkog kluba „Mirela“,  vinarije „Milanović“, muzeja avangardne umetnosti „Macura“, muzeja „Batinske bitke“ i „Parfemskih bočica“, tkačnice svilenog damasta „Novitet Dunav“, gastronomskim specijalitetima u okolnim čardama, lokalnom kulturom, načinom života i običajima. Zato Nataša Pavlović, dirtektorka TOV-a, i naglašava „Turistička organizacija Vojvodine svima koji se obrate nudi savete, predloge i kontakte. Nije cilj da se Panonska avantura završi samo na avanturi, već da se zavoli ceo ovaj prostor i da nastavi da se posećuje“.

Kompletan prikaz putovanja u okviru ture PANONSKA LETNJA AVANTUTRA, brošuru „Kupališta Vojvodine“, spisak čardi i kalendar manifestacija Vojvodine, ISTN daje u rubrici DESTINACIJE.

        

Turistička organizacija Vojvodine

+381 21 452910
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com

top

LETNJI MOMENTI ZA PAMĆENJE

Prema statističkim podacima u prva četiri meseca 2018. godine broj turista u Srbiji veći je za 9,7% u odnosu na isti period prošle godine (domaćih 8,6% i inostranih 11,1% ). Povećan broj turista je posledica, između ostalog, i brojnih promotivnih aktivnosti Turističke organizacije Srbije (TOS) na globalnim medijima poput CNN-a, Travel channel-a ili TV 5 Monde, organizacije brojnih radionica i prezentacija, prisustva na najvećim turističkim sajmovima, realizacije putovanja za strane i domaće novinare, komunikacije putem medija i promotivnih događaja u Regionu. Sve to zajedno doprinelo je da CNN proglasi Srbiju drugom destinacijom na svetu koju treba posetiti u 2018. godini. Organizovane su  promocije u Parizu (24.05.2018.), Podgorici (5.06.2018.) i Moskvi (21.06.2018.).
Na domaćem terenu - u Beogradu (2.06.2018., Avala) i Vrnjačkoj Banji (8.06.2018.) najavljena je kampanja pod nazivom „VIDI SRBIJU – KOJE MOMENTE ĆEŠ PAMTITI OVOG LETA“.  Sa sloganom „Avantura zvana Srbija – Idemo!“, Srbiju su posetili novinari iz Nemačke (6.-10.06.2018), pod parolom „Otkrij raznovrsnost Srbije“ stigli su i novinari iz Austrije (28.05.-2.06.2018.), dok su novinari iz Švedske obilazili (5.-8.07.2018.) prevashodno Beograd. Na globalnoj  mreži TV5 Monde – programu za Evropu, premijerno se emituje putopisna reportaža o Srbiji u okviru serijala „Embarquement“. Novinari ovog kanala obišli su Topolu-Oplenac, Novi Sad i Beograd, posebno Beogradsku tvrđavu, prikazujući  kulturno-istorijsko nasleđe, arhitekturu, gastronomiju i vinske puteve turističkih destinacija. Sa osvrtom na urađeno, kao i povećanje broja turista, Marija Labović, direktorka TOS-a, kaže „Ovakve aktivnosti izazivaju motivaciju za putovanje, štoje jako bitno, ali nakon toga važno je i da zadovoljni turista preporuči putovanje, i tako sam promoviše zemlju u kojoj je boravio i imao pozitivno iskustvo. Mi smo nenadmašni domaćini i gostoprimstvo je ono što nas krasi. A to u velikoj meri doprinosi pozitivnim utiscima sa putovanja po Srbiji“.

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

top
  FESTIVAL „SERBIKA“ I DANI VOJVODINE

U Beogradu je po prvi put održana zanimljiva turističko-gastronomska manifestacija Festivala SERBIKA (23.-24.06.2018., Savska promenada) osmišljena da na zanimljiv i edukativan način Beograđanima i domaćim i stranim turistima predstavi gastronomsko-turističku ponudu Srbije. U tom smislu realizovana je i specijalna scenografija koja je oslikavala Srbiju po gastronomskim specifičnostima njenih regiona, razvrstana u tri posebne celine nazvane SRBIJA KROZ VEKOVE (vremeplov Kulinarske federacije i Asocijacije kuvara Srbije), NEZABORAVNI UKUSI SRBIJE (proizvođači tradicionalnih specijaliteta i delikatesa, restorani, vinske ture, kraft pivari, dunavski alasi sa ribljim specijalitetima, roštilji Južne Srbije) i DANI VOJVODINE.   

