top

   TURISTIČKA GODINA U USPONU


Povodom Svetskog dana turizma (27.septembar), koji je ove godine posvećen važnosti digitalnih tehnologija u turizmu, otvaranju mogućnosti za inovacije i pripremu sektora za budući rad, kao i podizanju svesti o stvarnom i potencijalnom doprinosu turizma održivom razvoju, Turistička organizacija Srbije (TOS) raspisala je Konkurs za svoje najveće priznanje – TURISTIČKI CVET za najznačajnija ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga u kategorijama:
Turistička organizacija, Turistička manifestacija, Receptivna turistička agencija, Ugostiteljski objekat za smeštaj, Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga, a predviđena je i Specijalna nagrada van konkurencije. Najboljima u turizmu Srbije nagrade će biti uručene na posebnoj svečanosti u drugoj polovini decembra meseca ove godine.

Doprinos centralnoj proslavi Svetskog dana turizma, koja se održava u Budimpešti, u Mađarskoj, koja važi za zemlju u kojoj se turizam razvija uz podršku i doslednu posvećenost digitalnoj budućnosti, Turistička organzacija Srbije pruža organizacijom izložbe (27.09.2018., Knez Mihailova ulica u Beogradu) "Aktivni odmor u Srbiji" koja podstiče na očuvanje prirode, lokalnih kultura i običaja, na upoznavanje sa raznovrsnom gastronomskom ponudom.

 

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

 

          

top

   RAZMENA ISKUSTAVA U OBLASTI PLANINSKOG TURIZMA

U Srbiji je održan (10.-12.09.2018., Zlatibor) drugi po redu Samit planinskih centara Centralne Evrope - MoReSCE 2018, koji su zajednički organizovali JP "Skijališta Srbije" i Centar za istraživanja i studije turizma, sa ciljem da se definiše platforma za održivi razvoj planinskih centara, i to kroz održivi razvoj i planiranje, investicije, podsticaje i javno-privatna partnerstva, kao i marketing i brendiranje planinskih centara. Poseban akcenat je stavljen na razmenu znanja i iskustava učesnika iz Srbije i inostranstva iz privatnog i javnog sektora, planinskih centara, lokalnih turističkih organizacija, nevladinih organizacija, kao i ski industrije iz Italije, Austrije, Švajcarske, Francuske, Slovačke, Hrvatske i Slovenije.

Opštu saglasnost učesnika Samita Ernest Kovač, Predsednik skijaških centara Slovenije, je formulisao „Neophodno je da se u planinskim centrima uspostavi takva infrastruktura da oni rade 365 dana u godini”. Ivan Vitorović, generalni direktor Mona hotela menadžment grupe, konstatovao je „Skijanje mora da prati infrastruktura, udruživanje države, lokalne samouprave i hotelijera“, a Dejan Ćika, direktor JP “Skijališta Srbije”, zaokružio “Razvojem ski centara i planina kao turističkih destinacija, ne samo da se otvaraju nova radna mesta i privlače desetine hiljada turista, već se razvijaju i ostale grane privrede.Ulažemo da bi postigli najviši standard. Kopaonik je zahvaljujući tome postao najtraženija skijaška destinacija u ovom delu Evrope, a Zlatibor obara sve rekorede posećenosti kako leti, tako i zimi. Stara Planina ima ozbiljan potencijal za dalja ulaganja, a za Goliju već postoji idejno rešenje i projekat“.
Teme o kojima se govorilo na Samitu novinari i učesnici konferencije imali su priliku da vide primenjene na Torniku, na Zlatiboru, na kome Skijališta Srbije ulažu napore da ovu destinaciju učine interesantnom i u letnjem i u zimskom periodu.

Sledeći Samit planinskih centara Centralne Evrope – MoReSCE trebalo bi da bude održan za dve godine.

