top

   SVETSKI DAN TURIZMA U ZNAKU DIGITALNIH TEHNOLOGIJA

Svetski dan turizma (27.septembar) ove godine posvećen je važnosti digitalnih tehnologija u turizmu, otvaranju mogućnosti za inovacije i pripremu sektora za budući rad, kao i podizanju svesti o stvarnom i potencijalnom doprinosu turizma održivom razvoju. Svetska turistička organizacija (UNWTO) vidi digitalni napredak i inovacije kao deo rešenja izazova koji je pred turističkim sektorom, kao pomoć na putu turizma ka tehnološkom  napretku koji na mapi održivog razvoja uključuje značajne podatke, veštačku inteligenciju i digitalne platforme.

 

Zato Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UNWTO, i kaže “Iskorišćavanje inovacija i digitalni napredak, između ostalih ciljeva u okviru šireg programa održivog razvoja, pružaju turizmu mogućnosti da poboljša inkluzivnost, osnaži lokalnu zajednicu i efikasnije upravljae resursima“.

Centralna proslava Svetskog dana turizma održava se 27.septembra 2018.godine u Budimpešti, u Mađarskoj, koja važi za zemlju u kojoj se turizam razvija uz podršku i doslednu posvećenost digitalnoj budućnosti. Proslavu pratiti i proglašenje polufinalista prvog takmičenja koje su inicirale UNWTO i Globalia, vodeća turistička mreža Španije i Latinske Amerike, sa ciljem pokretanja inovativnih ideja novih kompanija koje vode ka transformaciji turističkog sektora u 164 zemlje sveta.

 

         

Svetska turistička organizacija
– UNWTO

www.unwto.org

top

   „TURISTIČKI CVET“ NAJBOLJIMA NA KRAJU GODINE

U godini kada vlada veliko interesovanje za odmor u Srbiji, kada se proslavljaju značajni jubileji poput 150 godina organizovanog turizma u Vrnjačkoj Banji i 125 godina na Zlatiboru, znatno pre predviđenog roka Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dodelilo je svih predviđenih 100.000 vaučera za subvencionisano korišćenje godišnjeg odmora u Srbiji, čime su iskorišćena sva budžetska sredstva predviđena za ovu akciju u 2018.godini. Najtraženije destinacije za realizaciju vaučera su Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Prolom i Ribarska banja. Nedavno objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u prvoj polovini godine u Srbiji boravilo 14% više turista u odnosu na isti period prošle godine, a ostvareno je i 13% više noćenja. Dok su domaći gosti najviše posećivali planinska i banjska mesta, inostrani su boravili pre svega u Beogradu, potom u Novom Sadu i na ostalim destinacijama.
Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Turske, Hrvatske, Bugarske i drugih zemalja. Ovakav porast broja turista je posledica i raznovrsnih promotivnih akcija Turističke organizacije Srbije (TOS), koja je u okviru svojih

aktivnosti nedavno ugostila i novinare iz Belgije i Indije, kao i „Mami blogerke“ iz Slovenije, ali i turističkih organizacija gradova i opština širom zemlje, smeštajnih objekata, agencija, zaslužnih pojedinaca i organizacija i svih ostalih u lancu turističke ponude i potražnje.

Zato će Turistička organizacija Srbije, ovoga puta u izmenjenom terminu, najboljima među njima dodeliti svoje najveće priznanje – TURISTIČKI CVET na kraju godine, simbolično na taj način zaokružujući ovu, po rečima Rasima Ljajića, ministra Turizma Srbije, i Marije Labović, direktorke TOS-a, „Najuspešniju turističku godinu do sada“. 