Koncept Branka Nešića, vlasnika kompanije „Redesign“, organizatora ove manifestacije, već oproban na kultnom „Noćnom marketu“, i ovoga puta se pokazao kao dobitna kombinacija koja, poput sličnih u svetu, odmah pronalazi zahvalnu publiku. S tim što, za prvi put, sigurno ne bi bila ovako raznovrsna da se, kao Regionalni strateški partner, nije uključila Turistička organizacija Vojvodine (TOV) koja je, kao sastavni deo, organizovala „Dane Vojvodine“ koji, kao i svuda u Regionu, izazivaju veliko interesovanje. Sam događaj počeo je konferencijom za predstavnike medija i turističkih agencija (21.06.2018., restoran „Velika Skadarlija“), kada je Nataša Pavlović, direktorka TOV-a, predstavila i letnju turističku ponudu Vojvodine istakavši da je „U Vojvodini broj dolazaka turista povećan za 11,4% u odnosu na isti period prethodne godine, od čega je 10,1% domaćih i 12,8% inostranih. U ukupnom turističkom prometu Novi Sad i Subotica imaju udeo od 50,5%”.  

Manifestaciju Festivala SERBIKA, a u okviru nje i „Dane Vojvodine“, pored bogate gastronomske ponude, pratili su i su koncerti različitih muzičkih pravaca.


 
  

Festival SEBIKA

+381 64 8181007
pr@festivalserbika.rs
www.festivalserbika.rs

Turistička organizacija Vojvodine

+ 381 21 452910
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com

top

 

SUPERBRENDOVI SRBIJE

 
TGI Group International d.o.o. Superbrands Serbia

+381 11 3032235
www.superbrands.rs 


U organizaciji TGI Group International u Beogradu su dodeljena Superbrands priznanja 2017/2018 (19.06.2018., hotel Metropol Palace), čiji je cilj prepoznavanje i nagrađivanje vrhunskih brendova proizvoda i usluga, kompanija i organizacija, kao i ukazivanje na prednosti koje „brend“ sobom nosi. Ove godine u konkurenciji je bilo oko 1.600 najpoznatijih brendova Srbije, a u 35 kategorija status Superbrands je osvojilo 236 kompanija. Po rečima Simeona Tsomokosa, predsednika TGI Group International , “Superbrands je institucija koja odaje počast kreativnosti, zalaganju i napornom radu profesionalaca u marketingu i komunikacijama – osobama koje su retko u centru pažnje a zaslužuju priznanja za svoje ideje, kreativnost i vredan rad”.

Da podsetimo da je Superbrands nastao 1994. godine u Velikoj Britaniji i predstavlja  svetsku platformu za promociju brendova. Organizuje se u 88 zemalja širom sveta. Dobijanjem statusa Superbrands Srbija 2017/2018, kompanije i dobitnici ovog priznanja iz Srbije pridružuju se globalnoj Superbrands porodici. Na svečanosti, kojoj je prisustvovao veliki broj predstavnika kompanija, učesnika projekta, gostiju i medija, u oblasti turizma priznanja su osvojili Kontiki Travel i Grand hotel&Spa Kopaonik (MK Mountain Resort). Nagrađene su i brojne kulturne institucije, ugostiteljski objekti, vinarije, manifestacije kao i nezaobilazna turistička atrakcija Beograd-ZOO vrt.

