top


2019.GODINA U ZNAKU SRBIJE


U 2019.godinu Turistička organizacija Srbije (TOS) ušla je sa zavidnim rezultatima koji su posledica intenzivne promotivne i marketinške kampanje na domaćem i inostranom  turističkom tržištu. U 2018.godini Srbiju je posetilo 12% više turista nego prethodne godine, od toga 9% domaćih i 15% inostranih, ostvareno je 13% više noćenja, a devizni priliv od turizma iznosi oko 1,35 milijardi evra. Američki magazin "Forbs" svrstao je Srbiju među 18 finansijski najpristupačnijih turističkih destinacija u svetu koje u ovoj godini treba posetiti, i opisao kao „Jednu od najbolje čuvanih tajni Evrope, mestu zarazne energije“. Korisnici sajta „Booking“ uvrstili su Srbiju među 10 zemalja sa najgostoljubivijim domaćinima, a čitaoci sajta „Travel Lemming“ proglasili su Srbiju za najbolju destinaciju za posetu u 2019. godini, koja „Obiluje srednjevekovnim gradovina u kojima se može proživiti bogata istorija, modernim gradova u kojima se uživa u poslednjoj modi i kulturi, sa impresivnim tvrđavama duž Dunava, divnim planinama oko Zlatibora, uličnom umetnosti i plovećim klubovima Beograda“, a žiri, sačinjen od 12 svetski najuticajnijih blogera i influensera u turizmu, koji je priznanje Emerging Destination Awards dodelio Srbiji, imao je i poruku “Šta god da radite, idite u Srbiju dok se ne pročuje za ovu skrivenu destinaciju“.
Marija Labović, direktorka TOS-a, ističe da je Letnja kampanja TOS-a "#VidiSrbiju - Koje momente ćeš pamtiti ovog leta?" na društvenim mrežama zabeležila 6.5 miliona pregleda video "momenata" iz Srbije, za šta je i osvojila priznanje nacionalnog strukovnog marketinškog udruženja - UEPS-a. U skladu sa takvim rejtingom Srbije na svetskoj turističkoj mapi je i podatak Miroslava Kneževića, državnog sekretara, da se u Srbiji „Turizam popeo na drugo mesto izvoza u sektoru usluga“. Budući da su podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazali da su Srbiju u 2018.godini najviše posećivali turisti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kine, Turske, Nemačke, Rumunije i drugih zemalja, iz TOS-a saopštavaju da će se i dalje obraćati tim tržištima, ali se okreću i dalekim destinacijama. A sve to zajedno daje vetar u leđa očekivanjima Rasima Ljajića, ministra turizma Srbije,  da „Do 2020.godine broj turista u Srbiji poraste do 4 miliona“.

 

         

 

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.serbia-tourism.org

top
PLATFORMA ZA TURIZAM DO 2030.GODINE


Pod motom „BUDITE ODGOVORNI PUTNIK STAVLJAJUĆI PLANETU NA PRVO MESTO, PRIDRUŽITE NAM SE NA PUTOVANJU  DO 2030.GODINE, OTKRIJTE JEDINSTVENE INICIJATIVE I ALATE TURIZMASvetska turistička organizacija (UNWTO) ušla je u 2019.godinu  promovišući vec´e angažovanje turističkog sektora na održivom razvoju kao glavnom cilju Platforme za turizam do 2030.godine. Uz podršku Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), UNWTO je razvila on-line metodologiju kako da unapredi postizanje ciljeva održivog razvoja kroz turizam. Postavljeno je 17 ciljeva održivog razvoja koji teže ka „Okončanju siromaštva, borbi protiv nejednakosti i nepravde, kao i rešavanju klimatskih promena do 2030. godine“. Na sajtu UNWTO osmišljen je prostor za zajedničko kreiranje koji korisnicima omoguc´ava pristup širokom spektru resursa, dodavanje vlastitih inicijativa, nalaza i projekata, podstiče diskusije, saradnju i podelu sadržaja vezanih za turizam i održivi razvoj. Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UNWTO, ističe „Turizam igra ključnu ulogu u mnogim, ako ne i u svim od 17 ciljeva. Sveobuhvatna je ekonomska aktivnost sa dubokim društvenim posledicama. Platforma za turizam pruža prostor za zajedničku realizaciju Agende za održivi razvoj do 2030.“
Platforma za turizam nalazi se na sajtu UNWTO i otvorena je za sve koji žele da se uključe i podele sadržaje vezane za turizam i održivi razvoj.  

