top
 

MERE KOJE DAJU REZULTATE


Preliminarni turistički barometer Svetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuje da je u 2018.godini međunarodni turistički promet porastao za oko 5%, što pokazuje da godinu za nama karakteriše održiv rast na mnogim destinacijama. "Međunarodna putovanja nastavljaju snažno da rastu, konsolidujući turistički sektor kao ključni pokretač u ekonomskom razvoju, čineći ga trećim izvoznim sektorom u svetu”, kaže Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UNWTO.
Ako je suditi po rekordnoj poseti od 3,4 miliona turista u 2018.godini, od čega je polovina iz inostranstva, Srbija se u potunosti razvija u skladu sa svetskim trendovima. U tom smislu, a u cilju unapređenja turističkog prometa, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije raspisalo je Konkurs za dodelu kreditnih sredstava za unapređenje kvaliteta turističke ponude i intenziviranje njenog korišćenja, izgradnju turističke infrastrukture i suprastrukture kao i usklađivanje turističkih kapaciteta sa Zakonom o turizmu, a Vlada Srbije usvojila je Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa stranih turista na teritoriji Srbije kojom se turističke agencije i organizatori  putovanja podstiču na dovođenje stranih turista ostvarujući prava na subvencije čiji iznos po stranom turisti, u zavisnosti od broja noćenja, kao i zemalja iz kojih dolaze, kreće od 15 do 50 evra. Ukupan iznos subvencije je 50 miliona dinara ali podsećamo da je prošle godine za iste namene bila predviđena ista suma a da je potrošena samo polovina. Da li će se ove godine to promeniti, da li su otklonjene prepreke, nerazumevanja i različiti interesi između države i organizatora putovanja, videćemo na kraju godine.

Svetska turistička organizacija – UNWTO

www.unwto.org

     

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor za turizam

+ 381 11 3122855
turizam@mtt.gov.rs
www.mtt.gov.rs

top

 

    ODMOR NA DOHVAT RUKENovi sadržaji i koncepti odlikuju ovogodišnji 41.međunarodni sajam turizma IFT 2019 koji se pod sloganom „Leto je bliže nego što mislite“ održava od 21. do 24. februara 2019. godine na Beogradskom sajmu. U saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Evropskom mrežom preduzetništva uveden je B2B poslovni portal namenjen registraciji kako izlagača, tako i poslovnih posetilaca i njihovom međusobnom umrežavanju. Prvi put ove godine posebna pažnja se posvećuje Omladinskom turizmu koji značajno učestvuje u ukupnim turističkim kretanjima. Predstavljaju se turističke agencije koje u svom fokusu poslovanja imaju mlade ljude, nudeći im aranžmane kako za ceo svet tako i za Srbiju. Sajamski stručni i prateći program obogaćen je brojnim edukativnim prezentacijama sa temama poput “Da li ste spremni da podignete svoje vođenje na sledeći nivo?”, namenjene turističkim vodičima i pratiocima grupa, “Ponašanje turista iz Švedske sa akcentom na aktivni i gastronomski turizam” i drugim.

Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma, na kome učestvuju izlagači iz Grčke, Turske, Egipta, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Mađarske, Poljske, Švajcarske, Italije, Nemačke, Španije, Rusije, Austrije, Tunisa, Kine, Kipra i drugih zemalja, je Bugarska, zemlja čiji je i letnji i zimski turizam u procvatu, a grad Plovdiv jedna je od ovogodišnjih prestonica kulture.
U cilju pojačavanja promocije poslovnog imidža izlagača i jačanja poslovne posete, ovogodišnji Sajam turizma IFT 2019 tokom pre podneva više je okrenut ka poslovnoj poseti, a tokom popodneva ka zabavnim sadržajima i promocijama.                           
Zajedno sa 41.Sajmom turizma traju i 15.Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo HORECA, 15.Sajam suvenira „Posetite Srbiju“ i 10.Međunarodni sajam vina BEO WINE.  

