top

   IZAZOVI KOJI TRAJU


U terminu koji je dobar, ako se pametno iskoristi, u Novom Sadu je održan 51. Međunarodni sajam turizma (4.10.- 7.10.2018., Master hala Novosadskog sajma). Organizovan u okviru sajmova LORIST (lov i ribolov, turizam, ekologija i sport), sadržajno je redefinisan u Sajam receptivnog turizma u čijem je centru turista za kojeg se kreira ponuda zasnovana na savremenim motivima, očekivanjima i iskustvima.

Ove godine taj svoj aspekt sajam je iskazao pre svega kroz Međunarodne B2B susrete, a posebno kroz Hosted Buyer program koji je realizovan u partnerstvu sa nemačkom agencijom Evintra. I to je ono što je, i po oceni učesnika i po našem mišljenju, najbolji deo ovogodišnjeg Sajma. Dunavski region, sa svojim „Raznolikim istorijskim nasleđem, kulturom, religijom i tržištem“, u pripremi Sajma turizma najavljivan kao njegova „Okosnica“, najmanje je bio zastupljen na taj način. Ali zato je Turistička organizacija Vojvodine predstavila celinu destinacije i promovisala Digitalni vodič kroz Vojvodinu, Turistička organizacija Novog Sada najavila je dolazak više od 30 svetskih kompanija koje organizuju putovanja rekama, Turistička organizacija Srbije promovisala je„Aktivni odmor u Srbiji“, predstavile su se neke banje i planinski centri, Gastronomija je bila zastupljena kroz projekat „Gastro izazovi kao i kroz brojne štandove proizvođača hrane i vina.

Ipak, ne možemo se oteti utisku da nešto i dalje nedostaje u ukupnom profilu Sajma turizma koji, u ovo doba godine, treba da prikaže jesenje/zimsku ponudu pre svega Vojvodine, a potom i Srbije u celini. Primetno je i odsustvo turističkih agencija koje nisu iskoristile priliku da se pojave sa „first minute“ zimskom ponudom. A domaći turisti već uveliko poprimaju navike svetskih i svoje destinacije rezevišu unapred. Tako da rečenica, kojom smo završli komentar na prošlogodišnji Sajam, a koja glasi „Sajam turizma u Novom Sadu, koji je do sada imao problema sa koncepcijom, pravi iskorak. A da li će uhvatiti i ritam, pokazaće već sledeća godina” ostaje i dalje aktuelna. Hvatanje ritma je u toku.

Kompletan prikaz 51. Međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu ISTN daje u rubrici MANIFESTACIJE

 

            

Novosadski sajam

+381 21 4830000
info@sajam.net
www.sajam.net

top

 

   DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI

Nakon letnje promotivne ture po Vojvodini pod nazivom PANONSKA LETNJA AVANTURA,  Turistička organizacija Vojvodine (TOV) organizovala je (28.09.-30.09.2018.) promotivno putovanje za turističke novinare pod nazivom DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI sa željom da predstavi kulturni i vinski turizam, da predloži pojedincima, organizovanim grupama i turističkim agencijama kako da osmisle jesenji vikend u Vojvodini sa posetama manastirima i vinarijama. Da je jesen nešto što treba doživeti u Vojvodini ističe i Nataša Pavlović, direktorka TOV-a, i za Internet Serbia Travel News (ISTN) kaže “Želimo da prikažemo ponudu verskog i vinskog turizma. Duhovno blago Vojvodine iskazano kroz manastire je neprocenjivo, to je riznica kulturnog nasleđa. A jesen je doba manifestacija u čast vina i berbe, te je to dobra zajednička priča“.

I tako smo mi krenuli putevima duhovnosti i vina, sa odredištima na dve vojvođanske destinacije - Vršačkim planinama i Fruškoj gori. Obilazili smo manastire (Mesić, Kovilj, Novo Hopovo, Vrdnik i Malu Remetu), probali čuvena banatska i fruškogorska vina u vinarijama (Đorđe, Vinik, Kovačević i Deurić) i obišli Vršac i etno selo Vrdnička kula. Bila je to zaista dobitna kombinacija.