        Svetska turistička organizacija – UNWTO

www.unwto.org

top

PODSTICAJNI REZULTATI PODSTICAJNE MERE

Od 1. januara 2019.godine počelo je prijavljivanje za turističke vaučere pojedinačne vrednosti od 5.000 RSD, podsticajne mere Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije. Pokazalo se da je mera dala dobre rezultate budući da je u protekle četiri godine na odmor uz vaučere išlo preko 250.000 ljudi, i to prevashodno u Sokobanju, Vrnjačku, Prolom, Lukovsku, Ribarsku i banju Gornja Trepča, kao i na Zlatibor, Taru i Divčibare. Podsećamo da je u prvoj godini ove podsticajne mere odobreno 14.000 vaučera, potom se išlo na 60.000, pa na 80.000, da bi sada ta brojka iznosila 100.000, a nagoveštava se i mogućnost povećanja broja vaučera, u zavisnosti od stanja u budžetu Srbije. Porast broja domaćih turista promenio je i odnos turističkih destinacija u zemlji. Naime, do sada je 5 velikih destinacija - Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka Banja, donosilo 55% turističkog prometa, a sada su im se pridružili i Niš i Sokobanja. Rasim Ljajić, ministar turizma Srbije, kaže da ovih 7 destinacija sada čine 62% turističkog prometa i pri tome najavljuje nove investicije koje ovim destinacijama po posećenosti treba da pridruže još Divčibare, Palić i Donje Podunavlje. Paralelno sa interesovanjem turista raste i broj ugostitelja koji primaju goste sa vaučerima te ih sada ima preko 1.200.                                                                   
Krajnji rok prijavljivanja za vaučere je 15.oktobar 2019.godine, a krajnji rok za njihovo korišćenje je 20.novembar 2019. godine.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizam


+ 381 11 3139671

turizam@mtt.gov.rs
www.mtt.gov.rs

 

top

   SVE ATRAKCIJE VOJVODINE NA JEDNOM MESTU

Aktivnosti Turističke organizacije Vojvodine (TOV), poput promocije na sajmovima po zemlji i svetu, organizacije press tura Panonska letnja avantura i Duša vojvođanske jeseni, izrade mobilne aplikacije i digitalnog vodiča kroz turizam AP Vojvodine, realizacije projekata ViCTour-Virtuelni i kulturni turizam i IDENTIS u saradnji sa domaćim i inostranim partnerima, i brojne druge aktivnosti, sigurno su doprineli rezultatima koje iskazuje Republički Zavod za statistiku a koji kažu da je u periodu januar/novembar 2018.godine broj turista u Vojvodini povećan za 13,1%, a broj noćenja za 16,1%, u odnosu na isti period prethodne godine. Još boljoj promociji turističke ponude Vojvodine doprineće i prvi otvoreni (21.01.2019.) savremeni Info–centar Turističke organizacija Vojvodine u Novom Sadu. Nataša Pavlović, direktorka TOV-a, naglašava da je sada svih 45 gradova i opština koji ulaze u sastav Vojvodine predstavljeno na jednom mestu. Posetioci mogu da dobiju informacije o brojnim atrakcijama, lokalitetima, znamenitostima, multukulturalnosti, spomenicima kulturnog nasleđa, prirodnim bogatstvima, vinskim putevima i manifestacijama. U Info-centru posetioci mogu da nabave i neka od autohtonih vojvođanskih vina i autentične suvenire. Digitalni vodič kroz turizam Vojvodine sastavni je deo ovog Info-centra koji treba da postane i novo mesto raznovrsnih kulturnih i privrednih dešavanja.