IFT 2019

+ 381 11 2655342, 2655866
turizam@sajam.rs
www.beogradskisajamturizma.rs

 

   

 

top
 
    UPOZNAJ ZEMLJU DA BI JE VIŠE VOLEO

Sudeći prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbija je u 2019.godinu ušla sa 11% više turista u odnosu na prethodnu godinu, od čega je domaćih bilo 8% više a inostranih 14%. Ostvareno je 12% više noćenja (domaćih 10% i inostranih 15%). Dok su domaći gosti najviše boravili u banjskim i planinskim mestima, inostrani su prevashodno birali Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik i druge destinacije. Najveći broj inostranih turista dolazi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kine, Turske, Hrvatske, Rusije, Nemačke, Bugarske, Rumunije, Slovenije i drugih zemalja.
Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS), ističe da je ukupno dobra turistička slika zemlje opredelila TOS za još intenzivniju promociju na inostranim tržištima, poput nastupa na sajmovima CMT u Štutgartu (12.-20.01.2019.), EMITT u Istanbulu ((31.01.-3.02.2019.), IMTM u Tel Avivu (12.-13.02.2019.), Holiday&SpaExpo u Sofiji (14.-16.02.2019.) i drugim. Posebno je zanimljiv nastup na tržištu SAD, pre svega na  New York Times Travel Show-u u Njujorku (25. – 27.01.2019.).

Nakon što je početkom prošle godine CNN proglasio Srbiju za jednu od deset destinacija koje obavezno treba posetiti u 2018. godini, a uticajni New York Times preporučio svojim čitaocima Beograd kao jednu od 52 nezaobilazne destinacije, TOS je nastavio intenzivne promotivne aktivnosti na tržištu SAD, tako da je u januaru ove godine međunarodno udruženje za marketing HSMAI TOS-u, i angažovanoj marketinškoj agenciji, dodelilo zlatno priznanje za najbolje organizovanu studijsku posetu američkih novinara Srbiji.                                                                                     
Uporedo sa predstavljanjem Srbije u svetu, TOS celokupnu turističku ponudu zemlje predstavlja i na beogradskom Sajmu turizma IFT 2019 (21.-24.02.2019. Hala 4 Beogradskog sajma). Pored promotivnih filmova, namenjenih kako inostranom tako i domaćem tržištu, a predstavlja se i nova brošura posvećena kulturnom blagu Srbije pod nazivom AVANTURA DUHA.

    
        

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.serbia-tourism.org

                     
top

    NEZAOBILAZNA DESTINACIJA


Već drugu godinu za redom Turistička organizacija Beograda (TOB) dobitnik je nagrade za najorganizovaniji štand na Međunarodnom sajmu turizma EMITT 2019 u Istanbulu (31.01.-3.02.2019.). Najavljen kao “Destinacija u fokusu” Beograd je predstavljen kao popularna City Break destinacija sa atraktivnim urbanim sadržajima, gde se uz gradski odmor, kulturu, događaje, festivale i gastronomiju, predstavljaju i mogućnosti za poslovni turizam. Po statističkim podacima u Beogradu je u 2018. godini registrovano 13% više više noćenja nego prethodne godine (14% više noćenja inostranih turista). Najbrojniji gosti dolazili su iz Turske, potom Kine (porast od 80%), slede gosti iz Hrvatske, Nemačke, BiH, Grčke, Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Rumunije, zatim Italije, SAD, Rusije, Makedonije i Izraela.