 

        

ISTN u dodatku daje spisak dobitnika priznanja SUPERBRENDS SRBIJA 2017/2018

                

top

 

PLANINSKO LETO PUNO SADRŽAJA

 
Letnja sezona na planinama Srbije uveliko je u toku. Za „Skijališta Srbije“ počela je radno – otvaranjem na Kopaoniku početka radova na izgradnji prve javne garaže (312 mesta) sa heliodromom. Ovaj projekat, koji zajednički realizuju Ministarstvo turizma,  Ministarstvo odbrane i JP ,,Skijališta Srbija”, treba da bude završen do početaka zimske sezone 2018/2019. godine. Turistima na Kopaoniku ovog leta na raspolaganju su planinski biciklizam, paraglajding, safari ture, vožnja kvadovima po off road stazama, panoramsko razgledanje žičarom, streličarstvo, pešačke ture, škola jahanja i aktivnosti zabavnog parka – bob na šinama, zip lajn i tjubing. Dejan Ćika, direktor JP „Skijališta Srbije“, koji je zajedno sa Rasimom Ljajićem, Ministrom turizma Srbije, i otvorio radove na Kopaoniku, najavljuje i da će do kraja jula na ovoj planini biti puštena u rad i staza za letnje skijanje (na lokaciji Krst).  

 Svi zabavni sadržaji na Kopaoniku turistima su na raspolaganju od ponedeljka do četvrtka od 9 do 15 časova, i od petka do nedelje od 10 do 17 časova.  Na Torniku (Zlatibor) sadržaji rade svakog dana od 11 do 17.30 časova.

„Skijališta Srbije“ tokom leta organizuju i PROMOTIVNE PAKETE – LETO 2018, za vreme kojih za decu važi popust na sve sadržaje:
Bike – mountain cart vikend (6. – 8. jul), popust od 15% na cenu dnevnih karta
Adrenalin vikend (20. – 22. jul), popust od 15% na cenu pojedinačnih karata za zip line, bob na šinama i tjubing
Avantura vikend (3. – 5. avgust), popust od 15% na cenu karta
Planina za sve (24. – 26. avgust), popust od 15% na cenu pojedinačnih i dnevnih karta na sve sadržaje


 

 

 
JP Skijališta Srbije

+381 11 3117901
direkcija@skijalistasrbije.rs
 www.skijalistasrbije.rs

   

           

top

ZNANJEM DO REZULTATA

 


Prema turističkom barometru Svetske turističke organizacije  (UNWTO) međunarodni turistički promet porastao je za 7% u 2017. godini a očekivanja su da se do kraja 2018.godine taj zamah nastavi sa stopom od 4% do 5%. Da Srbija sve više i sve brže hvata korak sa svetskim turističkim trendovima pokazuje, pored porasta turističke ponude, i rast broja zainteresovanih da se uključe u turističku privredu, iskazan kroz broj upisanih studenata na Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum. A i rezultati studenata su sve bolji, te su na petom Internacionalnom gastro kupu u Nišu (15.-17.06.2018.) studenti Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum, izborne opcije Ekonomija hrane, ostvarili  veliki uspeh osvojivši na takmičenju, na kome je bilo 350 učesnika iz 24 zemlje, 12 medalja (7 zlatnih, 4 srebrnih i 1 bronzana, kao i Grand Prix za najbolji Univerzitet).                                            
Dajući svoj doprinos unapređenju turističke ponude Univerzitet Singidunum, pod naslovom „SINGIDUNUM POBEDNIK“, treću godinu za redom, zajedno sa partnerima - Skupštinom Grada, Turističkom organizacijom i Privrednom komorom Beograda, kao i poslovnim udruženjima HORES i YUTA, organizuje projekat „Ocena kvaliteta turističke ponude Grada Beograda koji podrazumeva ocenu kvaliteta beogradskih hotela sa 3, 4 i 5 zvezdica, kategorisanih restoranskih objekata kao i receptivnih turističkih agencija. Ocenu kvaliteta sprovode studenti završnih godina Univerziteta Singidunum, i to na osnovu unapred pripremljenih kriterijuma, i uz mentorstvo svojih profesora. Svi beogradski hoteli, restorani i turističke agencije pozvani su da svoje predloge šalju do 1.septembra 2018.godine, i na taj način doprinesu sveukupnom podizanju kvaliteta turističke ponude Beograda.