 

Turistička organizacija Vojvodine

+ 381 21 452910
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com

top

 

VISINSKI POGLED NA SKI CENTRE SRBIJE

 


JP „Skijališta Srbije“

+381 11 3117901

direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs

Zimska turistička sezona u Srbiji okupila je zaljubljenike u zimu, sneg i skijanje, posebno na Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj planini. To se naročito odnosi na ski centar Kopaonik koji je tokom praznika i meseca januara posetio tako veliki broj domaćih i stranih gostiju da je u toku dana skijalo u proseku oko 7.000 skijaša. Pored aktivnosti na 20 skijaških instalacija, 37 skijaških staza i 20 ski puteva, pušteno je u rad i prvo sankalište dugo 1.225m na ski stazi Karaman greben. Skijališta Srbije su za ovu atrakciju obezbedila sanke koje se ove sezone izdaju gratis uz noćnu ski kartu. Dejan Ćika, direktor JP „Skijališta Srbije“, ističe da su „"Skijališta Srbije ušla potpuno spremna u ovogodišnju skijašku sezonu.
U punoj akciji su sistemi za veštačko osnežavanje, a odlični uslovi za zimske sportove i dovoljna količina snega, uz garantovanu zabavu, doprinose znatno većoj poseti i interesovanju stranih turista, pa je tako i ove godine ski centar Kopaonik najtraženija skijaška destinacija u regionu”. 
Iskustvo sa početka ove godine pokazuje da „Skijališta Srbije“ sa pravom svoju kampanju nazivaju  “Pogled sa visine“.
I Zlatibor (Tornik) i Staru Planinu, ali pre svega Kopaonik, zaista odlikuje 150 dana najboljeg zimskog provoda, vrhunski hoteli, pre svih “MK Mountain resort” ( Hotel “Grand” i novi hotel “Gorski” - www.mkresort.com ), odlično pripremljene staze, neograničen izbor zabavnih sadržaja i niz zanimljivih manifestacija tokom cele sezone.                                                       
Skijališta Srbije ove zimske sezone imaju i Ski Week (18.02-24.02.2019. sa popustom od 10% na trodnevne do sedmodnevne ski karte) i Ski Weekend (7.-10.03.2019. i 21.-24.03.2019. sa popustom od 20% na dvodnevne do četvorodnevne ski karte) a posetioce Kopaonika očekuju i raznovrsni muzičko-zabavni sadržaji u Dolini sportova, brojna međunarodna takmičenja u alpskom skijanju i snowboard disciplinama, prijateljska 3S trka i razne druge aktivnosti.

  

   

ISTN u dodatku daje cenovnik „Skijališta Srbije“ za zimsku sezonu 2018/2019.


top

 

BORAVAK PO MERI GOSTA

 

Banje u Srbiji imaju dugu tradiciju lečenja i organizovanog turizma, a Banja Kanjiža, koja poseduje lekovito blato i termomineralne vode temperature od 51 do 72Oc, rekonstruisan bazenski prostor koji sada ispunjava sve potrebe kako standardnih gostiju, tako i invalida i majki sa decom, slanu saunu, i koja je opremljena najsavremenijim uređajima za fizikalnu medicinu i medicinsku rehabilitaciju namenjenu kako onima kojima koji dolaze preventivno koristeći razne anti-stres, spa i sportske programe, tako i onima kojima je potrebna rehabilitacija, obraća se svojom ponudom kako porodicama i pojedincima, tako i poslovnim ljudima, sportskim ekipama, organizovanim grupama, udruženjima penzionera i sindikatima.

Od prvih dana januara ove godine u Banji Kanjiža, koja spada u jednu od najprestižnijih banja Srbije, počelo je i prijavljivanje za vaučere Vlade Srbije u visini od 5.000 RSD. U 2019.godinu Banja Kanjiža je ušla i sa ponudom popusta od 10% do 20%, u zavisnostoi od broja dana provedenih u banji, a na predstojećem Sajmu turizma u Beogradu (21.–24.02.2019.), na štandu Turističke organizacije Vojvodine (Hala 4 Beogradskog sajma), nastupa sa programima medicinske rehabilitacije, preventivnim programima, atraktivnim wellness programima poput „Moj vikend“, „Wellness i sportski team building“, „Šoping i Spa vikend“ i drugim specijalnim programima.