 

         

+ 381 11 3117901
direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs

 

top

Turistička organizacija Vojvodine

+381 21 452910
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com

 

SEVER SRBIJE: 6 JEZIKA VOJVODINE

Studijsku posetu novinara iz Nemačke i Austrije, pod nazivom „Sever Srbije: 6 jezika Vojvodine“ realizovale su turističke organizacije Vojvodine i Srbije (15.-19.098.2018.). Budući da su novinari izrazili želju da se upoznaju sa Vojvodinom kao multikulturalnom sredinom, poseta je obuhvatila upoznavanje sa kulturom Rumuna, Slovaka, Rusina, Mađara i Hrvata u Srbiji.

Novinari su se upoznali sa secesijom u Subotici, u Donjem Tavankutu su sa domaćinima pravili ukrasne predme od slame, u Vršcu je tema bila sakralna arhitektura, u Ruskom Krsturu su učili kako se prave tradicionalna jela, dok im je u Kovačici umetnica naivnog slikarstva Zuzana Vereski prikazala svoje umeće. Novinari su posetili i Novi Sad koji je 2019.godine Omladinska prestonica Evrope, a 2021.godine Evropska prestonica kulture.

Koliko, između ostalog, i ovakva gostovanja daju rezultate pokazuju statistički podaci koji kažu da je 2017. godine nemačkih turista bilo više 16% u odnosu na prethodnu godinu, a da je već u prvih 7 meseci ove godine zabeležen porast za 12% u odnosu na isti period prošle godine.
   

               

top

   UZMI VIKEND I DOŽIVI JESEN U SRBIJI
 

Proglašenjem pobednika nagradnog konkursa „Koje momente ćeš pamtiti ovog leta?“, Turistička organizacija Srbije (TOS) uspešno je okončala letnju kampanju na društvenim mrežama (preko 6,5 miliona pregleda – najviše iz Indije, Turske, Nemačke, Rusije, SAD i zemalja regiona, a broj pratilaca na Instagramu i Tviteru uvećan je za 35%), nastavila septembarskom mini kampanjom “Mesec vina u Srbiji”, i ušla u jesenju promociju pod nazivom “Uzmi vikend i doživi jesen u Srbiji”.

Pozicioniranju Srbije na svetskom turističkom tržištu doprinose i nastupi na sajmovima turizma. Na sajmu u Turskoj (Izmir 7.-11.09.2018.), iz koje u 2018.godini ima 17% više turista nego prethodne godine, Srbija je bila ZEMLJA PARTNER. Predstavila se i posebnom brošurom na turskom jeziku, urađenom za ovo tržište. Na sajmu „Otdykh Leisure” u Rusiji (Moskva 11.-13.09.2018.), zemlji odakle dolazi 15% više turista nego ranije, Srbija je osvojila specijalno priznanje za uspešan nastup, promovišući celokupne turističke potencijale zemlje, predstavljajući se kao celogodišnja destinacija čija ponuda obuhvata gradske odmore, prirodne lepote, kulturno istorijsko nasleđe, gastronomiju, planinske i banjske centre. Na sajmu u Sloveniji (Celje, 11.-16.09.2018.), zemlji iz koje dolazi 12% više turista, Srbija je takođe bila ZEMLJA PARTNER. Na Srpsko-mađarskom poslovnom i turističkom forumu (14.09.2018., Budimpešta), organizatorima putovanja iz Mađarske, zemlje iz koje dolazi 12% više turista, predstavljena je ukupna turistička ponuda Srbije.

Srbija je sve interesantnija i brojnim novinarskim ekipama koje su došle iz Velike Britanije i Irske (5.-9.09.2018.) i posetile Beograd (Kalemegdan, Avalu, Dvorski kompleks, muzeje), Novi Sad i Sremske Karlovce, dok su novinari iz Nemačke i Austrije obilazili ((15.-19.09.2018.) Vojvodinu.