Zato, u skladu sa idejom da DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI bude trodenevni izlet, i Internet Serbia Travel News ovo živopisno putovanje doživljava na takav način i kompletan prikaz, uz preporuku, daje u rubrici TURISTIČKE DESTINACIJE.

 

 

        

Turistička organizacija Vojvodine

+381 21 452910
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com

 

top
 
   AKTIVNI ODMOR U SRBIJI

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

 

Avanturistički turizam u svetu predstavlja jednu od najbrže rastućih oblasti turističke industrije a takav trend se može videti i u Srbiji. Očuvana priroda, tradicija lokalnih kultura, raznovrsna gastronomska ponuda i gostoprimstvo idu tome u prilog. Iako statistika ne prati broj turista koji Srbiju posećuju sa konkretno ovim motivima, istraživanja Turističke organizacije Srbije (TOS) pokazala su da, pored kulturno-istorijskih znamenitosti, najveći broj turista navodi prirodne atrakcije kao motiv za putovanje. U tom smislu je i oktobar mesec u Srbiji u znaki AKTIVNOG TURIZMA. Najpre je TOS, povodom Svetskog dana turizma organizovao (27.09.2018., Beograd) izložbu „Aktivni odmor u Srbiji“ sa ciljem da Beograđane, i goste Beograda, putem  fotografija provede kroz destinacije koje mogu da ponude ovakvu vrstu odmora, a potom je tema Aktivnog turizma dominirala i nastupom TOS-a na Sajmu turizma u Novom Sadu (4.-7.10.2018.). Govoreći za Internet Serbia Travel News, Marija Labović, direktorka TOS-a, kaže “Trend aktivnog odmora u svetu je takav da sve više turista to traži.

Najviše su se profilisali pešačenje i biciklizam, ali sve su popularniji i vožnje kajakom i kanjoning, spuštanje u kanjone po Srbiji. Zato smo i izdali novu brošuru koja se odnosi na aktivan odmor, a i same destinacije su se pripremile za tu ponudu”.
Kako je letnja kampanja dala izuzetne rezultate, te je i devizni priliv od turizma veći za 13%, Turistička organizacija Srbije, koja je nedavno na Sajmu turizma TTG Rimini (10.-12.10.2018., Italija) promovisala ukupnu ponudu zemlje, već najavljuje i zimsku kampanju za početak novembra ove godine.
   

               

top

   RIMSKO/OTOMANSKI WELLNESS&SPA

Klaster zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, novi član Evropskog udruženja banja (ESPA), organizovao je sadržajno osmišljen 9. CEI REGIONALNI FORUM WELLNESS&SPA INDUSTRIJEu Vrnjačkoj Banji (17.10.2018., Hotel Solaris) koja je, na predlog Nataše Ranitović, predsednice Klastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, i sama postala (23.04.2018.) članica Asocijacije Rimskih Evropskih Banja.

Glavna tema Foruma, koji je CEI 2014.godine uvrstio u svojih pet najboljih projekata, a sada se već deveti put bavio tradicijom i wellness i spa konceptima, bila je „Kako kreirati autentičnu banjsku ponudu zasnovanu na kulturnom i istorijskom nasleđu u regionu, sa fokusom na rimsku i otomansku spa kulturu“. Forum, kome je prisustvovao i Miroslav Knežević, Državni sekretar za turizam Srbije, okupio je eksperte i profesionalce iz zdravstvenog, wellness i SPA turizma iz zemlje i regiona a pored izlaganja osnovnih tema navedeni su i primeri dobre prakse. Održana je i radionica na temu „Rešenja i strategije za spa operativne izazove“.

U okviru Foruma potpisan je Sporazum o saradnji između Klastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije i Klastera zdravstvenog turizma Republike Srpske.