ISTN u dodatku daje aktuelne programe Banje Kanjiža.

 


Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža“

+ 381 24 875163
marketing@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

    

top

 

NIŠKI MERAK

Najposećenijim destinacijama Srbije - Beogradu, Novom Sadu, Kopaoniku, Zlatiboru i Vrnjačkoj Banji prošle godine pridružio se i Niš koji je zabaležio u periodu januar/novembar 2018.godine porast broja gostiju za 16,1% (domaćih 8% i inostranih 23%) dok je broj noćenja porastao za 12,5% (domaćih 6,1% i inostranih 19,3%). Iz Turističke organizacije Niša saopštavaju da je najveći broj turista do sada, pre svega iz inostranstva (oko 70%), dočekao Novu godinu u Nišu uz „Bogatu gastronomsku ponudu, živopisan noćni život, jedinstveni južnjački boemeski šarm, veselu prazničnu atmosferu koju stvaraju gostroprimljive Nišlije,  bogatu istoriju, ogromno kulturno nasleđe, legende i priče“. Procena je da je u Nišu boravilo najviše turista iz susedne Bugarske ali i iz  Grčke, Nemačke, Švedske, Italije i Slovačke. Nišlije nisu bili domaćini samo u svom gradu već su po prvi put gostovali i 1.januara 2019.godine u ulici Otvorenog srca u Beogradu predstavljajući posetiocima ove manifestacije KULINARSKE OSOBENOSTI JUGA I NIŠKI MERAK.                                                                                           
Turističku ponudu deastinacije, smeštajne kapacitete, manifestacije i gastronomiju Turistička organizacija Niša predstavlja na Sajmu turizma u Beogradu IFT 2019 (21.-24.02.2019., Hala 4 Beogradskog sajma).

 

Turistička organizacija Niša

+381 18 505689
info@visitnis.com
www.visitnis.com

 
top

DOPRINOS ZLATA VREDAN

 


Na samom kraju prethodne godine, na susretu sa predstavnicima turističke privrede i turističkim novinarima, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije YUTA dodelila je svoje najveće priznanje – ZLATNU PLAKETU, Profesoru dr Slobodanu Unkoviću, emeritusu Univerziteta Singidunum - FAKULTETA ZA TURISTIČKI I HOTELIJERSKI MENADŽMENT, za dugogodišnju saradnju, izuzetan doprinos razvoju turizma Srbije i edukaciju generacija turističkih radnika. Tom prilikom Aleksandar Seničić, direktor YUTE, asocijacije sa preko 270 turističkih agencija koje ostvaruju oko 95% organizovanog turističkog prometa, i sa preko 1,5 miliona korisnika usluga, konstatovao je i da su brojni kadrovi Univerziteta Singidunum zaposleni u turističkim agencijama Srbije koje ne zaostaju za svetskim ni po organizaciji putovanja ni po izboru destinacija i smeštajnih kapaciteta. Ipak, ako je verovati svetskim turističkim stručnjacima koji predviđaju porast broja malih agencija, budući da putnici sve manje žele velike “paket aranžmane” i “masovni turizam”, okrećući se “turizmu doživljaja”, vikend putovanjima, kraćim i raznovrsnim odmorima kreiranim po ličnoj meri, i sa što autentičnijim smeštajem, turističke agencije Srbije, mahom naviknute da nude masovne letnje aranžmane na uobičajenim destinacijama, moraće da hvataju korak sa tržištem. A da li će uspeti, pokazaće ova 2019.godina.