 

            

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

top
 
NA KRILIMA TURIZMA
 

Prema upravo objavljenim podacima Svetske turističke organizacije (UNWTO), iz avgusta meseca ove godine, međunarodni turistički promet porastao je za 7% u 2017. godini, što je najveći porast od 2010. godine. Rast zarada izazvao je snažan porast prihoda u turizmu koji je u 2017. godini dostigao 1,6 triliona dolara, čineći turizam trećim po veličini izvoznim sektorom na svetu. Istraživanja UNWTO pokazuju da su svetska turistička kretanja ostvarila 1,323 triliona u 2017. godini, oko 84 miliona više nego prethodne godine, čime je postavljen novi rekord. Rast u 2017. godini bio je najviši od 2010. godine, predvođen  evropskim i afričkim regionima, koji su ostvarili porast prihoda od 8% i 9%. Pored 1,3 triliona dolara, koje su destinacije ostvarile, međunarodni turizam je ostvario još 240 milijardi američkih dolara od međunarodnog prevoza putnika. Tako se došlo do cifre od 1,6 triliona dolara, ili 4 milijarde dolara dnevno, što čini 7% svetskog izvoza.

 

Brojna putovanja širom sveta dovela su do ovakvih rezultata, uključujući i oporavak onih destinacija koje su patile od bezbednosnih izazova poslednjih godina. Novi izveštaji ilustruju da Kina nastavlja da vodi u kategoriji globalnih putovanja u turizmu sa potrošnjom od 258 milijardi dolara. To je gotovo jedna petina ukupne turističke potrošnje u svetu. Francuska je i dalje prva najposećenija svetska destinacija, dok je Španija na drugom mestu. Nakon šest godina dvocifrenog rasta Japan je ušao u prvih deset po prihodima od turizma (deseto mesto), dok je Ruska Federacija ponovo ušla u prvih deset, i to na osmo mesto. U UNWTO saopštavaju da su do sada dostupni podaci od početak 2018. godine potvrdili nastavak snažnog rasta međunarodnog turizma, uz porast od 6% od januara do aprila.

ISTN u dodatku daje UNWTO PLATFORMU za postizanje održivog razvoja kroz turizam
   

Svetska turistička organizacija
– UNWTO


www.unwto.org
         
top

   NEZAOBILAZNA DESTINACIJA

Nedavno predstavljanje (21.-22.08.2018.) Turističke organizacije Vojvodine (TOV) na Festivalu Hiroš7 u Kečkemetu (Mađarska), koji je okupio veliki broj učesnika iz zemlje i  inostranstva, pokazalo je prevashodnu zainteresovanost posetilaca da obiđu Novi Sad i Suboticu, gradove koji imaju udeo od 50,5% u ukupnom turističkom prometu Vojvodine.  Značajno interesovanje bilo je i za vojvođanske salaše, lovni i vinski turizam, a posebno za manifestacije. Po nekim podacima, koji se iz godine u godinu menjaju, u Srbiji se godišnje održi oko 1.700 manifestacija, dok prema nezvaničnim podacima ovaj broj premašuje 3.000. Svojevremeno su vršena istraživanja koja su pokazala da se od tog broja 56,9% odvija u Vojvodini. Miroslav Knežević, državni sekretar za turizam, ističe da su „Festivali jedan od ključnih faktora za odabir destinacije prilikom putovanja“.

Kako ovogodišnja dvocifreno uvećana turistička poseta Srbiji i Vojvodini pokazuje da je baš tako, turistička ponuda Vojvodine se predstavlja na Međunarodnom sajmu u Izmiru (7.-11.09.2018.) na kome je ove godine Srbija “Zemlja partner”, na Danima Vojvodine u Beču, a u pripremi je, nakon letnje, i Jesenja promo tura po Vojvodini. Uoči svega toga Nataša Pavlović, direktorka TOV-a, kaže „Cilj nam je da prikažemo da Vojvodina kao destinacija ima da ponudi za svakog po nešto, pre svega urbane gradske celine, kao što su Novi Sad, Subotica ili Sremski Karlovci. Vršac se kao vinski grad nalazi na svetskoj vinskoj mapi. Potom tu su čarde, salaši, bogata gastronomska ponuda. Fruška gora, sa 17 pravoslavnih manastira sa bogatom riznicom, idealna je za ljubitelje pešačenja, biciklizma i svih ostalih oblika aktivnog odmora. Južni Banat ima Deliblatsku peščaru, jedinu peščarom u Evropi. A tokom cele godine tu su i brojne manifestacije”.   

