top
 
   SRBIJA TE ZOVE

Turistička organizacije Srbije (TOS), koja je na Međunarodnom sajmu putovanja i turizma World Travel Market (WTM) u Londonu (5.-7.11.2018.) i na najznačajnijem sajmu turizma u Šangaju (16.-18.11.2018.), predstavila sveukupnu turističku ponudu zemlje, sa akcentom na ponudu gradova, pre svega Beograda i Novog Sada, na aktivan odmor u prirodi – biciklizam i pešačenje, na ski destinacije, kao i ture vezane za kulturno-istorijsko nasleđe, vino, gastronomiju i najznačajnije manifestacije u Srbiji, najavljuje, pored već realizovanih kampanja na globalnim medijima BBC World, Eurosport, TV Channel 5, Travel Channel, CNN, Euronews, National Geographic i TV 5 Monde, i saradnju sa portalima namenjenim putovanjima poput Trip Advisora i Expedie. U tom smilsu Marija Labović, direktorka TOS-a, kaže „Naša istraživanja pokazuju da je oko 70% turista posetilo Srbiju na osnovu online informacija. Zato planiramo intenzivniju promociju, pre svega digitalnu, a bićemo još prisutniji i na društvenim mrežama“.
Uz podršku Evropske turističke komisije, Srbija se u Kini predstavila zajedno sa Dunavskim centrom za kompetenciju kao i Nacionalnim turističkim organizacijama Mađarske i Nemačke, potpisani su brojni memorandumi o saradnji sa najznačajnijim kineskim turističkim agencijama, a u cilju promocije turističkih potencijala Srbije, TOS organizuje i brojne studijske posete predstavnika turističke privrede i medija iz Kine, interesantnog tržišta za plasiranje ponude putem medija i digitalnih tehnologija kako individualnim turistima tako i organizatorima putovanja.

Novinari iz Kine upoznaju se sa „city break“ ponudom Beograda, Novog Sada i Subotice, posećuju salaše, jezero Palić, vinarije, Sremske Karlovce, Niš, Novi Pazar, manastire Žiču, Studenicu, Đurđeve stupove i Sopoćane, Zlatibor, Mokru Goru, etno sela Sirogojno i  Drvengrad, Topolu i Oplenac, Đerdap, Uvac i druge predele i destinacije.  
Nakon letnje kampanje sa pozivom domaćim turistima da svoje vikende provedu na nekoj od atraktivnih destinacija Srbije, pod nazivom SRBIJA TE ZOVE  TOS je osmislio jesenju kampanju „Kuda za vikend“.

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

 

ISTN kampanju „Kuda za vikend“ daje u dodatku.  
 
                
top

 

   DESTINACIJA ZA SVA GODIŠNJA DOBA

Turistička organizacija Vojvodine (TOV), nakon učešća na na Međunarodnom sajmu putovanja i turizma World Travel Market (WTM) u Londonu (5.-7.11.2018.), na prvom Grčko-srpskom turističkom forumu u okviru sajma Philoxenia u Solunu (09.11.2018.) i na Jesenjem sajmu u Banjaluci (15.-18.11.2018.), celokupnu turističku ponudu destinacije, kao i aktuelnu ponudu za predstojeće novogodišnje i božićne praznike, zajedno sa turističkim organizacijama Vršca, Bačke Palanke, Kovina, Temerina, Žablja, Subotice, Zrenjanina, Pančeva, Plandišta, Novog Bečeja, Kovačice, Bele Crkve, kao i Klastera „Deliblatska peščara“, predstavlja na Sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu (23.– 25.11.2018.). U saglasju sa statističkim podacima koji pokazuju da u Vojvodini najveće povećanje broja dolazaka turista i dalje beleže Subotica i Novi Sad koji je, kao Evropsku prestonicu mladih 2019. i Evropsku prestonicu kulture 2021., vodič „Lonely Planet“ proglasio „Jednom od najboljih svetskih gradskih destinacija za turizam u 2019. godini“, Nataša Pavlović, direktorka TOV-a, ističe da su najveće atrakcije Vojvodine, osim Novog Sada, Subotice i Palića, „Letnja PANONSKA AVANTURA sa Dunavom i Tisom, rekom koja se nalazi i u strategiji razvoja turizma Srbije do 2025. godine, kao naglašeno atraktivno područje uz unapređenje prirodnih i kulturnih atrakcija, Dušom VOJVOĐANSKE JESENI, sa obilaskom manastira i vinarija, i SALAŠI koji su posećeni i u letnjem i u zimskom periodu“. 