Nakon predstavljanja na sajmu turizma Ferienmesse Wien (10.-13.01.2019., Beč), učešća Kongresnog biroa TOB-a na sajmu jugoistočne Evrope za kongresni turizam i podsticajna putovanja CONVENTA 2019 (22.-24.01.2019., Ljubljana), nastupa na sajmu turizma „ITF SLOVAKIATOUR 2019“. (24.-27.01.2019., Bratislava) i sajmu Alpe Adria Toursim and Leisure Show 2019 (30.01.-2.02.2019., Ljubljana), a posebno nakon inspirativnog članka u magazinu Travel Weekly (http://www.travelweekly.co.uk/articles/321480/city-guide-belgrade-serbia), turizam Beograda sa svojim kulturnim i zabavnim sadržajima, manifestacijama, kongresima, atrakcijama poput Beogradske tvrđave, Ade Ciganlije, Dvorskog kompleksa, Skadarlije, Zemuna, Avale, Konaka kneginje Ljubice, Topčidera i drugih, vikend turama, gastronomijom i gostoljubivošću, zauzima odgovarajuće mesto i na sajmu turizma IFT 2019 (Hala 4 Beogradskog sajma). 

     
Turistička organizacija Beograda
+381 11 3625060
tobsekretarica@tob.rs
www.tob.rs
top


NAUTIČKI PUTEVI SRBIJE


Na ovogodišnjem 50. jubilarnom sajmu nautike BOOT u Diseldorfu (19.-27.01.2019.) po prvi put su, pod sloganom "Novi vodni putevi sveta za otkrivanje” (A new waterways world to discover), predstavljeni nautički resursi Srbije. Zajedno sa predstavnicima iz Škotske, Holandije, Francuske, Engleske, Belgije i Nemačke privednici grupacije NATUS, kao i turistička i nautička privreda, zajednički su nastupili na štandu udruženja Dunavski propeler, a u okviru velikog paviljona međunarodnog udruženja kontinentalnih vodnih puteva, mreže za unutrašnje plovne puteve, reke i kanale - IWI ( Inland Waterways International). Na ovom sajmu svetske ponude i potražnje na planu nautike, turizma i života uz vodu, na kome je učestvovalo oko 2.000 izlagača iz više od 70 zemalja, promovisani su nautički potencijali Srbije i Centralnog dunavskog basena. Po rečima Krste Paškovića, predsednika Dunavskog propelera”, “Cilj ovih promotivnih aktivnosti je bio privlačenje što većeg broja nautičara iz Evrope u naše panonske krajeve, kako bi se ploveći Dunavom, Tisom, Savom i kanalima Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, uverili u prirodne i kulturne lepote ove veoma guste rečne raskrsnice. U Srbiji se, na liniji od samo nekoliko stotina kilometara, u Dunav ulivaju Drava, Tisa, Sava i Morava, sve je prožeto izuzetno gustom mrežom kanala, a Đerdapska klisura, prirodni i kulturno-istorijski dragulj celog kontinenta, raj je za nautičare. Naša ciljna grupa nisu samo rečni kruzeri i organizovane grupe, već i individualni posetioci, a posebno cikloturisti, budući da su evropske biciklističke rute u Srbiji trasirane duž obala velikih reka”.

Sastavni deo sajma nautike BOOT bile su i brojne prezentacije, a po prvi put je održan i poseban forum pod nazivom „Travel World“, posvećen putovanjima, najmu plovila, odmoru na brodovima i krstarenjima. Za potrebe nastupa na sajmu BOOT, promovišući nautički turizam, večitu i nikada do kraja iskorišćenu šansu Srbije, „Dunavski propeler“ je štampao nautičku mapu Centralnog dunavskog basena i katalog davalaca usluga u Srbiji koji su neposredno ili posredno vezani za nautički život zemlje.  

ISTN u dodatku daje Press izdanje sa sajma BOOT u Diseldorfu

Danube Propeller

+381 63 7162495  
propeller_danube@yahoo.com

        