 

                

Turistička organizacija Vojvodine

+381 21 452910
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com

top

 

ODRŽIVI PLANINSKI TURIZAM

U organizaciji “Skijališta Srbije” letnja sezona na planinama Srbije – Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj Planini puna je sadržaja. Posebno na Kopaoniku na kome su turistima na raspolaganju planinski biciklizam, paraglajding, safari ture, vožnja kvadovima po off road stazama, panoramsko razgledanje žičarom, streličarstvo, pešačke ture, škola jahanja i aktivnosti zabavnog parka – bob na šinama, zip lajn i tjubing.
Po prvi put je organizovana i letnja egzibiciona trka „Triatlon - 3S“ (11.08.2018.), a puštena je u rad (25.08.2018.) i prva veštačka staza za skijanje, duga je oko 900 metara. “Gosti ski centra koji ne mogu da dočekaju prvi sneg, od sada imaju priliku da skijaju na stazi i tokom letnjih meseci, kao u sred zimske sezone. Ova plastična podloga pruža mogućnost pravog i bezbednog skijanja tokom cele godine”, kaže Dejan Ćika, direktor „Skijališta Srbije“.
Pored aktivnosti neposredno usmerenih ka turistima, „Skijališta Srbije“ domaćin su i Samita planinskih centara Centralne Evrope MoReSCE 2018 koji se organizuje po drugi put i okuplja sve važne privredne subjekte koji imaju direktnu vezu sa izgradnjom i unapređenjem turističke ponude širom Evrope.

Na Samitu, koji se od 10. do 12.septembra ove godine održava na Zlatiboru, učesnici iz Italije, Austrije, Švajcarske, Francuske, Slovačke, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Srbije razgovaraće o temama vezanim za promovisanje planinskih centara Centralne Evrope, planiranje i dizajn planinskih centara, projekte EU za razvoj planinskih centara, finasijske izazove i drugim. 

ISTN u dodatku daje program SAMITA
 

        

+ 381 11 3117901
direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs
top

TURISTIČKO OSVAJANJE TRŽIŠTA
 

Niš, koji se u jednom periodu našao na listi deset najatraktivnijih mesta na Balkanu po izboru američkog sajta Earthtravelling.com, i o kome je pisao turistički vodič "Lonely Planet", kao destinaciji koju svakako treba posetiti, koja „Očarava svojim opuštenim šarmom, bogatom istorijom na svakom koraku, odličnom hranom i muzikom koja jednostavno tera na ples“, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku zabeležio je veliki rast turističkog prometa. U prvoj polovini ove godine broj turista povećan je za 19% u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je broj domaćih turista povećan za 14%, a broj inostranih za 25%. Broj noćenja porastao je čak za 30% (domaćih 27% i inostranih 35%.).
Kako podaci ukazuju na to da je Niš sa okolinom, i manifestacijama poput Međunarodnog džez festivala „Nissville“, Sajma vina, gastronomije i vinskog turizma, Festivala glumačkih ostvarenja, „Dana bureka“ i drugih, postao nezaobilazna destinacija turista, Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niša, kaže “Trend rasta koji je počeo pre par godina, sada se intenzivno nastavlja. To pokazuje da su ulaganja u promocije na međunarodnim sajmovima, marketing, oglašavanje i poboljšanje turističke infrastrukture, donela dobar rezultat.

Niš je postao treća destinacija u Srbiji, posle Beograda i Novog Sada, popularna za "gradski turizam”, a najomiljenije lokacije turistima su Tvrđava, logor Crveni krst iz II Svetskog rata  i Kazandžijsko sokače, mesto okupljanja mladih iz celog sveta“.