U daljem razvoju turizma Vojvodine, osim u projektu ViCTour, koji se realizuje u saradnji sa Hrvatskom i utiče na unapređenje kulturnog turizma u Sremu, TOV učestvuje i u IPA projektu IDENTIS (Integrated Development of Natural and Cultural Tourism in Tisa River Region) sa Mađarskom, u kome kao vodeći partner sa Čongrad županijom unapređuje turizam Potisja i dvanaest opština koje su njime obuhvaćene, sa idejom povećanja broja posetilaca atrakcija Potisja, kao i uspostavljanja saradnje između turističkih organizacija, turoperatora, kompanija i stanovništva dve susedne države.

 

 

                

Turistička organizacija Vojvodine

+381 21 452910
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com

 

top

Turistička prizma Ltd

+ 381 21 3006274
info@westm.rs
www.turistickaprizmans.com
www.conference.westm.rs

 

   ZA NOVI KVALITET U TURIZMU
 

U organizaciji časopisa “Turistička prizma” iz Novog Sada u Beogradu je održan WESTM 20185. Winter Events & Spa Travel Market (24.-25.10. 2018., hotel Hyatt Regency), poslovni skup namenjen organizatorima kongresa, seminara i drugih događaja, hotelima i ostalim smeštajnim objektima, kongresnim centrima, turističkim organizacijama, organizatorima putovanja, ponuđačima pratećih usluga, kompanijama koje posluju u okviru kongresnog (MICE) turizma. Sastavni deo ovog poslovnog skupa  bila je i konferencija “Belgrade tourism & MICE forum” koju su organizovali Turistička organizacija Beograda i CERTUS – Centar za razvoj turizma Srbije.

Konferenciju WESTM 2018 pratila je i tradicionalna dodela priznanja „TURISTIČKA PRIZMA“ u okviru akcije „Za novi kvalitet u turizmu“. Za Internet Serbia Travel News (ISTN) Đorđe Mihajlović, direktor i urednik “Turističke prizme”, kaže “Od samog početka ideja vodilja je bila podizanje nivoa turističkih usluga i stimulacija inovativnih poduhvata u turističkoj industriji regije. Ove godine žiri je odlučio da dodeli svega deset priznanja što najbolje govori o veoma oštroj selekciji i nameri da akciju zadržimo kao i do sada na visokom nivou”.

U okviru konferencije WESTM 2018, i dodele Priznanja, promovisan je i godišnjaka “Turistička prizma 2019”.  
 
Ovogodišnji dobitnici "TURISTIČKE PRIZME":

    

    

HOTEL HILLS, Sarajevo, BIH - kategorija kongresni centri i hoteli

INTERCONTINENTAL, Ljubljana, Slovenija - kategorija poslovni hoteli

NACIONALNI PARK KORNATI, Hrvatska - kategorija eko i etno turizam

HOTEL VERDE COMPLEX, Podgorica, Crna Gora - kategorija kongresna industrija

KRANJSKA GORA, Slovenija - kategorija destinacije i turističke organizacije (DMO)

HOTEL TUTTO, Janče, NP Mavrovo, Makedonija - kategorija mali hoteli

VELIKOGOSPOJINSKI DANI, Novi Bečej, Srbija - kategorija manifestacije i događaji

SOLARIS RESORTS, Vrnjačka Banja, Srbija - kategorija wellness & spa centri i hoteli

RESTORAN AMPHORA, Beograd, Srbija - kategorija restorani i ostali ugostiteljski objekti

UNIVERZITET SINGIDUNUM - FAKULTET ZA TURISTIČKI I HOTELIJERSKI MENADŽMENT, Beograd, Srbija - specijalna nagrada za podršku razvoju turizma i naučni doprinos