Klaster zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije

+ 381 26 92746
velnes.klaster@gmail.com
wwwsconference.com
www.wellnessklaster.rs

 

ISTN daje kompletan prikaz Foruma u rubrici ZDRAVSTVENI TURIZAM

 

            

top

Mass Media International.d.o.o.

+ 381 11 7186844
office@massmediainternational.rs
www.massmediainternational.rs

 

NOVI OBLICI POVEZIVANJA I POZICIONIRANJA

8. Biznis konferencija „Turističko tržište Jugoistočne Evrope - SEET 2018“ (3.10.2018., Sava centar, Beograd) ove godine je bila fokusirana na nove oblike povezivanja i pozicioniranja regiona kao jedinstvenog turističkog tržišta, na promociju prioritetnih turističkih destinacija i turističkih ruta regiona, na načine privlačenje turista sa dalekih emitivnih tržišta i stimulaciju receptivnog turizma, a pre svega na pronalaženje načina za povećanje prihoda od turizma.

Po rečima Milivoja Radovanovića, direktora Mass Media International, organizatora ove konferencije, “Razmenjivali smo mišljenja na teme „Kako unaprediti sadržaje destinacije“, „Šta je to što privlači nove goste“, „Kako se uključiti u Projekat za promociju turizma na Zapadnom Balkanu za koji je EU izdvojila 5 miliona Eura“, „Koje su nove vrednosti na Hospitality & Travel tržištu“ i druge i slušali iskustva najboljih primera iz prakse“.

Naš utisak sa ove konferencije, koja je imala četiri tematska panela, kao i prateće B2B sastanake, jeste da su se učesnici složili da zemlje Jugoistočne Evrope imaju ogroman potencijal, budući da se doživljavaju kao neistražene destinacije sa prirodnim lepotama,  kulturno - istorijskom baštinom, brojnim atrakcijama i manifestacijama, tradicionalnom gostoljubivošću i autentičnom gastronomijom. A kako se sve više turizam definiše kao „Industrija doživljaja“, onda region Jugoistočne Evrope ima sve preduslove da se visoko pozicionira na svetskom turističkom tržištu. Konferencija je tradicionalno završena dodelom nagrada Brand Leader Award.

ISTN u dodatku daje dobitnike nagrade BRAND LEADER AWARD 2018
 

        

top

KULTURA, NASLEĐE I RAZVOJ TURIZMA

Na Univerzitetu Singidunum u Beogradu održana je (12.10.2018.) konferencija SITCON 2018 sa temom „Kultura, nasleđe i razvoj turizma“. Kako je Evropska Unija (EU) 2018. proglasila godinom kulturnog nasleđa sa sloganom „Naše nasleđe: tamo gde se prošlost susreće sa budućnošću“, tema ove konferencije na praktičan način povezala je kulturu i turizam. Miroslav Knežević, Državni sekretar za turizam u Vladi Republike Srbije, izneo je zanimljive podatke: 43% turista koji posete Evropu motivisani su kulturom, 11% zaposlenih je u njihovog funkciji, dok čak jedna petina ukupnog turističkog prometa ide na kulturni turizam. Podsetio je i da je Strategija razvoja turizma Srbije do 2025. godine dobrim delom oslonjena na kulturni turizam. Da se Srbija nalazi na 5 od 33 kulturne rute Saveta Evrope naglasila je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, ističući podatak da oko 60% turista u Srbiju dolazi zarad njenih kulturno-istorijskih vrednosti. Dobro postavljenu konferenciju, čiji je kreativni moderator bio Prof. Jovan Popesku (Univerzitet Singidunum), pratile su plenarne sesije sa uvodničarima iz Belgije, Irske i Izraela, i sa veoma zanimljivim i intrigantnim temama poput „Kulturno nasleđe - šansa za turizam“, „Promocija kulturih dobara od strane Turističke organizacije Srbije na Facebook-u“, „Uticaj filmske industrije na turističke destinacije“, „Gastronomske manifestacije kao deo turističke ponude nematerijalnog kultrnog nasleđa Srbije“ i drugim.