 

      

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

top

RARIS

+ 381 19 426376
office@visiteastserbia.rs
www.visiteastserbia.rs

 

VISIT EAST SERBIA

U saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama Regiona, Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije (RARIS) izradila je Regionalnu turističku web platformu Istočne Srbije pod nazivom „Visit East Serbia“. Autori projekta kažu da žele da sa budućim gostima podele sve ono najbolje što region Istočne Srbije ima “Najukusniju hranu, bogato nasleđe, druženje uz pesmu i vino, poglede od kojih zastaje dah, gostoljublje. I sve to tamo gde se pije najbolje vino, gde su rimski imperatori gradili palate, a graditelji krotili Dunav, gde stvarnost postaje čarolija, divlja, mistična i privlačna”.

Regionalna turistička web platforma Srbije sastoji se od web sajta www.visiteastserbia.rs,  istoimene Facebook stranice https://www.facebook.com/visiteastserbia , Instagram naloga instagram/visiteastserbia i YouTube kanala. Na njima je detaljno predstavljeno više od 70 atrakcija, znamenitosti i manifestacija Istočne Srbije. Na sajtu može da se nađe i skine 16 detaljnih turističkih mapa regiona, opština i gradova u Istočnoj Srbiji.

 

          

top

PROJEKAT „12 VELIČANSTVENIH“
 

Projekat “12 VELIČANSTVENIH”, koji realizuje Udruženje građana “Supernatural”, uz partnerstvo sa Veselinov Tourism Consulting, i uz pomoć Ambasade SAD u Srbiji, promoviše 12 autohtonih srpskih gastronomskih proizvoda iz različitih, regionalno ravnomerno raspoređenih, mesta Srbije i isto toliko poljoprivrednih gazdinstava koja se, osim proizvodnjom hrane, bave i turizmom.

Projektom je mapirano 12 domaćinstava koja nude smeštaj i služe jela napravljena od izabranih namirnica poput kiselog mleka, kajmaka, sira, krompira, paprika, ajvara, jagnjetine, kulena, meda, začinskog i lekovitog bilja, vina, rakija i drugih proizvoda. Nosilac ovog projekta Srđan Stanković, autor i producent nagrađivanih filmova Food Serbia” i “Dunavom kroz Srbiju, 588 utisaka”, rađenih za Turističku organizaciju Srbije, naglašava „Na kraju Projekta planiramo i da objavimo dvojezičnu brošuru (srpski/engleski) koja će upoznati potencijalne goste sa gastronomskom ponudom Srbije, hranom i njenim proizvođačima, mogućnostima smeštaja, turističkim turama i prirodnim bogatstvima. Brošura, opremljena receptima za pripremu jela i fotografijama, moći će da se preuzme i sa interneta”. 

Projekat “12 VELIČANSTVENIH” prati i prostor u centru Beograda - "Gastronaut", u kome domaći i strani gosti mogu da probaju autentičnu hranu sa pojedinih destinacija. Povod našeg boravka u ovom prostoru bilo je predstavljanje (13.09.2018.) gazdinstva porodice Veljović-Djusić iz sela Gledić, zaseok Rakija sa Gledićkih planina. Njihovi specijaliteti su kupus u zemljanom loncu i rakija od autohtone srpske šljive Ranke. Autori Projekta “12 VELIČANSTVENIH” za naredni period u ovom prostoru najavljuju i promociju jela sa Zlatibora i jagnjetine sa Peštera. 

 

RAKIJA IZ RAKIJE

Domaćinstvo Veljović Đusić
+381 658221145
rakijaizrakije@gmail.com
www.rakijaizrakije.com

      