     

ISTN kompletan prikaz konferencije WESTM 2018 i dodele Priznanja daje u rubrici MANIFESTACIJE
top

   UNIVERZITET SINGIDUNIM – PODRŠKA RAZVOJU TURIZMA

Univerzitet Singidunum – FAKULTET ZA TURISTIČKI I HOTELIJERSKI MENADŽMENT  dobitnik je Specijalne nagrade za podršku razvoju turizma i naučni doprinos koji je redakcija časopisa „Turistička prizma“ dodelila (24.10.2018.) u okviru akcije “Za novi kvalitet u turizmu”. Zahvaljujući u ime svih nagrađenih u ovoj akciji Prof. dr Slobodan Čerović, dekan Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum, naglasio je da „Srbija sve više i sve brže hvata korak sa svetskim turističkim trendovima a to, pored porasta turističke ponude, pokazuje i rast broja zainteresovanih da se uključe u turističku privredu, kao i sve veći broj mladih ljudi koji u studijama turizma vide svoju poslovnu perspektivu“.

Prateći aktivnosti Univerziteta Singidunum podsećamo na neke od inicijativa ove institucije koje utiču na pravac razvoja turizma Srbije: osmišljavanje takmičenja u rešavanju studije slučaja za učenike srednjih stručnih škola i gimnazija sa temom „Suveniri - promocija turizma i simboli lokalnih identiteta“, organizacija panel diskusije „Unapređivanje sistema upravljanja turističkim destinacijama u Srbiji“ i konferencijeSITCON 2018 sa temom „Kultura, nasleđe i razvoj turizma“, kao i realizacija projekta „Ocena kvaliteta turističke ponude Grada Beograda“ - SINGIDUNUM POBEDNIK, čiji su glavni akteri sami studenti. Studenti Univerziteta Singidunum učestvuju i na MEKST konferenciji (23.-25.11.2018., Novi Sad) na kojoj studenti turizma i hotelijerstva iz celog regiona raspravljaju o temama „Primena digitalnog marketinga u turizmu“, „Novi trendovi u hotelijerstvu“ i „Turizam budućnosti“.

 

 

            

top

 

SEZONA MOŽE DA POČNE

Na planinama Srbije - Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj Planini pripreme za zimsku sezonu 2018/2019 su u toku. U susretu na novinarima menadžment Skijališta Srbije najavio je otvaranje sezone, popularni „Ski opening“, na Kopaoniku (6.- 9.12.2018. sa popustom od 20% i 13.-16.12.2018. sa popustom od 30%), Staroj Planini i Zlatiboru –Tornik (20. -23.12.2018. sa popustom od 30%). Najavljeni su i PROMO VIKENDI - Ski Week (14.01.– 20.01.2019.i 18.02-24.02.2019. sa popustom od 10% na trodnevne do sedmodnevne ski karte) i Ski Weekend (7.-10.03.2019. i 21.-24.03.2019. sa popustom od 20% na dvodnevne do četvorodnevne ski karte). Osvrčući se na prošlogodišnju zimsku, i ovogodišnju letnju sezonu, Dejan Ćika, direktor Skijališta Srbije, kaže Skijaška sezona 2017/2018 bila je najuspešnija sezona od osnivanja Preduzeća. Letnja sezona u planinskim centrima iz godine u godinu postaje sve popularnija, te smo ovog leta imali brojne novine, a jedna od najvažnijih je letnja staza za skijanje koju smo postavili na Kopaoniku. Time je ovaj ski centar postao jedini u ovom delu Evrope koji ima takvu i toliko dugu stazu za letnje skijanje. Sada ljubitelji skijanja mogu da uživaju u svom omiljenom sportu tokom cele godine“.

Za zimsku sezonu 2018/2019 Skijališta Srbije opremila su ski centar Kopaonik sistemom elektročitača koji će bezbednost skijaša i bordera podići na viši nivo, prave se nove ski staze na lokacijama Gvozdac, Krčmar, Pančić i Duboka, kao i nova noćna staza na Pančiću. Kopaonik prvi, i za sada jedini u regionu, dobija i taksi tabač, koji će služiti za vožnju i prevoz skijaša po planini.