Sastavni deo konferencije SITCON 2018 bila je i dodela priznanja u okviru projekta „Ocena kvaliteta turističke ponude Grada Beograda“ - SINGIDUNUM POBEDNIK, koji obuhvata hotele sa 3, 4 i 5 zvezdica, kategorisane restorane i receptive turističke agencije. Studenti završnih godina, u okviru ovog projekta koji sprovodi Univerzitet Singidunum zajedno sa partnerima - Skupštinom Grada, Turističkom organizacijom i  Privrednom komorom Beograda, kao i poslovnim udruženjima HORES i YUTA, nagradili su neke već dugi niz godina postojeće učesnike u turističkoj ponudi grada ali i neke nove koji su za kratko vreme osvojili tržište.

ISTN u dodatku daje dobitnike priznanja SINGIDUNUM POBEDNIK.
 

            

+ 381 11 3093229
office@singidunum.ac.rs
www.singidunum.ac.rs
top

 

   DESTINACIJA U USPONU

Niš, treća destinacija po turističkim posetama u Srbiji, posle Beograda i Novog Sada, koji beleži  povećanja ukupnog broja turista za 17,3% u odnosu na prethodnu godinu, na Sajmu turizma u Novom Sadu (4.-7.10.2018.) predstavio je ukupnu ponudu destinacije, sa akcentom na smeštajne kapacitete koji su, sa povećanjem avio prometa u ovom gradu, sve aktuelniji. Zato Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niša, za Internet Serbia Travel News i kaže „Niš je društveni, privredni, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski centar jugoistočne Srbije, kategorisan kao turističko mesto prve kategorije sa svim potrebnim preduslovima da postane izuzetno atraktivna turistička destinacija.

Za sada smeštajnih kapaciteta ima dovoljno, i hotela i hostela i drugih smeštajnih objekata. Budući da sledi zimska sezona na Kopaoniku, sigurno je i da će Niški aerodrom biti  olakšavajuća okolnost za turiste iz brojnih zemalja koji će skijati na ovoj planini“.

Niš, tradicionalna destinacija za doček Nove Godine prevashodno susedima iz okruženja, zimsku turističku ponudu promovisaće i na Sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu (23.-25.11.2018.).

 
         

Turistička organizacija Niša

+381 18 505689
info@visitnis.com
www.visitnis.com

top

Turistička organizacija Vojvodine

+381 21 452910
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com

 

PROJEKTI U FUNKCIJI UNAPREĐENJA TURIZMA
 

Turistička organizacija Vojvodine (TOV) predstavila je nove projekte i inovacije – Digitalni vodič kroz Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i projekat ViCTour – Virtuelni i kulturni turizam na 51. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu.

Tom prilikom Nataša Pavlović, direktorka TOV-a, naglašava „Vodič kroz turizam AP Vojvodine prikazuje sve segmente ponude i vrednosti Vojvodine – prirodu, istoriju, arhitekturu, kulturu i gastronomiju. Jedino gostoprimstvo nismo mogli virtuelno da dočaramo, ali to i jeste motiv za turiste da dođu i da ga osete“. Kako statistika pokazuje da je broj turista u Vojvodini veći za 11%, u odnosu na prethodnu godinu, Vodič je urađen na srpskom i engleskom jeziku, a usklađivaće se i sa dalekim tržištima poput Kine i Ujedinjenih Arapski Emirati.

Projekat ViCTour – Virtuelni i kulturni turizam (Interreg-IPA CBC, Croatia-Serbia) TOV realizuje u saradnji sa Vukovarsko-srijemskom Županijom (koja je vodeći partner na projektu), Turističkom zajednicom Vukovarsko-srijemske Županije, Fondom „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Univerzitetom u Novom Sadu, odnosno Ekonomskim fakultetom iz Subotice. Glavni rezultati projekta su prepoznatljivi identitet regiona, povećana vidljivost turističke ponude, zajednički razvoj prekogranične turističke ponude Srijema/Srema i zajednički razvoja turizma u Hrvatskoj i Srbiji. A sve to zajedno korišćenjem novih informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT).  Projekat ViCTour traje do 14.10.2019.godine.  