topSAMOS – TROUGAO SREĆE

U organizaciji kancelarije Grčke nacionalne organizacije turizma u Srbiji u Beogradu je pred brojnim turopretaorima, organizatorima putovanja i turističkim novinarima promovisan (6.02.2019., hotel “Metropol” ) SAMOS, osmo po veličini grčko ostrvo, rodno mesto filozofa i matematičara Pitagore, filozofa Epikura, utemeljivača heliocentrične teorije Aristarha, Eupalinosa, koji je otkrio jedinstveni tunel koji je proglašen za “Osmo čudo antike'', basnopisca  Ezopa, boginje Here. Pod sloganom “Trougao sreće” Mihalis Angelopoulos, gradonačelnik Samosa, predstavio je ovu turstičku destinaciju kao “Ostrvo bogate istorije, predivnih plaža, nadaleko čuvenog vina, ukusne hrane i zanimljivih izleta”, posebno izdvojivši gradić Pitagorio, koji je UNESCO  uvrstio na listu svetskih kulturnih spomenika, oblast Hereona sa ostacima hramova, tunel Eupalinos, studentski grad Karlovasi, ribarsko selo Kokari i druge atrakcije.

Sofia Lazaridou, direktorka kancelarije Grčke nacionalne organizacije turizma u Srbiji
, kaže „Budući da je već niz godina Grčka za Srbe najpopularnija destinacija za odmor, svake godine imamo tu sreću da ugostimo više od 700.000 gostiju iz Srbije, želeli smo ovoga puta da predstavimo i jednu nedovoljno otkrivenu destinaciju – ostrvo Samos”.
 
Upoznavanje sa Samosom pratila je i gastronomija ovog ostrva oslonjena na lokalnu tradiciju – sarme od vinove loze punjene pirinčem i mirođijom, prženice posute kozjim sirom ili medom, ćufte od tikvica, burek od domaćih kora punjen slatkom žutom tikvom sa aromom cimeta i druge đakonije. I sve to uz tradicionalno muskatno vino sa ovog ostrva.

 

  

 

Kancelarije Grčke nacionalne organizacije turizma u Srbiji

visitgreece.serbia@gnto.gr
www.visitgreece.gr          
top
   ZIMSKE ATRAKCIJE


Zimska turistička sezona traje punom parom na planinama Srbije, pre svega na Kopaoniku koji posećuje toliko veliki broj domaćih i stranih gostiju da u toku dana skija i do 8.000 turista.
Snega ima dovoljno a u punoj akciji su i sistemi za veštačko osnežavanje. Da bi boravak turista bio što sadržajniji "Skijališta Srbije" organizuju i niz aktivnosti – obeležen je (20.01.2019.) Svetski dan snega ("World snow day") kojim Svetska skijaška federacija (FIS) predstavlja kampanju „Izvedite decu na sneg“ ("Bring children to the snow") podstičući decu da postanu aktivni skijaši i borderi, pušteno je u rad i prvo sankalište dugo 1.225m na ski stazi Karaman greben (utorkom, petkom i subotom od 18 do 22 časa), omogućeno je besplatno noćno skijanje (od 1.februara uz kupljenu višednevnu ski kartu) i druge atrakcije.

Skijališta Srbije“ svoju kampanju “Pogled sa visine“ na Kopaoniku,  Zlatiboru (Tornik) i Staroj Planini, koju odlikuje 150 dana najboljeg zimskog provoda, vrhunski hoteli, odlično pripremljene staze i neograničen izbor zabavnih sadržaja i niz zanimljivih manifestacija tokom cele sezone, kao i Ski Week (18.02-24.02.2019. sa popustom od 10% na trodnevne do sedmodnevne ski karte) i Ski Weekend (7.-10.03.2019. i 21.-24.03.2019. sa popustom od 20% na dvodnevne do četvorodnevne ski karte) promovišu i na sajmu turizma IFT 2019 na štandu Turističke organizacije Srbije (Hala 4 beogradskog sajma).                           

                             
ISTN u dodatku daje cenovnik „Skijališta Srbije“ za zimsku sezonu 2018/2019.

       


JP „Skijališta Srbije“

+381 11 3117901
direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs

top


   SAMO TREBA IZABRATI

 

                             

Prema vodećimekonomskim stručnjacima iz USA “Zdravlje i wellness nisu samo životna filozofija već i industrija za stvaranje milijardi dolara”. Ova industrija, prema svetskim pokazateljima, prestiže kompjutersku, a Global Wellnes Institute predviđa da će vrednost industrije zdravstvenog i wellnes turizma porasti na 919 milijardi dolara do 2027.godine. Evropsko udruženje banja (ESPA) navodi kako u Evropi postoji više od 1200 spa objekata u službi turizma koji, kao važni zdravstveno-turistički (medicinski) centri, uveliko pridonose razvoju spa i wellness industrije.         