Posetioce Kopaonika ove sezone očekuju i raznovrsni muzičko-zabavni sadržaji u Dolini sportova, brojna međunarodna takmičenja u alpskom skijanju i snowboard disciplinama, prijateljska 3S trka i razne druge aktivnosti.

I da podsetimo, šta će sve ova zima doneti na planinama Srbije – Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj Planini, Skijališta Srbije prikazuju na Međunarodnom sajmu zimske sportske opreme, turizma i rekreacije EXPOZIM koji se od 29. novembra do 2.decembra ove godine održava na Beogradskom sajmu. Za vreme ove manifestacije popust na ski karte iznosi 10%. 

ISTN u dodatku daje cenovnik „Skijališta Srbije“ za zimsku sezonu 2018/2019.

+ 381 11 3117901
direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs
 

            

top

TURISTIČKA STRATEGIJA NIŠA

U okviru poslovnog foruma WESTM 2018 održana je (25.10.2018.) panel diskusija na temu “Turizam u gradovima” na kojoj je, pored Beograda, Novog Sada, Banja Luke i Podgorice, predstavljen i Niš, grad koji u prvih 9 meseci ove godine beleži porast broja turista za 17%, a broja noćenja za 9.7% u odnosu na isti period prošle godine.

Broj domaćih turista porastao je za 8,3% a inostranih čak za 23.5%. Za Internet Serbia Travel News Uroš Parlić, direkor Turističke organizacije Niša, kaže „Do ovakvih rezultata, kontinuiranog rasta turističkog prometa, činjenici da smo sve prepoznatljivija turistička destinacija u ovom delu Evrope u kojoj se traži krevet više, došli smo dobrim delom zahvaljujući dobroj digitalnoj promociji Niša, učešćem na sajmovima u zemlji i inostranstvu, saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije, medijskim kućama i brojnim novinarima iz inostranstva“.

Parlić u prvi plan ističe strateško planiranje, za četiri godine dupliran broj noćenja, kao i saradnju sa inostranim partnerima i turoperatorima. Za naredni period najavljuje i rešavanje pitanja nedostatka kongresnog centra koji bi turistički centar Niš pretvorio i u ozbiljnu kongresnu destinaciju.

Podsećamo da Niš, tradicionalna destinacija za doček Nove Godine prevashodno susedima iz okruženja, koji je bio zanimljiv i novinarima iz Kine koji su posetili Nišku tvrđavu i Kazanđijsko sokače, zimsku turističku ponudu promoviše i na Sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu (23.-25.11.2018.).
 

            

Turistička organizacija Niša

+381 18 505689
info@visitnis.com
www.visitnis.com

top
   MODERNA BANJA SA STOGODIŠNJOM TRADICIJOM I PREPORUKOM
Brojne novine u ponudi Specijalne bolnice BANJA KANJIŽA, izuzetne zdravstveno-turističke ustanove, opremljene najsavremenijim uređajima za fizikalnu medicinu i medicinsku rehabilitaciju namenjenu kako onima koji dolaze preventivno koristeći razne anti-stres, wellness, spa i sportske programe, tako i onima kojima je potrebna rehabilitacija, ili dolaze zarad kongresnog turizma, bile su povod da ovaj kompleks, jedan od najatraktivnijih u Srbiji, poseti ekipa Internet Serbia Travel News-a (ISTN). Prošlogodišnja velika investicija – rekonstrukcija bazenskog prostora, realizovana za DAN BANJE, zvanično osnovane 1913. godine, obogaćena je, ističu Ljubinka Taljai Maksimović i Elena Veselinov iz menadžmenta Banje Kanjiža, i renoviranom teretanom i sportskom halom, dizalicom za bazen u funkciji pristupačnog turizma, koji u Banji Kanjiža zauzima veoma značajno mesto, a objavljeno je i novo izdanje monografije STOGODIŠNJA BANJA u kome su, pored istorije banje, izloženi i dalji planovi razvoja.

