Planinski turizam

  

 

"Krov Srbije", Kopaonik, dobio je ime po vekovnoj delatnosti koja se ovde upražnjavala - kopanju ruda zlata, srebra, olova i cinka. Zato je u  lokalnom žargonu i ostao naziv Kopanik. Na nadmorskoj visini između 1.700 do 2.000 metara ima 11 vrhova, a padine većine njih su zimi skijaške staze a leti livade prekrivene borovnicama, kupinama, malinama, pečurkama i klekom. Najatraktivnije su Suvo Rudište, Karaman, Greben, Gobelja, Krst, Bećirevac, Lednica, Markove stene, prevoj Jarak, Srebrnac, Duboka i druge. Najviša kota Kopaonika (2.017 metara), Pančićev vrh, ime je dobio po Josifu Pančiću, lekaru po zanimanju, botaničaru po opredelenju, prvom predsedniku Srpske akademije nauka i umetnosti.

  SKICENTAR KOPAONIK

Zimi su na Kopaoniku prvenstveno interesantni skijaški tereni koji se nalaze na nadmorskoj visini od 1650 - 2017 m, i svrstavaju se u terene prve kategorije. Pogodini su za sve kategorije skijaša, od početnika do skijaša vrhunskih sposobnosti. Skijaški centar poseduje oko 50 km staza uređenih za alpsko i 12 km staza za nordijsko skijanje. Ljubiteljima noćnog skijanja na raspolaganju je osvetljena staza "Malo Jezero". Oko 97% skijališta pokriveno je sistemom za veštačko osnežavanje.

Sve staze su veoma dobro povezane sistemom žičara i ski liftova, kapaciteta od preko 34.000 skijaša na sat. Ovaj sistem čine 3 šestosedne žičare, 4 sklopive četvorosedne, 3 fiksne četvorosedne žičare sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša,2 dvosede žičare, 2 vučna ski lifta "sidro" i 8 ski liftova "tanjir", kao i 3 vezna ski lifta.

Žičara četvorosed "Pančićev vrh" tokom čitave zimske sezone, ali i u toku leta, osim skijaša i snoubordera, prevozi i posetioce centra koji se ne bave zimskim sportovima, već panoramski razgledaju i bave se brojnim drugim aktivnostima koje ski centar Kopaonik omogućava.

Pored staza za alpsko i nordijsko skijanje, skijaški centar Kopaonik poseduje i uređen snow board park, na kome se organizuju mnoga takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera. Od ove sezone u ski centru Kopaonik, na Gobelji, urađena je staza za slobodnu vožnju.

 

Skijališta Srbije

+ 381 11 311 79 01
direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs 

Kopaonik, zajedno sa Starom Planinom spada u najsunčanije planine u Srbiji. Istovremeno je planina na kojoj se najduže zadržava sneg, prosečno 212 dana u godini. Visina snežnog pokrivača ide i do 2 m. Snega najviše ima u Januaru i Februaru. Budući da je klima na ovoj planini lekovita, te je kao takva pogodna ne samo za sportiste, decu i astmatičare, već i za sve koji vole odmor u zdravoj prirodi, organizuju se pešačenja do izvora Metođe i Semeteškog jezera, vožnje planinskim biciklom, škole košarke, tenisa i jahanja, programi za mršavljenje i sticanje kondicije, a sportski tereni odlični su za pripreme ekipa. Zbog velike razuđenosti reljefa Kopaonik pruža idealne uslove za paraglajding.
Kopaonik cele godine nudi idealne uslove za aktivan odmor i uživanje i od proleća do zime mesto je održavanja brojnih kongresa, seminara i ekskurzija. Po mišljenju turističkih novinara, Kopaonik je destinacija na kojoj je, u punom smislu te reči, "Zabava na vrhu".  


  KAKO STIĆI

Kopaonik je udaljen 275 km od Beograda i 100 km od Kraljeva. Do njega se može stići na dva načina:
* Sa zapadne strane - Ibarskom magistralom vode dva puta za Ravni Kopaonik, jedan od Biljanovca i Jošaničke Banje uz Jošaničku reku, a drugi od Rudnice
* Sa istočne strane - od Kruševca i Toplice preko Brzeća.

 

  ŠTA OBIĆI
 MANASTIR STUDENICA

Jedan od najvećih i najbogatijih manastira Srpske pravoslavne crkve. Osnovao ga je Stefan Nemanja 1190. godine

 NEBESKE STOLICE
Arheološki lokalitet stare hrišćanske bazilike iz 5. ili 6. veka
 SREDNJEVEKOVNI GRAD RAS 
Jedna od prvih prestonica srpske srednjovekovne države Raške
 PETROVA CRKVA
Crkva svetih Apostola Petra i Pavla iz 9. ili 10. veka koja predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je bila sedište Raške episkopije
 SREDNJEVEKOVNI GRAD BRVENIK 
Stara tvrđava na steni
 MANASTIR GRADAC
Zadužbina Jelene Anžujske iz poslednje četvrtine 13. veka. Građen je u stilu Raške škole.

Smeštajni kapaciteti Kopaonika su brojni a svojom lokacijom i ponudom ističu se objekti "MK Mountain Resort-a" - Hoteli "Grand" i "Anđela", kao i apartmansko naselje "Konaci".

   

 

početna strana