                                               
U Srbiji je u poslednjih nekoliko godina wellnes doživeo pravi procvat. Aktivno je više od 50 prirodnih lečilišta, a gotovo da i nema hotela koji ne nudi neki vid wellnes programa. Banje Srbije imaju dugu tradiciju lečenja i organizovanog turizma, a Banja Kanjiža, koja poseduje lekovito blato i termomineralne vode temperature od 51 do 72Oc, rekonstruisan bazenski prostor, najsavremenije uređaje za fizikalnu medicinu i medicinsku rehabilitaciju, osmišljene razne anti-stres i spa programe, obraća se svojom ponudom kako porodicama i pojedincima, tako i poslovnim ljudima, sportskim ekipama, organizovanim grupama, udruženjima penzionera i sindikatima.
U ovoj banji, koja spada u jednu od najprestižnijih u Srbiji, uveliko traje prijavljivanje za vaučere Vlade Srbije u visini od 5.000 RSD, a popust od 10% do 20%, u zavisnostoi od broja dana provedenih u banji, odobrava se i na Sajmu turizma u Beogradu (21.–24.02.2019.), na kome Banja Kanjiža nastupa na štandu Turističke organizacije Vojvodine (Hala 4 Beogradskog sajma), predstavljajući programe medicinske rehabilitacije, preventivne i atraktivne wellness programe poput „Moj vikend“, „Wellness i sportski team building“, „Šoping i Spa vikend“ i druge.  


ISTN u dodatku daje aktuelne programe Banje Kanjiža.

 

 

 

           

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža“

+ 381 24 875163
marketing@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

                    
top   NIŠKA DOBRODOŠLICA

 


Turistička organizacija Niša otvorila je novi Info pult na aerodromu “Konstantin Veliki” u ovom gradu. Tim povodom Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niša, kaže “Ovakav punkt od velike je koristi turistima koji u Niš dolaze avio prevozom, jer već na samom početku svog boravka mogu da se informišu o gradu. Čim slete na aerodrom, i obave carinske formalnosti, mogu da dobiju sve informacije o smeštajnim kapacitetima, istorijsko-arheološkim objektima i lokalitetima, muzejima, planiranim kulturnim, zabavnim i sportskim događajima, ugostiteljskim objektima i gastronomskim specijalitetima. Pružamo im sve servisne informacije, kao što su linije i red vožnje gradskog prevoza, saobraćajna konekcija sa poznatim banjskim i planinskim centrima“.                                                                        

Turisti na ovom Info pultu dobijaju i mape grada a mogu da kupe i suvenire tipične za ovaj deo zemlje. Osim u samom gradu i na aerodromu, Turistička organizacija tokom 2018.godine promovisala je Niš i u gradovima na destinacijama prema kojima niški aerodrom ima direktne letove. Ova aktivnost nastavlja se i u ovoj 2019.godini.                                                          

Ponuda Niša, trećeg grada po posećenosti u Srbiji (posle Beograda i Novog Sada), dostupna je i na Sajmu turizma IFT 2019 (Hala 4 Beogradskog sajma) kojom prilikom se promovišu i vaučeri za odmor u Niškoj Banji, i najavljuje jubilarni 20.Međunarodni sajam turizma i aktvnog odmora koji se održava od 18. do 20.aprila 2019.godine u niškoj hali „Čair“.