Veoma zadovoljni onim što smo videli, doživeli i probali, razgovaramo sa Dr med. Slobodankom Drndarski, direktorkom Banje Kanjiža, koja za ISTN kaže „Mi ovde  ubrzavamo put do zdravlja i lepote uz primenu lekovitog faktora i uz stručni nadzor izvanrednog medicinskog tima.

Do kraja godine stIže nam nova medicinska oprema – T-CARE aparat, ELEKTROMIONEUROGRAF, APARAT ZA HORIZONTALNU TERAPIJU i BIOPTROM lampa što će svakako doprineti još boljoj zdravstveno-turističkoj usluzi koju kombinujemo na najbolji mogući način. U toku je i izrada studije izvodljivosti za jedan otvoreni bazen“.

U BANJI KANJIŽA, u kojoj su uveliko u toku i pripeme za doček Nove 2019.godine, kako u salama tako i veoma originalno na bazenu, ekipa ISTN-a uverila se da vladaju red, ljubaznost i izuzetno visok nivo profesionalne usluge. BANJA KANJIŽA bogatstvom ponude, maštovitošću izleta i rekreacija, kao i vanpansionskim uslugama, odudara od ostalih banja i zaista  omogućava gostu kombinaciju i zdravog i lepog i korisnog. Jednom rečju - PREPORUČUJEMO .

ISTN u dodatku daje NOVOGODIŠNJI kao i ostale programe Banje Kanjiža.

 
            
 

Specijalna bolnica za rehabilitaciju
„Banja Kanjiža“

+381 24 875163
office@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

top

DIVA LASER CENTAR

Beograd, Prote Mateje 9
+381 11 2444676
info@divalasercentar.com
www.divalasercentar.com

I ZDRAVI I LEPI

Ponuda zdravstvenog turizma Srbije upotpunjena je DIVA LASER CENTROM, ustanovom koja se bavi DERMATOLOŠKIM ANTIAGING PROCEDURAMA i LASERIMA, i koja preko 27 godina predstavlja sam vrh u dermatologiji, estetskoj hirurgiji i laserskoj medicini.

Kako su pacijenti u DIVA LASER CENTRU tretirani najsavremenijim laserima koji se koriste u najboljim svetskim klinikama, Nataša Zmbov, osnivač DIVA LASER CENTRA, kaže “Prateći svetske trendove uveli smo novu laser tehnologiju te je sada moguće uz kombinaciju radiofrekvence i ultrazvuka, sinergiju dve energije, vratiti  lepotu svojih prirodnih kontura, kako lica tako i tela. Procedura je bezbolna, bezbedna i pouzdana bez perioda oporavka. Inovativna tehnologija i HEALTHY AGING MEDICINA su u prvom planu. Posvećenost svakom detalju, i želja da se uvek bude na usluzi klijentima i njihovim potrebama, pokreće sve zaposlene u DIVA LASER CENTRU da tragaju i istražuju nove stvari i da se usavršavaju“.

U DIVA LASER CENTRU, koji se nalazi u Beogradu, u ulici Prote Mateje 9, u koji dolaze pacijenti iz celog Regiona, Konsultacije SA DERMATOLOZIMA SU besplatne.

 
                
top

   ENIGMA SINGIDUNUM

 

U cilju obogaćivanja turističke ponude grada, Turistička organizacija Beograda objavila je knjigu “Enigma Singidunum / Tragom naselja Skordiska na tlu današnjeg Beograda“ koja promoviše keltsko nasleđe na ovim prostorima.

U okviru buduće turističke ture koja sledi trag keltskih naseobina u Beogradu, turistički novinari plovili su (7.11.2018.) Dunavskim akvatorijumom, upoznavali se sa nekim od lokacija keltskih naseobina i degustirali “keltsku zakusku”. Vesna Aleksić, autorka knjige “Enigma Singidunum”, kaže “Singidunum i Taurunum, keltske naseobine na ušću Save u Dunav, daleki su „preci” savremenog Beograda.