 

+ 381 11 3093229
office@singidunum.ac.rs
 www.singidunum.ac.rs

 
top

 

TESLA DANI 2018

Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i fakulteta, i ove godine jednomesečnom manifestacijom “TESLA DANI 2018” obeležava, kako rođendan velikog srpskog naučnika Nikole Tesle, tako i 5 godina postojanja ove manifestacije. Tokom čitavog jula ove godine, brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanjima, inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, širom Srbije se proslavlja Teslin rođendan (10. jul 1856.godine). Na taj sam dan on je u svojoj laboratoriji izveo eksperiment sa visokonaponskim transformatorom od 12 miliona volti. Istovremeno, ove godine se obeležava i 160 godina od rođenja Đorđa Stanojevića, naučnika za koga se kaže da je osvetlio Srbiju.


Manifestacija „TESLA DANI“ je deo rute „Putevima Tesle kroz Srbiju“, koja obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle (sve ono što je Tesla video i obišao kada je 2.juna 1892. godine posetio Beograd), Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su nastale dobrim delom zahvaljujući  prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića, muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, manastir Šišatovac, odakle potiče priča o Teslinoj ljubavi prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Pupina u Idvoru.

Program manifestacije "TESLA DANI 2018",  koja traje tokom celog meseca jula, nalazi se na sajtu "Putevima Tesle" (www.teslaways.rs ).

         

KLASTER PUTEVA KULTURE

+ 381 11 21 81 046
office@cluster-culturalroutes.org
 www.teslaways.rs

top
 

BOGATSTVO PONUDEPod sloganom “Letujte na malo drugačiji, neuobičajeni način”, SB Kanjiža, poznata po izvanrednoj rehabilitaciji, tokom godine je domaćin individualnim i organizovanim turistima, učesnicima raznih skupova, sportskim ekipama na pripremama, svima koji, uz odmor i rekreaciju, žele da steknu uvid u svoje zdravstveno stanje. Ova banja, koja raspolaže lekovitim blatom i termomineralnom vodom temperature od 51 do 72Oc, pored zdravstvenog kompleksa koji čine hoteli „Abela“ i „Akvamarin“, nudi i smeštaj u hotelu „Akvapanon“ (4*), a da bi boravak bio što atraktivniji, gostima se predlaže da deo svog slobodnog vremena provedu u prirodi, bilo krstareći rekom Tisom bilo na organzovanim ručkovima pored nje.
SB “Banja Kanjiža, koja promoviše svoje aktuelne programe i pakete, kao i povoljne programe lečenja penzionera, uz mogućnost plaćanja na rate i popust od 10% do 40%, u saradnji sa DMO Kanjiža, gostima organizuje i izlete: „Upoznavanje Kanjiže“, „Šoping tura do Segedina“ i „Poseta robnoj pijaci u Subotici“.

ISTN u dodatku daje aktuelne programe Banje Kanjiža.

 

    

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža“

+ 381 24 875163
marketing@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com
 

top

DOČEKAJMO LETO SPREMNI

Zdravstveni turizam Srbije upotpunjen je DIVA LASER CENTROM, ustanovom koja se bavi DERMATOLOŠKIM ANTIAGING PROCEDURAMA i LASERIMA, i koja pod sloganom „Dočekajte leto spremni“, uz popuste koji u ovom letnjem periodu iznose i do 50%, realizuje brojne programe. Nataša Zmbov, osnivač DIVA LASER CENTRA, naglašava “Prateći svetske trendove uveli smo HEALTHY AGING MEDICINU kao potpuno novi pristup u lečenju. To je nova filozofija po kojoj redovna fizička aktivnost, zdrava izbalansirana ishrana, uz pozitivan stav prema sebi i ljudima oko sebe, i primenu adekvatnih laserskih i drugih procedura, predstavlja zlatni standard u terapiji protiv starenja kože. Ovaj savremeni medicinski pristup daje najbolje rezultate i osigurava uspeh terapije. Zato smo i odlučili da ovog leta odobravamo do 30% popusta na Healthy ageing procedure. Takođe, kreme iz N1 „Stay perfect“ kolekcije - EXTREME LIFT (Krema sa hijaluronom i betaglukanom sa ekstraktom aloe, jača zrelu kožu pružajući zaštitu od UV zračenja) i AQUA LIFT (Namenjena svim tipovima kože pruža aktivnu negu i hidrataciju tokom letnjih dana, i anti-aging je tretman) su 50% jeftinije“.