 

+381 3228686
yuta@yuta.rs
www.yuta.rs

 

+ 381 11 3093229
office@singidunum.ac.rs
 www.singidunum.ac.rs

 
top

 

PROJEKAT „12 VELIČANSTVENIH“


U okviru projekta „12 VELIČANSTVENIH“, koji realizuje Udruženje građana “Supernatural”, uz partnerstvo sa Veselinov Tourism Consulting, i uz pomoć Ambasade SAD u Srbiji, odabrano je 12 autentičnih gastro proizvoda iz različitih, regionalno ravnomerno raspoređenih mesta Srbije. Mapirano je 12 domaćinstava koja nude smeštaj i služe jela napravljena od izabranih namirnica poput kiselog mleka, kajmaka, sira, krompira, paprika, ajvara, jagnjetine, kulena, meda, začinskog i lekovitog bilja, vina, rakija i drugih proizvoda. Nosilac ovog projekta Srđan Stanković, autor i producent nagrađivanih filmova “Soul Food Serbia” i “Dunavom kroz Srbiju, 588 utisaka”, rađenih za Turističku organizaciju Srbije, naglašava „Planiramo da objavimo dvojezičnu brošuru (srpski/engleski) koja će upoznati potencijalne goste sa gastronomskom ponudom Srbije, hranom i njenim proizvođačima, mogućnostima smeštaja, turističkim turama i prirodnim bogatstvima. Brošura, opremljena receptima za pripremu jela i fotografijama, moći će da se preuzme i sa interneta”. 
Projekat12 VELIČANSTVENIH” prati i prostor u centru Beograda - "Gastronaut", u kome domaći i strani gosti mogu da probaju autentičnu hranu sa pojedinih destinacija i u kome su se novinarima, na upoznavanju sa najoriginalnijim domaćinstvima, na kraju prošle godine (22.12.2018.) predstavili seosko turističko domaćinstvo „Stari jasen” iz Sjenice, sa Peštera, selo Družiniće, zaseok Petakovići, sa tradicionalno spremljenom jagnjetinom, sa Rtnja, iz sela Vrmda, stigla je porodica Travar sa lekovitim biljem i začinima, sa Kopaonika, iz sela Grad promovisani su šumski plodovi pod nazivom “Domaće sa Koznika”, porodica Milanka Trtovića sa Zlatara, iz sela Komarani, ponudila je Zlatarski sir, dok je banatsko selo Veliki Gaj predstavljalo Gazdinstvo Miloša Todorovića sa mlečnim proizvodima poznatim pod nazivom “Srećna koza” .
Sa promocijom i razvojem prirodnih i gastronomskih turističkih vrednosti Srbije, projekat „12 VELIČANSTVENIH“ nastavlja i u ovoj 2019.godini.

     

 


Veselinov Tourism Consulting

+ 381 648181007
veselinov@vtc.rs
www.vtc.rs

top
 

LETO JE BLIŽE NEGO ŠTO MISLITE

 

 
Pod sloganom "Leto je bliže nego što mislite" održava se 41.međunarodni sajam turizma IFT 2019 na Beogradskom sajmu, dobitniku najvećeg priznanja Turističke organizacije Srbije – Turistički cvet 2018 za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma na autentičan i kreativan način.
Ova manifestacija, koja je registrovala prošle godine oko 75.000 posetilaca, okuplja zemlje sa svih kontinenata, gradove, regije, turističke organizacije, hotele, planinske i banjske centre, razne destinacije i atrakcije, avio kompanije, agencije i turoperatore. Ovogodišnja zemlja partner je Bugarska, a svoje turističke potencijale, pored Srbije, koja svoje mogućnosti i cenovnu politiku uspešno prilagođava potrebama turista, predstavljaju i Grčka, Turska,
Egipat, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Republika Srpska, Mađarska, Poljska, Švajcarska, Italija, Slovenija, Nemačka, Španija, Rusija, Austrija, Tunis, Kina, Kipar i druge zemlje. Sajmom turizma tradicionalno dominira FIRST MINUTE ponuda a nude se i aranžmani za predstojeću turističku sezonu i to sa popustom i do 60%. Po rečima organizatora Sajma turizma „Ovogodišnja novina je poslovni B2B portal namenjen registraciji kako izlagača, tako i poslovnih posetilaca i njihovom međusobnom umrežavanju“.
U cilju pojačavanja promocije poslovnog imidža izlagača i jačanja poslovne posete, ovogodišnji Sajam turizma IFT 2019 tokom pre podneva više će biti okrenut ka poslovnoj poseti, a tokom popodneva ka zabavnim sadržajima i promocijama.