Nastanak Singidunuma vezuje se za postojanje keltske plemenske zajednice Skordiska koja se u antičkim izvorima prvi put pominje 279.godine p.n.e. Iako nema naseobinskih nalaza, arheološki ostaci, pronađeni na mnogim mestima u centru i okolini Beograda, čuvaju se u Muzeju grada, Narodnom muzeju i Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu”.

Budući da je Beograd, koji od početka godine beleži porast broja inostranih gostiju za 16%, sve interesantniji na svetskoj turističkoj mapi, sigurno je da bi turistička atrakcija koja sadržajima dočarava život Skordiska, osnivača keltskog Singidunuma, a u svojoj osnovi ima i Dunav koji povezuje sve narode na prostorima kroz koje protiče, doprinela još većoj posećenosti grada. Zato Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, i najavljuje ideju o izgradnji arheo parka na Ada Huji kao rekonstrukciju keltskog naselja i “Enigme Kelta“ koja se širi od Petrovaradina, preko Starog Slankamena, Zemuna i Beograda.

Predviđena turistička tura “Enigma Singidunum / Tragom naselja Skordiska na tlu današnjeg Beograda“ za sledeću sezonu obuhvata plovidbu brodom od hotela „Jugoslavija“ do Pančevačkog mosta i nazad. 

 
         

Turistička organizacija Beograda

+ 381 11 3625060
tobsekretarica@tob.rs
www.tob.rs

top
 
OLIMPIJSKA PLANINA SPREMNA ZA OLIMPIJSKO SKIJANJE

Olimpijski centar Jahorina, najveći i najmoderniji skijaški centar u Bosni i Hercegovini koji je 1984. godine bio jedno od mesta gde su se održavale Zimske olimpijske igre, zajedno sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji organizovao je (15.11.2018., Klub Kasina) “VEČE JAHORINE U BEOGRADU” na kome su predstavljeni dosadašnji rezultati kao i planovi za nastupajuću zimsku turističku sezonu.
Za Internet Serbia Travel News Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina, kaže “Imamo novi sistem osnežavanja koji prvi put u istoriji garantuje skijanje tokom 120 dana, imamo nove staze, odličan odnos cene i kvaliteta, što nas čini  konkurentnijim u odnosu na moge evropske centre, a organizujemo i razna događanja koja privlače posetioce“.  
Na VEČERI JAHORINE, centra koji je list „Guardian“ uvrstio u 10 najboljih malih ski centara Evrope, posebno je najavljen Retro ski opening (13.-16.12.2018.) sa brojnim  zabavama i takmičarskim aktivnostima, mini olimpijadom - slalomom na starim ski modelima, takmičenjima za bob i hokej na ledu, kao i noćnim skijanjem sa bakljama. Tokom ovogodišnjeg Ski openinga posetioci će skijati sa 70% popusta na ski karte a paket aranžman za 3 noći u hotelu „Bistrica“ i 3 dana skijanja počinje već od 99 Eura. 

Olimpijski centar Jahorina, koji će ceo decembar mesec biti u znaku mnogobrojnih takmičenja, zabavnih događaja i koncerata popularnih izvođača, ima oko 40 kilometara pripremljenih staza, 3 šestoseda, 2 ski lifta, 1 dvosed, 17 staza za odrasle, 2 za decu i mogućnost da oko 13000 skijaša preveze na sat.   

 
ISTN u dodatku daje promo film „Oseti zimu, uhvati Jahorinu“, kao i cenovnik ski karata za sezonu 2018/2019
 

             

+ 387 57270187
direkcija@oc-jahorina.com
www.oc-jahorina.com
top

 

„12 VELIČANSTVENIH“ – DREAM DANUBE HOME

Turistički potencijali opštine Stara Pazova predstavljeni su (18.10.2018.) u okviru projekta “12 VELIČANSTVENIH” koji realizuje Udruženje građana “Supernatural”, uz partnerstvo sa Veselinov Tourism Consulting, i uz pomoć Ambasade SAD u Srbiji. U „Gastronaut“ baru u Beogradu Turistička organizacija opštine Stara Pazova predstavila je destinaciju kroz prirodne lepote Belegiških ada, konjički klub „Mirela“, Surduk, muzej avangardne umestnosti „Macura“ u Starim Banovcima, restoran “Bašta pustolova”, lokacije i objekte koje je Turistička organizacija Vojvodine već uvrstila uz svoju turu Panonska letnja avantura.