Veselinov Tourism Consulting

+ 381 648181007
veselinov@vtc.rs
www.vtc.rs

top
PONUDE KOJE NE TREBA PROPUSTITI
 

SB „Banja Kanjiža” celinu svoje ponude predstavlja najpre na specijalizovanom sajmu ishrane, dijetetike, wellness-a, alternativne medicine, zdravstvene i kozmetičke nege -  “Festival zdravlja”, koji se pod sloganom „Misli ranije, biraj zdravije“ održava u Beogradu (4.–5.10.2018., Dom vojske Srbije), a potom i na Sajmu turizma u Novom Sadu (4.-7.10.2018., Master hala Novosadskog sajma).
Banji Kanjiža, koja je letnju sezonu završila sa gotovo popunjenim svim kapacitetima, u prvi plan stavlja programe medicinske rehabilitacije, preventivne programe za lečenje osteoporoze, atraktivne wellness programe poput „Moj vikend“, „Wellness i sportski team building“ i „Šoping i Spa vikend“, dok je akcenat na popustu za „Bolesnički dan vezan za broj dana” (mogu da ga ostvare svi gosti koji borave od 15 do 21 dan u banji, a dodatni popust se odnosi na boravak duži od 21 dana). Najavljen je i poseban sajamski popust.

ISTN u dodatku daje programe Banje Kanjiža.
 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“

+381 24 875163
office@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

 

                

top
DOPRINOS RAZVOJU TURIZMA
 

Nakon što je u okviru doprinosa koji konferencija SITKON (Singidunum International Tourism Conference)pruža razvoju naučne i stručne misli u turizmu, posebno u Srbiji, na Univerzitetu Singidunum u Beogradu održana (25.05.2018.) panel diskusija pod naslovom „Unapređivanje sistema upravljanja turističkim destinacijama u Srbiji“, na Univerzitetu Singidunum biće održana (12.10.2018.) i konferencija SITCON 2018 čija je glavna tema „Kultura, nasleđe i razvoj turizma“. U toku je i obrada pristiglih predloga u okviru projekta „Ocena kvaliteta turističke ponude Grada Beograda“ („SINGIDUNUM POBEDNIK“) koji treću godinu za redom Univerzitet Singidunum, zajedno sa partnerima - Skupštinom Grada, Turističkom organizacijom i  Privrednom komorom Beograda, kao i poslovnim udruženjima HORES i YUTA, organizuje. Da podsetimo - Projekat podrazumeva ocenu kvaliteta beogradskih hotela sa 3, 4 i 5 zvezdica, kategorisanih restoranskih objekata kao i receptivnih turističkih agencija, a sve u cilju unapređenja kvaliteta turističke ponude, kao jednog od glavnih faktora konkurentnosti turističke destinacije. Ideja je da se sagleda postojeća tržišna situacija i da se, zajedno sa svim najvažnijim predstavnicima turističke privrede, daju preporuke za razvojnu turističku politiku Grada Beograda. Ocenu kvaliteta sprovode studenti završnih godina Univerziteta Singidunum, i to na osnovu unapred pripremljenih kriterijuma, i uz mentorstvo svojih profesora. Po završetku projekta, najbolje rangiranim objektima biće uručene nagrade.

 

    

+ 381 11 3093229
office@singidunum.ac.rs
www.singidunum.ac.rs
top

   DOBRODOŠLICA STRANIM TURISTIMA
 

Niš, treća destinacija po turističkim posetama u Srbiji, posle Beograda i Novog Sada, koju su nedavno obišli novinari i turoperatori iz Slovačke, postaje sve interesantnija domaćim ali prevashodno inostranim turistima.

Iz Turističke organizacije Ništa saopštavaju „Ako posmatramo ostvarene rezultate u periodu januar – jul 2018.godine možemo videti da se pozitivan trend rasta nastavlja. U tom periodu došlo je do povećanja ukupnog broja turista za 17,3% u odnosu na isti period 2017. godine, pri čemu je broj domaćih turista povećan za 9,2%, a broj inostranih  za 24,6%“. Komentarišući veliki priliv inostranih turista Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niša, kaže „Postoji kontinuitet u dolasku gostiju iz Bugarske i Grčke. Ali dolaze i turisti iz Švedske, Nemačke, Italije i Kine.

Što se tiče smeštajnih kapaciteta, ima dovoljno hotela, hostela i drugih smeštajnih objekata, mada u statistiku ne ulaze nekategorisani turistički objekti“.