    

top

 

   POČINJE ODBROJAVANJE

SB „Banja Kanjiža” na(4.-7.10.2018., Master hala Novosadskog sajma), kao i na specijalizovanom sajmu ishrane, dijetetike, wellness-a, alternativne medicine, zdravstvene i kozmetičke nege -  “Festival zdravlja”, koji se pod sloganom „Misli ranije, biraj zdravije“ održao u Beogradu (4.–5.10.2018., Dom vojske Srbije), predstavila je svoj program za DOČEK NOVE 2019. GODINE sa porukom „Priuštite sebi maksimalno opuštanje i relaksaciju tokom novogodišnjih praznika u „Banji Kanjiža“, uživajte u mnogobrojnim aktivnostima, koristite wellness vaučere za maksmimalno uživanje i uđite u Novu godinu odmorniji i pozitivniji nego ikada”.

Pored novogodišnjeg, promovisani su i programi medicinske rehabilitacije, preventivni programi za lečenje osteoporoze, atraktivni wellness programi poput „Moj vikend“, „Wellness i sportski team building“ i „Šoping i Spa vikend“, dok je akcenat stavljen na popust za „Bolesnički dan vezan za broj dana” (mogu da ga ostvare svi gosti koji borave od 15 do 21 dan u banji, a dodatni popust se odnosi na boravak duži od 21 dana).

ISTN u dodatku daje NOVOGODIŠNJI kao i ostale programe Banje Kanjiža.
 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“

+381 24 875163
office@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

 

            

top
IZ JEDNE USPEŠNE SEZONE U DRUGU

Uspešno završena letnja sezona na planinama Srbije – Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj Planini pokazala je da izbor ovih destinacija sve više ulazi u modu. U tom smislu uveliko su počele i pripreme za zimsku sezonu 2018/2019 za koju su Skijališta Srbije,  koja su nedavno organizovala (10.-12.09.2018., Zlatibor) drugi po redu Samit planinskih centara Centralne Evrope - MoReSCE 2018, pripremila pretprodaju ski karata putem web shopa koja traje od 1. do 15. novembra 2018.godine sa popustom od 15%.

Skijaši i borderi tokom dve nedelje imaju priliku da po povoljnijim uslovima dođu do ski pasa. Tokom ovog perioda, kupovina karata je moguća putem platnih kartica, a karte se preuzimaju u željenom ski centru dan pred početak skijanja.

Skijališta Srbije svoju ponudu prikazuju i na sajmu Expozim u Beogradu (29.11.-2.12.2018.) na kome će cene ski karate biti niže za 10%. Budući da se ekipa Internet Serbia Travel News-a uverila u prethodnoj zimskoj sezoni na Kopaoniku da, pre svega zahvaljujući Skijalištima Srbije, i kada nema prirodnog snega, sve funkcioniše besprekorno i na opšte zadovoljstvo skijaša i bordera, sasvim je lako poverovati u reči Dejana Ćike, direktora Skijališta Srbije, da je „Pred nama nova skijaša sezona, koja je već u pripremi.

Očekuje se veliki broj skijaša, domaćih i inostranih, pa samim tim i još bolji rezultati“.

 

            

+ 381 11 3117901
direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs
top

„12 VELIČANSTVENIH“ – NAŠA ZLATKA

Treći u nizu događaja povodom realizacije projekta "12 VELIČANSTVENIH" organizovan je (5.10.2018.) u beogradskom "Gastronaut" baru kada su Nikolija i Milija Ivanović iz sela Kriva Reka, vlasnici mlekare "NAŠA ZLATKA", uz podršku Turističke organizacije Zlatibor, predstavili autentične zlatiborske specijalitete - komplet lepinju, kiselo mleko, sir i kajmak. Mlekara "Naša Zlatka" je deo projekta „From hills to dairies" - „Od mleka sa naših planina” finansiran od strane Evropske unije, čiji je cilj podrška proizvodnji mleka u prekograničnom području Srbije i Crne Gore. Sama promocija u "Gastronaut" baru deo je projekta "12 VELIČANSTVENIH" koji realizuje Udruženje građana “Supernatural”, uz partnerstvo sa Veselinov Tourism Consulting, i uz pomoć Ambasade SAD u Srbiji.