Domaćin predstavljanja Stare Pazove bio je kompleks „Dream Danube Home“ iz Belegiša. Služen je riblji paprikaš kao prepoznatljivo jelo sa ovih prostora, dok je poslastičarnica „Maestro Nikola“ iz Golubinaca ponudila tradicionalne poslastice poput šturudle od maka i pite od jabuka.

Sam projekat “12 VELIČANSTVENIH”, promoviše 12 autohtonih srpskih gastronomskih proizvoda iz različitih, regionalno ravnomerno raspoređenih, mesta Srbije i isto toliko poljoprivrednih gazdinstava koja se, osim proizvodnjom hrane, bave i turizmom. Projektom je mapirano 12 domaćinstava koja nude smeštaj i služe jela napravljena od izabranih namirnica poput kiselog mleka, kajmaka, sira, krompira, paprika, ajvara, jagnjetine, kulena, meda, začinskog i lekovitog bilja, vina, rakija i drugih proizvoda.

 
                
 

DREAM DANUBE HOME

+381 63205275
belegis@dreamdanubehome.com
www.dreamdanubehome.com

 

Turistička organizacija Stara Pazova

+381 22 310140
top@starapazova.rs
www.turizampazova.rs

 

Veselinov Tourism Consulting

+381 648181007
veselinov@vtc.rs
www.vtc.rs

top

NA PUTU OD VIZIJE DO REALIZACIJE

U organizaciji časopisa "Turistički Svet", a pod sloganom „Na putu od vizije do realizacije", jubularni XV Forum hotelijera održava se od 23. do 25. novembra 2018. godine u Grand Hotelu Tornik na Zlatiboru. Ljiljana Rebronja, direktorka Foruma hotelijera, najavljuje pokretanje tema poput „Kako snove pretvoriti u realnost“, „Zašto je to putovanje često na granici nemoguće misije“, „Kakva je logistika zaista neophodna da bi se kreirala održiva budućnost“, „Koje su vidljive, a koje nevidljive rupe na putu do njene realizacije“ i druge.

U okviru Foruma pripadnicima hotelske industrije i njihovim partnerima po 13. put biće dodeljena i elitna priznanja “Ambasadori dobre usluge”.  

Turistički svet doo

+381 11 3050 716
info@turistickisvet-hotnews.com  
www.turistickisvet.com

 
      
top

 

ZA DOBROBIT SVIH

3. UNWTO/UNESCO Svetska konferencija o TURIZMU i KULTURI, koja se od 3. do  5. decembra 2018. godine održava u Istanbulu (Turska), nadovezuje se na rezultate deklaracija iz dve prehodne konferencije – iz 2015. godine kada je predloženo bliže i ciljano partnerstvo između aktera kulture i turizma, i iz 2017. godine kada je inicirano povećanje doprinosa turizma i kulture u nacionalnim održivim strategijama. Ovogodišnja konferencija odvija se pod sloganom “ZA DOBROBIT SVIH” i iz UNWTO saopštavaju da postavlja dva prioriteta: 1) Stvaranje inkluzivnijeg partnerstva između zainteresovanih strana u oblasti turizma i kulture koji doprinose implementaciji održivosti i 2) Promovisanje turističkog razvoja koji podstiče kulturnu interakciju i osigurava koristi od svih uključenih zajednica. Konferencija treba dodatno da naglasiti kako Kulturni turizam može značajno da doprinese Agendi održivog razvoja do 2030. godine i ciljevima održivog razvoja u smislu smanjenja siromaštva, borbe protiv nejednakosti i promovisanja inkluzivnog rasta.

ISTN u dodatku daje poruku Zuraba Pollikashvilia, generalnog sekretara UNWTO, povodom ove Konferencije
     

         

Svetska turistička organizacija
– UNWTO –

www.unwto.org
top  
  67000