Turistička organizacija Niša

+381 18 505689
info@visitnis.com
www.visitnis.com

top
 
NAUTIČKA PONUDA


41.Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, specijalizovana sajamska manifestacija namenjena ljubiteljima i korisnicima svih vrsta plovila, sportova na vodi, opreme za lov i ribolov, nautičke, kamp i outdoor opreme, kao i nautičkog turizma, održava se od 1. do 5. marta 2019.godine na Beogradskom sajmu. Organizatori ističu da je „Pored plovila i prateće nautičke industrije, značajan deo izlagačkog programa prilagođen rečnim nautičarima, pre svih ljubiteljima Save, Dunava, jezera i plovnih kanala.

Predstavljaju se regate, splavarenja i ostali vodeni potencijali Srbije, dok su ekologija i bezbednost na vodi neizostavne teme“.
Osim predstavljanja novih, i berze polovnih plovila, Sajam nautike, lova i ribolova ima i bogat prateći program sačinjen od stručnih predavanja, demonstracija, radionica, izložbi, kao i prezentacija nautičko-turističkih destinacija.


      

Beogradski sajam – SAJAM NAUTIKE

+381 11 2655931
nautika@sajam.rs
w
ww.beogradskisajam.rs

                    

top
 
  OTKRIVANJE TAJNI ŽIVOTNE RAVNOTEŽE
 


Evropsko udruženje banja (The European Spas Association -
ESPA) organizuje 24. Evropski kongres u Termama Tuhelj Art & Spa (Hrvatska) od 8. do 10.maja 2019.godine. Organizatori saopštavaju da je glavna tema kongresa "TAJNE RAVNOTEŽE ŽIVOTA  - ŽIVOT PUN DOBROBITI“ izabrana u funkciji rešavanja izazova u oblasti zdravstva, turizma i zdravstvenog turizma, a sve u cilju poboljšavanja brige o zdravlju i smanjenja sezonalnosti u mnogim regijama Evrope. Kongres prate prezentacije, rasprave,  okrugli stolovi i umrežavanje, a prioritet se daje


informacijama o novim metodama i alatima u marketingu, inovacijama, obrazovanju, istraživanju tržišta, kao i saradnji u međunarodnim aspektima.

Sastavni deo Kongresa je dodela ESPA NAGRADA ZA INOVACIJE 2019 u kategorijama:

SPA DESTINACIJA, MEDICAL SPA, SPA HOTEL, SPA KONCEPT, ZDRAVSTVENI  SPA PROGRAM, SPA PROIZVOD i SPA OBRAZOVNI PROGRAM.

        


Evropsko udruženje banja - ESPA

office@europeanspas.eu
www.europeanspas.eu

                    
top

    

  SRBIJA NA DLANU
 

 

Svetsko udruženje turističkih vodiča (World Federation of Tourist Guide Associations – WFTGA), osnovano 1985.godine, koje okuplja više od 200.000 turistickih vodiča iz preko 80 zemalja, održalo je svoju, osamnaestu po redu, Konvenciju (21.-27.01.2019.) u Tbilisiju (Gruzija).

Na ovogodišnjojKonvenciji, koja se inače održava svake dve godine, i na kojoj je učestvovalo preko tri stotine vodiča iz više od pedeset zemalja sveta, pored novog Izvršnog odbora izabran je i grad koji će 2021.godine biti domaćin. Posle Tel Aviva, Beča, Singapura, Nikozije, Kaira, Praga i drugih gradova, posle prošlogodišnjeg Teherana i ovogodišnjeg Tbilisija, u konkurenciji Sirakuze, Cebe i Lisabona, za domaćina 2021.godine izabran je Novi Sad.

Po rečima Ivane Ćuruvije, delegata Srbije na Generalnoj skupštini i vodećeg trenera WFTGA, „ Sada su pred nama dve godine rada kako bismo dostojno predstavili Novi Sad, ali i celu Srbiju, budući da se u okviru Konvencije organizuje pre i post tura za vodiče iz sveta koji treba da upoznaju lepote Srbije, kulturu i tradiciju, našu gostoprimljivost i gastronomiju“.

    

Nacionalna asocijacija turističkih vodiča Srbije

+381 64 244 7378
office@natvos.rs
www.natvos.rs
top  
  67000