Grad Niš je i sam domaćin izuzetno posećene sajamske manifestacije – Međunarodnog sajma turizma i aktivnog odmora (29.-31.03.2018.), a svoju turističku ponudu prikazaće i na predstojećem Sajmu turizma u Novom Sadu (4.-7.10.2018.)

Turistička organizacija Niša

+381 18 505689
info@visitnis.com
www.visitnis.com

   

                

top

 

LETOVANJE NA DRUGAČIJI NAČIN
 

Specijalna bolnica „Banja Kanjiža” završava letnju turističku sezonu sa popunjenim gotovo svim kapacitetima. Po rečima Elene Veselinov, PR Banje Kanjiža, “Ovo leto je zaista bilo puno aktivnosti. Veoma su bili popularni naši programi pod sloganom “Letujte na malo drugačiji, neuobičajeni način”, gostima smo organizovali i krstarenja rekom Tisom, ručak na obali Tise, kao i stručna predavanja naših lekara specijalista. Tokom ovog leta poseban akcenat smo stavili na pristupačni turizam, prilagođen osobama sa invaliditetom. Kod nas su boravila deca distrofičari iz južnobačkog okruga u okviru kampa “Glavu gore”, studenti sa invaliditetom čiji je boravak finansirala Pokrajinska vlada, kao i stonoteniseri sa invaliditetom u okriru sportskih priprema“.
Septembar je u Banji Kanjiža u znaku popusta. Specijalnu ponudu - „Bolesnički dan sa popustom vezan za broj dana” mogu da ostvare svi gosti koji borave od 15 do 21 dan u banji, a dodatni popust se odnosi na boravak duži od 21 dana. Septembar je u Banji Kanjiža i u znaku manifestacija od kojih su najatraktivnije „Veliki međunarodni festival folklora“, „Berbanski dani“ na Paliću i u Horgošu, „Dan grada“ u Senti i u Subotici, „Međunarodni susret balona“ u Senti, „Vinski maraton“ u Subotici i mnoge druge.

ISTN u dodatku daje aktuelne programe Banje Kanjiža.
 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“

+381 24 875163
office@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

 

                    

top

PRIMER DOBRE PRAKSE

Klaster zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, ekspertska organizacija koja ima za cilj povećanje konkurentnosti i unapređenje zdravstvenog, wellness i spa turizma zemlje, postala je nova članica Evropskog udruženja banja (ESPA). U funkciji doprinosa razmeni i prenošenju znanja i iskustava na osnovu najboljih primera prakse, a podržana od Centralno evropske inicijative (CEI), ove godine organizuje 9.CEI REGIONALNI FORUM WELLNESS&SPA INDUSTRIJEčija je glavna temaKako kreirati autentičnu banjsku ponudu zasnovanu na kulturnom i istorijskom nasleđu u regionu, sa fokusom na rimsku i otomansku spa kulturu“.

Unutar Foruma osmišljeni su paneli „Turistički proizvod zasnovan na rimskoj spa tradiciji“, „Primeri dobre prakse“, „Turistički proizvod zasnovan na otomanskoj spa tradiciji“ kao i Radionica na temu „Spa menadžment“.
Nakon što je 8.CEI REGIONALNI FORUM WELLNESS&SPA INDUSTRIJEodržan u Viminacijumu, ovogodišnji 9.CEI REGIONALNI FORUM WELLNESS&SPA INDUSTRIJE, koji  okuplja eksperte i profesionalce iz zdravstvenog, wellness i spa turizma iz zemlje i regiona, biće održan 17. oktobra 2018.godine u Vrnjačkoj Banji koja je, na predlog Nataše Ranitović, predsednice Klastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, i sama postala (23.04.2018.) članica Asocijacije Rimskih Evropskih Banja.