Turisti u Nišu obilaze tvrđavu, muzej, spomen park Bubanj, Ćele kulu, brdo Čegar, brojne crkve, Kazandžijsko sokače, mesto okupljanja mladih, i druge lokalitete. Šta sve  Niš nudi turistima biće prikazano na predstojećem Sajmu turizma u Novom Sadu (4.-7.10.2018.) i Sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu (23.-25.11.2018.).

Turistička organizacija Niša

+381 18 505689
info@visitnis.com
www.visitnis.com

 
   
            
top

+381 65 5777722
info@balkancheesefestival.com
www.facebook.com/IzlozbaSira
BALKAN CHEESE FESTIVAL

Ove godine Holandija je zemlja gost „Balkan Cheese Festivala“, osme po redu gastronomsko-turističke izložbe autohtonih sireva Balkana na kojoj posetioci mogu da probaju retke i neobične vrste sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske i Hrvatske, uparuju sireve sa vinima, upoznaju poslastice sa sirom, a po prvi put će biti predstavljen i kozji sir u irskom Guiness pivu.

Sastavni deo ovogodšnjeg festivala su i predavanja sa temama „Holandska tradicija: proizvodnja sireva na farmama“, „Istorijat sirarstva i vrste sireva Holandije” i „Stara jela od sireva i mlečnih proizvoda kao deo nematerijalne kulturne baštine Srbije“.

 

„Balkan Cheese Festival“ održava se 13. i 14. oktobra 2018.godine u prostoru Doma omladine Beograda, partnera ove manifestacije.
 

      

top

MANIFESTACIJE – DANI DOBRE ZABAVE

Istraživanja sprovedena među domaćim i inostranim turistima u Srbiji pokazuju da su MANIFESTACIJE jedan od najčešće spominjanih razloga za turistička kretanja po zemlji. Ima ih oko 2.000 i iz godine u godinu njihov broj raste. Već smo pisali o tome da se u avgustu i septembru veliki broj manifestacija preklapa, što nije dobro ni za organizatore ni za posetioce. Ipak, u oktobru je kalendar manifestacija bolje raspoređen, te turisti mogu više toga da obiđu.  

Za nastupajuće dane Internet Serbia Travel News predlaže da posetite sledeće:
29. do 30.septembra u Beogradu traje „Jesenji Ukus Fest“ (Hotel MetropolPalace), festival domaće hrane i pića sa preko 100 izlagača iz cele Srbije i Regiona, uz degustaciju  sireva, suhomesnatih proizvoda, vina, likera, domaćih sokova, piva, kolača i džemova (https://sr-rs.facebook.com/ukusfest/)
Od 3. do 7.oktobra na Novosadskom sajmu održavaju se Međunarodni sajmovi (LORIST) Lova i ribolova, turizma, ekologije i sporta (www.sajam.net)
Od 12. do 14.oktobra u Topoli, uvrštenoj u Mrežu izuzetnih destinacija Evrope – EDEN, je „Oplenačka berba grožđa“, tradicionalna privredno-turistička manifestacija kada se slavi grožđe i degustrira vino. Berbu prati i Sabor narodnog stvaralaštva (https://oplenackaberba.com/)
Od 13. do 14.oktobra je „VAŠAR U RAŠKI“, jedan od najstarijih u Srbiji. Poznat je po „Domaćinskoj ulici“ sa izložbeno-prodajnim programom, kao i zabavnim sadržajima (www.raska-turizam.rs)
14.oktobra u Kruševcu se održava Međunarodni festival turističkih publikacija „Kofer slova“ (www.turizamkrusevac.com)
Od 19. do 20.oktobra u Beogradu traje gastronomsko-turistička manifestacija  „Beogourment“, mesto okupljanja ljubitelja sortnih vina i hrane (www.kucavina.rs)
Turistička organizacija Srbije,       + 381 11 6557100,    office@serbia.travel,   www.srbija.travel

top  
  67000