Da se podsetimo, ovaj projekat promoviše 12 autohtonih srpskih gastronomskih proizvoda iz različitih, regionalno ravnomerno raspoređenih, mesta Srbije i isto toliko poljoprivrednih gazdinstava koja se, osim proizvodnjom hrane, bave i turizmom.

Projektom je mapirano 12 domaćinstava koja nude smeštaj i služe jela napravljena od izabranih namirnica poput kiselog mleka, kajmaka, sira, krompira, paprika, ajvara, jagnjetine, kulena, meda, začinskog i lekovitog bilja, vina, rakija i drugih proizvoda. Proizvodi „Naše Zlatke“ mogu se naći u ugostiteljskim i maloprodajnim objektima Zlatibora, a uskoro se očekuju i u Beogradu.

     

Mlekara „NAŠA ZLATKA“
Domaćinstvo
Nikolije i Milije Ivanovića

+381 31 3100601
www.ekoagrar.org

      

Veselinov Tourism Consulting

+381 648181007
veselinov@vtc.rs
www.vtc.rs

top
 
MANIFESTACIJE U ČAST UKUSA

Da hrana zauzma važno mesto u razvoju turizma opšte je poznata činjenica. Gastronomski turizam je vrsta kulturnog turizma budući da kuhinja i recepti predstavljanju proizvode lokalne kulture, a načini pripreme hrane spadaju u nematerijalnu kulturnu baštinu. Broj manifestacija kod kojih je gastronomija u prvom planu je u porastu, a tome doprinose i tri nedavno održane u Beogradu.

JESENJI UKUS FEST

Festival domaće hrane i pića "Jesenji ukus fest" (29.-30.9.2018, hotel „Metropol Palace“) okupio je brojne izlagače hrane i pića isključivo iz privatnih manufaktura. Bila je to i neka vrsta kreativne WorkShop radionice budući da su posetioci ne samo  degustirali proizvode, već o njima i diskutovali sa proizvođačim. Zemlja gost je bila Rumunija, te je otvaranju prisustvovala i ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa. 

      

JESENJI UKUS FEST

www.ugostiteljstvo.com

BEOGRADSKI NOĆNI MARKET

Pod sloganom “Novo lice pijace“, u organizaciji JKP „Gradske pijace i „Redesign“ d.o.o, na pijaci „Kalenić“ u Beogradu održan je (12.10.2018.) „Beogradski noćni market“ čija je ideja da promoviše pijace i istakne tradicionalne vrednosti koje one nude. Na ovom  jedinstvenom turističko-privrednom festivalu izlažu proizvođači delikatesa, restorani, umetnici, vinarije i ostali ugostitelji, koji od pijaca na taj dan prave najveći restoran i najveću umetničku izložbu pod otvorenim nebom.

    

BEOGRADSKI NOĆNI MARKET

beogradski-nocni-market.com/jesenji-beogradski-nocni-market/

BALKAN CHEESE FESTIVAL

Ove godine Holandija je bila zemlja gost „Balkan Cheese Festivala“, osme po redu gastronomsko-turističke izložbe autohtonih sireva Balkana (13.-14.10.2018., Dom omladine) na kojoj su posetioci mogli da probaju retke i neobične vrste sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske i Hrvatske. Sastavni deo ovogodšnjeg festivala bila su i predavanja sa temama „Holandska tradicija: proizvodnja sireva na farmama“, „Istorijat sirarstva i vrste sireva Holandije” i „Stara jela od sireva i mlečnih proizvoda kao deo nematerijalne kulturne baštine Srbije“.

      

BALKAN CHEESE FESTIVAL

www.facebook.com/IzlozbaSira

top  
  67000