 

            

+ 381 26 92746
velnes.klaster@gmail.com
www.hwsconference.com
www.wellnessklaster.rs
top
 
BEOGRADSKA KARNEVALSKA ATRAKCIJA

 

Tradicionalna manifestacija BeogradaKARNEVAL BRODOVA, koja ima za cilj da promoviše reke Savu i Dunav i njihovo ušće, koje zajedno sa Velikim ratnim ostrvom čini ono po čemu je Beograd prepoznatljiv, održana je četrnaesti put (25.08.2018.) ispred Savske promenade, između Brankovog mosta i Gazele. Na ovogodišnjem Karnevalu, ne tako atraktivnom kao nekih ranijih godina, kojim se Beograd simbolično oprašta od leta, učestvovali su čamci i brodovi iz beogradskih marina.

Po rečima Miodraga Popovića, direktora Turističke organizacije Beograda, “Karneval brodova je jedna od najuzbudljivijih manifestacija koja privlači ne samo domaće posetioce, već i strane turiste. Predstavlja jedinstveni događaj porodičnog karaktera koji afirmiše rekreativno-sportske aktivnosti na vodi, aktivira nautički turizam grada i doprinosi da se Beograd vrati svojim rekama sa kojih je i krenuo”. KARNEVAL BRODOVA , koji je organizovala Turistička organizacija Beograda, uz podršku  Skupštine grada, brojnih gradskih službi i prijatelja manifestacije, pratili su i koncerti, izložbe, plesne grupe i tradicionalni vatromet.

ISTN prikaz 14. BEOGRADSKOG KARNEVALA BRODOVA daje u rubrici Beograd.
 
   

            

Turistička organizacija Beograda

+381 11 3625060
tobsekretarica@tob.rs
www.tob.rs

top

VREME IZAZOVA

Na Novosadskom sajmu u toku su pripreme za prve jesenje priredbe – 51.Međunarodne sajmove LORIST koji se održavaju od 3. do 7.oktobra ove godine. Manifestacije u tom terminu posvećene su lovu i ribolovu (3.-7.10.2018.), turizmu, ekologiji i sportu (4.-7.10.2018.). Okosnica SAJMA TURIZMA (Hala „Master“) je Dunavski region koji karakteriše raznolikost istorijskog nasleđa, kultura, religija i tržišta. Ovaj Sajam, koji je do prošle godine imao problema sa koncepcijom, a onda je napravio iskorak, sadržajno je redefinisan u Sajam receptivnog turizma u čijem je centru turista za kojeg se kreira ponuda zasnovana na savremenim motivima, očekivanjima i iskustvima. U tom smislu ovogodišnji Sajam će obeležiti i Međunarodni B2B susreti, i drugi stručni skupovi i konferencije koji okupljaju eksperte iz oblasti turizma i privrede. Posebno se ističe Hosted Buyer program koji se realizuje u partnerstvu sa nemačkom agencijom Evintra. Najavljeni poslovni posetioci dolaze iz Nemačke, Rusije, Turske, Češke, Holandije, Ukrajine, Azerbejdžana, Velike Britanije, Danske, Španije i svih bivših jugoslovenskih republika.

Organizatori Sajma turizma najavljuju da će se “Strani turoperateri 4. i 5. oktobra sresti na poslovnim sastancima sa izlagačima. U tom terminu organizuje se i Broke Event -„Tourism2018B2B@BNSFair”, a prijavljivanje je online na platformi. Ovaj događaj se priređuje u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom. DANI KARIJERE, koji se pripremaju zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, i ove godine predstavljaju svojevrsnu berzu poslova u svim segmentima turizma“.  

 

Naš prošlogodišnji utisak sa Sajma turizma u Novom Sadu je da je ova manifestacija uhvatila dobar pravac.
A da li će ove godine uhvatiti i ritam, videćemo od 4. do 7.oktobra.
 