Zajedno sa Sajmom turizma IFT 2019 od 21. do 24.februara 2019.godine organizovani su i 15.Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo HORECA, 15.Sajam suvenira „Posetite Srbiju“ i 10.Međunarodni sajam vina BEO WINE.


 

  

IFT 2019

+ 381 11 2655342, 2655866
turizam@sajam.rs
www.beogradskisajamturizma.rs

top

 

DA LI JE TURISTIČKA BUDUĆNOST SVETLA ?Činjenica da je Srbija sve vidljivija i interesantnija na turističkoj mapi sveta, ne samo za turiste već i za investitore, što pokazuje i ozbiljan rast turističkog prometa, najveći od 2014.godine (broj turista porastao za 55%, broj stranih turista za 65%, dok je devizni priliv veći za 56%), otvorena su vrata inostranom kapitalu i međunarodnim brendovima, sigurno je jedan od razloga što će, posle šest godina održavanja u Zagrebu, Adria Hotel Forum (AHF), regionalna hotelsko - investiciona konferencija, po prvi put biti održana u Beogradu. Ova konferencija, čija je prvobitna ideja i bila da se organizuje u svim glavnim gradovima regiona, razmatra aktuelne teme u oblastima hotelskih investicija i ukupne hotelske industrije. Tema ovog, sedmog po redu, Foruma je „Da li je budućnost svetla?“ („Is the future bright?“), u okviru koje će biti pokrenuta pitanja nove finansijske krize koja se prognozira za 2020. godinu, ko finansira razvojne projekte u regionu i pod kojim uslovima, kako se mogu osigurati investicije, a upoređivaće se i birokratije sa kojima se susreću investitori u regionu. Marina Franolić, organizatorka konferencije, kaže „Svake godine AHF dovodi svetske investitore i stručnjake, tako da su svoj dolazak već potvrdili predstavnici globalnih hotelskih kompanija, konsultanti i ministri nekoliko regionalnih zemalja, kao i investicioni  fondovi Starwood Capital i Aina Hospitality“.

Adria Hotel Forum se održava od 20. do 21.februara 2019.godine u Beogradu u hotelu Crowne Plaza.

 

 
ADRIA HOTEL FORUM

www.adria-forum.eu

top

U SLAVU INOVACIJA U ZDRAVSTVENOJ I SPA INDUSTRIJI


g
Evropsko udruženje banja - ESPA

goffice@europeanspas.eu
www.europeanspas.eu  

Evropsko udruženje banja (The European Spas Association - ESPA) i ove godine u okviru Sajma turizma u Berlinu - ITB Berlin 2019 (6.-10.03.2019) organizuje paviljon ZDRAVSTVENOG (MEDICINSKOG) TURIZMA namenjen pružaocima medicinskih usluga,  hotelima i destinacijama koji se bave ovim vidom turizma koji ima sve brže rastuće tržište. Negujući ovaj vid turizma Evropsko udruženje banja raspisalo je i konkurs za dodelu NAGRADA ZA INOVACIJE 2019 (ESPA Innovation Award) u zdravstvenom turizmu koje, kako organizatori ističu, “Treba da podstaknu razmenu iskustava, najbolje prakse i znanja (know-how)”.

Nagrade su namenjene zdravstvenim i spa destinacijama, centrima, hotelima, programima, inovacijama, istraživanjima i edukacijama, odnosno razvoju novog, kreativnijeg i efikasnijeg pristupa svim aspektima zdravstvenih, wellness i marketinških aktivnosti. Budući da se ovakav pristup postiže kroz efikasnije proizvode, procese, usluge, tehnologije i ideje koje su dostupne tržištu, naglasak u proceni kandidata stavljen je na upotrebu domaćih prirodnih resursa kao i na novine u spa industriji. Ovogodišnje ESPA NAGRADE ZA INOVACIJE 2019 biće dodelje 9.maja 2019.godine u okviru ESPA Kongresa (8.- 10.05.2019., Terme Tuhelj, Hrvatska), čiji je moto „TAJNE RAVNOTEŽE ŽIVOTA“.

 

top  
  67000