U DIVA LASER CENTRU, koji se nalazi u Beogradu, u ulici Prote Mateje 9, u koji dolaze pacijenti iz celog Regiona, Konsultacije SA DERMATOLOZIMA SU besplatne.

DIVA LASER CENTAR
Beograd, Prote Mateje 9

+381 11 2444676
info@divalasercentar.com
www.divalasercentar.com

 
top

 

PO SVETSKIM STANDARDIMAKombinacija medicine i turizma sve je traženiji vid turizma. Statistika pokazuje da se gotovo 5% svih međunarodnih putovanja odnosi na zdravstveni turizam, te vrednost tržišta ove vrste turizma iznosi preko 100 milijardi dolara. Na početku ovogodišnje letnje sezone i proslavljanja uspešnih rezultata u prethodnom periodu, iz prve privatne opšte bolnice u Srbiji „BelMedic“, koja pruža raznovrsne medicinske usluge - preglede, najsavremeniju dijagnostiku, hiruško lečenje (operacije), bolničko lečenje i postoperativnu hospitalizaciju u luksuznim apartmanima, kućne posete, sanitetski prevoz pacijenata i druge usluge, koja se prostire na pet lokacija u Beogradu povezanih jedinstvenim Call-centrom i integralnom kompjuterskom mrežom, podsećaju na svoju zdravstveno-turističku ponudu namenjenu kako domaćim i inostranim klijentima, tako i agencijama koje treba da prepoznaju svoj interes .

Budući da istraživanja pokazuju da na odabir destinacije utiču, pored cene, i standard medicinskih usluga, stručnost i opremljenost bolnica, ali i atraktivnost lokacije u turističkom smislu, Jasmina Knežević, osnivač i direktor Opšte bolnice „BelMedic“, ističe „Zdravstveni turizam predstavlja putovanje u druge zemlje sa ciljem da se dobije zdravstvena nega, stomatološka ili hirurška intervencija. Termin je osmišljen kao lako prihvatljiv naziv za jednu potpuno novu i rastuću industriju koja ljudima omogućava da reše svoje zdravstvene probleme dok istovremeno putuju na odmor i uživaju u lepotama zemlje u kojoj im je obezbeđena zdravstvena usluga. Naši planovi su da BelMedic sa svojim kvalitetom usluge, a u saradnji sa ministarstvima Turizma i Zdravlja, i svim turističkim agencijama, pokuša da od Srbije stvori jedno poželjno i kvalitetno mesto za razvoj medicinskog turizma”.

 

 

Opšta bolnica „BelMedic“

+ 381 11 3091000
belmedic@belmedic.com
www.belmedic.com

top

IDEJE ZA OPUŠTEN I ZDRAV ŽIVOT

Pod geslom „SPA CE sa mnogo ideja za opušten i zdrav život“ ovogodišnji, deseti po redu SPA-CE sajam spa i wellness turizma Centralne Evrope, održava se od 21. do 24.oktobra 2018.godine u Portorožu u Sloveniji.

Organizatori očekuju dolazak preko 30 izlagača i isto toliko kupaca iz više od 20 zemalja sveta. Organizatori SPA-CE sajma ističu Sajam SPA-CE postoji od 2009.godine, a ovogodišnji domaćin je Lifeclass Hotels & Spa Portorož. Iako se većina slovenačkih banja nalazi u istočnom delu zemlje, Portorož je poznat kao spa centar iz 13. veka. Lifeclass Hotels & Spa, sa više od 110 godina tradicije, koriste jedinstvenih 5 prirodnih lekovitih faktora: blato od soli - fango, slanoću - Aqua Madre, priobalnu klimu, more i termomineralnu vodu“.

Pored izlagačkog dela, Sajam SPA CE prate i B2B susreti kao i razna predavanja i prezentacije.

     

SPA-CE

info@spa-ce.si  
www.spa-ce.si

top  
  67000