            

NOVOSADSKI SAJAM

+381 21 4830000
info@sajam.net
www.sajam.net 

top
KULTURA, NASLEĐE I RAZVOJ TURIZMA

Na Univerzitetu Singidunum u Beogradu biće održana konferencija SITCON 2018 (Singidunum International Tourism Conference) čija je glavna tema „Kultura, nasleđe i razvoj turizma“.

Po rečima menadžmenta Singidunuma “Osnovni cilj konferencije je da pruži značajan naučni doprinos u oblasti kulturnog turizma kao važnog i održivog proizvoda turističke destinacije. Ključna ideja konferencije je da ukaže na osnove za dalje proširivanje znanja neophodnog za bolje razumevanje koncepta kulture, kulturnih vrednosti, kulturnih različitosti i njihove održivosti u turizmu”.

Konferencija SITCON 2018, koja daje mogućnost naučnicima i stručnjacima iz raznih oblasti (turističke agencije, organizatori putovanja, hotelske kompanije i drugi delovi smeštajne ponude, saobraćajne kompanije i kompanije drugih komplementarnih delatnosti, kao i predstavnici turističkih organizacija i javnog sektora) da prošire svoja znanja, biće održana 12.oktobra 2018.godine u prostorijama Univerziteta SINGIDUNUM u Beogradu. 

 

            

Univerzitet SINGIDUNUM

+ 381 11 3093229
office@singidunum.ac.rs
www.singidunum.ac.rs

top

 

MANIFESTACIJE – SRPSKI TURISTIČKI BREND

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

 

Manifestacije, turistički brend Srbije, privlače kako domaće tako i turiste iz celog sveta. Godišnje okupe oko 2 miliona turista i prihoduju oko 30 miliona evra. Ali da među organizatorima manifestacija ne postoji dogovor i usklađivanje termina pokazuje činjenica da se ove godine veliki broj atraktivnih manifestacija preklopio, što svakako nije dobro ni za organizatore ni za posetioce. Tako je bilo u avgustu, a tako je i u septembru. Da li će organizatori manifestacija sesti da se dogovore za 2019.godinu?!

 
Za nastupajuće dane Internet Serbia Travel News predlaže da posetite sledeće:
Od 12. do 15.septembra u Irigu se organizuju „Pudarski dani“ posvećeni pudaru – čuvaru vinograda, vinu i grožđu, sa defileom fenjera od bundeva, maskenbalom, kao i takmičenjem u kuvanju pudarskog (pilećeg) paprikaša (www.turorgirig.org.rs )
Od 13. do 16.septembra u Vršcu su Dani berbe grožđa, tradicionalna proslava završetka berbe grožđa sa karnevalom, bacanjem grožđa iz aviona, „Vinskom ulicom“, maskenbalom, sportskim takmičenjima i koncertima (www.to.vrsac.com )
Od 14. do 16.septembra u Smederevu je jedna od najstarijih privredno-turističkih manifestacija – „Smederevska jesen“ koju odlikuju izložbe poljoprivrednih proizvoda i  "Seoskih dvorišta", brojni programi i sportska takmičenja (www.smederevo.org.rs )
22. septembra na Paliću je Vinski maraton koji obuhvata Vinsku trku i Trku uživanja kroz vinograde palićkih vinarija, a svaki učesnik trke može na start da izađe u originalnom sopstvenom kostimu (www.vinskimaraton.rs )
Od 20. do 23.septembra u Aleksandrovcu se održava ŽUPSKA BERBA, koja traje već pola veka, i okuplja vinare i vinogradare u slavu početka berbe grožđa. Posetioci uživaju u Fontani vina i Vinskoj ulici (www.zupskaberba.rs )
Od 20.do 23.septembra u Kikindi su DANI LUDAJE, takmičenje proizvođača za najtežu i najdužu tikvu, uz bogat kulturno-zabavni program (www.kikinda.org.rs )
 
          
top  
  67000